Sofralarımızı kurarken sağlığımızı da düşünelim

Güncelleme Tarihi:

Sofralarımızı kurarken sağlığımızı da düşünelim
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2024 07:00

Özenle kurulan iftar ve sahur sofralarının yeri bir başka... Sevdiklerimizi bir araya getirecek o yemekleri pişirirken sağlığımızı koruyacak seçimler yapmak da bir o kadar önemli. Beslenme uzmanı Berrin Yiğit kan şekerini dengede tutacak, protein ve sebze yönünden zengin tabaklara yönelmemizi öneriyor.

Haberin Devamı

Ramazan boyunca kurduğumuz sofralara da şüphesiz ayrı bir özen gösteriyoruz. Ancak gözümüzü de fazlasıyla doyuracak seçimler yaparak nitelikten çok niceliğe önem verdiğimiz de olabiliyor. Oysa bu bereketli günlerin ruhuna, ziyan olacak miktarda yemek pişirmek yerine kökenini bildiğimiz, güvenilir gıdalarla, doğru porsiyon kontrolü yapmak yakışır.

Bir arada olmanın ve paylaşmanın huzurunu yaşatan ramazan sofraları için bir ay boyunca sürecek tatlı telaş da başladı. Gıda alışverişinin arttığı bu dönemde tercih edilen ürünlerde taklit ve tağşişe karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Hileli gıda üretenlerin sıklıkla başvurduğu yöntemlerden taklit ve tağşiş, ürünlerin besin değerini ortadan kaldırırken tüketicilerin sağlığı ve bütçeleri açısından sorunlar yaratıyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan, oruç tutarken işin sağlık yönü de bir o kadar önemli. Beslenme ve diyet uzmanı yazarımız Berrin Yiğit uzun süren açlığın ardından vücudun ilk aradığı şeyin sıvı olduğunu, o yüzden de orucu mutlaka bir bardak suyla açmamız gerektiğini söylüyor. Yiğit “Ardından ılık bir çorbayla devam edebilir, iftariyelik seçimimizi kan şekerini dengeli şekilde yükseltecek hurma, zeytin, kuru erik, çiğ kuruyemişlerden yana kullanabiliriz. Salata, az yağlı peynir çeşitlerini de tercih edebiliriz. Yine kan şekerini dengede tutmak için ağır ve yağlı hamurişleri yerine protein ve sebze yönünden zengin yemekler tercih edilebilir. Bir anda bünyemize yüklenmek yerine ara vererek az az yiyebiliriz” diyor. Yiğit’e göre hafif iftariyeliklerin ardından sebzeli bir ana yemek, salata ve yoğurt yeterli. Bu süreçte haftada bir gün de olsa güveçte veya fırında sebzelerle birlikte pişireceğimiz bir balıksa besleyici bir alternatif. Haftanın iki günüyse kuru fasulye, mercimek, nohut gibi baklagil yemeklerini tercih edebilir, kalan günlerde de sulu yemeklere yönelebiliriz. Mide bu süreçte daraldığı için ona besleyici ve kaliteli malzemeyle hazırlanmış, besin değeri yüksek yemekleri az porsiyonda sunmak gerekiyor. İçlerine baharat ve yanlarına yoğurt eklemek de bir o kadar faydalı.

Haberin Devamı

Sofralarımızı kurarken sağlığımızı da düşünelim

 

DÖRT FARKLI RAMAZAN PAKETİ SEÇENEĞİ SUNUYOR

- İftar ve sahur sofralarında yemeklerin lezzeti kadar malzemelerin güvenilir olması önemli. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 1990 yılından bu yana tüketicilerine güvenilir bir alışveriş deneyimi sunan Metro Türkiye, düzenli analiz ve denetimlerden geçen ürünleriyle ramazan sofralarına  kalite ve güven de taşıyor.

