Santral
Santral Haberleri
Türk fotoğrafçılar, ASE Photo Awards-2020 Uluslararası Fotoğraf Yarışmasında ödül aldı
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un mühendislik biriminin organizatörlüğünü yaptığı ASE Photo Awards-2020 Uluslararası Fotoğraf Yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
Bakan Pakdemirli: Ilısu Barajı tam kapasite enerji üretimine başladı
TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Ülkemizin en büyük 4’üncü hidroelektrik santrali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı, tam kapasite enerji üretimine başladı" dedi.
Paşinyan’a ‘radyoaktif kirli bomba’ önermişler
Ermenistan’ın hezimete uğradığı 44 günlük Karabağ savaşında Erivan yönetimine nükleer atıklardan hazırlanan ‘kirli bomba’ kullanması yönünde tavsiyede bulunulduğu ortaya çıktı.
Siz dururken dünya dönüyorsa vertigo olabilirsiniz
Ayakta duramayacak kadar başınız dönüyor, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Günlük hayatı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren vertigo, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, vertigo hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
'Bireysel kullanıcılar tüm uygulamalarını güncel tutmalı'
‘Siber Güvenlik Haftası’ öncesinde açıklamalar yapan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Amacımız kendi siber güvenlik ürünlerini üretebilen ve diğer ülkelere pazarlayan bir ülke olmak” dedi.
Sabancı Holding rüzgar enerjisine 4 yılda 450 milyon dolar yatırım yapacak
Enerji Grup Başkanı Zaimler, "Rüzgar enerjisindeki bu yatırımla toplam elektrik üretim kapasitemiz 4 bin 150 megavat olacak." dedi.
Belediyenin kurduğu ‘şantiye izleme alanı’na vatandaşlardan büyük ilgi
Bursa’da Osmangazi Belediyesi, iş makineleri ve temel kazma çalışmalarını izlemek isteyen vatandaşlar için, şantiye izleme alanı kurdu. Kentin en büyük meydan projesinin inşaat çalışmalarını her gün yüzlerce kişi ilgiyle izliyor.
Metabolizmayı bozan bu faktörlere dikkat! Fazla kilonun nedeni...
Metabolizma hızının yaşla birlikte bozulduğuna dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, "Boy, cinsiyet ve kilo da metabolizma hızını belirler. Sağlıklı kilo kaybı için işin matematiği şöyledir; aldığınız kalorinin, bazal metabolizma ve egzersiz ile harcadığınız kaloriden düşük olması gerekiyor. Ancak buna rağmen kilo verilemiyorsa karında mor çatlaklar, yüzde yuvarlaklaşma gibi belirtileri varsa cushing sendromu araştırılmalı" dedi.
Uçamayan güvercin belediye binasına sığındı
Amasya’nın Suluova ilçesinde bir güvercin belediye binasına sığındı.
Metabolizmayı bozan bu faktörlere dikkat
Metabolizma hızının yaşla birlikte bozulduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, "Boy, cinsiyet ve kilo da metabolizma hızını belirler. Sağlıklı kilo kaybı için işin matematiği şöyledir; aldığınız kalorinin, bazal metabolizma ve egzersiz ile harcadığınız kaloriden düşük olması gerekiyor. Ancak buna rağmen kilo verilemiyorsa karında mor çatlaklar, yüzde yuvarlaklaşma gibi belirtileri varsa cushing sendromu araştırılmalı" dedi.
Ölmez ağacı dile gelseydi...
Şafak Okdemir’in “Kahramanlar hayal ürünü olsa da hikâye edilen olayların gerçekte yaşandığı” notunu düştüğü ve tek bir sabahı beş ayrı kişinin ağzından beş ayrı öyküyle anlatan ‘Nice Nine’nin Zeytini’ ağaç katliamlarını akla getiriyor.
Son dakika haberi: Bakan Dönmez'den yerli otomobil açıklaması
Son dakika haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Dönmez: "Yerli elektrikli otomobilimiz TOGG banttan inmeden şarj altyapı çalışmalarımızı büyük oranda tamamlamış olacağız." dedi.
5 mahalle sakini tarafından kullanılıyor! 18 keskin virajlı yol süreyi 30 dakikaya indiriyor
Ordu'nun Kabadüz ilçesinde 7 yıl önce santral çalışması için dağ yamacına yapılan 18 keskin virajlı yol, 5 mahallenin sakinleri tarafından daha kısa güzergah olduğu için kullanılmaya başlandı. Ulaşım süresini 2,5 saatten yarım saate indiren yol, kentte 'en tehlikeli kestirme yol' olarak anılıyor. Zorlu güzergahı kullanan sürücüler, bariyerle önlem alınmasını istiyor.
