bilim kurulu haberleri sayfasında bilim kurulu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 35565 bilim kurulu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kış ayları ile solunum yolları enfeksiyonuna sebep olan bakteri ve virüslerin artış gösterdiğini, bunların birbiri ile karışabilen hastalıklar olduğunu söyledi. Kayıpmaz, "Bu noktada nezleye sebep olan rinovirüs, RSV (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) gibi virüsler, gribe sebep olan influenza A, B gibi virüsler ve son 2 yıldır ülkemizin, dünyanın gündemini meşgul eden Covid-19'a sebep olan Sarscov 2 virüsü aynı anda çok sayıda vakaya yol açan bir solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Şu an için gripte önceki senelerden farklı anormal bir yükseliş söz konusu değil" dedi.
#Doç. Dr. Afşin Emre KayıpmazSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kış ayları ile solunum yolları enfeksiyonuna sebep olan bakteri ve virüslerin artış gösterdiğini, bunların birbiri ile karışabilen hastalıklar olduğunu söyledi. Kayıpmaz, "Bu noktada nezleye sebep olan rinovirüs, RSV (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) gibi virüsler, gribe sebep olan influenza A, B gibi virüsler ve son 2 yıldır ülkemizin, dünyanın gündemini meşgul eden Covid-19'a sebep olan Sarscov 2 virüsü aynı anda çok sayıda vakaya yol açan bir solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Şu an için gripte önceki senelerden farklı anormal bir yükseliş söz konusu değil" dedi.
#AnkaraSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunların sadece akciğerle ilgili olmadığına dikkat çekerek "Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var” dedi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu da “Koronavirüs sonrası hastalarımızın yüzde 20’sine ulaşan oranlarda unutkanlık görülüyor” diye konuştu.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#İzmirSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, öksürüğün birçok hastalığın habercisi olduğunu belirterek, “Yani öksürük bir alarmdır. Aslında bize bir yerlerde sorun olduğunu gösteriyor. Bu sorunu yakalamamız lazım, araştırılması lazım, öksürüğün sebebini bulmamız lazım" dedi.
#TrabzonSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Covid-19 sonrası hayatı zora giren hastalar var ve bunların bir kısmı bu hastalığı ayakta hafif geçirmiş kişiler. Genel itibariyle baktığımızda bazı hastalarımızın Covid-19 sonrası uzun süren semptomları olabiliyor" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Virüs mutasyon geçirerek kendini değiştirdi ve daha hafif bir hastalığa yol açıyor. Şu anda Covid'in ölümcüllük oranı griple aynı, belki gripten daha düşük. O açıdan rahat olabilirsiniz ama risk grubundaysanız dikkatli olmanız lazım" dedi. Vakaların ekim sonu yükselmeye başlayacağını, aralık ve ocak gibi bir pik oluşturacağını söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Vakalarda yavaş yavaş bir artış olacak. Nisan, mayıs gibi biter" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bakanlığın açıkladığı haftalık Covid-19 tablosundaki rakamlara göre günlük vaka sayısının ortalama 50 bin civarında olduğunu, günlük 22 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İlhan, "Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Bu yüzden mutlaka maskemizi kalabalık olan yerlerde takmalıyız" dedi.
#AnkaraSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sonbaharda beklenen dalganın biraz erken geldiğini belirterek, "Yeni varyantlara karşı geliştirilecek aşıyı beklemek bu aşamada akılcı değil. Ulaşılabilir en iyi aşı, bağışıklığı en iyi sağlayacak aşıdır. Lütfen hatırlatma dozlarımızı yaptıralım" dedi.
#İzmirSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19'un çok yaygınlaştığını belirterek, "Gençseniz ve bağışıklık sisteminiz sağlamsa, yeterli doz aşı olduysanız; tekrar hatırlatıcı doz yaptırmaya bilirsiniz. 'Hatırlatıcı dozu yaptırın' diye ısrar etmiyorum illa. Fakat risk grubundaysanız ve son aşı dozundan itibaren en az 6 aylık bir süre geçmişse; hemen gidin ve aşınızı yaptırın" dedi.
#KoronavirüsBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan son günlerde yeniden yükselişe geçen koronavirüs vakalarındaki son durumu canlı yayında değerlendirdi. Prof. Dr. Turan yeni varyantların bulaştırıcılığının yüksek olduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Turan, "Biraz daha halkımızdan dikkat talep ediyoruz; kendilerini korusunlar. Endişelenmesinler, aşılama konusundaki hassasiyetlerini devam ettirsinler" dedi.
