Schaeuble’den Merkel’e tam not: O bir şanstı

Güncelleme Tarihi:

Schaeuble’den Merkel’e tam not: O bir şanstı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2024 10:01

Aralık ayında yaşamını yitiren Almanya’nın en kıdemli milletvekili Wolfgang Schaeuble’nin haftaya yayımlanacak ‘Anılarım. Politik Yaşamım’ kitabında eski Başbakan Angela Merkel’e övgüler yağdırırken, ‘kardeş parti’ CSU’lu bazı politikacıları ‘döneklikle’ suçladı.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl Noel günlerinde 26 Aralık’ta 81 yaşında yaşamını yitiren Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin ‘akil adamı’ olarak bilinen ve 51 yıl Federal Meclis milletvekilliği yaparak ‘en kıdemli parlamenter’ olarak tarihe geçmeyi garantileyen Wolfgang Schaeuble, haftaya ‘Anılarım. Politik Yaşamım’ başlığıyla piyasaya çıkacak kitabında, aynı partiden olan Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’e övgüler yağdırdı. Haftalık Stern dergisinin hafta başındaki kitaptan alıntıları içeren haberinde, ‘kardeş parti’ Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) eski Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti eski Başbakanı Edmund Stoiber’in yerine geçmek için kendisinden Merkel’i devirmesini istediğini, ama kendisinin bunu çok açık bir biçimde reddettiğini vurguladığı belirtilirken, Bild gazetesi zaman zaman tartıştıkları halde, Schaeuble’nin kitabında Merkel’e övgüler yağdırdığı vurgulandı.

Haberin Devamı

‘ONUN İÇİN SÜRPRİZ OLDU’
1998 yılında Genel Başkanlığı döneminde Merkel’i CDU Genel Sekreterliği’ne getiren Schaeuble anılarında, “Merkel’in CDU Genel Sekreteri olmasına karar verdim. Kendisine bunu önerdim. Hiç tereddüt etmeden kabul etmesinden çok memnuniyet duydum. Belki böyle bir öneriyi beklemediği için bu onun için bir sürpriz oldu. Ama partiyi birlikte şekillendirmek için yoğun angajman göstereceğinin ve meydan okumaların üstesinden geleceğinin altını çizdi. Daha sonradan da tanık olduğumuz gibi bu benim çok yerinde bir karar verdiğimi ortaya koydu. Böyle bir karar vermiş olmaktan hiçbir zaman pişmanlık duymadım. Angela Merkel bir şanstı. Dahası da var: Ben her zaman Angela Merkel’in daha yüksek bir mevkiye geleceğine inandım. Kendi yolunda gitmek ve daha yüksek makamlara ulaşmak için zeki, ihtiyatlı ve hırslı bir yapıya sahip olduğunu biliyordum” satırlarına yer verdi.

Schaeuble’den Merkel’e tam not: O bir şanstı

‘MERZ’E HİÇ ŞANSI OLMADIĞINI SÖYLEDİM’
Schaeuble, Merkel’in yanı sıra şu anda CDU Genel Başkanı olan ve parti içinde daha önemli yerlere gelmesi için destek verdiği Friedrich Merz’den de sitayişle bahsetti. Angela Merkel’in dönemin Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in de desteğiyle 2002 yılında Friedrich Merz’in altından CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanlığı koltuğunu da almasına eleştirisel yaklaşsa da, “O zamanlar ben Merz’e hiç sansı olmadığını söyleyerek, Merkel’e karşı adaylığını koymaması tavsiyesinde bulundum. Ama Merz’in yeniden geri geleceğini biliyordum. Ben bundan emindim. Çünkü Merz cesur biri ve tartışmaların sonunu beklemeden de karar verebilecek bir yapıya sahip” satırlarına yer verdi.

Haberin Devamı

‘İKİSİ DE DÖNEK’
Angela Merkel’e ve Friedrich Merz’e övgüler yağdıran Schaeuble kitabında, ‘kardeş parti’ CSU’nun eski liderleri Edmund Stoiber, Horst Seehofer ve şu anda aynı zamanda Bavyera Eyalet Başbakanı olan Genel Başkan Markus Söder’e ağır eleştirilerde bulundu. Horst Seehofer’i Merkel’i eleştirilerinde ölçüsüz davranmakla suçlarken, “Kendisini bir şey zannettiği ve daha önemli bulduğu için oturumlara hep geç gelirdi” ama bu Bavyera’nın eski Başbakanı Franz Josef Strauss zamanında da öyleydi” görüşünü de savundu. Katı birer nükleer santral karşıtı olmalarına rağmen hem Horst Seehofer’in hem de Markus Söder’in birden nükleer santral savunucu oluverdiklerini hatırlatırken, ikisini de “Dönek” olarak da niteledi. Schaueble kitabında ayrıca Merkel’in, Federal Savunma Bakanlığı’na getirdiği ve şu anda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı olan Ursula von der Leyen’in kendi yerine gelmesini düşündüğüne de yer verdi. Ancak bunun von der Leyen’in Alman ordusuyla ilgili kararlar almasında çekimser davranması nedeniyle Merkel’in düşündüğü gibi gerçekleşmediğine de dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!