İot
İot Haberleri
TurkNet’in yüzde 40’ına ortak oluyor
Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş, TurkNet’in yüzde 40 hissesi için Luxemburg merkezli Gulf Capital ile anlaştığını duyurdu. Satın alma süreci Rekabet Kurumu ve Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun onayları sonrasında resmiyet kazanacak.
Wi-Fi 6 teknoloji hangi avantajları sunuyor?
Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız Wi-Fi 6 teknolojisi, yeni nesil cihazlarca desteklenmeye başladı. Peki bu yeni teknoloji ile hayatımızda ne değişecek?
Siber güvenliğe Türkiye'den iddialı aktörler
NATO tarafından kara, deniz, hava ve uzaydan sonra beşinci harp alanı olarak ilan edilen siber güvenlik, artık ülkeler tarafından savunma sanayi kapsamına dahil ediliyor.
YÖK 100 alanda doktora bursu veriyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ülkenin doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacını karşılamak üzere, yurtiçindeki devlet üniversitelerinde 100 tematik alanda YÖK Doktora Bursu verileceğini açıkladı. YÖK 100/2000 doktora projesinin yeni çağrı döneminde, 'deprem çalışmaları' ve 'afet ve acil durum yönetimi' gibi dikkat çekici yeni güncel alanlar da yer aldı.
Tek kalem pille 10 yıl çalışabilen sensör modülü geliştirildi
Makine ve cihazlardan alınan verileri internet ağına sunan akıllı sistemler üzerinde çalışan İzmir'deki teknoloji firması, tek kalem pille 10 yıl çalışabilen ve 15 kilometre menzilden veri aktarabilen sensör modülü geliştirdi.
Çalınan bilgileriniz Dark Web'de üç kuruşa satılıyor
Pek çok kullanıcı farkında değil, ancak internetin tehlikeli suları olarak da bilinen ve Google'ın uzak durduğu Dark Web, bilgileri hack'lenenlerle dolu. Siber saldırganlar, kişisel bilgileri ele geçirdiklerinde Dark Web üzerinden oldukça düşük fiyatlara satıyor ve mağdur kullanıcıların sayısı gün geçtikçe artıyor.
AB’nin uydu tabanlı bağlantı sisteminin yapısı inceleniyor
Avrupa Komisyonu, Avrupalı uzay tabanlı bir iletişim sisteminin tasarlanması, geliştirilmesi ve hizmete sunulması üzerinde çalışmak üzere Avrupalı uydu üreticileri, operatörler ve hizmet sağlayıcıları, telekomünikasyon operatörleri ve fırlatma servis sağlayıcılarından oluşan bir konsorsiyum oluşturdu.
Vodafone Business 2020'de 1.2 milyon kurumsal müşteriye çözüm sundu
Vodafone Business, pandeminin damgasını vurduğu 2020 yılında da işletmeleri dijital geleceğe hazırlamaya devam etti. İşletmelerin güvenilir teknoloji danışmanı olarak dijital dönüşüm süreçlerinde uçtan uca çözümler sunan Vodafone Business, işletmelerin iş süreçlerini kesintisiz ve güvenli bir şekilde sürdürmelerine destek verdi. Vodafone Business’ın sunduğu çözümlerden son 1 yılda 1.2 milyon kurumsal müşteri yararlandı.
Büyük güçler birbirlerine siber saldırılarla meydan okuyor
Siber savaşlar ulusal veya küresel güvenliğe tehdit oluşturuyor mu? Siber sektörde istihbaratın özelleştirilmesinin etkisi nedir? Siber savaşlar insanların günlük hayatlarını nasıl mahvedebilir? Siber suçları onların gerçek faillerine atfetmek gerçekten mümkün mü? Enformasyon savaşı kansız olacak mı, yoksa sanal eylemlerin gerçekten kan dökme potansiyeli var mı? Devlet veya devlet dışı aktörlerden siber üstünlüğü ele geçiren var mı? Devletler siber saldırılara ne zaman ve nasıl yanıt vermeli? Aktif veya pasif savunma pozisyonu en iyi seçenek mi? Halihazırda siber saldırılara karşı siber saldırı düzenlemeyi meşru ve hukuki kılan uluslararası bir yasal çerçeve var mı? Son derece karmaşık güvenlik problemleri barındıran ve çoklu bilinmeyenlerle dolu olan gelecekteki siber savaş ortamını tanımlayabilmek için yanıtlanması gereken uzun bir soru listesi var.
SIM kartlar gidiyor, yerine eSIM geliyor
Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin eSIM teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üreten ilk ülkelerden olacağını belirterek, "SIM kartın yerine kullanılacak eSIM 2021'de hayata geçecek" dedi.
