Özlem Türeci
Özlem Türeci Haberleri
Alman aşısı, Maraş dondurması buzuyla taşınıyor
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği Kovid-19 aşısının taşınmasında da yine bir Türk’ün imzası var. Yıllar önce Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinden Almanya’ya giden Mehmet, Aziz, Ali, Ali Rıza, Hüseyin ve İsmet Yüzer kardeşlerin 1987’de Alman Bernd Lang ile kurduğu holding bünyesindeki tesiste üretilen kuru buzlar, aşıların taşınmasında kullanılıyor. -70 derecede taşınması ve saklanması gereken aşılarda kullanılan kuru buzların derecesi ise -78.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği koronavirüs aşısı Maraş dondurması buzuyla taşınıyor
Türk Bilim İnsanları tarafında Almanya'da üretilen Covid-19 aşların dağıtımı, ünlü Maraş dondurmasının erimeden taşınmasını sağlayan kuru buzlar yardımıyla yapılıyor. Türk-Alman ortaklı LY-Holding'in Almanya'daki buz üretim tesisinin aynısı Kahramanmaraş'ta da bulunuyor. Holdingin Kahramanmaraş'taki ortağı Sami Kervancıoğlu, talep olması durumunda Türkiye'de aşıların illere dağıtımı konusunda -78 derecedeki kuru buzlarla destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği koronavirüs aşısı Maraş dondurması buzuyla taşınıyor
Türk Bilim İnsanları tarafında Almanya'da üretilen Covid-19 aşların dağıtımı, ünlü Maraş dondurmasının erimeden taşınmasını sağlayan kuru buzlar yardımıyla yapılıyor. Türk-Alman ortaklı LY-Holding'in Almanya'daki buz üretim tesisinin aynısı Kahramanmaraş'ta da bulunuyor. Holdingin Kahramanmaraş'taki ortağı Sami Kervancıoğlu, talep olması durumunda Türkiye'de aşıların illere dağıtımı konusunda -78 derecedeki kuru buzlarla destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Almanya Başbakanı Merkel'den flaş Uğur Şahin açıklaması...
Almanya Başbakanı Angela Merkel BioNTech firmasının kurucu ortağı Uğur Şahin'i 'tek boş günleri yok' diyerek savundu ayrıca koronavirüsün mutasyonlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Öte yandan Kuzey Akım 2 projesine dahil olan şirketlerin yaptırımlara maruz kalmasını eleştirdi.
Polonya Başbakanı’ndan, AB’ye aşı mektubu
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Kovid-19 aşısı tedariki sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle Avrupa Birliği (AB) kurumlarının yöneticilerine mektup yazdı.
Milyonlarca doz aşı çöpe gidiyor
Üretim kapasitesi ve lojistik engeller nedeniyle dünyada aşı sorunu yaşanırken, Avrupa’da milyonlarca doz aşı çöpe gidiyor. Pfizer&BioNTech’e ait şişelerde 6 doz aşı olmasına rağmen, çoğu ülkede 1 mililitrelik şırınga bulunmaması nedeniyle her şişede 1 doz kullanılamadan atılıyor.
BioNTech, Marburg tesisleri için üretim onayı aldı
Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci tarafından kurulan Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in Almanya’nın Marburg kentindeki tesisinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı için üretim onayı aldığı belirtildi.
AB, Kovid-19 ile mücadeledeki başarısızlığını milyarlarca doz aşıyla örtmeye çalışıyor
Çin'de başlayan ve Avrupa'da hızla yayılan hastalık AB ülkelerinin sağlık sistemleri ve AB dayanışmasının sorgulanmasına yol açtı.
MS hastalığı nedir? MS hastalığıyla ilgili umutlandıran gelişme
Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla dünyaya umut olan Prof. Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu BioNTech, bugüne kadar çaresi bulunamayan MS (Multipl Skleroz) hastalığına karşı bir aşı geliştirdikleri açıklandı. Açıklama ardından MS hastalığıyla ilgili araştırmalar başladı. Peki, MS hastalığı nedir, belirtileri neler?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan reform mesajı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin reform gündeminde kararlı olduğunu belirterek "Geleceğimizi Avrupa’da görüyor ve bunu birlikte inşa etmek istiyoruz." dedi.
Son dakika...BioNTech'den kritik aşı açıklaması
Son dakika haberleri...Koronavirüs aşısını bulan Türk bilim insanlarından Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin şirketi BioNTech'den yapılan açıklamada, 'Bu yıl iki milyar doz aşı üretmeyi hedefliyoruz.' ifadeleri kullanıldı.
‘Aşı temposu artacak’
Aralık ayının son günlerinde Almanya’da korona salgınına karşı aşı yapılmaya başlandı. Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği aşıdan bugüne kadar 500 binden fazla kişiye yapıldı. Aşı işlemlerinin yavaş yürütüldüğüne ilişkin eleştirilere cevap veren Başbakan Angela Merkel, “Aşı temposu artacak” diyerek önümüzdeki günlerde çalışmaların hızlanacağını söyledi.
