‘Bilge Ana’yı kaybettik

Güncelleme Tarihi:

‘Bilge Ana’yı kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 12:13

Solingen katliamında ailesinin 5 ferdini kaybeden, ardından yaptığı barış ve hoşgörü açıklamalarıyla Türk toplumuna ışık tutan Mevlüde Genç (79), pazar sabahı yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Solingen kentinde 29 yıl önce gerçekleştirilen ırkçı saldırıda iki kızı, iki torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, kaldırıldığı hastanede dün sabah yaşamını yitirdi. Yaşadığı tüm acılara rağmen kardeşlik ve barış mesajları veren 1943 Amasya doğumlu Mevlüde Genç, Türk toplumu arasında ‘Bilge Ana’ olarak anılıyordu. 30 Ekim sabahı vefat eden Mevlüde Genç’in cenaze namazı, 1 Kasım Salı günü saat 14.00’te çocuklarını ve torunlarını kaybettiği evinin önünde kılınacak. Burada düzenlenecek törenin ardından Mevlüde Genç’in cenazesi defnedilmek üzere Türkiye’ye gönderilecek. Genç’in cenazesi Amasya’nın Mercimek Köyü’nde toprağa verilecek. Genç’in yaklaşık 3 hafta önce Türkiye’den Solingen’e döndüğü ve son olarak Düsseldorf Başkonsolosluğu’nun verdiği Cumhuriyet Resepsiyonu’na katıldığı belirtildi. 5 Şubat 1943 yılında Amasya’da dünyaya gelen Mevlüde Genç, 1975 yılında kendisinden daha önce Almanya’ya gelen eşinin yanına geldi. Solingen’de yaşadığı müstakil evleri, 29 Mayıs 1993 gecesi ırkçılar Felix K., Christian R., Christian B. ve Markus Gartmann tarafından kundaklandı. Yangında Mevlüde Genç’in kızları Gülsüm İnce (28), Hatice Genç (21), torunları Hülya Genç (11), Saima Genç (5) ve yeğeni Gülistan Öztürk (12) hayatını kaybetti. Yaşadığı acılara rağmen her söyleşisinde barış ve hoşgörü çağrıları yapan Mevlüde Genç, hiçbir zaman Almanya’ya yönelik kötü söz söylemedi. Mevlüde Genç’e 1996’da Almanya Cumhurbaşkanı Roman Herzog tarafından Federal Liyakat Nişanı verildi. Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümeti, 2018 yılından itibaren ‘Mevlüde Genç Madalyası’ vermeye başladı. Madalya, anlayış ve hoşgörü için çalışan ve böylece toplumda barış içinde bir arada yaşamaya katkıda bulunan kişi veya gruplara veriliyor. 1994’te Alman kamu televizyonu ARD tarafından Yılın Kadını seçilen Mevlüde Genç, 1995’te Civis Medya Ödülü aldı. Yine 1995’te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Büyük Devlet Nişanı’na layık görüldü.

Haberin Devamı

‘Bilge Ana’yı kaybettik
‘Bilge Ana’yı kaybettik

29 Mayıs 1993 gecesi Felix K., Christian R., Christian B. ve Markus Gartmann adlı dört ırkçı, Genç Ailesi’nin Solingen’deki evini kundakladı. Yangında Mevlüde Genç’in kızları Gülsüm İnce (28), Hatice Genç (21), torunları Hülya Genç (11), Saima Genç (5) ve yeğeni Gülistan Öztürk (12) hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

‘TÜRK TOPLUMUNA IŞIK TUTTU’
Türk-Alman ilişkilerinde sembol isimlerinden biri haline gelen Mevlüde Ana, tam da göçün 61’inci yılında, yani Türkiye ile Almanya arasındaki işçi göçü anlaşmasının imzalandığı gün, 30 Ekim’de gözlerini dünyaya yumdu. Bu ayrıntıya dikkati çeken Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Başkanı Köksal Kuş, “Mevlüde Ana, yaşadığı acı ve sonrasındaki duruşu ile Almanya Türk toplumu için bir sembol isimdi. Vefatı da Türkiye ile Almanya arasında iş gücü anlaşmasının tarihi olan 30 Ekim (1961) aynı güne denk geldi. Aslında bu bile göç tarihinin bir özeti gibi, her şeyi anlatıyor. Mevlüde Ana, beş canını kaybetmesine rağmen tutumu ve konuşmalarıyla Türk topluma güç katan, ışık tutan bir insandı” dedi. Özel bir ziyaret için Almanya’ya gelen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Mevlüde Genç’in vefat haberini alınca Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve AK Parti milletvekili Zafer Sırakaya ile birlikte Genç Ailesi’ni ziyaret ederek başsağlığı diledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’da hayatını kaybeden Mevlüde Genç’in (79) oğlu Kamil Genç’e başsağlığı diledi. Çavuşoğlu, cenazenin Türkiye’ye getirilmesi için destek verildiğini bildirdi. 

