Hiç vazgeçmedi, üçüncüde kazandı: CDU’nun yeni Genel Başkanı Merz!

Güncelleme Tarihi:

Hiç vazgeçmedi, üçüncüde kazandı: CDU’nun yeni Genel Başkanı Merz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2021 17:05

Almanya’da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nde (CDU) liderlik yarışında 400 bin CDU üyesinin yüzde 62.1’i Friedrich Merz’in partinin Genel Başkanı olmasına destek verdi.

Haberin Devamı

ADAYLIKLARINI aylar önce ilan eden Friedrich Merz, Norbert Röttgen ve Helge Braun arasında 400 binin üzerindeki üyeden yüzde 64.3’ü oy kullanırken, yüzde 62.1’i Friedrich Merz’e destek verdi. Son üç yılda 3’üncü kez aday olan Friedrich Merz, böylece üyelerin desteğiyle ilk turda CDU Genel Başkanı olmayı garantiledi. Merz’in rakipleri olan Başbakanlık Dairesi Başkanı eski Başkanı Helge Braun üyelerin yüzde 12.1’inin Norbert Röttgen de yüzde 25.8’inin desteğini aldı.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR
İlk kez CDU üyeleri tarafından belirlenen yarışta üyelerin yüzde 53.4’ünün dijital ortamda, yüzde 46.6’sının da mektupla oy kullandığı açıklandı. CDU üyelerinin büyük bir bölümü Friedrich Merz’den yana oy kullandığı halde partinin genel başkanının 21-22 Ocak’ta yapılacak kongrede delegeler tarafından saptanacağına dikkat çekildi. Ancak dijital ortamda yapılacak kongrede delegelerin de üyelerin tercihine saygı duyup Friedrich Merz’i CDU Genel Başkanı seçmelerine kesin gözüyle bakıldığı da belirtildi.

Haberin Devamı

BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
Berlin’deki CDU Genel Merkezi Konrad Adenauer Evi’nde düzenlenen basın toplantısında sonuçlar açıklanırken, yarışı kaybeden Helge Braun ile Norbert Röttgen, Merz’i tebrik ederken kendisine tam destek vereceklerini de vurguladı. Friedrich Merz de, partiyi hep birlikte yeniden iktidara taşımak istediklerini belirtirken, öncelikli hedefin gelecek yıl 4 eyalette yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerini kazanmak olduğunu söyledi.

Hiç vazgeçmedi, üçüncüde kazandı: CDU’nun yeni Genel Başkanı Merz
MERZ KİMDİR?
Friedrich Merz, 11 Kasım 1955 tarihinde Almanya’nın Fransa sınırındaki Saarland eyaletinin Brilon kentinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı kentte yaptı. Ancak okul değiştirmek zorunda kaldığı için liseyi Kuzey Ren Vestfalya eyalet sınırları içindeki Rüthen’de bitirdi. Askerlik hizmetinden sonra da Bonn ve Magdeburg Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi yaptı. Henüz lisedeyken 1972 yılında CDU üyesi oldu. 1989-1994 yıllarında Avrupa Parlamentosu ve 1994-2009 yıllarında da Federal Meclis milletvekilliği yaptı. 2000-2002 yıllarında CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanlığı yaptı. 2009 yılında aktif politikayı bırakıp serbest avukatlık yaptı. 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerde yeniden milletvekili seçildi. 2018 yılında CDU Genel Başkanı olmak için aday oldu. Ancak Annegret Kramp-Karrenbauer karşısında tutunamadı. 2021 yılında da yapılan kurultayda yeniden aday oldu. Ancak Armin Laschet’e karşı da tutunmadı. Ancak adaylıktan vazgeçmedi ve üyelerin desteğiyle CDU Genel Başkanı olmayı garantiledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!