Bebekken geçirdiği hastalık nedeniyle bedensel engelli oldu, yılmadı hayata tutundu
MERSİN'de henüz 9 aylıkken geçirdiği çocuk felci hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Seden Serin (40), zorlu geçen çocukluğun ardından hayata tutunmayı başardı.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Teknolojinin gelişimi ile birlikte yeni mesleklere de ilgi oldukça artmıştır. Son yılların gözde mesleklerinden olan nükleer enerji mühendisliği ise dikkat çekiyor. Nükleer enerji mühendisliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Türkiye'nin ilk entegre güneş paneli fabrikasında kapasite katlanacak
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, dünyada yenilenebilir enerji yatırımlarının artacağını, sektörde üretim ve ihracat fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Akkuyu’da reaktör gövdesi tamam
Türkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın ilk ünitesinin büyük ölçekli ekipmanlarından olan reaktör gövdesi ve reaktör kapağının üretimi Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından tamamlandı.
Bakan Dönmez: Yer altı işçilerimizin ücretini, asgari ücretin en az iki katı olarak belirledik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde, yer altında çalışan işçilerimize ödenecek ücreti, asgari ücretin en az iki katı olarak belirledik. Madencilerimize zorunlu ferdi kaza sigortası yaptırılması zorunluluğunu getirdik. Yer altında çalışan işçilerin çalışma saatlerini günde en fazla 7,5, haftada en fazla 37,5 saat olarak belirledik" dedi.
Türkiye'nin en yüksek rakımlı Rüzgar Enerji Santrali Van'da kuruldu
En yüksek rakımlı Rüzgar Enerji Santrali (RES) Van'ın Gevaş ilçesine kuruldu. Gevaş ilçesinde yaklaşık 2 bin 900 rakımda kurulan 53,2 megavatlık RES ile 50 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.
Türkiye'nin HES bileşenleri yerli ve milli olarak tasarlanıp üretilecek
TÜBİTAK MAM ve EÜAŞ, HES teknolojilerine yönelik tasarım ve üretim kabiliyetlerinin Türkiye'ye kazandırılması için protokol imzaladı
Koronavirüs Sürecinde 'Süper Kadın Hastalığı' Fibromiyalji Arttı'
Koronavirüs sürecinde hareketsizlik ve yoğun stres gibi nedenler fibromiyalji sendromuna ya da halk arasında bilinen adı ile kas romatizmasına bağlı ağrıların artışına neden oldu. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen fibromiyalji aynı zamanda “süper kadın hastalığı” olarak da biliniyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Erdoğan İyigün, fibromiyalji ve fibromiyaljinin neden olduğu ağrılarla baş etme yöntemleri ile ilgili önerilerde bulundu.
Vali TÜBİTAK'a sordu? Hasan Dağı patlar mı
Niğde’nin Bor ilçesinde 20 Eylül’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından aktif olan volkanik Hasan Dağı’nın patlayacağına yönelik kaygılar, TÜBİTAK’ın ölçümleriyle giderildi. TÜBİTAK Enstitü Müdürü Prof. Abdullah Karaman, “Halihazırda istasyonlarımız Hasan Dağı’nın tam dibinde. Eğer alttan bir magma çıkışı olsaydı, hemen tepesinde duran noktadaki istasyonlarımızdan imzalarını çok kolay tanıyabilirdik” dedi.
Petrol salgın öncesine dönüyor
Peş peşe gelen olumlu aşı haberleri ve ülkelerin aşı takvimlerini açıklamaya başlamasından sonra uzun süredir krizde olan petrol piyasası derin bir nefes aldı. Brent petrol DSÖ tarafından pandemi ilan edilen 11 Mart tarihindeki seviyesi olan 49 doları aşarak 50 dolara dayandı. Bu hafta fiyatların hızlı yükselişinde stokların erimesi de etkili oldu ancak piyasanın gözü asıl toparlanma için bahar aylarında.
Son dakika... Son 21 metre kaldı! Dünyanın en yüksek barajlarından olacak...
ARTVİN’de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren ve tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliğine ulaşacak olan Yusufeli Barajı’nın gövdesinin tamamlanmasına 21 metre kaldı. Yusufeli Barajı çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde dünyanın 3’üncü en yüksek barajı olacak. Barajın yapımı tamamlandığında 558 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrali ile 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.
“Vertigo bir hastalık değil semptomdur”
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, vertigonun başka hastalıklarla karıştırıldığının altını çizerek, ‘‘Vertigo aslında bir semptomdur. Bir hastalığın bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Hastaların yaşam kalitesinde önemli düzeyde düşüşe yol açmaktadır” dedi.