#KoronavirüsKovid-19 vaka sayısı 57 bin 113'e yükselirken, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, kısıtlamaların şu anda gündemde olmadığını söyledi. Turan, vaka sayılarının servislere ve yoğun bakıma yansımadığını belirterek, "Hatırlatma dozu çok önemli. Yaz sonuna doğru hatırlatma dozlarının tamamlanmış olması gerekir" dedi.
#AnkaraSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bahar ve yaz aylarında etkisini artıran solunum yolu alerjilerinin, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırıldığı için yanlış tedavi uygulandığını belirterek, "Çoğu maalesef alerji değil de sanki enfeksiyon gibi tedavi ediliyor. Ezbere ilaçları da çok kullanmamak lazım" dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Artık bu bayram bir arada olma zamanı. Ama bir arada olduğumuzda da 65 yaş üzeri büyüklerimize, kronik hastalığı olanlara salgın öncesindeki gibi de dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. Artık bireysel önlemlerin daha önemli olduğunu söyleyen İlhan, hastalık belirtisi olanların kendilerini izole etmelerini ve yine maske takmalarını önerdi.
#KoronavirüsBilim Kurulu toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce açık havada takma zorunluluğu kaldırılan maskenin artık kapalı alanda da zorunlu olmayacağını açıkladı. Erdoğan, toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maskeye vakalar binin altına inene kadar devam edileceğini söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanToplu taşımada maske zorunluluğu devam edecek mi? sorusu kapalı alanda maske kullanımının kaldırılmasının ardından öne çıkan konulardan oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bugün gerçekleşen Bilim Kurulu'nda önemli kararlar alındı. Toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan kapalı alanlarda maske yasağının kaldırıldığını duyurarak toplu taşıma ve hastaneler için de alınan kararın altını çizdi. Peki, metrobüs, otobüs, metro ve Marmaray'da maske zorunluluğu devam edecek mi? İşte, ayrıntılar.
#MaskeGünlerdir merakla beklenen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapalı alanlarda uygulanan maske zorunluluğunun kaldırıldığını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Okullarda ve diğer kapalı alanlarda maske mecburiyeti kalktı" dedi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de yarından itibaren öğretmen ve öğrencilerin maske takmayacağını duyurdu.
#KoronavirüsCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Ben Suriye yönetiminin bizden resmi yazı talebini önemsiyorum, 'gün bildireceğiz' dediler, bekliyorum. Erdoğan benden önce giderse memnun, sorun çözülürse müteşekkir olurum." dedi.
#Suriyeİzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirliliği araştırmak, çözüm önerileri sunmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nca hazırlanan İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı, yarın açıklanacak.
#Murat KurumYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERİzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinin çözümüne yönelik yürütülen çalışmalara bir destek de Ege Üniversitesinden geldi. Dr. Mehmet Kasapoğlu,"Ege Üniversitemizin bu konudaki çabaları ve gayretleri son derece mutluluk verici. Bilim insanlarımız olmadan bu süreçlerin çözülebileceğine inanmıyorum. " dedi.
#Mehmet KasapoğluÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı yayında açıklamalarda bulundu. "İstanbul Boğazı'nda resmen çevre katliamı yaşanıyor. İBB'yi uyarıyorum, boğazda kaçak yapı yapılıyorsa durdurun, varsa hemen bu kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirin" diyen Bakan Kurum, Vaniköy'de yıkımın tamamlandığını söyledi.
#Murat KurumÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti İzmir İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK borçlarına vurgu yaparak, "Şimdi diyorlar ya AK Parti’den borçlu belediyeler devraldık diye. Sizlere sormak isterim; peki, bu 885 kat artan borcu, AK Parti’den mi devraldılar? İzmir CHP’ye AK Parti’den mi geçti?" dedi.
#Vedat IşıkhanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’nde yaşanan toplu balık ölümleri ve yaygın kirliliği mercek altına aldı. Bakan Murat Kurum, konuyla ilgili toplantı düzenledi, Bakanlık yetkililerinden İzmir Körfezi’ndeki incelemeleri içeren raporları dinledi. Bakan Kurum, toplantı sonrası İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti’nin oluşturulması için talimat verdi. Alanında uzman bilim insanlarının katkı vereceği Bilim Kurulu ilk toplantısını bu hafta içinde İzmir’de yapacak. Toplantıya Bakan Kurum başkanlık edecek. Bakan Kurum ve Bilim Kurulu üyeleri balık ölümlerinin yaşandığı denizde de incelemelerde bulunacak.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsüyle ilgili İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile birlikte toplamda 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakın takibe alındığını ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığını açıkladı.
