Santral
Santral Haberleri
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde heyecanlandıran gelişme! Bakan Dönmez tarih verdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde üçüncü reaktörün temelinin 10 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılacağı online program ile atılacağını duyurdu.
Denizli'de hırsızlığa 5 tutuklama
DENİZLİ'nin Merkezefendi ilçesinde kapısını kırıp girdikleri evden yaklaşık 200 bin lira değerinde altın ve para çalan 4'ü kadın 5 kişi, polis operasyonuyla yakalandı. Adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuklandı.
Hidroelektrik santrali işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecektir
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde; Tortum Hidroelektrik Santrali ile bu Santral tarafından kullanılan taşınmazlar “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemi ile özelleştirilecek.
Deprem Fukuşima'da tankları yerinden oynattı
Japonya'nın kuzeydoğusunda 13 Şubat'ta meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde, Fukuşima Dai-içi nükleer santralinde radyoaktif özellik taşıyan kirli suyu muhafaza eden tankların 53'ünün yerinden oynadığı bildirildi.
Akkuyu Nükleer Santrali için önemli açıklama
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı Butckikh, "Eminim ki bu nükleer santral dünyanın en güvenilir nükleer tesislerinden biri olacak. Geçen sene Türkiye ekonomisine 1 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Yatırımların yüzde 40'ının üzeri yerli piyasadan temin edildi" dedi.
Akkuyu NGS'nin bu yıl sonunda yüzde 27,5'inin tamamlanması hedefleniyor
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin bu yıl sonu itibarıyla yüzde 27,5'inin tamamlanması planlanırken, bu oranın ilk reaktörün devreye alınacağı 2023'te yüzde 56,25'e ulaşması hedefleniyor.
Hazır gıdalardaki gizli tehlike: Çin tuzu
Çin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
Nükleer mühendisler göreve hazır
Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimi almaları için giden gençler Türkiye’nin ilk nükleer güç santralında görev alacak. 2018’de 35, 2019’da 53, 2020 yılında ise 55’i mezun olurken, genç mühendislerin 43’ü bugün mezun oluyor. Böylece Türkiye’nin nükleer mühendis sayısı 186’ya ulaşıyor.
Gençleri geleceğe taşıyor
Yusufeli Barajı'nda son aşamaya gelindi! İlçeye vedaya hazırlanıyorlar
Artvin’de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren ve 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak ilçenin sakinleri, taşınmaya hazırlanıyor. Yeni yerleşim yerinde çalışmalar devam ederken, 9 ay içerisinde taşınma süreci de başlayacak.
Artık küçük yatırımlarla işletmenizin çağrı merkezi olabilir!
Vodafone Business, Bulut Santral Çözümü ile ek maliyet gerektirmeden işletmelerin iş süreçlerini cep telefonundan sürdürmelerini sağlıyor. Vodafone Bulut Santral, tüm telefon altyapısını tek merkezde topluyor ve yönetiyor. Mobil uygulama sayesinde çalışanlar dilediği yerden arama yapıyor, çağrı alıyor. Kayıp ve yanıtlanamayan çağrılar son bulurken kolay erişilebilirlik ve merkezi kalite yönetimi sayesinde müşteri memnuniyeti de artıyor.
Santralde yangın çıktı, kentte felaket ilan edildi
Nürnberg’deki büyük bir elektrik santralinde çıkan yangın nedeniyle şehirde felaket ilan etti. Bölgesel ısıtma santrali, şehrin münferit bölgelerinde bozuldu. Dondurucu soğukların yaşandığı kentte santral geçici olarak devre dışı bırakıldı, enerji tedarikçisi N-Ergie birçok yerin etkilendiğini duyurdu.
Eriyen buzulların arkasında gizlenen 3 olası felaket
Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde pazar günü sabah saatlerinde Nanda Devi buzulundan bir parçanın koparak, Rishiganga Hidroelektrik Santrali’nin barajını yerle bir etmesi korkunç bir felaketi beraberinde getirdi. Kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybının da artmasından endişe ediliyor. Felaketin bilançosu henüz netleşmiş olmasa da, birçok kişi için sebebi belli: İklim krizi. Peki iklim krizinin beraberinde getirdiği buzul erimelerinin yol açacağı tek sorun bu mu? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Buzulların erimesi uyuyan virüslerden metan gazına birçok felaketi de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
Dev projede sona yaklaşıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Artvin Çoruh Nehri üzerinde devam eden Yusufeli Barajı sahasında incelemelerde bulundu. Baraj tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde 3üncü en yüksek barajı olacak.
