GeriBitki Bakımı Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Kuruyemişler içerdikleri faydalı yağlar, mineraller ve vitaminlerle sağlıklı atıştırmalıkları oluşturur. Yer fıstığı en sevilen, en kolay ulaşılabilen kuruyemişlerden biridir. Yer fıstığı tohumu nasıl ekilir? Yer fıstığı tohumu ne zaman ekilir? Yer fıstığı tohumu nasıl olur? Yer fıstığı tohumu nasıl temin edilir? İşte tüm detaylar."

Yer fıstığı tohumu yetişmekte olduğu bahçe için daha sonraki yıllarda azotça zengin olan bir tarla bırakır. Bu sayede toprak daha da verimli hale gelir. Fakat kaliteli bir yer fıstığı elde edilmesi için tohumlara mutlaka dikkat edilmelidir. Kaliteli olan yer fıstığı tohumları kullanılması kaliteli olan yer fıstıklarının yetiştirilmesinde olanak sağlar. 

Yer Fıstığı Tohumu Nedir? 

Yer fıstığı tohumu kuruyemiş olarak tüketilen fıstık içinin kendisidir ve yeni yer fıstığı bitkisi üretimi için oldukça önemlidir. 

 Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Olur? 

 Yer fıstığı tohumu, yer fıstığı kuruyemişi olarak kullanılan fıstık içinin ta kendisidir. 

 Yer Fıstığı Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Yer fıstığı tohumunun ekilmesi için seçilen yer oldukça önemlidir. Seçilen yerin toprağının sürülmüş olması gerekir. Ekim yapmadan önce gübre tarlaya serpme şeklinde atılmalıdır. Tarlada gerekenden fazla gübre kullanılmamalıdır. Bu hem tarla verimini hem de hasattaki verimi düşürür.

 Genel olarak 4 ila 6 kilogram aralığında gübre kullanımı önerilir. Fakat gübrenin saf azotlu ve temiz olması önemlidir. 

 Fosforlu gübre kullanmak hasattaki verimi arttıracaktır. Fosforlu olan gübre yer fıstığı tohumunun çimlenmesi sırasında oldukça önemlidir. Yer fıstığı tohumu gübrelenme işleminin ardından serpme yöntemi ile tarlaya ekilir. Üzeri bir miktar toprak ile örtülür fakat toprağın sıkı bir şekilde kapatılması önerilmez. Ardından tarla bir miktar sulanır. 

 Yer Fıstığı Tohumu Ne Zaman Ekilir? 

 Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir. 

 Yer Fıstığı Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Yer fıstığı tohumunun çimlenme süresi tohumun çeşidine göre çeşitlilik gösterir. Fakat yer fıstığı tohumu oldukça hızlı şekilde çimlenebilmektedir. 

 Yer Fıstığı Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır. Çimlendirme safhasından biraz daha sık sulansa da yetişkin bir bitki olduğu zamanda ise sık sulanmaktan hoşlanmayan bir bitkidir. Su ihtiyacını kendisine göre verilmesi gerekir.

False