#M ÇiçeğiBeslenme Uzmanı Elvan Odabaşı’nın astronotların besinlerinden esinlenerek geliştirdiği peyniraltı suyu tabanlı protein içeceği, afet dönemlerinde sağlıklı beslenme sorununa çare olacak bir işbirliği yarattı. Gönüllü bilim kurulu tarafından geliştirilen ürün için INOGAR, Esenyurt Belediyesi ve Save the Children işbirliğinde kooperatif kuruldu. Kooperatifle hem protein açısından yeterli beslenemeyen gruplara ürün dağıtılacak hem de dezavantajlı kadınlara istihdam yaratılacak.
#AstronotSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk Yazar8-9 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2.8 milyonu aşkın üniversite adayı katıldı. Böylesine büyük bir katılımla gerçekleştirilen sınavlar çok ciddi bir organizasyonu gerektiriyor. Devletimizin ilgili bütün birimlerinin yakın iş birliğiyle sınavların tam bir güven ortamında ve başarılı bir şekilde tamamlandığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Bununla ilgili olarak, emeği geçen bütün kurum, kuruluş ve şahıslara bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıllık restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıldız Sarayı direnişin sembolü, sıradan bir yapı değildir, Osmanlı'nın en sancılı yıllarına tanık oldu" dedi. Erdoğan, "Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Yıldız sarayına girişlerin önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olduğunu duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanProf. Dr. Tevfik Özlü, bronşların kalıcı olarak genişlediği bir sağlık sorunu olan 'bronşektazi' hastalığına ilişkin uyarıda bulundu; "Sabahleyin uyandıktan sonra gece boyu atamadığınız birikmiş balgamı uyandıktan 5-10 dakika sonra öksürerek atıyorsanız; sizde de bronşektazi olabilir. Kalp hastalığı ya da böbrek fonksiyonları üzerinde de olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Onun için bu hastalarda tanının bir an önce konup, takip altına alınmaları ve tedavileri önemlidir" dedi.
#TRABZONAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bakanlık bünyesindeki Bilim Kurulundan temel beklentilerinin aile yapısının güçlendirilmesi, kadın refahının artırılması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususlarında yeni öneriler getirmesi olduğunu belirterek, "Ayrıca çocuk, engelli ve yaşlı hizmetlerimizin geliştirilmesi hususunda yürüttüğümüz çalışmalarda sizlerden özel destek istiyoruz." dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Meksika'da ilk insan ölümü doğrulanan kuş gribinin bir alt türü olan A(H5N2) virüsüne ilişkin “Vakayla ilgili ayrıntılar, özellikle temaslılarla ilgili yapılan takipler, henüz daha sonuçlanmış değil. İlk sonuçlanan raporlarda temaslılarda benzer bir virüsün varlığına dair testler negatif çıkmış. Dolayısıyla insandan insana bulaştığına dair bir bilgi yok. Gripten korunmak için ne yapmamız gerekiyorsa onları yapmamız gerekiyor. Anormal bir durum görmüyorum” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Meksika'da ilk insan ölümü doğrulanan kuş gribinin bir alt türü olan A(H5N2) virüsüne ilişkin “Vakayla ilgili ayrıntılar, özellikle temaslılarla ilgili yapılan takipler, henüz daha sonuçlanmış değil. İlk sonuçlanan raporlarda temaslılarda benzer bir virüsün varlığına dair testler negatif çıkmış. Dolayısıyla insandan insana bulaştığına dair bir bilgi yok. Gripten korunmak için ne yapmamız gerekiyorsa onları yapmamız gerekiyor. Anormal bir durum görmüyorum” dedi.
#Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Çöl TozuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tevfik Özlüİstanbul Fatih’te Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilen ve Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülen yapının 2021 yılında başlanılan restorasyonunda sona gelindi. Bizans mimarisine ait tasvirlerinin yer aldığı freskler keşfedilen caminin zemini camla döşenerek adeta müzeye çevrildi.
#FatihÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk Yazar