Rekora son 1 metre
Artvin’deki Çoruh Nehri üzerinde, 2013 yılında temeli atılan Yusufeli Barajı’nın gövde imalatının tamamlanmasına 1 metre kaldı. Türkiye’nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, 2.5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.
Türk bilim insanları, kovid-19'un vücutta bıraktığı yeni bir hasarı keşfetti
Türk bilim insanı, ekibiyle birlikte Kovid-19’un vücutta oluşturduğu tahribata ilişkin büyük bir keşfe imza attı. Koronavirüsün gözden beyne giden sinirlerde kalıcı hasara neden olduğuna dikkati çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, "Sinirlerin hasar görmesine bağlı olarak vücuttaki denge mekanizmaları da bozulmaya başlayacaktır. Eklem problemleri, görmede zayıflık ve kalp damar hastalıklarının oluşturduğu santral sinir sisteminde hasarlara neden olabilir" dedi.
Türk bilim insanları keşfetti! Kovid-19’un bıraktığı yeni bir hasar ortaya çıktı...
Türk bilim insanı, ekibiyle birlikte Kovid-19’un vücutta oluşturduğu tahribata ilişkin büyük bir keşfe imza attı. Koronavirüsün gözden beyne giden sinirlerde kalıcı hasara neden olduğuna dikkati çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, "Sinirlerin hasar görmesine bağlı olarak vücuttaki denge mekanizmaları da bozulmaya başlayacaktır. Eklem problemleri, görmede zayıflık ve kalp damar hastalıklarının oluşturduğu santral sinir sisteminde hasarlara neden olabilir" dedi.
Endüstriyel ürünlerin aşırı tüketimine dikkat! Erken ergenliğe neden olabilir
Kız ve erkek çocuklarında erken ergenlik, genetik faktörlerin yanı sıra son yıllarda yaşam ve beslenme tarzı, hava kirliliği, temiz gıdaya ulaşım gibi sorunlar nedeniyle giderek artıyor. Bireyleri fizyolojik ve psikolojik yönden etkileyen erken ergenlik sürecinin doğru atlatılması için ailelerin çocuklarını yakından takip etmeleri gerekiyor. Belirtiler konusunda bilinçli olmak ve eğer varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak önem taşıyor.
Koronavirüs nörolojik sorunlara neden olur mu?
Çin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
Beş yılda 5 milyar lira yatırım yapacak
Zorlu Enerji’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada sermaye yapısını güçlendirmek amacıyla, kayıtlı sermaye tavanını 3 milyar TL’den 6 milyar TL’ye yükseltmek için yönetim kurulu tavsiye kararı aldığını duyurdu.
İşçilerin eksi 30 derece buz mesaisi
Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Kars’ta elektrik santraline su akışını engelleyen buz kütleleri, günde 3 defa 4 görevli tarafından buz gibi suyun içerisinde saatlerce süren mücadele sonucunda kırılıyor.
Pandemide Dikkat Edilmesi Gereken Göz Sorunları
Koronavirüs döneminde en çok ihmal edilen konulardan biri de göz sağlığı. Oysa bu süreçte hastalık bulaşma endişesiyle doktora görünmemek geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden oluyor. Göz Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkaya, koronavirüs pandemisinde en çok dikkat edilmesi gereken göz sorunları hakkında bilgi verdi.
Vodafone Business, Çözüm Ortağım Programı ile ekosistemini genişletecek
Vodafone Business, Çözüm Ortağım Programı ile ekosistemini genişleterek iş hacmini büyütmeyi hedefliyor.
