Havayolu Sirketleri haberleri sayfasında Havayolu Sirketleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2277 Havayolu Sirketleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sipariş vermekte geciken havayollarının büyüme hızları da düşecek. Havayolu uçağı üreten Boeing, Airbus Embraer gibi şirketler bazı modeller için ancak 2027-2028 tarihlerine rezervasyon yapabiliyorlar. Bazı modeller için fabrika tezgahları 2037’ye kadar dolmaya başladı
#Havayolu ŞirketleriYüzyılı aşkın bir havacılık fuarı. Tekli yıllarda açılıyor. Dünyada daha büyüğü yok. En fazla uçak alımı yapılan bir organizsyon. Havayolu şirketleri, savunma sanayi kuruluşları, hükümetler alımlarını bu fuarda açıklamayı çok prestijli buluyor. 54’üncü Paris Air Show, yükselen havacılık dünyasının yine yıldızı oldu. Milyarlarca dolarlık sipariş verildi, rekorlar kırıldı.
#Havayolu ŞirketleriAvrupalı havayolu şirketleri 2022 yılı yaz aylarından önemli kârlar bekliyorlardı. Pandemi dönemindeki zararların eriyeceği tahmin ediliyordu. Ama öyle olmadı. Ufukta mali yapıda hızlı bir düzelme de görülmüyor. Türkiye’de ise beklenenden fazla doluluk var. İptal edilen uçuş nokta sayısı da yok denecek kadar az.
#AvrupaUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Müdürü Alexandre de Juniac, hava yolu şirketlerinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ayda yaklaşık 13 milyar dolar kaybettiğini bildirdi.
#Uluslararası Hava Taşımacılığı BirliğiAmerican Airlines pazar günü yaptığı açıklamada, koronavirüsün yol açtığı seyahat kısıtlamalarıyla boğuşurken havayolunun likiditesini arttırmak için 3,5 milyar dolarlık yeni finansman sağlamayı planladığını söyledi.
#American AirlinesDünyanın en güçlü ve önde gelen hava yolu şirketleri de koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiriyor. Sefer iptalleri ve yolcu kayıpları hava yolu şirketlerinin gelirlerinde büyük düşüşe yol açması istihdamı da vurdu. ABD'de dahil birçok taşıyıcı, nasıl küçüleceklerini düşünmeye başladı. Uçakların yere inmesiyle beraber şirketlerde işten çıkarmalar, ücretsiz izinler ve erken emeklilik teklifleri arttı. Alman Lufthansa yan kuruluşu Germanwings Havayolunu da kapatırken dev şirkette 10 bin personel fazlalığı olduğu konuşulmaya başlandı. Dünya genelinde havayollarının üst düzey yöneticileri sektörün koronavirüs pandemisinin etkisinden kurtulmanın iki ila üç yıl alabileceğini söylüyor.
#Havayolu ŞirketleriUcuza uçmak bugün her zamankinden daha mümkün. Bilet satışlarında farklı stratejiler izleyen hava yollarından tutun kampanya sezonlarını uzun tutana, dünyanın en uygun fiyatlı hava yollarını kıtalara ayırarak sizler için Travel & Leisure dergisinden derledik.
#Havayolu ŞirketleriHayatımızı kolaylaştıran ‘powerbank’ler, daha doğrusu lityum iyon pilli cihazlar, ne yazık ki gökyüzünde ciddi sorunlar yaratmaya başladı. Şarj edildiği sırada yanan cihazların çoğunun sahte markalı ürünler olmasına rağmen bazı bilinen markalarda da sorun çıktığı rapor ediliyor. Havayolu şirketleri artık, özellikle kargoya verilen bavullara konan bu cihazlara asla izin vermiyor.
#Lityum-İyon PilÇelebi Grubu, Hindistan’da Mumbai başta olmak üzere birçok havalimanında yer hizmetleri veriyor. Hatta Hindistan’da yer hizmetlerinin gelişmesine öncülük eden şirket oldu. Sunduğu eğitimlerle ülkenin havacılığına büyük katkılar sağladı. Gel gelelim Pakistan ile çıkan gerginlik yüzünden Hintlilerin geleneksel ticari kültürlerine yakışmayan bir biçimde ruhsat iptali tehditleriyle karşı karşıyalar...
