Google’ın kuruluş süresi 1996 Ocak ayında Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencileri olan Larry Page ve Sergey Brinin araştırma projesiyle başlar. Amacı dünyada ki bilgiyi ulaşılabilir hale getirerek, elde edilen bilgiyi evrenselleştirmektir.
Google, ilk olarak 4 Eylül 1998 yılında özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde siteyi halka sundular. Halka arz edildiği yıllarda ise, Lary Pagre, Sergey Brin ve Eric Schmidt, 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Larry Page ve Sergey Brin Google'ı 25 milyon dolar yasal sermayeyle kurdu. Şirketin GooglePlex denen merkez ofisi Kaliforniya'da bulunur ve tüm dünyada 5, 000 civarında kişi çalıştırır. Sloganı, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunup Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" (Kötü olma) dır.
Google 2004 yılında borsaya açıldığı sıralarda değeri 23 milyon dolardı. Şirketin banka hesabında ise nakit olarak tam 60 milyar dolar nakit para bulunmakta. Şirketin kendi değeri dışında, kurucularından olan Sergey M. Brin’in serveti 29 milyar dolarken, bir diğer kurucusu olan Lawrence E. Page’in ise 29.3 milyar dolar gibi uçuk servete sahiptirler.
Google’ın gelişim sürecinde ise tüm dünya varlığını tamamen benimsemiş ve Google kelimesi İngilizcede “Arama” anlamına gelen kelime olarak sözlüğe girmiştir. Google elde ettiği başarılarla bugüne kadar 170 şirket satın almış ve zamanla güçlenmiştir. Google, "googol" sözcüğünün üzerinde oynanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan "googol" sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terimdir. Google'ın bu terimi kullanmasındaki amaç, şirketin Web'deki ve dünyadaki bilgi selini organize etme misyonunu yansıtmasıdır.
2010 yılından beri Google bünyesine her ay 2 tane yeni şirket katmaktadır. Google’ın çalışanlarına sunduğu en önemli ve en ilginç hizmet ise çalışanlarından biri öldüğü zaman eşine 10 yıl boyunca ölen kişinin maaşının yarısını vermeye devam ediyor. Ayrıca ölen kişinin çocukları varsa, çocuklar 19 yaşına gelene kadar her birine ayda 1000 dolar ödüyor. YouTube'a Google hesabınız açıkken direkt olarak giriş yapabilirsiniz.
Google'ın Ceo'luk görevini Hindistan doğumlu Sundar Pichai üstlenmektedir.
Avrupa Birliği’nin (AB), 2019’da yürürlüğe giren Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Direktifi, aralarında Google gibi internet devlerinin yer aldığı bilgi toplumu hizmet sağlayıcılarının basın içeriklerinin çevrimiçi olarak ticari amaçla kullanımını yasaklıyor.
#GoogleDünyanın en büyük arama motoru Google uzun tartışmaların ardından Avrupa'da birçok Avrupa Birliği üyesi ülke için 'telif hakkı' ödemeyi kabul etti. Bu bağlamda 300 medya kuruluşuna ödeme yapılacak. Uygulamanın Türk yayıncılar için ne zaman başlayacağı ise merak konusu. Uzmanlar ve akademisyenler ise Türkiye için de sürecin hızlandırılması gerektiğini belirtiyor.
#GoogleTeknoloji devi Google, Avrupa Birliği’nin yeni telif hakkı düzenlemesinin ardından, 3 yılda 300 medya kuruluşuyla anlaşarak bu kuruluşlara telif ücreti ödeyeceğini açıkladı. Türkiye’de en çok kullanılan internet arama motorunun Google olduğunu hatırlatan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ise, “Türkiye’nin de kendi dijital telif yasasını çıkarması gerekiyor. Yapılan haberlerin, çalışmaların, verilen emeğin mutlaka teliflendirilmesi gerekli” çağrısında bulundu.
#GoogleGoogle, Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna 'telif hakkı' çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Google'ın Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda ile birlikte pek çok AB ülkesi için 'telif hakkı ödeme kararı' sonrası benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerektiği yeniden gündeme geldi. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konuyla ilgili açıklamasında Google'ın Avrupa Birliği'nin Telif Hakkı Kuralları'nı kabul ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin de dijital telif yasası çıkarması gerektiğini ifade etti.
