GeriTatlı Tarifleri Astarlı sütlaç tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Astarlı sütlaç tarifi

Astarlı sütlaç tarifi

Türkiye'nin gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılan ilk şehri olan Gaziantep'in tatlıları, mutfağının en önemli kısımlarından birini oluşturuyor. Baklava denince hepimiz için akan sular duruyor ama sütlü tatlıları da yabana atmayalım. Tatlının kolay bozulmasını önleme amacıyla yaratılan astarlı sütlaç da bunlardan biri. Üstü zerdeyle kaplı sütlaçtan oluşan ve bir kasede iki lezzeti bir araya getiren astarlı sütlaçın malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Kolay gelsin diyor ve adım adım tarifimize geçiyoruz.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Sütlacı için:

  • 5 su bardağı süt
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tutam tuz

Zerdesi için:

  • 5 su bardağı su
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı haspir
  • 3-4 adet taze ıtır yaprağı veya gül suyu

Süslemek için:

  • 1 kuş üzümü

Astarlı sütlaç tarifi Nasıl yapılır?

Sütlaç için sütü tencerede kaynatın.

Yıkayıp süzdüğünüz pirinci süte ilave edin.

Orta ateşte pirinçler pişip sütün kıvamı koyulaşana kadar pişirin.

Şekeri ve bir tutam tuzu da ilave edin ve 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın.

Zerde için pirinci yıkayıp süzün ve suda kaynatın.

Üzerindeki köpükleri alıp pirinç yumuşayana kadar kaynatın.

Önce şekerin yarısını koyup zerde kıvam alana kadar pişirin.

Zerde kıvam alınca içine şekerin kalanını da ekleyin.

Arzu ederseniz gül suyu ya da ıtır yaprağını ilave edin.

Haspiri de az miktarda suda haşlayıp rengi çıkınca süzün ve zerdeye ekleyin.

Kaselerin yarısına sütlaç doldurun. Üzerini zerdeyle tamamlayın. Afiyet olsun…