Almanya’da 24 Eylül 2017 tarihinde yapılan genel seçimlerde, ‘halk partisi’ olarak bilinen Sosyal Demokrat Parti (SPD), toplam oyların sadece yüzde 20.5’ini alarak tarihi bir yenilgiye uğradı. Daha sonraki haftalarda, aylarda, hatta yıllarda yapılan kamuoyu yoklamalarında, SPD’de çöküşün devam ettiği çok açık bir biçimde görüldü.
#Olaf ScholzGenelde kötü anılarla dolu 2021’i geride bıraktık. Ama 2021’i “Benim yılım” ilan edenler de oldu. Bunların başında Almanya Başbakanı Olaf Scholz gelmektedir. 2021 yılı başlarında ‘infratest-dimap’ tarından yapılan bir kamuoyu yoklamasına bakıyorum.
#Almanya Başbakanı Olaf Scholz26 Eylül seçimlerinde aldığı tarihi yenilginin ardından artan baskılar üzerine görevini devredeceğini açıklayan CDU Genel Başkanı Armin Laschet’in yerine kimin geleceği merak edilirken, Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın Meclis Grup toplantısında aday olmayacağını açıkladığı belirtildi.
#AlmanyaAlmanya’da Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) başbakan adayı olarak katıldığı genel seçimlerde hezimete uğrayan CDU Genel Başkanı Armin Laschet, istifa baskılarının artması üzerine hem ülkenin hem de partisinin geleceği için görevi devretmeye hazır olduğu sinyalini yineledi.
#AlmanyaAlmanya’da Türklere yakınlığı nedeniyle aşırı sağcıların ‘Türk Armin’ dediği Birlik partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı Armin Laschet, seçimleri kaybetti. 26 Eylül’deki Almanya seçimlerinde ikinci olan 'Türk Armin'in hayatı son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Henüz 18 yaşındayken 1989 yılında CDU’ya üye olan Türk Armin, 2017 yılından bu yana Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’nın (KRV) Başbakanlığını yaptı. Peki, Türk Armin kimdir? İşte, Armin Laschet'in siyasi hayatı ve biyografisi.
#Armin LaschetSon dakika haberi... Alman medyası, 26 Eylül'de yapılan genel seçimi kaybeden Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nin lideri Armin Laschet'in istifa ettiğini öne sürdü. Uluslararası medyanın da 'son dakika' gelişmesi olarak duyurduğu haberin ardından Laschet, Berlin'de gazetecilere konuştu; istifa kararını duyurmasa da görevi bırakabileceği yolunda sinyal verdi. Almanya'da yaşayan Türklerle yakın ilişkileri nedeniyle 'Türk Armin' olarak anılan Laschet, CDU'nun yeni bir başlangıca ihtiyaç duyduğunu ve parti liderliği konusunda bir uzlaşma sağlanması gerektiğini ifade etti.
#Armin LaschetAlmanya’nın başbakanı olma umuduyla yaşayan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı görevini bırakacağını resmen açıkladı. Laschet, kendisinin yerine Ulaştırma Bakanı Hendrik Wüst’ün getirilmesini önerdi.
#Armin Laschet28 Ekim 2018’de Hessen’de Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Bavyera’da da Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Eyalet Parlamentosu seçimlerinde ciddi oy kaybına uğrayınca, Başbakan Angela Merkel, 2000 yılından beri sürdürdüğü CDU Genel Başkanlığı’nı aralık ayında bırakacağını açıkladı.
#AlmanyaAlmanya’da olası koalisyon arayışları sürerken, seçimlerde tarihi bir yenilgiye uğrayan CDU/CSU’nun başbakan adayı Armin Laschet’e istifa baskısı arttı. Bu yıl ocak ayından beri genel başkanlığını yaptığı CDU’dan da “Laschet istifa” sesleri yükselmeye başladı.
#AlmanyaAlmanya’da yeni bir hükümet kurulması için somut pazarlıklar başlamadan, seçimlerden birinci parti olarak çıkan SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz’un, ‘trafik lambası’ koalisyonunun (SPD-FDP-Yeşiller) gerçekleşmesi için Yeşiller’e cumhurbaşkanlığı için aday gösterme teklifinde bulunarak bir nevi ‘rüşvet’ vereceği ileri sürüldü.
#AlmanyaSPD ile ‘trafik lambası koalisyonu’ oluşturmayı planlayan Yeşiller ile FDP, ilk nabız yoklamalarının olumlu geçtiğini açıklayarak ilk yeşil ışığı yaktı. CSU Genel Başkanı Markus Söder ise, hükümet kurma hakkının SPD’ye ait olduğunu söyleyerek kendilerinin de başbakan adayı Armin Laschet’in önüne taş koydu.
#AlmanyaAlmanya'da her 4 yılda bir yapılan genel seçimlere daha tam 3 yıl 4 ay olduğu halde, ‘kardeş partiler’ olarak bilinen Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nde (CSU) başbakan adayı arayışı şimdiden başladı. Tabii böylece ‘kardeşlerin liderlik yarışı’ da.
#AVRUPADAN HABERLERYaklaşık 18 milyon kişinin yaşadığı Almanya’nın en yoğun nüfuslu eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRD) Eyalet Parlamentosu seçimleri yapıldı pazar günü. 13 milyon seçmenden sadece yüzde 55.5’i oy kullandı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) toplam oyların yüzde 35.7’sini alarak seçimlerden ‘en güçlü parti’ olarak çıktı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 26.7’de kalarak KRV’de ‘tarihi bir yenilgiye’ uğradı. Yeşiller yüzde 18.2, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5.9, Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 5.4 oy topladı. Sol Parti ise ancak yüzde 2.1 oy alarak 2017’de olduğu gibi yine yüzde 5 barajına takıldı.
#AlmanyaGeçen yıl, Armin Laschet’in yerine Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı olan Hendrik Wüst’ün Berlin’den bir anlamda transfer ettiği ve Eyalet Uyum Bakanlığı Müsteşarı olarak görevlendirdiği Gonca Türkeli-Dehnert, seçim sonuçlarını Hürriyet’e değerlendirdi:
#Almanya-Kuzey Ren Vestfalya (KRV) SeçimAlmanya’nın yaklaşık 18 milyon nüfusla en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yapılan Eyalet Parlamentosu seçimleri tamamlandı. ARD’nin açıkladığı ilk seçim sonuçlarına göre, CDU yüzde 35 oyla birinci, SPD ise yüzde 27.5 oy alarak ikinci parti oldu. CDU’nun şu anki koalisyon ortağı FDP ise yüzde 5 oy alırken Yeşiller Partisi de yüzde 18.5 oy ile oylarını artırdı. Aşırı sağcı parti AfD ise yüzde 6 oy ile yeniden Meclis’e girmeyi başardı. Sol Parti de yüzde 2.1 oyla Meclis dışı kaldı.
#Almanya