Haberin Devamı

‘MİRASI YAŞAMAYA DEVAM EDECEK’
Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst, Mevlüde Genç’in ölüm haberinin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok az kişi gibi o da insanların içindeki iyiliğe olan inancı somutlaştırdı. Mirası yaşamaya devam edecek” dedi. KRV eski Başbakanı ve CDU milletvekili Armin Laschet de Twitter hesabından, “Mevlüde Genç’in bu sabah vefat etmesinden dolayı çok üzgünüm. Tanıdığım en etkileyici kadınlardan biriydi. Nefret yerine uzlaşmanın örneğini verdi” paylaşımında bulundu. Kuzey Ren Vestfalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Gonca Türkeli-Dehnert de Instagram hesabından bu paylaşımı yaptı: “Mevlüde Teyze, seni çok özleyeceğiz. Allah mekanını cennet etsin.”

Haberin Devamı

‘Bilge Ana’yı kaybettik

‘ÖLÜMÜ BİZLERİ ÇOK ÜZDÜ’
İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Düsseldorf Bölge başkanı Bayram Kılıç, merhume Mevlüde Ana ile Düsseldorf Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen 29 Ekim Resepsiyonu’nda sohbet etme imkanı bulanlardan. Mevüde Genç’in ölümünü büyük üzüntüyle öğrendiğini kaydeden Kılıç, Mevlüde Ana ile sohbetini şöyle anlatı: Ben zaten fırsat buldukça genç ailesini evlerinde ziyaret ediyordum. Resepsiyonda da kucaklaştık. ‘Arıyorum ulaşamıyorum, neredesiniz Mevlüde Ana’ dedim, beni kucakladı. Bir ihtiyaçları var mı diye yokluyordum kendilerini, o gün de sohbet ettik epeyce. Telefonla ulaşamadım dediğimde, Mevlüde Ana kulaklarının artık ağır işitiyor diye söz etti. 29 Mayıs tarihindeki anma programların ardından haziran ayında Türkiye’ye gideceğinden bahsetti. Hatta anma programlarında bizim etkin olmamızı istedi, ben ‘Organizeleri Solingen Belediyesi ve Düsseldorf Başkonsolosluğu yürütüyor’ dedim kendisine. Sohbet sırasında çay istemişti, hazırda yoktu resepsiyon ortamında, gidip kendisine su getirmiştim. Ani ölümü bizleri çok üzdü, Allah rahmet etsin.”

Haberin Devamı

‘Bilge Ana’yı kaybettik

KİTABI ÜÇ DİLDE YAYIMLANDI
Almanya’nın Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993 tarihinde ırkçı bir grup tarafından Genç Ailesi’nin yaşadığı ev kundaklanmış ve aileden 5 kişi yaşamını yitirmişti. Yangında iki kızı, iki torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç ise yaşanan facia karşısında itidalli mesajlar verdiği için birçok ödüle layık görüldü. İki toplumu birbirine yakınlaştıran söylemlerde bulunan Mevlüde Genç’in yaklaşımı, Almanya’da ırkçılığa karşı verilen mücadelede sembol oldu. Yönetmen Sevinç Yeşiltaş tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle Mevlüde Genç’i anlatan ve ‘Bilge Ana Mevlüde Genç’ adını taşıyan bir belgesel çekildi. YTB destekleriyle de söz konusu belgeselde yer alan röportajların deşifrelerinden bir prestij kitap hazırlandı. Mevlüde Genç’in hayatını, aldığı ödülleri ve vasiyetini farklı görseller eşliğinde içeren kitap, Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak okuyucuya sunuldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!