Akkuyu Nükleer: Santralin 100 kilometre yakınında diri fay hattı bulunmuyor
Akkuyu Nükleer AŞ, "Sismik olayların meydana gelmesi olasılığının çok düşük olmasına rağmen nükleer güç santrali 9 büyüklüğündeki deprem dahil olmak üzere her türlü dış etkilere dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır." açıklamasında bulundu.
Sivas'ta zeminden yükselen yoğun duman yanardağı andırıyor
Sivas’ın Kangal ilçesinde zeminden yükseler yoğun duman yanar dağları andırsa da durum aslında hiç de görüldüğü gibi değil.
Nostaljik yolculuk-2
Vodafone, yerli ekosisteme yeni KOBİ'ler katmaya hazırlanıyor
Türkiye’de yerli üretimin gelişmesini hedefleyen Vodafone, genişbant yatırımlarında tedarik zincirine katılabilecek KOBİ’lerle işbirliği yapmaya devam ediyor. Vodafone; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu katılımı ve TOBB ortaklığında düzenlenen “Teknolojide Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü” etkinliğinde KOBİ’lerle üçüncü kez bir araya geldi. 300’ü aşkın KOBİ temsilcisinin katıldığı etkinlikte, Vodafone’un devreye alınan ihalelerinin duyurulacağı Tedarik Zinciri Portalı da tanıtıldı.
Mersin Valiliğinden "Akkuyu NGS'de planlı patlatma" açıklaması
Mersin Valiliği, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat çalışmaları sırasında planlı patlatma sonucunda bölgedeki bazı ev ve seralarda hasar oluştuğunu, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi. Gülnar İlçesi Kaymakamı Bayraklı, patlatmada hasarı oluşan vatandaşları ziyaret etti.
Bakan Varank'tan yatırım müjdesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "(Ford Otosan'ın Gelecek Nesil Ticari Araç ve Batarya Üretimine ilişkin yeni yatırım kararı) Yaklaşık 2 milyar avro tutarındaki bu yatırım, ülkemiz ekonomisine çok önemli bir ilave katma değer sağlayacak. Araç üretim kapasitesini yıllık 210 bin adet artıracak, 3 bin kişiye doğrudan istihdam oluşturacak." dedi.
Dev projede son 4 metre! Türkiye'nin en yükseği olacak
Çoruh Nehri'nin üzerinde hayata geçirilen tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek projesi olacak Yusufeli Barajı'nda son 4 metre kaldı. Proje aynı zamanda dünyanın ise çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde 3'üncü en yüksek barajı olacak.
"2023'ün sonunda ilk reaktör devreye alınacak"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çukurova programının ilk durağı olan Adana'da, Vali Süleyman Elban ile Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, EMBA Elektrik Üretim AŞ'nin Adana Özel Endüstri Bölgesi ve Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu.
Bakan Varank Çukurova'daki "dev" yatırımlarda incelemelerde bulundu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akkuyu Nükleer Güç Santraline (NGS) ilişkin, "İnşallah 2023 yılının sonunda ilk reaktör devreye alınacak ve burada elektrik üretilmeye başlayacak." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bağımsız enerji güçlü Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa’da hayata geçirilen 4 enerji tesisinin açılışı ile Soma ve Kırkağaç ilçelerine doğalgaz verilmesi töreninde konuştu. Erdoğan, “Bağımsız enerji, güçlü Türkiye diyerek mümkün olduğu kadar yerli kaynaklarımıza dayalı bir enerji sektörü kurmayı amaçlıyoruz” dedi.
Bakan Dönmez: Manisa'daki 4 enerji tesisimizle 180 milyon dolarlık gaz ithalatının önüne geçmiş olacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Soma, Salihli ve Alaşehir’de bugün hayata geçirilecek toplam 594,5 megavatlık 4 enerji tesisiyle 180 milyon dolarlık gaz ithalatının önüne geçileceğini bildirdi.
Enerjide önemli 2023 açıklaması
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Talha Pamukçu, 2017'de başlattıkları enerji yönetimi uygulamalarıyla enerji verimliliği alanında önemli mesafe kat ettiklerini belirterek, "2023 itibarıyla elektrik enerjimizin yüzde 100'ünü kendimiz karşılayacağız." dedi.