Prof. Dr. Uğur Şahin amatör futbolcu çıktı
ABD’li Pfizer şirketiyle ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısıyla insanlığa umut aşılayan BioNTech kurucusu Türk kökenli bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in üniversite yıllarında Almanya’nın Köln kentinde amatör takımda futbol oynadığı ortaya çıktı.
BioNTech açıkladı: 16 mutasyona karşı etkili
Koronavirüsün mutasyona uğraması aşıların etkisi konusunda endişe yaratmıştı. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortağı olduğu BioNTech’ten sevindirici bir haber geldi. Firmanın açıklamasında “Biz 16 farklı mutasyonu test ettik. Virüs, aşıya karşı kayda değer bir etki göstermedi” denildi.
Şimdi de MS hastalarına umut olacaklar!
Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla dünyaya umut olan Prof. Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu BioNTech'ten yeni bir aşı çalışması daha. Sinsi ve bugüne kadar çaresi bulunamayan MS (Multipl Skleroz) hastalığına karşı bir aşı geliştirdikleri açıklandı.
Şimdi de MS hastalarına umut olacaklar
Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla dünyaya umut olan Prof. Dr. Uğur Şahin ile Özlem Türeci’nin yeni bir aşı daha geliştirmek üzere olduğu bildirildi. İki bilim insanı, şimdi de bugüne kadar çaresi bulunamayan sinsi bağışıklık sistemi hastalığı MS (Multipl Skleroz) hastalığına karşı bir aşı geliştirdi.
Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci dünyaca ünlü TIME dergisinin kapağında!
ABD'li Pfizer şirketiyle ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısıyla insanlığa umut aşılayan Türk kökenli bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci, dünyanın en ünlü dergilerinden TIME'ın yeni yıl sayısının kapağında yer aldılar.
BioNTech’ten Almanya’ya 668 bin doz aşı daha
Prof. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin geliştirdiği aşıların ikinci partisi 668 bin doz Almanya’da kullanılmak üzere sağlık bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Aşı önce 27 dağıtım merkezine gönderildi. Buradan da kullanılmak üzere aşı merkezlerine sevk edilecek.
‘Türkiye bizim için çok önemli’
Koronavirüse karşı etkili aşıyı geliştiren Prof. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucu ortağı olduğu BioNTech’ten Türkiye açıklaması: “Türkiye bizim için çok önemli.”
2020 yılına damga vuran bilimsel buluşlar
Geride bırakılan yıla damga vuran buluşlar arasında, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen ilk m-RNA tabanlı aşı başı çekerken yapay zeka yardımıyla kanser tanısının konulması, nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılanması, hastaların çok daha az X-ışını alacakları yeni röntgen teknolojileri sağlık alanında yepyeni teknolojilerin kapılarını araladı.
Almanya’da herkese yetecek kadar aşı olacak
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, günlerdir aşı yetersizliği nedeniyle eleştirilerin hedefinde. Berlin’de aşı durumu üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Spahn, soruları yanıtladı.
Oklar yine Merkel’e çevrildi
2015 yılı ortalarına doğruydu. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin çoğu Türkiye, Yemen ve Lübnan gibi komşu ülkelere sığındılar. Ancak hayatta kalabilmek için derme çatma teknelerle ve gemilerle Akdeniz’in azgın sularını aşıp Avrupa’ya sığınmak isteyen insanlardan, aralarında çocukların da bulunduğu binlercesi can verdi.
Almanya’da aşı krizi: Niye az sipariş verdiniz?
PROF. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin BioNTech şirketinin koronavirüse karşı Almanya’da geliştirdiği aşı için geç ve az sipariş verilmiş olması Almanya ve AB’de krize yol açtı.
Koalisyonda aşı krizi
Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin kurucusu olduğu BioNTech ile ABD’li ilaç şirketi Pfizer ortaklığında koronavirüse karşı geliştirilen bir yandan paylaşılamazken, diğer yandan Almanya’da hükümet krizine dönüştü.
‘Hedefimiz yaza kadar herkesi aşılamak’
Alman İkinci Kanalı ZDF’de bir programa katılan Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşı politikasını eleştirenlere cevap verdi: “Bana göre aşı konusunda Avrupa yoluna gitmiş olmak doğruydu.”
Bir günde 944 kişi virüse yenik düştü
Almanya’da her gün düzenli olarak eyaletlerden topladığı bilgilerle salgının son durumunu açıklayan Robert Koch Enstitüsü, son 24 saatte 944 can kaybı yaşandığını duyurdu. Enstitünün verilerine göre salgının yol açtığı can kaybı ise 35 bin 518’i buldu.
Almanya’da aşı kavgası büyüyor
Almanya’da koronavirüse karşı aşı yetersizliği üzerine tartışmalar büyüyor. Eleştirilerin hedefinde olan Merkel aşı tedarikinde kararı AB’ye bırakmakla suçlanıyor.