Vertigo Nedir? Vertigo Diğer Hastalıklardan Nasıl Ayırt Edilir?
Vertigo bir semptomdur. Bir hastalığın bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Farklı durumlardaki hastalarda görülebilirken, hastaların yaşam kalitesinde önemli düzeyde düşüşe yol açmaktadır. Vertigonun ataklar halinde gelişen ve hastayı bu açıdan etkileyen bir durum olduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, vertigo hastalığını anlattı.
Almanya’da başbakan adayı arayışı
Almanya’da genel seçimler gelecek yıl muhtemelen eylül ayında yapılacak. Nitekim Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Federal İçişleri, İmar ve Yurt Bakanı Horst Seehofer, seçimlerin 26 Eylül 2021’de yapılmasını önerdi. Bu konuda son kararı Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier verecek. Ancak daha şimdiden ön hazırlıklar başladı.
Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin yapımı hedeflenen programda ilerliyor
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh, Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralindeki (NGS) çalışmaların takvime uygun şekilde ilerlediğini belirterek, "2023 yılının Türkiye için ne kadar önemli bir tarih olduğunu biliyor ve bu tarihe kadar ilk ünitenin bitirilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz." dedi.
Güneşte çift taraflı verimlilik
Dünyada başta rüzgar ve güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yönelim hızla artıyor.
Özelleştirmede 70,4 milyar dolarlık hasılat
Özelleştirme uygulamalarının başlamasından bu yılın ekim ayı sonuna kadar toplam 70,4 milyar dolarlık satış-devir uygulaması gerçekleştirildi.
Vaka ve temaslı takibi için elektronik bileklik altyapısı hazır
HIMSS Eurasia 2020 Sağlık ve Bilişim Teknolojileri Konferansı’nda konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, pandemiyle mücadelede özellikle temaslı ve pozitif vakaların karantina takipleri için Hayat Eve Sığar Uygulaması’na eklenecek yeni özelliklerle elektronik bileklik alt yapısının hazır olduğunu söyledi. Dr. Birinci, HES’e eklenen ses, yüz tanıma gibi özelliklerle izolasyon kontrolü yapılabileceğini, bunun yanı sıra elektronik bilekliğin kişinin ateşi yükseldiğinde uyarı vereceğini söyledi. Dr. Birinci, dijital altyapılar sayesinde Türkiye’nin dünyadaki en iyi filyasyon yapan ülkelerden biri olduğunu söyleyerek “Filyasyon ekiplerimiz vaka ve temaslı takipleri sırasında şimdiye dek dünyanın çevresini 160 kez dolaşacak kadar mesafe kaydetti. Sanal santral üzerinden 9,5 milyon dakika telefon görüşmesi yapıldı” dedi.
Son dakika haberleri... Bakan Yardımcısı duyurdu: Elektronik bileklik uygulaması geliyor, uyarı verecek
HIMSS Eurasia 2020 Sağlık ve Bilişim Teknolojileri Konferansı’nda konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, pandemiyle mücadelede özellikle temaslı ve pozitif vakaların karantina takipleri için Hayat Eve Sığar Uygulaması’na eklenecek yeni özelliklerle elektronik bileklik alt yapısının hazır olduğunu söyledi. Dr. Birinci, HES’e eklenen ses, yüz tanıma gibi özelliklerle izolasyon kontrolü yapılabileceğini, bunun yanı sıra elektronik bilekliğin kişinin ateşi yükseldiğinde uyarı vereceğini söyledi. Dr. Birinci, dijital altyapılar sayesinde Türkiye’nin dünyadaki en iyi filyasyon yapan ülkelerden biri olduğunu söyleyerek “Filyasyon ekiplerimiz vaka ve temaslı takipleri sırasında şimdiye dek dünyanın çevresini 160 kez dolaşacak kadar mesafe kaydetti. Sanal santral üzerinden 9,5 milyon dakika telefon görüşmesi yapıldı” dedi.
Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda yatırıma devam
Türkiye’de yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar ve ihracat imkanlarının artmasıyla birlikte Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın üretim kapasitesinin iki katına çıkartılması için düğmeye basıldı. Yerli ve milli imkanlarla güneş paneli üretiminin yapıldığı fabrikanın 500 Megavat olan kapasitesi, Haziran 2021 tarihine kadar 1000 Megavata çıkartılacak. Kapasite artışıyla birlikte istihdam da bin 400’den 2 bin 100’e çıkacak.