Bakan Karaismailoğlu: eSIM 2021'de hayata geçiyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türk mühendislerince geliştirilen ve fiziksel SIM kartın yerine kullanılacak ’eSIM’ hizmetini 2021 yılında hayata geçiyoruz. Türkiye, yerli ve milli imkanlarla eSIM teknolojisini üreten ilk ülkelerden biri" dedi.
Sağlık hizmetlerinde IoT artacak, sınırlar kalkacak
COVID-19'un hem kişisel hem de profesyonel yaşamlarımız üzerinde çağı belirleyen bir etkisi oldu. Uzaktan çalışmanın artışı hemen her işletmenin yüzünü dijitalleşmeye çevirmesini gerektirdi. Peki 2021 yılında iş dünyasını nasıl bir dönem bekliyor?
Akıllı arabalar bubi tuzakları ile hack'leniyor
Kullanıcıların akıllı cihazların gizliliğine karşı isyanları başlıyor. Öyle ki 2021’de kişisel verileri toplayan IoT cihazı satıcılarına karşı kullanıcıların ciddi serzenişlerinin olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bubi tuzaklı akıllı şarj cihazlarının neden olacağı hacklenme tehdidine karşı da akıllı araç sahiplerini uyarıyor.
HarmonyOS 2.0 Geliştirici Beta sürümü duyuruldu
Akıllı Telefonlar için HarmonyOS ekosisteminin çekirdeği olan HarmonyOS 2.0 Geliştirici Beta sürümü, Pekin’de gerçekleştirilen Huawei Geliştirici Konferansı 2020'de resmi olarak tanıtıldı.
HAVELSAN İleri Teknolojiler Merkezi kapılarını açtı
HAVELSAN İleri Teknolojiler Merkezi, Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde dün düzenlenen törenle açıldı.
WiFi 6 nedir? Hayatımızda neleri değiştirecek?
Son zamanlarda adını sık sık duymaya başladığımız WiFi 6 teknolojisi, yepyeni bir standart olarak karşımıza çıkıyor. Yavaş yavaş bu yeni teknolojiyi destekleyen cihazların sayısı artarken, WiFi üzerinden internet deneyimi de çok daha iyi bir hale geliyor. Peki WiFi 6 ile hayatımızda neler değişecek?
ASUS, yeni Tinker Board 2 serisini duyurdu
ASUS, yeni Tinker Board 2 serisinin tanıtımını yaptı. Arm tabanlı bu gömülü tek kart bilgisayarlar (SBC) neredeyse bir kredi kartı boyutuna sahip. Ürün, kendi aygıtlarını üretmek isteyen ve IoT meraklıları için geliştirildi.
2021 yılında dünyayı bekleyen 5 siber tehdit
Siber güvenlik uzmanları, 2021 yılında ön plana çıkacak siber güvenlik trendlerine yönelik öngörülerini açıkladı. Covid-19 pandemisi ile birlikte evden çalışmaya hızlı geçişin, siber güvenlik olaylarının merkezinde yer aldığı 2020’nin ardından 2021’de de siber saldırıların artacağını ve özellikle 5G, deepfake ve ofise dönüşün kullanılacağını vurgulayan uzmanlar, 2021 yılına yönelik 5 siber güvenlik tahminini paylaşıyor.
İnternet üzerinden alışverişte bu noktalara aman dikkat!
Uzmanlar, siber suçlular için bir fırsat haline gelen kampanyalara karşı kullanıcıları uyarıyor. COVID-19 ile ilgili endişelerin sonucunda mağazalardaki indirimleri takip etmek yerine e-ticarete gösterilen ilginin artması bekleniyor. Birçok kişinin istediği ürünlerin de stokları çok az olabilir. Bu yüzden özellikle tüketicilerin ve perakendecilerin gerçek olamayacak kadar iyi fırsatlarla hassas bilgileri çalmayı ve hedef aldıkları kişilerden gelir elde etmeyi hedefleyen siber dolandırıcılara karşı dikkatli olması gerekiyor.
Güney Kore Türk yazılımını tercih etti
Sunduğu kurumsal kaynak planlama çözümü caniasERP başta olmak üzere IoT, iş zekası uygulamaları, büyük veri ve bulut çözümleri ile hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada faaliyet gösteren Türk teknoloji firması IAS, pazarın en önemli ülkelerinden biri olan Güney Kore’deki operasyonunda önemli başarılara imza attı.
5G kapsama alanına giren kişi sayısı 1 milyarı geçecek
Ericsson, 2026 yılında her on mobil abonelikten dördünün 5G olacağını öngörüyor. Ericsson Mobilite Raporu'nun son sayısında yer alan bu tahmin, abone sayısındaki artış ve nüfus kapsamı, 5G'nin tüm mobil bağlantı nesilleri içinde en hızlı artış gösteren teknoloji olduğunu doğruluyor.