- Ramazan boyunca sofralarınıza çıkarabileceğiniz iftariyeliklerden meyve ve sebze çeşitlerine, etten balığa ve hazır tatlılara onlarca ürün raflarında sunuluyor. Tüm bu çeşitlerin gıda güvenliğini korumak amacıyla analizler de gerçekleştiriliyor. Yapılan denetimlerle, ürün henüz reyona gelmeden üretim aşamasında kullanılan yem, su ve tarım ilaçlarının insan sağlığına ve yasalara uygunluğu, üretim tesislerinin hijyenik koşulları kontrol ediliyor. 

Haberin Devamı

- Taklit ve tağşiş konusu da Metro Türkiye’nin önem verdiği başlıklardan bir tanesi. Gıdaların tağşiş haritasını oluşturup elde ettiği sonuçlar ışığında 115 ürün çeşidinin 54 farklı taklit riskine karşı düzenli analiz çalışmalarını yapıyor. Bu konudaki mücadelesini yıllardır sürdürerek insan sağlığını tehdit eden hileli ürünleri tespit etmek amacıyla yıl boyunca analiz çalışmaları gerçekleştiriyor. Sadece analizlerden başarıyla geçen ürünleri satıyor.

- Bu ay yardımlaşma ve dayanışmanın bir sembolü de erzak paketleri. Metro Türkiye dört farklı seçenekle raflarında erzak paketleri sunuyor. En temel gıda ürünlerinden oluşan bu paketler 391,90 liradan başlayan fiyatlarla sunuluyor. Kurumların kendi tercihlerine uygun olarak erzak kolilerini özelleştirmesine de olanak sağlıyor.

 

Haberin Devamı

GASTRONOMETRO ŞEFLERİNDEN İFTAR İÇİN ÖNERİLER

Sofralarımızı kurarken sağlığımızı da düşünelim

 

KAYMAKLI-GÜLLÜ İRMİK HELVASI (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

600 ml süt

170 gr şeker

90 gr tereyağı

225 gr irmik

30 gr Antep fıstığı 

10 ml gül suyu

20 gr çamfıstığı

200 gr kaymak

NASIL YAPARIM?

Kaymaktan servis sayısı kadar yuvarlak parçalar hazırlayın ve önceden dondurun. 

Süt, şeker ve gül suyunu orta ateşte kaynatın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip irmiği ekleyin. İrmiği tereyağında sürekli karıştırarak altın sarısı rengini alıncaya kadar kavurun.

Kaynayan süt karışımını yavaş yavaş irmiğe ekleyin. Karıştırarak birkaç dakika pişirin. Antep fıstığı ve çam fıstığını da ekleyip kapağını kapatın. Kenarda demlendirin.

Servis için bir kahve fincanının yarısına kadar helva koyun. Ortasına kaymak topu yerleştirin ve üzerini  de helvayla kapatın.

Haberin Devamı

Helvayı tatlı tabaklarına ters çevirip servis edin. Sos ve taze meyvelerle süsleyebilirsiniz.

Sofralarımızı kurarken sağlığımızı da düşünelim

 

KARALAHANA ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

2 lt su

◊ 400 gr karalahana

1 soğan

50 gr mısır

30 gr barbunya

50 gr yoğurt

80 ml krema

50 gr labne

30 ml sıvıyağ

20 gr mısır unu

15 gr domates salçası

3 gr pul biber

10 gr tuz

NASIL YAPARIM?

Sıvıyağı ısıtıp ince doğradığınız soğanları kavurun. Domates salçasını ekleyin. Suyu, ince doğradığınız karalahanayı ve baharat çeşitlerini ekleyin.

Çorba kaynayınca altını kısın ve 30-40 dakika pişirin. Mısır ununu ekleyip karıştırarak bağlayın. Blender’la pürüzsüz kıvamda çekin. 

Krema, labne ve yoğurdu çırparak kabartın. Sıcak çorbayı yoğurt köpüğü, haşlanmış barbunya ve mısırla servis edin.

*Bu içerik sponsorludur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!