Koronaloji: Salgınla geçen bir yıl
Ateş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
Yılın çifti Spiegel’ın kapağında
Alman Der Spiegel dergisi, yeni yılın ilk kapağında, dünyada onaylanan ilk koronavirüs aşısını geliştiren Türk kökenli Alman bilim insanları Dr. Özlem Türeci ile Prof. Uğur Şahin’e yer verdi.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den kritik aşı uyarıları
Avrupa'da koronavirüse karşı aşılamalar devam ederken BioNTech CEO'su Uğur Şahin'den aşı tedariki ile ilgili bir uyarı geldi. Uğur Şahin, Pfizer ile birlikte üretimi artırmaya çalıştıklarını, diğer aşılar gelene kadar aşı tedarikinde boşluklar olabileceğine dikkat çekti. Alman Der Spiegel’e konuşan Şahin, dünyanın çeşitli yerlerinde keşfedilen koronavirüs mutasyonlarına karşı aşının etkinliğinin test edildiğini, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Öte yandan son günlerde Avrupa'da aşıların dağıtım hızıyla ilgili ciddi eleştiriler yapıldı. Aynı zamanda Şahin’in eşi olan BioNTech'in kurucularından Özlem Türeci, Spiegel’e yaptığı açıklamada, "Salgını sonlandıran bir aşı geliştirmek için küresel yarış göz önüne alındığında, AB’nin farklı tedarikçilerden oluşan bir sepet oluşturacağını düşünüyorum." dedi.
AB şiparişte geç kaldı
Eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte koronavirüse karşı karşı geliştirdikleri aşıyla dünyaya umut olan Prof. Dr. Uğur Şahin, yeni yılın ilk gününde müjdeli bir haber verdi. Prof. Şahin, aşı üretim miktarını artıracaklarını söyledi: “Aşı üretimimizi artırmak için yeni ortaklar bulma arayışımız sürüyor. Marburg’daki yeni üretim tesislerimiz de planlanandan daha önce, belki şubat ayında üretime hazır olacak. Yılın ilk altı ayı içinde 250 milyon doz aşı üretebileceğiz.”
‘Yüzyılın görevi, Kovid-19’la mücadele’
Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün akşam televizyondan yayınlanan yeni yıl konuşmasında, salgının birçok insanı endişelendiren tarihi bir kriz olduğunu belirterek, “Koronavirüs salgınıyla mücadele bizim için yüzyılın siyasi, sosyal ve ekonomik bir görevidir” dedi.
Ajanslar 'acil' koduyla duyurdu: Dünya Sağlık Örgütü'nden BioNTech aşısına acil kullanım onayı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği BioNTech firması ile Amerikan ilaç devi Pfizer'in ürettiği corona virüsü (koronavirüs) aşısına acil kullanım onayı verdi.
Merkel'den flaş Uğur Şahin ve Özlem Türeci açıklaması
Almanya Başbakanı Angela Merkel, her yıl yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, koronavirüs salgınına vurgu yaptı. Son 15 yılda 2020 yılından daha zor bir yıl olmadığını ifade etti. Dünyanın içinden geçtiği dönemin çok ağır şartlar taşıdığını belirtti. Merkel konuşmasının devamında BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci ile görüştüğünü ifade etti.
Korona gölgesinde 2020'ye damga vuranlar
Koronavirüs, salgın, kısıtlama, karantina, mutasyon ve aşı gelişmeleriyle hop oturup hop kalksak da 2020 birçok önemli gelişmeye de ev sahipliği yaptı.
‘Bu virüs çok acımasız vuruyor’
Almanya Sağlık Bakanı Spahn ve Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Wieler aşılamaya başlanmasına rağmen virüsün bulaşmasını önlemek için sosyal mesafe, temas ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymaya çağırdı. Sağlık Bakanı Spahn, “Bu virüs çok acımasız vuruyor, ancak aşı bulunmuş olmasına da sevinelim” dedi.
COVID-19 karamsarlığı da tetikledi
İnsanlık tarihinde dünyanın çeşitli kesimlerinde zaman zaman bulaşıcı hastalık salgınları yaşandı. Milattan önce 429-426 yıllarındaki ‘Atina salgını’ yüzünden 75-100 bin kişi yaşamını yitirdi. Daha sonraki yüzyıllarda ‘Kara ölüm’ olarak bilinen veba salgınları da milyonlarca can aldı. Kolera salgınları da öyle.
Almanya’da aşı sevinci
Almanya’da koronavirüse karşı aşı kampanyası başladı. 400’ün üzerinde aşı merkezinde randevu sistemiyle aşı yapılıyor. Aşıya gidenlerden kimlik, varsa aşı karnesi isteniyor.
Unutulmaz bir yıl... 2020 nasıl geçti?
Herkese “Bitsin artık” dedirten 2020 defterini kapatmak üzereyiz. Dünyayı etkisi altına alan pandeminin yanı sıra yıl boyunca yangın, deprem ve kazaların ardı arkası kesilmedi… Felaketler yılı ilan edilen 2020’de iyisiyle kötüsüyle yaşanan olayların üzerinden geçtik.
Pandemiyle geçen bir tam yıl...
Ateş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti! İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
Almanya'da ilk koronavirüs aşısı yapıldı
Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından geliştirilen Pfizer/BioNTech koronavirüs (Kovid-19) aşısı 101 yaşındaki Edith Kwoizalla'ya yapıldı.