GeriSağlıklı Yaşam Hurma kilo aldırır mı? diyette taze yaş ve kuru hurma yemek kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hurma kilo aldırır mı? diyette taze yaş ve kuru hurma yemek kilo yapar mı

Hurma kilo aldırır mı? diyette taze yaş ve kuru hurma yemek kilo yapar mı

"Sağlıklı beslemeye önem veren kişiler yediklerine ve içtiklerine oldukça özen göstermektedirler. Bazı besin maddeleri hem içeriğinde bulunan vitamin ve mineral bakımından hem de tok tutucu özelliğe sahip olmasından dolayı diğer besin maddelerine göre daha sık tüketilmektedir. Hurma da bu besin maddelerinden biri olarak belirtilmektedir. Peki, hurma kilo aldırır mı? Diyette taze yaş ve kuru hurma yemek kilo yapar mı? İşte, hurma hakkında bilinmesi gerekenleri derledik."

Hurma meyvesi, yaş ve kuru formlarda olan ve insanların severek tükettiği besin maddelerinden biri olmaktadır. Sağlığa olan katkılarından dolayı tüketimi uzmanlar tarafından önerilen bir gıda olarak belirtilmektedir.

 Hurma Kilo Aldırır mı?

 Hurma meyvesi içerisinde bulunan kalsiyum, lif, demir, bakır, potasyum, magnezyum ve B6 vitamini gibi pek çok vitamin ve minerale sahip bir besin olmaktadır. Hurma, sağlıklı beslenen ve kilo vermek için diyet yapan kişilerin tükettiği gıda maddelerinden biri olmaktadır. Hurma, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi içerisinde yer alan lif sayesinde sindirim sistemini de olumlu yönde etkilemektedir.

 Hurmanın bağırsakları harekete geçirerek kabızlığa engel olduğu ve bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırdığı ifade edilmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda belirli miktarlarda hurmanın öğünlere bölünerek yenmesinin kilo vermeyi hızlandırdığı söylenmektedir. Örneğin: tüm öğünlerden bir saat önce iki ya da üç hurma yenerek iştahı kesmesinin sağlandığı değerlendirilmektedir.

 Hurma, sahip olduğu zengin besin kaynaklarından dolayı kişiye tokluk hissi vererek iştahının kapanmasına yardımcı olmaktadır. Hurma meyvesinin özelliklerinden biri de içinde çözünmeyen yani midede yer kaplayan lifler bakımından zengin olmasıdır. Bu durum kişinin fazla yemek yemesine engel teşkil etmektedir.

 Hurmanın kan şekeri üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu meyve kan şekerini dengede tutarak tatlı krizlerinin ortaya çıkmasına mani olmaktadır. Hatta yükselen kan şekerini normal seyrini getiren bir meyve olarak diyet listelerinde yer almaktadır. Sık sık yemek yeme alışkanlığı olan kişilerin bu durumdan belirli miktarlarda hurma yiyerek kurtulabileceği belirtilmektedir. Ara öğünlerde de tüketilmesi önerilen hurma acıkanlar için bir alternatif olarak sunulmaktadır.

 Diyette Taze Yaş ve Kuru Hurma Yemek Kilo Yapar mı?

 Hurma içinde bulunan doğal şekerlerden dolayı kişiye enerji veren bir besin maddesi olarak belirtilmektedir. Diyet yapan kişilere diyetisyenlerin tavsiye ettiği bir gıda olmaktadır. Diyetlerde hurmanın bir bardak süt ile tüketilerek hem doyurucu hem de daha faydalı bir öğün haline getirildiği belirtilmektedir.

 Hurma yaş ve kuru şekillerde satılan bir besin maddesi olmakla birlikte diyet sırasında kişiler damak zevklerine göre istedikleri formdaki hurmayı önerilen miktarda tüketebilmektedir. Ancak yaş hurmanın kuru hurmaya göre diyet listelerinde daha çok yer aldığı belirtilmektedir. Yağ yakmada etkili olduğu için hurmanın diyet listelerinde yer aldığı ifade edilmektedir. Vücutta bulunan yağların çözünmesine yardım eden hurma metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesini desteklemektedir. 

False