Ericsson Türkiye’deki dijital dönüşümde stratejik iletişim teknoloji ortağı
Ericsson, Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunda yaptığı önemli atılımları nasıl destekliyor? Türkiye'nin devam eden dijitalleşmesinde araştırma ve geliştirme nasıl bir rol oynuyor? Ericsson'ın Türkiye'nin dijital geleceğine yönelik kısa vadeli planları neler? Bu kapsamda Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, önemli açıklamalarda bulundu.
Girişimlere 5 milyon lirayı aşan destek
Türk Telekom, 8. dönemini tamamlayan PİLOT programı kapsamında, bugüne kadar girişimlere 5 milyon TL’den fazla nakit desteği sağladı. PİLOT’tan 2013 yılından bu yana toplamda 73 girişim mezun oldu ve 30’u yatırım aldı.
2025 yılında 55 milyardan fazla cihaz birbirine bağlanacak
Nesnelerin interneti ile etrafımızdaki her 'şey' birbirine bağlanmaya başladı. Gelecekte milyarlarca cihazın birbirine bağlanması beklenirken, yeni nesil teknolojiler de hayatımıza giriyor. 5G ve WiFi 6 teknolojilerini daha sıkça işittiğimiz günlerden geçiyoruz. Bu kapsamda TP-Link Türkiye Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, önemli açıklamalarda bulundu.
Hacker'lar ev ağlarını solucanlarla dolduracak
Kaosun ve siber saldırıların hakim olduğu bir yıl geride kalıyor. 2021’de dünyayı, insanları ve şirketleri siber güvenlik alanında nelerin beklediği ise merak ediliyor. Hackerlerin 2021 ve sonrasında yenilikçi siber saldırılarla hareket edeceğini belirten uzmanlar, 2021 yılı siber güvenlik tahminlerini sıralıyor.
Video Yönetim Sistemleri ile yolculuklar daha güvenli olacak
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dönemindeki normalleşme adımları kapsamında ulaşım kısıtlamalarının gevşetilmesi kara yollarında trafiği artırırken, hız ihlallerini tespit edip denetleyen akıllı ulaşım teknolojilerinin önemi bir kez daha gündeme geldi.
5G ile uzaktan robotik ameliyatlar başlayabilir
Yerli ve milli 5G altyapısının geliştirilmesinde sorumluluk üstlenen Prof. Dr. Oğuz Bayat, 5G, 2021 yılı içinde seçilen bölgelerde son kullanıcıların hizmetine açılabilir ve yaygınlaşma süreci başlayabilir. Böylece, veri hızı 100 kat artacak ve uzaktan robotik ameliyatları başlayacak dedi.
İstanbul Havalimanı’na Avrupa’nın en iyisi ödülü
İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen ‘16th ACI Europe Awards’ kapsamında, ‘Dijital Dönüşümde Avrupa’nın En İyi Havalimanı’ ödülüne layık görüldü.
Siber saldırılar gelecek yıl daha da hızlanacak
Fortinet, küresel tehdit istihbaratı ve araştırma ekibi FortiGuard Labs'ın 2021'e ve devamına yönelik tehdit zeminine dair öngörülerini paylaştı. Siber güvenlik uzmanları, akıllı uçların atak vektörü olarak kullanılması ile gelecekteki siber saldırıların hız ve ölçeğinde dramatik artış öngörüyor.
Son dakika... İstanbul Havalimanı'na Avrupa'nın en iyisi ödülü
İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen "16th ACI Europe Awards" kapsamında, "Dijital Dönüşümde Avrupa'nın En İyi Havalimanı" ödülüne layık görüldü.
Ericsson, ABD merkezli Cradlepoint’i satın aldı
Ericsson, kurumsal pazara yönelik Wireless Wan Edge 4G ve 5G çözümleriyle dikkat çeken ABD merkezli Cradlepoint'i satın aldı
Yapay zeka, kendisi ile mücadelesini sürdürecek
2021 yılına ait siber tehditler ve en yeni güvenlik trendlerine dair öngörüler açıklandı. 2021 Siber Güvenlik Raporu'nda üst düzey koruma için çok faktörlü kimlik doğrulama ve yapay zeka destekli çözümlerle bilinmeyen tehditlere karşı önlem almanın önemine dikkat çekildi.
İkinci kuantum devrimi yatırımları ve yapay zeka
Atomlar ve moleküller, dünyamızı oluşturan parçalardır. Bu küçük parçacıkların dünyasının nasıl çalıştığını açıklayabilmek için ise kuantum kuramı yani mikro dünyanın mikro yasaları geliştirilmiştir. Avusturyalı fizikçi Ernest Shrödinger, kuantum mekaniğine önemli katkılar yapmış ve bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları ve Schrödinger Denklemi ile 1933'te Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.