#HINDISTANHavacılık dünyası uzun zamandır yeni bir süpersonik yolcu uçağını bekliyordu. Değişik çalışmalar yapıldı. NASA birçok projeye yardımcı oldu. Bunlar içinde en ciddi olanı ve finansman bulabileni Boom şirketinin Overture (Uvertür) uçağıydı. Concorde’dan sonra çevreyi daha sınırlı rahatsız eden ama ses hızından hızlı uçan uçak, müşteri teslimi için geri sayıma başladı.
#Boom SupersonicUçak yolculuğu sırasında el bagajlarını koltukların altındaki dar boşluklara sığdırma güçlüğünü hemen herkes yaşıyor. Yolcular, eğilip eşyalarını yerleştirmeye çalışırken önlerindeki koltuklara çarpma riskiyle karşılaşıyor, bu da kendilerini sıkışıp kalmış hissetmelerine neden oluyor. Bu durum, pek çok kişinin aklına şu soruyu getiriyor: Uçak koltukları her zaman bu kadar dar mıydı, yoksa yolcular mı zamanla büyüdü?
#Uçak Yolculuklarıİzin sezonunun yaklaşmasıyla tatil planları da hummalı bir şekilde yapılmaya başlandı bile. Kiminiz otomobil ile memlekete seyahat etmeyi planlarken, kimileriniz ise Türkiye’ye gitmek için uçak yolculuğunu tercih edecektir. Bugünkü uyarımız, uçakla Türkiye seyahati planlayan okurlarımıza yönelik olacak.
#ALMANYASivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), son zamanlarda yasak olmasına rağmen gerekli uyarıları dikkate almayarak uçak içerisinde duman çıkaran cihaz veya sigara gibi mamulleri kullanan yolcu sayısına önemli bir artış tespit edildiğini ve ilave tedbirler alındığını açıkladı.
#Sivil Havacılık Genel MüdürlüğüKöln’de restoran işletmeciliği yapan ve aynı zamanda bir camide başkanlık görevini yürüten Mehmet Karataş, Türkiye’ye gönderdiği engelli araçlarıyla gönülleri fethediyor. Türkiye’nin neredeyse tüm illerindeki şehit ve gazi dernekleriyle iş birliği içinde çalışan Karataş, ihtiyaç sahibi engellilere akülü ve manuel tekerlekli sandalyeleri adreslerine ulaştırıyor.
#KölnDeprem olan bölgedeki havalimanlarına yaklaşan, inişe geçen uçaklara ya beklemede kalmaları talimatı gelir ya da ‘pass geçin’ denir. Depremin piste ne hasar verdiği veya yaklaşma sistemlerini nasıl etkilediği tam olarak anlaşılıncaya kadar iniş-kalkış operasyonu durdurulur. Şimdi İstanbul’da fırtınası devam eden deprem nedeniyle özellikle Sabiha Gökçen havalimanı tam bir teyakkuzda. Pilotlar uyarılıyor. Deprem bölgesinde olmasa da İstanbul Havalimanı da sık sık kontrol ediliyor.
#DepremUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda “Eş Zamanlı Üçlü Bağımsız Pist Operasyonları” uygulamasının 17 Nisan Perşembe günü (yarın) saat 10.00’da başlayacağını açıkladı.
#İstanbul HavalimanıHer yıl katlanarak artan havayolu seyahatleri, terminal işletmelerini dev kuruluşlar haline getirdi. Bugün dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında birden çok terminal var. İşletmeciler arasında da kıyasıya bir rekabet söz konusu. Terminalde satılan bir sandviçten bagaj ayrıştırmaya kadar onlarca kalemde hizmet, binlerce çatı altında yarışıyor.
#TAV HavalimanlarıGüney Kore’deki A321 yangının arkasında, başüstü dolabındaki bir ‘powerbank’ mobil şarj ünitesinin patlaması çıktı. Bu olaydan sonra lityum pillerinden oluşan ‘powerbank’ların uçaklardaki güvenilirliği yeniden sorgulandı. Bazı havayolları bu cihazların uçaklarda şarj edilmesine hızla yasak getirdi.
#PowerbankJetZero, birkaç yıldır havacılıkta manşetlere çıkan bir şirket. Harmanlanmış ‘kanatlı gövdeli’ uçakları sonunda hem ticari hem de askeri alanlarda kullanılmak üzere planlandı. Gerçeğe yolculuk için de ciddi destek arayışına girildi. Şirket ilk büyük sivil işbirliğini Amerikan Delta Havayolları ile yaptı. Delta’dan gelen açıklamaya göre JetZero BWB’nin 250’den fazla yolcu taşıması bekleniyor. Yeni tip uçağın motorları ise üstte ve arkada yer alacak.