Türkiye'de iki yeni nükleer santral için çalışmalar sürecek
Gelecek yıl, Akkuyu NGS'ye ek olarak iki nükleer güç santralinin daha kurulumuna yönelik çalışmalara devam edilecek. Bu kapsamda, bir projeye yönelik saha seçimi tamamlanacak ve teknoloji sahibi şirket veya ülkeyle resmi anlaşmaya varılacak.
Anıtkabir bugün açık mı? 29 Ekim 2020 Anıtkabir giriş saatleri
Anıtkabir bugün açık mı sorusu, 29 Ekim Perşembe günü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ziyaret etmek isteyen pek çok kişinin araştırdığı husus olmaya devam ediyor. Anıtkabir'in çalışma saatleri içerisinde ziyaret etmek mümkün olabilmektedir. Ancak özel günlerde protokol girişi dolayısıyla belirli saatlerde giriş mümkün olamayabilmektedir. Peki, Anıtkabir bugün açık mı? İşte, 29 Ekim 2020 Anıtkabir giriş saatleri
ULAQ: Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracını sahneye çıktı
Ares Tersanesi ve Meteksan Savunma, Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracını (SİDA) geliştirdi. İki şirketin birkaç yıldır devam eden araştırma geliştirme faaliyetleri sonunda ortaya çıkan ULAQ serisinin ilk ürünü olan SİDA'nın prototip üretimi aralık ayında tamamlanacak. SİDA, 400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip olacak.
Elektrikte kurulu güç gelecek yıl yaklaşık 100 bin megavata yükselecek
Türkiye'nin elektrikte toplam kurulu gücünün 2021 yılı sonunda yaklaşık 100 bin megavat olması bekleniyor.
Meyve suyu kutusuyla uyuşturucu sevkiyatına 2 tutuklama
DENİZLİ'de, polis ekiplerince valizlerindeki aramada meyve suyu kutuları içinde toplam 930 gram uyuşturucu madde metamfetamin ele geçirilen ve gözaltına alınan yabancı uyruklu 2 kişi, tutuklandı.
Anadolu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunu restore edilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuzey Afrika'daki son toprağı Trablusgarp ile tek bağlantısı olan Anadolu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunu restore edecek. Patara Ören Yeri'nde bulunan istasyon, müzeye dönüştürülecek.
Son dakika haberleri... 'Ayırt etmek mümkün değil! İlk belirtisi...'
İstanbul'da sahte içkiden zehirlenme sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi. Zonguldak'ta bir kişi, İstanbul, İzmir, Mersin, Kırıkkale, Trabzon, Zonguldak, Muğla ve Aydın'da toplam 45 kişi sahte içkiden hayatını kaybetti. Sahte içkinin 'bulanık görme' şikayetiyle ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Aydın, "Sahte ve normal içki arasındaki farkın anlaşılması mümkün değil. Kişi görme bulanıklığı hissettiği anda soluğu bir sağlık kuruluşunda almalı. Çünkü çay bardağının dibinde bulunan 15 mililitrelik saf metil alkol bir insanı öldürmek için yeterli" dedi.
Sahte içkide kullanılan metil alkolün "7 mililitresi bile öldürücü olabilir" uyarısı
Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, sahte içki dolayısıyla meydana gelen ölümlere metil alkolün neden olduğunu belirterek, "Metil alkol, 7 mililitre alımlarda dahi ölümcül olabilen çok ağır zehirlenmeye yol açabilir." dedi.
Metzamor santralı tehdit oluşturuyor, eski teknolojisi ile korkutuyor
Ermenistan’ın sınırımızdaki Metzamor Nükleer Santralı akıllara Çernobil’i getiren eski teknolojisiyle korkutmaya devam ediyor.
Sıra kor tutucuda
Akkuyu Nükleer Güç Santralı inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. Eylül ayında, 9 şiddetindeki bir deprem de dahil olmak üzere, acil durumlarda nükleer santralde güvenliği sağlayan kuru reaktör koruyucu birinci güç ünitesine monte edildi. Kor Tutucu’nun, Akkuyu NGS’nin ikinci güç ünitesine kasım ayında monte edilmesi planlanıyor. Montaj tamamlandığında kor tutucunun ağırlığı, iç donanımıyla birlikte 668 tona ulaşacak.
Pek çok kadında görülüyor! Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor
20 yaş üstü kadınların %15’inde, 65 yaş üstü kadınların ise %50’sinde görülebilen istemsiz idrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sağlık problemlerinden biri olarak tanımlanıyor. Bu durum, menopoz, obezite, depresyon, sigara kullanımı, çok sayıda normal doğum yapmış olmak gibi faktörlerle de gelişebiliyor. Bununla birlikte de depresyon, anksiyete, toplumdan soyutlanma, iş gücü kaybı, tekrarlayan genital mantar, selülit gibi yumuşak doku enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.