GeriBitki Bakımı Ihlamur Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Ihlamur Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ihlamur Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Ihlamur Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Ihlamur Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Ihlamur Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Ihlamur ağacı, dünyada 40 farklı türde yetiştirilebilen hoş kokulu bir ağaç türüdür. Sahil kenarlarında rahatlıkla yetiştirilebilen bu ağaçlar, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde, güneşin yoğun olduğu bölgelerde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Toprak olarak ise, humuslu toprağı sever. Ihlamur fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar."

Ihlamur ağacı, ılıman iklimlerde rahatlıkla yetiştirilen hoş kokulu ağaçlardır. Yaprakların daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlamak için bol su verilmesi gerekir. Sulamanın yetersiz yapılması ya da yerini sevmemesi sebebi ile yapraklarında sararmalar olabilir.

Ihlamur Ağacı Fidanı Nedir?

Ihlamur ağacı fidanı, hoş kokulu, kalp şeklindeki yaprakları olan uzun saplı, çarpık ve genellikle dilimli bir görünüşe sahip olan bir bitkidir. Dünya üzerinde ıhlamur ağacının 40 çeşidi bulunuyor. Ihlamur ağacının yapısı sayesinde 30 metreye kadar uzayabilir. Sarımsı çiçekleri ile etrafa hoş koku yayan bir ıhlamur ağacının yaprakları ise, Haziran ve Temmuz aylarında kurutularak, çay olarak da tüketilebiliyor. Ihlamur ağacının çiçek açması için uzun yıllar boyunca sabırla beklenmesi gerekiyor.

Ağacınızı diktikten sonra çiçek açmasını bekliyorsanız ağacınızın dişi mi yoksa erkek mi olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır.

Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir?

Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir. Toprak sert bir yapıda ise, toprak yumuşatılarak ve yabani otlardan ayıklanarak zeminin hazırlanması gerekir. İlkbahar ve sonbahar aylarında ıhlamur ağacının dikiminin yapılması gerekir. Ihlamur ağacı, kış aylarında yapraklarını döker. Ihlamur ağacının toprağı tuzlu olmadığı sürece, asidik topraklar üzerinde de yetişebilir. Ihlamur ağacını dikmek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Ihlamur ağacını dikerken dallandırma yöntemi en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Aynı zamanda, ıhlamur tohumu yapısı nedeni ile su geçirmez bir yapıya sahiptir ve oldukça serttir. Bu nedenle tohumlara çizikler atarak tohumun su geçirmesi sağlandıktan sonra, tohumlama yöntemini kullanarak ağacınızı dikebilir ve ıhlamur ağacının daha hızlı gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Ihlamur Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Ihlamur ağacı ilkbahar ve sonbaharda dikilmeye uygun bir ağaç türüdür.

Ihlamur Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Ihlamur fidanı, humuslu toprakları sever ve güneş gören yerlerde daha kolay büyür. Toprak çok tuzlu olmadığı sürece asidik ve hafif topraklarda da yetiştirilebilir. Eğer mümkünse toprak yanmış gübre ile desteklenmelidir. Ihlamur yavaş büyüyen bir bitki olduğu için sabırlı olmak gerekir. Ihlamur ağacının ekimini yaptığınız bölgede solucan varsa bu bölgenin ağacın yetişimi için uygun olduğu anlamına gelir. Ihlamur ağacının uygun bir şekilde bakımı yapılırsa 5-10 yıl içinde ağaçta çiçeklenme görülür.

Ihlamur Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Ihlamur ağacı, çiçek açtığı zaman güneşli havalarda çiçeklerinin toplanması ağacın çiçeklenmesini önemli ölçüde artırabilir. Aynı zamanda ıhlamur ağacı, dişi ve çiçek açmıyor ise yanına erkek ağaç dikilmesi gerekir. Bu sayede arılar ve diğer böceklerin yardımı ile tozlaşma sağlanabilir.

Ihlamur Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Ihlamur fidanları çeşitlerine göre farklı fiyatlandırılıyor. Ihlamur fidanları 25 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Ihlamur Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Ihlamur fidanının 40 farklı çeşidi vardır.

Ihlamur Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Ihlamur fidanı, çelik, tohumlama, dallandırma ve kalem aşısı gibi pek çok yöntemlerle çoğaltılabilir.

Ihlamur Fidanı Ne Zaman Budanır?

Ihlamur ağacı dikimden hemen sonra budanmalıdır. İleriki yıllarda da kurumuş ve birbirine girmiş olan dallar budanmalıdır.

Ihlamur Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Ihlamur fidanları arasında 3 metre ile 5 metre arasında mesafe olması gerekir.

 

False