Dijital Telif Yasası haberleri sayfasında Dijital Telif Yasası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 118 Dijital Telif Yasası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas, Dijital Telif Yasası'nı ağustos ve eylül aylarında olgunlaştırıp ekim ayında komisyonun gündeminde değerlendirdikten sonra hızlı bir şekilde yasal hale getirmeye çalışacaklarını söyledi.
#Dijital Telif YasasıTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, AK Parti Grubumuzla beraber Komisyonumuz ortak bir çalışma içerisinde. Değerlendirmelerimiz devam ediyor. Sosyal medyaya giriş yaşıyla ilgili bir düzenleme yapacağız." dedi.
#Hüseyin YaymanTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, AK Parti Grubumuzla beraber Komisyonumuz ortak bir çalışma içerisinde. Değerlendirmelerimiz devam ediyor. Sosyal medyaya giriş yaşıyla ilgili bir düzenleme yapacağız." dedi.
#Hüseyin Yayman2.Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, “Toplumun yüzde 83’ü haberlere dijital platformlarından ulaşıyor. Basın kuruluşlarının bundan pay almasını gözardı edemeyiz” dedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Hakikatin, gerçek haberin korunması kadar, haberciliğin geleceği açısından da bu kanunun bir an önce güncellenmesi, daha doğru bir deyişle modern bir Dijital Telif Yasası'nın yürürlüğe girmesi elzemdir, olmazsa olmazdır." ifadelerini kullandı.
#Dijital Telif YasasıCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu'nda yaptığı açıklamada, "Hakikatin, gerçek haberin korunması kadar, haberciliğin geleceği açısından da bu kanunun bir an önce güncellenmesi, daha doğru bir deyişle modern bir Dijital Telif Yasası'nın yürürlüğe girmesi elzemdir, olmazsa olmazdır. Ülkemizde halihazırda dijitalleşen medya sektöründe faaliyet gösteren yayıncıların bu faaliyetleri karşılığında gelir elde etmesine imkan tanıyacak, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına da uyumlu şekilde telif haklarını düzenleyecek bir yasa yapılması gündemde" ifadelerini kullandı.
#İletişim BaşkanlığıGoogle Türkiye temsilcileri dün TBMM'de Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirmiş ve Dijital Telif Yasası için olumlu görüş bildirmişti. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman konu hakkında açıklama yaptı. Yayman, "Tarihi bir adımdı. Çok önemli bir adım atıldığını söyleyebilirim. Google tarafının açık olduğu, bizim atmamız gereken adımlar var. Fikir kanunu yeniden yapılandırmalıyız. Yeni yasama dönemiyle biz hazırlıklarımızı yapmış olacağız." dedi.
#Dijital Telif YasasıDijital Telif Yasası görüşmelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Google, Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan toplantıyı açan Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirterek “Avrupa normlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor.” dedi. Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy "Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" açıklamasını yaptı. Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı ise Google olarak TBMM’nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyarak uyacaklarını belirtti.
#TBMMDijital Telif Yasası görüşmelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Google, Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan toplantıyı açan Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirterek “Avrupa normlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor.” dedi. Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy "Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" açıklamasını yaptı. Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı ise Google olarak TBMM’nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyarak uyacaklarını belirtti.
#TBMMBayramın sona ermesiyle 'Dijital Telif Yasası'nın çıkarılması için hummalı bir çalışma yürütülüyor. TBMM Genel Kurulu'nun, 25 Haziran Salı günü haftalık çalışmasına başlamasıyla Dijital Mecralar Komisyonu da, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında "dijital telif" gündemiyle toplanacak. Komisyona Google yetkilileri bir sunum yapacak. Öte yandan "Krito Varlıklar Yasası" da TBMM'nin gündemine gelecek.
#GoogleTBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Dijital Telif Yasası genel itibarıyla içerik üreten kişi ile kurum ve kuruluşların ürettikleri içeriğe ilişkin telif haklarını koruma altına almayı amaçlıyor. Yani bir şekilde emek hırsızlığının önüne geçmek istiyor. Meclisteki çalışmalar devam ediyor ve birkaç kurumla birlikte bu çalışmalar yürütülüyor" dedi.
#GoogleTBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Doç. Dr. Cahit Suluk, Türkiye’nin haberciyi ve haberin niteliğini korumak için zaman kaybetmeden bir uygulama yapması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Suluk, "Bu düzenlemenin yapılması zorunlu. Aksi halde haber sektörü göz göre göre yok oluyor. İçerik üretenler, üretemediklerinde 'misenformasyon' diye adlandırılan yalan yanlış bilgileri ve şirketlerin reklamvari bilgilerini haber diye topluma yutturacaklar. Avrupa'daki telif hukukçuları buna karşı çıkıyor. Buna rağmen AB bu konuda gerekli düzenlemeyi yaptı. Türkiye'de de düzenlemelerin yapılması zorunlu" ifadelerini kullandı.
#Dijital Telif YasasıDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Tarihi bir gündeyiz” diyerek dijital telif yasası için çalışmayı başlattı. Yayman, açılış konuşmasında, “Haberin fikir ve sanat eseri sayılması için bir talep var. Komisyon bunu değerlendirecek. Ben de bu konuda haberin telif sayılması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’da ve dünyada bunun böyle olduğunu görüyoruz.” dedi.
#Dijital Telif YasasıTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman CNN TÜRK'te dijital telif yasasıyla ilgili "Biz dijital telifi çok önemsiyoruz ve CNN TÜRK aracılığıyla da ben bir müjdeyi vereyim. Bu yayına gelmeden önce Google'ın temsilcileriyle tekrar konuştuk. Haziran ayı içerisinde gelecekler. Meclis komisyonumuzla bu konuda bir iş birliği yapacağız. Bu çalışmaları yakından takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Hüseyin YaymanTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman CNN TÜRK'te dijital telif yasasıyla ilgili "Biz dijital telifi çok önemsiyoruz ve CNN TÜRK aracılığıyla da ben bir müjdeyi vereyim. Bu yayına gelmeden önce Google'ın temsilcileriyle tekrar konuştuk. Haziran ayı içerisinde gelecekler. Meclis komisyonumuzla bu konuda bir iş birliği yapacağız. Bu çalışmaları yakından takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Hüseyin YaymanDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TİKTOK, X ve Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Topluma yönelik tehdit içerdiğini aktaran Yayman, TikTok temsilcilerinin Mayıs sonunda yeniden Meclis'e çağrılacağını söyledi. Yayman, X platformunun da Türkiye'de temsilcilik açması gerektiğini aktardı. Dijital Telif Yasası'nın yenilenmesi gerektiğini belirten Yayman, "Haberin de bir fikir eseri, telif olarak bir çalışmamız var. 22 Mayıs tarihinde tüm bileşenlerin olduğu komisyon toplantımızı yapacağız" ifadelerini aktardı.
#Hüseyin YaymanDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TİKTOK, X ve Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Topluma yönelik tehdit içerdiğini aktaran Yayman, TikTok temsilcilerinin Mayıs sonunda yeniden Meclis'e çağrılacağını söyledi. Yayman, X platformunun da Türkiye'de temsilcilik açması gerektiğini aktardı. Dijital Telif Yasası'nın yenilenmesi gerektiğini belirten Yayman, "Haberin de bir fikir eseri, telif olarak bir çalışmamız var. 22 Mayıs tarihinde tüm bileşenlerin olduğu komisyon toplantımızı yapacağız" ifadelerini aktardı.
#Hüseyin YaymanGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de Dijital Telif Yasası çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav, "Bu yasa teklifi geçerse Google, Facebook gibi dijital mecralar içerik üreticilerine telif ücreti ödemek zorunda kalacak" dedi. Sanlav, "Google Haberler uygulaması ile de içerik üreticilerinin içeriklerini kullanıyor. Bu haberler üzerinden milyar dolarlar kazanan Google, dijital içerikleri üretenlere herhangi bir ödeme yapmıyor" ifadelerini kullandı.