WiFi 6 nedir? İşte yeni teknoloji ile ilgili merak edilenler
Wi-Fi 6, kablosuz ağ alanında 2020’in en güncel konusu. Bu yeni Wi-Fi standardı sadece çok yüksek bağlantı hızı sunmuyor, getirdiği pek çok yenilik ve avantaj var. İşte WiFi 6 ile gelen yenilikler...
50 bin ev güvenlik kamerası hack'lendiği ortaya çıktı
Singapur merkezli The New Paper haber sitesinde yer alan habere göre en az 50 bin ev içi güvenlik kamerası hack'lendi ve bu yolla elde edilen özel görüntülerin bir bölümü internete, hatta bazıları yetişkin sitelerine yüklendi. Siber güvenlik uzmanlarının elde ettiği bilgilere göre, siber suçlular görüntülere erişim için 150 dolar talep ediyor.
eSIM teknolojisi nedir? Türkiye'de ne zaman aktif olacak?
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türk mühendislerince geliştirilen ve fiziksel SIM kartın yerine kullanılacak "eSIM"in, yakın zamanda hayata geçeceğini bildirdi.
İşletmeler pandemi sonrasına nesnelerin interneti ile hazırlanıyor
Yapılan bir araştırma, pandemi sürecinde nesnelerin internetinin (IoT) işletmelerin iş sürekliliğini sağladığını ve geleceğe hazırlanmaları için hayati önem taşıdığını ortaya koydu.
Kurumsal verilere kişisel cihazlarımızdan erişiyoruz
Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla, iş ve ev hayatı arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor. Çalışanların iş için kişisel cihazlarını kullanması, kurumsal verilerin takip edilememesi ve uygun şekilde güvence altına alınamaması risklerini de beraberinde getiriyor.
Zyxel, WiFi 6 Router isimli yeni yönlendiricisini tanıttı
Zyxel Networks, IoT ağırlıklı ağlar için WiFi 6 yetenekleriyle veri ihtiyaçlarını karşılayan Armor G5 AX600012-Stream Multi-Gigabit Security WiFi 6 Router adlı yeni yönlendiricisini tanıttı.
IoT tehditlerine karşı etkili çözümler henüz yaygınlaşmadı
Endüstriyel altyapının dijitalleşmesi devam ediyor. Kurumların yüzde 69’u dijitalleşmenin temel özelliklerinden biri olan Nesnelerin İnternetinin endüstriyel kontrol sistemlerindeki (ICS) güvenlik durumunu değiştireceğinden emin. Kaspersky'nin "Dijitalleşme Çağında Endüstriyel Siber Güvenliğin Durumu" raporuna göre kurumların yüzde 20'si IoT ile ilgili olaylara öncelik verdi ancak IoT tehditlerine karşı etkili çözümler henüz yaygınlaşmadı.
Sağlık sistemlerinde şimdiden geleceği temsil ediyoruz
Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölgesi Güvenilir Güç ve Dijital Enerji İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sağlam: “Biz sağlık sistemlerinde şimdiden geleceği temsil ediyoruz. Nesnelerin İnterneti tabanlı, uçtan uca bağlı sistemlerle kusursuz hizmetlerin sunulmasını sağlıyoruz. Bir sonraki adım içinse hastanelerin ‘uzaktan’ yönetimine odaklanıyoruz.”
Siber saldırılar rota değiştirdi, yeni hedef STK’lar
Microsoft’un Dijital Savunma Raporu’ndan elde edilen veriler, siber korsanların her geçen gün teknolojilerini ve taktiklerini geliştirdiklerini; dolayısıyla siber tehditlerin giderek daha komplike bir hal aldığını ortaya koyuyor. Siber korsanlar, Covid-19 pandemisinin başında yoğunlaşan toplumsal endişelerden faydalanarak sağlık kurumlarına saldırdıkları gibi, insanların merak duygusunu ve bilgi edinme ihtiyacını kullanarak her gün yeni döngülerle sistemlere saldırıyorlar. Raporda, son dönemin yükselen siber tehdit trendleri arasında kimlik hırsızlığının ve sivil toplum kuruluşları / dernekler gibi devletlerle bağı bulunan çok paydaşlı kurumlara yönelik saldırıların dikkat çektiği belirtiliyor.
Xiaomi Türkiye resmi internet satış sitesi açılıyor
12 Ekim tarihinden (bugünden) itibaren Türkiye'deki resmi satış kanalı mishoptr websitesi üzerinden hizmet verecek olan Xiaomi, akıllı telefon, aksesuar ve akıllı cihazlardan oluşan ürün yelpazesini Xiaomi Türkiye garantisiyle Türk tüketicilerine sunacak.