#JetzeroTHY bu yıl eylül ayında filoya katılacak 500’üncü uçakta bugüne kadar şirkette emeği geçen çalışanlarına jeste hazırlanıyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Bu uçağa toplam 19 iştirak şirketimizdeki 100 bin çalışanımızın (emekli olanlar dahil) fotoğraflarını 10x5 santimetre boyutunda tek tek işleyeceğiz. Uçağın boyu 77 metre. Bu da dünyada ilk olacak bir uygulama” dedi.
#THYVerdi sendikasının çağrısı üzerine Münih ve Hamburg Havalimanı’nda iki günlük uyarı grevi başladı. Uyarı grevi nedeniyle, 27 ve 28 Şubat tarihlerinde yüzlerce uçuş iptal edildi. Münih Havalimanı yetkilileri, “Toplam 1.600’den fazla planlanan uçuş hareketinin büyük bir kısmının iptal edilmesi öngörülüyor” açıklamasını yaptı. Ancak Hamburg Havalimanı ise grevden çok etkilenmedi.
#GrevHavayolu uçuşlarında kokpitte tek pilot olması ve diğer pilotun dinlenme bölümüne geçmesi ne kadar güvenli? En az mürettebatla uçuşları gerçekleştirmek, iş yükünün azaltılması, özellikle pilotların daha az yorulması gibi birçok hedefin yer aldığı eMCO uygulaması ne kadar gerçeğe yakın? Ama uygulama için her geçen gün bu zamansız akla yaklaşım sürüyor.
#Emco UygulamasıYaşadığı çeşitli talihsizlikler sonucu Boeing, ezeli rakibi Airbus’ın çok altında kaldı. Teslimatlar gecikti, imalat hızı düştü. Kazalar, grevler ile mali bataklığa düşen şirket şimdilerde kendine gelmeye başladı. Yeni modeli 777X, çıkışın adı olabilir. 737 MAX serisinde ise hızlı imalat başlıyor ve 787 çift koridorlu uzun menzilli uçağı ticari başarıyı yakaladı bile. Ancak şirketin imalat hızı hâlâ düşük.
#BoeingSon dönemde peş peşe gelen uçak kazaları, özellikle sık seyahat eden kişilerde endişeye neden oldu. Uçaklarda bazı koltukların diğerlerinden daha avantajlı olup olmadığı tartışması kafaları kurcalamaya başladı. Peki uzmanlar ne diyor? Uçakların bazı yerleri hayatta kalmak için daha mı avantajlı?
#Uçak KazasıHavayolu sektöründe ‘zamanı iyi kullananlar’ listesinin küresel kategorisinde zirveye Meksika’nın bayrak taşıyıcısı Aeromexico yerleşirken, onu Saudia ve Delta Air Lines takip etti. Bölgesel havayolları kategorisinin kazananları Copa Air Lines (Latin Amerika), Delta Air Lines (Kuzey Amerika), Iberia Express (Avrupa ve düşük maliyetli havayolu), Japan Air Lines (Asya-Pasifik) ve FlySafair oldu. Suudi Arabistan’daki Riyad Kral Halid Uluslararası Havalimanı ‘en zamanında küresel havalimanı’ seçildi.
#CiriumDünya genelinde artan uçak kazaları, havacılık güvenliği tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Güney Kore, Norveç, Kanada ve son olarak Almanya'daki kazalar hava yolları şirketleri ve otoriteler üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Peki artan bu kazaları nasıl yorumlamak gerekiyor? Sorun uçaklarda mı yoksa pilotlarda mı?
#Uçak KazasıDüşük maliyetli havayolu şirketleri daha ucuza bilet satabilmek için giderleri ucu ucuna ayarlıyor. Örneğin birçok havalimanında köprüye yanaşmıyor, bunun için ekstra ödeme yapmıyorlar. Uçak içinde ‘ikramı’ satıyorlar. Koltuk seçimi, fazla bagaj gibi birçok şeyden ek gelir elde ediyorlar. Bu durum bilet fiyatlarının daha düşük olmasını sağlıyor. Düşük maliyetli (low cost) havayolu demek kalitenin düşük olduğu anlamına gelmiyor.
#PegasusRötar yapan havayolu şirketlSivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair yönetmelikte yaptığı değişiklikle birlikte rötar yapan havayolu şirketleri yolcularına tazminat ödeyecek. eri tazminat ödeyecek
#UÇAK