#Dijital Telif YasasıGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılara 74 milyon dolar telif ödemesi yapacağının duyurulmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Doç. Dr. Kenan Duman, “Google, 2022 yılında 60 milyar dolar net gelir elde etti. Böyle devasa bir şirketin gelirinin bir bölümünü içerik üreticilerine vermesi gerekli” diyerek Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleGoogle'ın Kanada'da 'Çevrim içi Haberler Yasası' kapsamında her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin ardından Türkiye'de de yasa çalışması hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Avukat Cahit Suluk, Türkiye’de bu konuda acil bir şekilde hukuki düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Doç. Dr. Suluk, "Bu haksız bir talep değil, kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur" ifadelerini kullandı. Suluk, "Google önce direnir, sonra ödeme yapar" diyerek Google'ı masaya zorlamanın mümkün olduğunu belirtti.
#Dijital Telif YasasıTürkiye'de faaliyet gösteren yabancı dijital platformların yatırım ve istihdam sağlamadan reklam yoluyla elde ettiği 158 milyar liralık kaynağının yurt dışına aktarılması kelimenin tam anlamıyla ülke gündemine oturdu. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Türkiye ne gibi önlemler almalı? Uzmanlar hürriyet.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu.
#Sosyal MedyaAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman Terör örgütü PKK’nın Türkiye’den çekilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yayman “Türkiye yüzyılında yeni bir aşamaya geçiyoruz. Terörsüz Türkiye'de sona yaklaştık” İfadelerini kullandı. Öte yandan Yayman "Dijital telif milli güvenlik konusu, yeni yasama yılında ilk düzenlemelerden biri olacak" dedi
#AK PartiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman Terör örgütü PKK’nın Türkiye’den çekilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yayman “Türkiye yüzyılında yeni bir aşamaya geçiyoruz. Terörsüz Türkiye'de sona yaklaştık” İfadelerini kullandı. Öte yandan Yayman "Dijital telif milli güvenlik konusu, yeni yasama yılında ilk düzenlemelerden biri olacak" dedi
#AK PartiTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas, "dijital telif" düzenlemesine ilişkin, "Bir haberi kim üretmiş, orijinal ilk cümleyi kim kurmuş, nerede yayınlanmış, buna ait bir program söz konusu olacak. Bir yazılım, söz konusu içeriği ilk defa kimin yazdığını, kimin yayınladığını, nerede yayınlandığını tespit edecek. Bu içeriği olduğu gibi alıp bir yerde kullanmak, kendisininmiş gibi intihal bağlamında kopyalamak ve kullanmak elbette ki başka bir müeyyideyi getirecek." dedi.
#Dijital TelifGoogle’ın çökmesi sadece teknik bir aksaklık mı, yoksa çok daha büyük bir sorunun habercisi mi? Dijital hayatımızın merkezine yerleşen Google’ın erişim sorunu yaşaması, veri bağımlılığı, dijital tekel ve yerli alternatiflerin gerekliliği gibi kritik soruları yeniden gündeme taşıdı.
#GoogleTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Nazım Elmas, yeni yasama yılında komisyonun gündeminde Dijital Telif Yasası'nın yer alacağını açıkladı. Elmas, Google ve Meta gibi sosyal medya platformlarının Türkiye’deki haber içeriklerinden gelir elde ettiğini ancak içerik üreticilerine ödeme yapmadığını vurguladı. Öte yandan yeni yasa ile birlikte sosyal medya kullanımında 16 yaş sınırı da gündemde...
#Sosyal MedyaGoogle'ın haber takip alanı olan keşfetteki algoritma değişikliği ile yayıncılara dönük kısıtlaması tepkilere neden oldu. Haksız rekabete yol açtığı için eleştirilen Google, hükümet kanadından da uyarıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız ve Google'ın tek taraflı kararlarıyla medya dünyasını şekillendirmesine izin vermeyeceğiz." dedi.
#Hüseyin YaymanUlaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk ekranlarında Fulya Kalfa'nın sorularını yanıtladı. 16 yaş altına sosyal medya sınırı düzenlemesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, "16 yaşının altındaki gençlerimiz çocuklarımız sosyal medyaya girmesinler istiyoruz. Niye? Gerçekten oradan çok fazla faydalanacakları şeyler yoktur. Hele hele Türkiye’de yakın geçmişimizle yaşanması bazı olaylar da bunu niye olması gerektiği noktasında bize bazı işaretler veriyor. İnşallah 2025 yılı içerisinde belli bir düzenlemeleri yapma ile ilgili bir çalışmamız gayretimiz var. " diye konuştu.
