GeriEvcil Hayvanlar Vatoz Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Vatoz Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vatoz Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Vatoz Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Vatoz Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Vatoz Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

"Denizlerde ve okyanuslarda yaşayan birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Bu balık çeşitlerinden bir tanesi vatoz balığıdır. Vatoz balığı; deniz canlıları içerisinde en çok merak edilen hayvanlardan ve deniz canlılarından birisi olarak bilinmektedir. Vatoz balığının kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Son dönemlerde ise vatoz balığı çokça araştırılmaktadır. Peki vatoz balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Vatoz balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik."

Vatoz balığı; Rajiformes kategorisine has olan balıkların ortak ismidir. Vatoz balıkları; köpekbalıklarıyla beraber kıkırdaklı balıklar içerisinde yer alır. Vatozların başka balıklardan en önemli farkları içerisinde yassı olan gövde kısımları, ince ve uzun kuyrukları, kelebek kanadını andıran şekli ile büyük yüzgeçlere sahip olmasıyla bilinir. Vatoz balıklarının gözleri; gövdelerinin üzerinde yer alıp, solungaç ve ağızları ise gövdelerinin alt kısmında bulunur.

Vatoz Balığı Nedir?

Vatozlar; düz gövdesi ile okyanusların, göllerin ya da nehirlerin dip kısmında problemsiz bir şekilde yaşayan canlılardır. Gözleri, vücut kısmının tepesinde yer alıp, ağız kısmı ise dibindedir. Vatoz balıkları genel olarak toksin dolu, tırtıklı olan bir dikene sahip kuyruklara sahiptir. Vatoz balıkları; kendilerini risk veya tehdit altında hissederler ise, dikenli kuyruklarını yukarı kaldırıp, yırtıcı hayvanları da yaralayabilirler.

Vatoz balıklarının uzun kuyruklarıysa yalnızca savunma amacıyla kullanıldığı belirtilmektedir. Vatoz balıklarının kuyruklarında elektrik bulunur. Bu elektrik, neredeyse tüm deniz canlılarını korkutur. Vatozların yumurta keselerinin şekline ''denizkızı çantası'' adı verilmektedir.

Her vatoz türünün ayrı ayrı avlanma metotları bulunmaktadır. Kimi vatozlar deniz tabanında gizlenerek, avları olan ufak balıkları ve kabuklu canlıları avlamaktadır. Bu vatozlar; renkleriyle kumda saklanırlar. Bunun dışında kendilerini kuma gömerler. Bir bölümü, deniz içerisinde yüzerek, karşılarına çıkan plankton ve balıkları avlarlar. Vatoz balıklarının renkleri genel olarak gri ya da mavi olmaktadır.

Vatoz Balığı Özellikleri Nelerdir?

Vatoz balıklarının özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- Vatozlar; barışçıl balık türleridir.
- Vatoz balıkları, yumurtlamayla üremektedirler.
- Hem otçul hem de etçil balık türüdür.
- Akvaryumda beslenen türleri vardır. Bunlar; Leopar Vatoz, Cüce Vatoz ve Bristlenose Vatozudur.
- Güney Amerika taraflarında yaşarlar.
- Kıkırdaklı yapıları bulunur.
- Kabak ve salatalık sevdikleri sebzeler içerisinde bulunur.
- Genel olarak cam kenarına tutunup, yaşamaktadırlar.
- Akvaryumu temizleyen balık şeklinde bilinmektedirler.
- Akvaryum içerisinde alg ve yosun yemektedirler.
- Yemlerini dip kısımdan yemektedirler.
- Akvaryumda beslenen vatozlar, cam kenarına tutunup yaşarlar.

Vatoz Balığı Eti Yenir mi?

Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.

Vatoz Balığı Türleri Nelerdir?

Vatoz balıklarının çeşitleri;

- Blonde ray,
- Küçük gözlü vatoz,
- Raja asterias,
- Raja Clavata,
- Spotted ray,
- Vatoz,
- Thorny skate şeklindedir.

Vatoz Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Antarktika ile Artika'ya dek bütün dünya denizlerinde görülmekte olan deniz canlılarıdır. Pek çok çeşidi, deniz dibindeki çamur ve kumlarda yaşarlar. Tropik yerlerde oldukça ender görülmektedirler.

Vatoz Balığı Nasıl Beslenir?

Vatoz balıkları; hem otçul hem de etçil balıklardır. Bununla birlikte başka balıklardan arta kalan ve dibe çöken yemler ile beslenmektedirler. Ağız kısmı düz olduğundan dipten yem yemektedirler. Akvaryumda yetiştirilen vatozlar; akvaryum camına ve taşlara yapışıp, bu kısımdaki yosunları tüketmektedirler.

Vatoz Balığı Ne Kadar Süre Yaşar ve Ömürleri Ne Kadardır?

Rajiformes kategorisine has balıkların ortak ismi olan Vatoz balıkları; 7- 15 sene arasında değişkenlik gösteren yaşam süresine sahiplerdir.

False