GeriBeslenme Önerileri Izgara Keyfi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Izgara Keyfi

"En sağlıklı pişirme tekniklerinden biri olan ızgara –moda tabiriyle "grill"- keyfi, yaz aylarında başınızı kaldırdığınızda göğü görebileceğiniz her yerde yaşanıyor. Ve sucuklar, kanatlar doyasıya yeniyor! Peki inceliklerini biliyor musunuz?"

Grill'in Püf Noktası
* Kesinlikle hiçbir çeşit yağ kullanmamalısınız.
* Pişirilen etlerde ısı miktarının uygun olarak ayarlanması gerekir.
* Etler ızgarada çok yüksek ısıda pişirilirse sıcaklığın etkisi ile kaybolan suyla beraber folik asit, B1, B2 vitaminlerinin kaybı gerçekleşiyor. Yüksek ısı neticesinde yanmış etlerde ise protein ve enerji kaybı meydana geliyor. Tabii yıllardır tartışılan bir diğer husus da yanmış etlerdeki kanserojen etkinlik gösteren nitrozaminler (kansere neden olan maddeler).
* Izgara yaparken yüzey kısımlara gelen ateş çok yüksek olmamalı. Çünkü yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Ayrıca, çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak etin besin değerini yok eder.
* Pişirirken sık sık eti çevirmemelisiniz. Çünkü etin sık çevrimesi de fazla su kaybına ve etin sertleşmesine neden olur.
* Etleri iyice çiğneyerek yemelisiniz.
* Yemekten 45 dakika – 1 saat kadar sonra meyve yemelisiniz.

Hangi et, nasıl pişirilmeli?
Biftek fileto : Izgara
Kuşbaşı et : Güveç, tava
Köfte : Izgara, fırın
Dana pirzola : Izgara, teflon tava
Sucuk : Izgara, yağda
Sosis : Izgara, yağda, haşlama

Leziz Izgara Tarifleri

Patates Garnilli Izgara Kuzu Pirzola
4 kişilik

Malzeme:
16 tek kuzu pirzola
700 gr haşlanmış patates
2 adet domates
4 adet yeşil sivri biber
1 adet beyaz kuru soğan
1/3 demet doğranmış maydanoz
40 gr çiçek yağı
Tuz ve karabiber

Hazırlanışı:
Kuru pirzolaları tuz ve biberle lezzetlendirerek ızgarada kızartın. Önceden yağsız tavada ince ince, kibrit şeklinde doğranmış soğanları 5 dakika kavurun. Sonra içine yağı ve küp küp doğranmış patatesleri ekleyerek 10 dakika kızartın. Tuz ve biber eklemeyi unutmayın. Domatesleri (ikiye bölerek) ve biberleri de ızgarada kızartın. Patates garnilli ızgara kuzu pirzolanız servise hazır...

Tavuk Salatası
4 kişilik

Malzeme:
300 gram Marmaris yeşillikleri
½ demet roka
½ demet kıvırcık
60 gr küp şeklinde kesilmiş beyaz peynir
½ dolmalık kırmızı biber
½ dolmalık sarı biber
2 adet soyulmuş ve dilimlenmiş portakal
40 gr kırılmış iç ceviz
400 gr tavuk filetoları
1 adet salatalık
2 adet domates

Hazırlanışı:
Domateslerin iç tarafları çıkartılarak kabukalrı ile birlikte etli kısımlarını kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Salatalık ve biberlere de aynı işlemi uygulayın. Öte yandan Marmaris marullarını, roka ve kıvırcığı parmak kalınlığında kıyın. Şimdi elde ettiğiniz tüm malzemeyi karıştırın. Tavuk filetolarını tuz ve biberle terbiye ederek ızgarada pişirin. Karıştırdığınız salatayı 4 ayrı tabağa yerleştirerek üzerlerini portakal dilimleri, beyaz peynir ve iç cevizle süsleyin. Tavuk filetoları salataların üzerlerine yerleştirin. Yemeğiniz servise hazır.

False