#Abdulkadir UraloğluNetflix temsilcisi, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda kendilerine yöneltilen soruları cevapladı. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, şirketin LGBT ve cinsiyetsizleştirme propagandası yaptığına dair iddiaları sordu. Netflix Kamusal Politikalar Sorumlusu Pelin Mavili, net cevaplar vermekten kaçınınca Yayman, “Açık cevap verin. Lafa turistik tur attırmayın!” diyerek sert bir tepki gösterdi.
#Hüseyin YaymanCNN TÜRK'e konuk olan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu. Yayman, Bahçeli'nin çağrısı için "Ben sayın Bahçeli'nin sözlerini çok önemli ve tarihi buluyorum." dedi. Hüseyin Yayman, aynı zamanda sosyal medyada yaş sınırlaması ve dijital telif yasası gibi konuları da değerlendirdi. Yayman, sosyal medya düzenlemesi için "Hiçbir değer yargısı taşımadan paylaşımlar yapılması, pornografik yayınlar yapılmasını kabul edemeyiz. Acilen düzenlemeler yapmamız gerekiyor. " ifadelerini kullandı. Yayman, dijital telif yasası için yapılan çalışmayla ilgili de "Dijital Telif Yasası'nda sona geldik. Gazetecilerin hakları korunmalı" şeklinde konuştu.
#Hüseyin YaymanCNN TÜRK'e konuk olan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu. Yayman, Bahçeli'nin çağrısı için "Ben sayın Bahçeli'nin sözlerini çok önemli ve tarihi buluyorum." dedi. Hüseyin Yayman, aynı zamanda sosyal medyada yaş sınırlaması ve dijital telif yasası gibi konuları da değerlendirdi. Yayman, sosyal medya düzenlemesi için "Hiçbir değer yargısı taşımadan paylaşımlar yapılması, pornografik yayınlar yapılmasını kabul edemeyiz. Acilen düzenlemeler yapmamız gerekiyor. " ifadelerini kullandı. Yayman, dijital telif yasası için yapılan çalışmayla ilgili de "Dijital Telif Yasası'nda sona geldik. Gazetecilerin hakları korunmalı" şeklinde konuştu.
#Hüseyin YaymanTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "Dijital telif meselesinde hazırlıklar tamamlandı. Bütçeden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne getireceğiz." dedi.
#TBMM Dijital Mecralar KomisyonuTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "TikTok meselesi, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması, erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur, bu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz, TikTok'un kapatılmasını istiyor" dedi.
#Hüseyin YaymanGoogle Türkiye temsilcileri dün TBMM'de Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirmiş ve Dijital Telif Yasası için olumlu görüş bildirmişti. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman konu hakkında açıklama yaptı. Yayman, "Tarihi bir adımdı. Çok önemli bir adım atıldığını söyleyebilirim. Google tarafının açık olduğu, bizim atmamız gereken adımlar var. Fikir kanunu yeniden yapılandırmalıyız. Yeni yasama dönemiyle biz hazırlıklarımızı yapmış olacağız." dedi.
#GoogleTBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda sunum yapacak olan Google’a 72 milyon internet ve 62 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunan Türkiye’de dijital telif ve bu kapsamda habere de telif ödenmesi yönündeki çalışmaları çerçevesinde “çifte standart uygulamaması” çağrısı yapılacak.
#GoogleDijital Mecralar Komisyonu, Dijital Telif Yasası için toplandı. Tarihi toplantıda sunum yapan Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye’deki mevcut telif hakları mevzuatından bahsetti ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) AB Direktifine uygun olarak yapılabilecek değişikliklere yönelik maddeler paylaştı.
#Dijital Mecralar Komisyonu


































