Çiğ et diyeti nedir, nasıl olur? Sosyal medyada gündem oldu! Çiğ et yemek hangi hastalığa sebep olur? Uzmanı yanıtladı!
Sosyal medya platformu TikTok'ta çiğ et yiyen kadın olarak bilinen Tuba Güleç isimli kullanıcının ardından çiğ et diyeti gündeme geldi. İşlenmemiş gıda diyeti yaptığını belirten kullanıcı, pişmemiş karaciğer, somon balığı gibi pek çok eti çiğ olarak tüketip takipçileriyle paylaşıyor. Peki, çiğ et diyeti zararlı mı, nasıl olur? Çiğ et yemek hangi hastalığa sebep olur? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, çiğ etten bulaşan hastalıklar konusunda uyardı!
TikTok'ta çiğ et yiyen kadın olarak çok konuşulan sosyal medya kullanıcısı son günlerde yeni bir tartışmanın başlamasına neden oldu. Zayıflamak için çeşitli yollara başvuran pek çok kişi çiğ et diyeti nedir, nasıl olur araştırmalarına hız kazandırdı. Ancak uzmanlar çiğ etten bulaşan hastalıklar konusunda uyarıyor! Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, çiğ et diyeti ve çiğ et tüketiminin sağlığa zararları ve yol açtığı hastalıkları sizler için anlattı.
Çiğ et diyeti nedir, nasıl olur?
İnsanlar için çiğ et diyeti denilen bir şey bulunmadığının altını çizerek sözlerine başlayan Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, aslında çiğ et diyetinin, evcil köpek ve kedileri, pişmemiş et, yenilebilir kemik ve organlarla beslemeye sığan bir diyet çeşidi olduğunu belirtti ve bu diyeti destekleyenlerin, vahşi doğada milyonlarca yıllık evrim testten geçerek oluşan bu doğal beslenme modelinin hayvanlar için en uygun olduğuna inandığından, hayvanlarda çiğ et diyeti yapıldığında daha sağlıklı tüyler, daha temiz dişler, daha az ağız kokusu, dışkı miktarının kokusunda azalma sağladığına inandıklarından çiğ et diyetini evcil hayvanlar için önerdiklerini vurguladı.
Sosyal medyada her ne kadar çiğ et yemenin sağlıklı olduğunu öneren paylaşımlar olsa da günümüzde maalesef bunlar ünlü olma çabası ile yapılan şeylerdir ve çiğ et yemek tabii ki son derece tehlikelidir. Çünkü çiğ şekilde ciğer, dalak gibi sakatatları tüketmek özellikle çocuklarda, hamilelerde ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde çok ciddi sonuçlara yol açabilir.
Çiğ et yemek hangi hastalığa sebep olur?
Çiğ etin zararlarından bahsetmeden önce neden pişmiş et yediğimizden biraz konuşursak, çiğ etinde zararları zaten böylece ortaya çıkmış olur. Biz et ve et ürünlerini pişirerek yiyoruz çünkü et ürünlerinin içinde bulunabilen birçok bakteri ve virüsü bu pişirmenin ısı etkisi sonunda denatüre hale getirip etkisiz kılacağımız için ve böylece daha sağlıklı bir tüketme yöntemi olduğu için et ve et ürünlerini pişirerek yiyoruz.
Çiğ etten bulaşan hastalıklar nelerdir?
Salmonella bakterisi ve buna bağlı tifo hastalığı, şarbon hastalığı, E. Coli, brusella, toksoplazma, Q ateşi, tenya gibi hastalıkların çiğ et ve süt ürünleri ile insanlara bulaştığının defalarca ispatlanmış hastalıklar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Salih Boğa, özellikle çiğ yumurta salmonella riskini artırırken, çiğ et tüketiminin ise karaciğeri ciddi şekilde etkileyip, karaciğerde hasara yol açarak uzun vadede karaciğer sirozu, hatta karaciğer kanserine bile kronik çiğ et kullanımı sonucunda yol açabildiğini belirtti.
Çiğ et yemek tehlikeli mi, zararları nelerdir?
Prof. Dr. Salih Boğa, aslında bugün bütün dünyanın başına bela olan pandeminin sebebi koronavirüsün kaynağının bile hayvan kaynaklı bir hastalık olarak gösterilmesi yani Çin'de bir çiğ yarasanın yenerek koronavirüsün hayvanlardan insanlara geçtiği hatırlanırsa bu bile hayvanların etinin çiğ yenmemesi gerektiğini, hatta çiğ halde tüm etleri değil yemek, elle temas edilmesinin dahi çok ciddi sonuçlar doğuracağını bize gösterdiğini vurguladı.
Kuş gribi, domuz gribi, deli dana gibi sağlıklı olmayan etlerin tüketimiyle dünyada dönem dönem bazı hastalıkların salgın haline geldiğini de hatırlatmak gerektiğinin altını çizdi.
Değil çiğ et; sakatat, midye ve diğer deniz ürünleri çiğ tüketildiğinde en azından marine bile edilmediğinde hepatit virüsü, rota virüsü, adenovirüs gibi ciddi hastalık tablolarına yol açabilir. Ayrıca parazitlerin de çiğ gıdalar aracılığıyla insanlara geçerek hamilelerde düşük ya da sakat doğuma, normal insanlarda düşük ya da sakat doğuma, bağışıklık sistemi baskın insanlarda beyin tutulumuna ve ölüme kadar seyreden tabloları tablolara yol açabilir.