GeriKek Tarifleri Limonlu kek tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Limonlu kek tarifi

Limonlu kek tarifi

Puf puf kabaran ve yumuşacık limonlu kek, her daim çay saatlerinin vazgeçilmezi. Fırının kapağını açtığınız anda mis gibi limon kokusu mutfağınızı saracak. Hafif tadıyla da herkesin beğenisini kazanacak. Peki limonlu kek nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte tarifi... Şimdiden afiyet olsun...

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet limon
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Limonlu kek tarifi Nasıl yapılır?

  • Derin bir kaseye yumurtaları kırın. Üzerine toz şekeri ilave edip birkaç dakika çırpın.
  • Süt, sıvı yağı ve 4 yemek kaşığı limon suyunu da ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Daha sonra kabartma tozu, vanilya ve unu yavaş yavaş ekleyip çırpın.
  • En son rendelenmiş limon kabuğunu da ilave edip karıştırın. Kekinizin hamuru cıvık olursa bir miktar daha un ekleyebilirsiniz.
  • Kek hamurunuzu önceden yağladığınız fırın kabınıza dökün ve eşit bir şekilde yayın.
  • Önceden 170 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
  • Üzeri kızaran kekin içini de kürdanla kontrol edin ve pişmişse fırından çıkarın. Afiyet olsun.

Limonlu Kek Çeşitleri

Limonlu kek çok sayıda kişi tarafından çok sevilen kek çeşitlerinden birini oluşturur. Limonlu kekin bir sürü çeşidi vardır. Sade görünümlü limonlu kek, beyaz çikolata sosu ile servis edilen limonlu kek, mısır unlu limonlu kek, haşhaşlı limonlu kek sayılabilir. Aynı zamanda; limonlu brownie kek, limonlu puf kek, limonlu irmikli kek, limon soslu muffin kek, limonlu tart kek, zencefilli limonlu kek gibi birçok varyasyon bulunuyor.

Limonlu Kek Püf Noktaları

Öncelikle en önemli olan püf nokta limonlu kekin tüm malzemelerinin oda sıcaklığında olmasıdır.

3 yumurta ve 1,5 su bardağı kadar şeker 4 ila 5 dakika aralığında, şekerin boza kıvamına geldiği ana kadar çırpılır. Bu noktadan sonra daha fazla çırpılırsa kek mutlaka sönecektir buna dikkat edilmesi gerekir.

2,5 – 3 su bardağı kadar un, 1 paket kabartma tozu ile vanilya, yarım çay bardağı kadar limon suyu ve limon kabuklarını rendesi; şeker ve yumurta karışımına elenerek eklenmelidir fakat bu noktadan sonra mikser kullanılmamalıdır. Bir çırpıcı kullanarak çok da fazla karıştırmamaya özen gösterilmelidir.

Eğer kuru ve sert bir kek elde etmek istiyorsanız bu noktada 1 su bardağı kadar yoğurt kullanmalısınız.

Eğer yumuşak ve içi nemli olan bir kek istiyorsanız 1 su bardağı kadar süt kullanmalısınız.

Kek kalıbını da mutlaka yağlayıp, unlayarak fazla ununu da sirkelemeyi unutmamalısınız.

Kek ısısı 175 dereceyi geçmeyen önceden ısıtılmış olan bir fırında pişmelidir. Fırın ısısının derecesi 175 dereceden daha fazla olursa kek kabarmadan pişecektir. Veya kekin dışı pişecek fakat içi pişmeyecektir.

Kek fırına verildikten sonra ilk 20 dakika içerisinde kesinlikle fırın kapağı açılmamalıdır. Aksi halde kek mutlaka sönecektir. Kek piştikten sonra fırının kapağı açık şekilde soğumağa bırakılmalıdır. Kekin piştiği kekin kokusu mutfağınızı sardığında belli olacaktır.

Limonlu Keki Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Limonlu kek birçok kişinin sevdiği lezzetlerden biridir. Eğer limonlu keke daha fazla lezzet katmak, limon sosundan daha fazla yararlanmak isterseniz kekin içerisine limon sosu ekleyebilirsiniz. Kek içerisine eklenecek olan limon sos için;

Yarım çay bardağı kadar şeker

Yarım su bardağı kadar su

1,5 yemek kaşığı kadar buğday nişastası

1 çay kaşığı kadar limon aroması

Yarım adet limon (Limon aroması kullanılmadıysa bir adet limon)

Limon sos yapılarak kek içerisine bir enjektör yardımı ile limonlu sosu belirli aralıklarla kek içerisine ekleyebilir ve limonlu kekin lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Bunun yanı sıra kalıp halindeki beyaz çikolataları benmari usulü eriterek kek piştikten sonra kekin üzerine sos olarak dökerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Limonlu Kek Sunumları

Limonlu kek dünya üzerindeki en çok yapılan keklerden biridir. Limonlu kek sunumu için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. İlk olarak limonlu kek için kullandığını kek kalıbı kendinden şekilli ise direk şeklini bozmadan tek dilim kesilerek servis tabağına alınır ve üzerine biraz pudra şekeri eklenerek servis edilir.

Limonlu kek sunumlarından bir tanesi de benmari usulü eritilen beyaz çikolatanın dilimlenerek servis tabağına alınan kek üzerine şeritler halinde süslenerek ya da direk kek üzerine bir miktar dökülerek servis edilebilir.

Limonlu keki sunabileceğiniz bir başka farklı yöntem ise 1 su bardağı kadar pudra şekerini 3 yemek kaşığı veya kıvamına göre daha fazla olacak şekilde taze sıkılmış olan limon suyu ile azar azar karıştırarak kolay ve güzel bir limon sosu elde edebilirsiniz. Elde edilen limon sosunu kek üzerinde gezdirerek servis edebilirsiniz.

Limonlu kek için bir başka sunum yöntemi ise limon şekerlemeleri ile süslemektir. Yıkanıp kurulanmış olan bir ya da iki limon önce ince halkalar şeklinde dilimlenir. Çekirdekleri çıkarılır. Orta boy olan bir tencerede bir bardak şeker ve bir bardak su yüksek ateşte kaynatılır. Kaynamaya başlayınca orta ateşe alınır ve limon dilimleri içine eklenir. Yarım saat bu şekilde pişirildikten sonra yağlı kağıt serilen bir tepsiye limon dilimleri tek tek dizilir ve oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sertleşmesi için buzdolabına konulur. Şekerlemeler serviste kullanılır.

Limonlu Kek Kaç Kalori?

Limonlu kekin içerisine ya da üstüne eklenen soslar ile birlikte kalori miktarı değişecektir fakat ortalama bir dilim limonlu kek 150 kkal’dir.

Limonlu Kek Kilo Aldırır mı?

Limonlu kek fazla tüketildiğinde kilo aldıracaktır.