#GoogleGoogle, Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna 'telif hakkı' çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Google'ın Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda ile birlikte pek çok AB ülkesi için 'telif hakkı ödeme kararı' sonrası benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerektiği yeniden gündeme geldi. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konuyla ilgili açıklamasında Google'ın Avrupa Birliği'nin Telif Hakkı Kuralları'nı kabul ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin de dijital telif yasası çıkarması gerektiğini ifade etti.
#GoogleAnneler Günü Google'ın doodle tasarımı ile kutlandı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google, 8 Mayıs Anneler Günü'ne özel ana sayfasını değiştirdi. Her yıl mayıs ayının ikinci pazar gününde kutlanan Anneler Günü'nün önemini hatırlatan Google'ın slayt tasarımında anne ve çocuk ellerinin yer aldı. Anneler Günü dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanıyor. Peki, Anneler Günü nasıl ortaya çıktı, önemi nedir? İşte, Anneler Günü tarihi ve Anneler Günü ile ilgili detaylar.
#Anneler GünüMilyarlarca kullanıcıya sahip olan Google'dan itiraf gibi bir açıklama geldi. Şirket internet tarayıcısı Chrome'un hacker'ların hedefi olduğunu açıkladı. Siber saldırı sonrası 30 güvenlik açığı ortaya çıkarken, bunların 7'sinin 'yüksek riskli' olduğu duyuruldu. Bu açıklama sonrası kullanıcılar 'şimdi ne olacak' sorusunu sorarken siber güvenlik uzmanlarından bu soruya yanıt geldi. İşte adım adım yapmanız gerekenler...
#GoogleMoskova mahkemesi, Rusya’nın önde gelen televizyon şirketlerinden Gazprom Media’nın YouTube kanalına getirdiği kısıtlamalarla ilgili olarak görülen davada, Google'ın Rusya'daki 500 milyon ruble (7 milyon dolar) değerindeki varlıklarına el konulmasına karar verdi.
#Google23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yıl dönümü arama motoru Google tarafından doodle ile kutlandı. Türkiye'nin dört bir yanında kutlanan 3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 'nı unutmayan Google, ana sayfasına Türk Bayrağı balonunu ekledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı , Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1929 tarihinde dünya çocuklarına armağan edildi. Peki, 23 Nisan ne zaman çocuk bayramı ilan edildi? İşte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 'nın tarihi...
#23 NisanUkrayna İçişleri Bakanlığı açıklama yaparak Google uzmanlarıyla birlikte Ukrayna'nın yıkılan şehirlerinde Rus işgalinin sonuçlarını dijitalleştirmek için bir proje başlattı. Projenin amacı, Ukrayna’nın tahrip olan kent ve köylerini kayıt altına almak olduğu ifade edildi.
#UkraynaGoogle’ın Türkiye’de ilk kez Deconstructor of Fun ile iş birliği yaparak gerçekleştirdiği İstanbul Mobil Oyun Etkinliği, hem fiziksel hem de online katılıma açık şekilde gerçekleşti. Etkinlikte; Michail Katkoff, Sencer Kutluğ, Eric Seufert, Javier Barnes, Matej Loncaric ve Nimrod Levy gibi mobil oyun dünyasının önemli isimlerinin oturumlarıyla oyun gelirlerinin yüzde 52’sini oluşturan mobil oyun ekosistemi değerlendirildi. Aktif oyun şirketi sayısı 500’e ulaşan Türkiye’nin oyun dünyasındaki önemi, etkinlikle bir kez daha gözler önüne serildi.