İsviçre Alpleri güneş enerjisinden elektrik üretecek
Dünyanın ilk yüksek rakımlı yüzer güneş enerjisi santrali İsviçre Alpleri'nde gölün üzerinde enerji üretimine başladı.
Egzersize rağmen verilemeyen fazla kiloların altında “cushing sendromu” olabilir
Metabolizma hızını; boy, cinsiyet, kilo olmak üzere birçok faktörün etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, "Sağlıklı kilo kaybında aldığınız kalorinin, bazal metabolizma ve egzersiz ile harcadığınız kaloriden düşük olması gerekiyor. Ancak buna rağmen kilo verilemiyorsa, karında mor çatlaklar, yüzde yuvarlaklaşma gibi belirtiler varsa cushing sendromu araştırılmalı” dedi.
Yusufeli Barajı'nda gövdenin tamamlanması için son 4 metre
Artvin'de yapımı süren Yusufeli Barajı'nda gövdenin tamamlanması için son 4 metre kaldı. Gövdesi 100 katlı gökdelene eşit olan proje tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek projesi haline gelecek. Proje tamamlandığında bütçeye ise yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak.
Gövdesi 100 katlı gökdelene eşit! Dev projede son 4 metre...
Artvin'de yapımı süren Yusufeli Barajı'nda gövdenin tamamlanması için son 4 metre kaldı. Gövdesi 100 katlı gökdelene eşit olan proje tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek projesi haline gelecek. Proje tamamlandığında bütçeye ise yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak.
Yusufeli Barajı'nda 300 tonluk jeneratör rotoru yerine indirildi
Gövde yüksekliği 268 metreye ulaşan baraj, tamamlandığında milli bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon lira katkı sağlayacak.
Vatandaşlar isyan ediyor! İzmir'de radyoaktif madde tehlike saçıyor
İzmir'de toprağa gömülü radyoaktif madde nedeniyle tehlike saçan eski kurşun fabrikasının bulunduğu bölgede, toprağın zaman zaman alev alması bölge halkını tedirgin ediyor.
İzmir'de radyoaktif tehlike! İsyan ettiler...
İzmir'de toprağa gömülü radyoaktif madde nedeniyle tehlike saçan eski kurşun fabrikasının bulunduğu bölgede, toprağın zaman zaman alev alması bölge halkını tedirgin ediyor.
Bakan Dönmez: Yenilenebilir kaynakların payı yüzde 95'i aştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Bu yıl devreye aldığımız toplam kurulu güç içerisindeki yenilenebilir kaynakların payı yüzde 95'i aştı" dedi.
KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin ücretleri belirlendi
Kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan sözleşmeli personelin temel ücret grupları itibarıyla en düşük ve en yüksek temel ücretleri belli oldu.
Son dakika: Hırvatistan'da şiddetli deprem!
Hırvatistan'da 6.3 şiddetinde deprem meydana geldiği duyuruldu. Deprem bölgesinden gelen ilk fotoğraflarda binalarda hasar oluştuğu görülürken halkın paniği de kameralara yansıdı. Depremin ardından Hırvatistan'ın komşusu Slovenya'da önlem olarak nükleer santral kapatıldı.
Son dakika: Hırvatistan'da şiddetli deprem!
Hırvatistan'da 6.4 şiddetinde deprem meydana geldiği duyuruldu. İlk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları başlatıldı. Deprem bölgesinden gelen ilk fotoğraflarda binalarda hasar oluştuğu görülürken halkın ve bölgeden yayın yapan basın mensuplarının paniği de kameralara yansıdı. Depremin ardından Hırvatistan'ın komşusu Slovenya'da önlem olarak nükleer santral kapatıldı.
Flaş aşı açıklaması: Putin teklif etti, Cumhurbaşkanımız hemen talimat verdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın açıklamasında bulundu. "Sayın Putin, Sputnik-V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanı'mıza talimat verdiler. Onun neticesinde kurumlarımız arasında mutabakat zaptı imzalandı." diyen Bakan Çavuşoğlu, "Bu işbirliğinin amacı sadece aşı tedariği değil, ortak aşı üretimidir. Türkiye'de de bu aşının üretilmesidir. Ve bu hedefe doğru ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.