Yemeğinizi hangi sırayla yiyorsunuz hiç düşündünüz mü? Sosyal medya şu sıralar ‘besin sıralaması’ ile ilgili tavsiyelerle çalkalanıyor. Tabağınızda önce yeşillikleri (lif), sonra tavuğunuzu (protein) ve en son kızarmış patatesinizi (karbonhidrat) tüketmenin yemek yeme isteğini azaltacağını, iltihaplanmayı azaltacağını ve sizi diyabetten korumaya yardımcı olacağı iddia ediliyor. Peki bilim bunu destekliyor mu?
#YemekBeni çok etkileyen bir projeyi anlatacağım bu hafta. Köşebaşı markasıyla tanıdığımız Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu ‘Gıda Atık Döngüsü’ projesiyle bir tesis kurdu ve gıda atıklarını burada gübre ve mamaya dönüştürerek ücretsiz dağıtıyor. Ancak daha çok atığa ihtiyaç var. Bize ne düşüyor? Gittiğimiz her restoranı bu hareketten haberdar ederek iyilik çemberini genişletmek... Haydi, atığınızla doğaya fayda sağlamak için siz de dahil olun.
#Ebru ErkeHareketli bir eğlence akşamının ardından geceyi çorba, köfte, kokoreç gibi lezzetlerle sonlandırmak bir gelenek. Jürimize eğlence sonrası, geceye son noktayı koyacağımız lezzet duraklarını sorduk. Çorbası, döneri, pizzası ya da mantısıyla öne çıkan yerleri önerdiler.
#Çorbaİzmir’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda, yöresel lezzetler sergilendi. Ege Bölgesi’nde bulunan 33 liseden yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı yarışmada öğrenciler finallere kalabilmek için yarıştı.
#MEB Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel MüdürlüğüBeşiktaş Emlakjet'in Sırp başantrenörü Dusan Alimpijevic, EuroCup yarı finaline uzanan başarılarının sırrını, taraftarlarıyla arasında oluşan özel bağı, en unutamadığı maçı, hayatının en mutlu anını, hayal kırıklıklarını ve çok daha fazlasını Spor Arena'ya anlattı.
#Dusan Alimpijevicİftar menüsü yemek tarifleri, orucun 18. gününde de sofraları süsleyecek. Günün erken saatlerinde çorbadan tatlıya yemek tarifi seçenekleri de araştırılıyor. Özellikle de yemek hazırlamak için az zamanı olanlar, kolayca hazırlanan Ramazan menüsü tariflerine yöneliyor. 'Bugün iftara ne yapsam?' Bu akşam hangi yemeği pişirsem?' diye düşünenlere çorba, ana yemek, salata ve tatlı tariflerinin yer aldığı Ramazan menüsü iftar yemekleri önerileri!
#İftar Menüsüİftar menüsü yemek tarifleri, orucun 11. gününde de iftar sofraları kurulacak ve farklı lezzetler sofraları süsleyecek. Çorbadan tatlıya yemek tarifi seçenekleri de araştırılıyor. Özellikle de yemek hazırlamak için az zamanı olanlar, kolayca ve şipşak hazırlanan Ramazan menüsü tarifleri ilgi görüyor. 'Bugün iftara ne yapsam?' Bu akşam hangi yemeği pişirsem?' diye düşünenlere çorba, ana yemek, salata ve tatlı tariflerinin yer aldığı Ramazan menüsü iftar yemekleri menüsü!
#İftar NemüsüRozbif, az kavrulmuş geleneksel bir sığır eti yemeğidir, genellikle İngiltere'de yapılır. Asıl olarak ana yemek olarak hazırlanan rozbif, genellikle sandviçlerde kullanılır. Baharatlarla güzelce marine olması, rozbif tariflerinin püf noktasıdır. Peki, rozbif (roast beef) nedir, nasıl yapılır?
#RozbifGenellikle makarna için kullanılan al dente terimi özellikle İtalyan menülerinde sıkça rastlanıyor. Makarna ambalajlarının üzerinde de yazan al dente, makarnayı çok fazla pişirmeden servise çıkarmak anlamına gelmektedir. Peki, al dente nedir nasıl yapılır? Al dente makarna nasıl pişirilir? İşte, İtalyan usülü al dente makarna tarifi ve hazırlanışı.
#Al Dente NedirYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriÜlkemiz gastronomi açısından birbirinden lezzetli yemekleri ile büyük bir ilgi görüyor. Yöresel lezzetler arasında köfte türleri apayrı bir yere haizdir. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz köfteler yanlarında salatalar ve patates kızartması gibi beğenilen yemekler eşliğinde sunulurken bazı köfte türleri ise yanlarına hiçbir ek ürün ilavesi olmadan tek başına da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doyurucu bir yemek olan içli köfte bunların başında geliyor. Özellikle kızartma ve kıymalı tatları sevenlere hitap eden içli köfteye dair içli köfte nasıl kızartılır? İçli köfte yağda kaç dakika kızartılmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İçli KöfteŞehrin içinde ama bir o kadar da şehirden uzak olup karmaşadan kaçmak isterseniz Zekeriyaköy’ü rotanıza ekleyebilirsiniz. Peki ya Zekeriyaköy’de nasıl vakit geçirilir, hangi mekanlara gidilir? Yanıtları, Zomato kullanıcılarının en yüksek puanları verdiği 10 Zekeriyaköy mekanı listesinde görebilirsiniz…
#ZekeriyaköyAhtapot çoğumuz için evde temizlemeye ve pişirmeye alışık olmadığımız yemeklerdendir. Genellikle sofralarımızda meze olarak karşımıza çıkan ahtapot, ana yemek olarak da yenebilir. Biraz zahmetli olsa da özellikle tereyağlı ahtapot tava tarifi denemeye değer bir lezzet olabilir. Peki ahtapot nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? İşte evde ahtapot yemeği pişirmenin püf noktları...
#Ahtapot Yemeğiİlk iftarlar yapıldı. Oteller, restoranlar ve lokantaların iftar mönülerine bakıldığında oldukça geniş bir fiyat makası olduğu görülüyor. Hürriyet bu makasın her iki ucunu da araştırdı. Geçen yıla göre iftar mönüsü fiyatları yüzde 100 ila 150 arasında artmış durumda. En uygun iftar yemeğini 249 TL’ye veren lokanta da var, kişi başı 4 bin TL’yi aşan fiks mönüsü olan Boğaz manzaralı restoran da...
#İftarÖzenle kurulan iftar ve sahur sofralarının yeri bir başka... Sevdiklerimizi bir araya getirecek o yemekleri pişirirken sağlığımızı koruyacak seçimler yapmak da bir o kadar önemli. Beslenme uzmanı Berrin Yiğit kan şekerini dengede tutacak, protein ve sebze yönünden zengin tabaklara yönelmemizi öneriyor.
#RamazanGelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge Akgün