#GoogleGoogle, özel doodle tasarımı ile 2022 Kadınlar Günü'mü hatırlattı Özel günlerde doodle tasarlayan dünyaca ünlü arama motoru devi, bu kez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için özel bir tasarıma imza attı. Videolu animasyonun tasarlandığı Kadınlar Günü'ne özel doodle'da farklı ırk ve milletten kadınların meslek ve çalışma hayatına vurgu yapıldı. Peki, Dünya Kadınlar Günü nedir? 8 Mart Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? İşte, 2022 Kadınlar Günü hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kadınlar GünüDoğu Avrupa'da Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş tüm şiddetiyle devam ederken, milyonlarca insan sosyal medyadaki bilgi akışı sayesinde gelişmeleri an an takip ediyor. Google, Facebook, Twitter ve Telegram gibi dev şirketler ise bu süreçte, savaşın gidişatını değiştiren bir güç haline geldi. Buna karşın, doğu ve batı arasında giderek derinleşen uçurumda iki arada kalan sosyal medya platformları kimden yana olacak? Siber saldırılarla, kamuoyu baskısıyla ve yaptırım tehditleri arasında kalan dev teknoloji şirketleri...
#Ukrayna-Rusya SavaşıGoogle'ın sahip olduğu YouTube, Russia Today (RT) ve Rus devletinin desteklediği diğer medya kuruluşlarının kanalları üzerinden reklam satışına yasak getirdi. Söz konusu yayın kuruluşlarının kanallarında yayınlanan videolara yapılacak tavsiyelere kısıtlama getirildi.
#GoogleTeknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde yapılan çalışmalar, afet yönetiminde önemli bir rol oynuyor. Google, altyapısı ve teknolojisinden faydalanarak dünya çapındaki depremleri algılayarak kullanıcılara uyarı gönderdiği ücretsiz bir sistem geliştirdi. Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Deprem meydana geldiğinde deprem dalgalarının sarsıntısından korunmak için zaman kazandırmak amacıyla geliştirilen Android Deprem Uyarı Sistemi basın toplantısı ile tanıtıldı.
#GoogleÖrtü altı üretimin merkezi Antalya’da havaların ısınması ile birlikte sebze fiyatları yarı yarıya düştü. Kış aylarında 25-30 TL kadar çıkan kabak, domates ve biber fiyatları adeta dibe vurdu. Antalya halinde salatalık 1,5 TL, kabak 3 TL, domates 8 TL, patlıcan 5 TL’den alıcı buldu. Fiyatların bugünden itibaren pazar ve marketlere de yansıması bekleniyor.
#Sebze7878 onay mesajı, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Cep telefonlarına gelen 7878 onay mesajı dolayısıyla araştırmalarını gerçekleştiren vatandaşlar, 7878 onay mesajı hakkında araştırmalarına başladı. Peki, 7878 neyin numarası? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#7878 NedirYıllar evvel yazdığı "Kocanızı Nasıl Öldürürsünüz" başlıklı makalede, kadınlara mükemmel cinayetin sırlarını anlatıyordu, bugün ise kocasını tam da anlattığı şekilde öldürmekle yargılanıyor. İşte romantik gerilim romanları yazarı Nancy Brophy'nin kitaplarını aratmayan aşk ve cinayet hikayesi...
#Nancy BrophyAvrupa Birliği’nin (AB), 2019’da yürürlüğe giren Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Direktifi, aralarında Google gibi internet devlerinin yer aldığı bilgi toplumu hizmet sağlayıcılarının basın içeriklerinin çevrimiçi olarak ticari amaçla kullanımını yasaklıyor.
#GoogleUNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Nemrut Dağı’nı da kapsayan Gap Turu’nun adı ‘Kapadokya’ model alınarak Mezopotamya Turu olarak değiştirildi. İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, ‘GAP Turu’ adıyla pazarlamanın dünyada tanınırlık açısından yanlış olduğunu belirterek, “Bu illeri ‘Mezopotamya’ markasıyla tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz” dedi.
#Nemrut DağıRus AVM yatırımcıları, son dönemde Türk markalarla hızlanan görüşme trafiğini Hürriyet’e değerlendirdi. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin önemine değinen yetkililer süreci, ‘yeni bir aşama’ olarak tanımladı. “Rus tüketiciler Türk markalarını, ödedikleri paranın karşılığını aldıkları güçlü markalar olarak görüyor” diyen temsilcilere göre, ülkede sonbaharda perakende sektöründe 420 futbol sahası büyüklüğünde alanın boşa çıkması bekleniyor.
#Rusya