GeriSağlıklı Yaşam Güneş lekesi nedir, neden olur ve kendiliğinden geçer mi? Güneş lekesi nasıl geçer ve tedavisi nasıldır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneş lekesi nedir, neden olur ve kendiliğinden geçer mi? Güneş lekesi nasıl geçer ve tedavisi nasıldır

Güneş lekesi nedir, neden olur ve kendiliğinden geçer mi? Güneş lekesi nasıl geçer ve tedavisi nasıldır

"Yaz aylarında en sık karşılaşılan durumlardan biri güneş lekeleridir. Bu lekeler ile beraber yanık izleri de cilt üzerinde oluşabilmektedir. Güneş lekeleri gün içerisinde kişilerin aralıksız güneşe maruz kalması sonucunda oluşmaktadır. Bu durum kimi zaman tehlikeli bir durum haline gelebilmektedir. Bazı güneş lekeleri kalıcı şekilde cilt üzerinde yerleşmektedir. Bu nedenle kişiler güneşe çıkmadan öne mutlaka önlem alması gerekmektedir. Güneş lekesi nedir, neden olur ve kendiliğinden geçer mi, güneş lekesi nasıl geçer, tedavisi nasıl sorularının yanıtlarını sizler için derledik."

Güneş lekesi oluşumu için kişilerin belirli bir süre güneşe maruz kalmaları gerekmektedir. Güneş ışınları hem deri altına nüfuz etmekte hem de cilt üzerinde çeşitli lekelerin oluşumuna neden olabilmektedir. Son zamanlarda bu lekelerden şikayetçi olan pek çok kişi bulunmaktadır. Güneş lekeleri tedavi yöntemleri ve korunma yöntemleri de detaylı bir şekilde araştırılmaktadır. Güneş lekelerinin oluşum nedenlerinden yola çıkılarak gerekli önlemler alınmaktadır. Güneş lekeleri ve tedavileri de son zamanların merak edilen konuları arasında yer almaktadır.

 Güneş Lekesi Nedir?

 Güneş lekesi açık renk tene sahip olan kişilerde daha sık görülmektedir. Güneşe korumasız bir şekilde maruz kalan kişilerin derilerinde çeşitli koyu lekeler oluşmaktadır. Boyu, kol, el, yüz ve vücudun diğer bölümlerinde bu güneş lekesi oluşmaktadır. Güneş lekeleri oluşumunda hem genetik yatkınlık hem de ultraviole ışınları büyük rol oynamaktadır. Kişiler korunmasız bir şekilde güneşe belirli bir süre maruz kaldıkları zaman güneş lekeleri oluşumu meydana gelmektedir. Bu lekeler kişiden kişiye değişerek farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.

 Güneş Lekesi Neden Olur ve Kendiliğinden Geçer Mi?

 Güneş lekesi oluşumu özellikle yaz aylarında gerçekleşmektedir. Yazın sıcaklık derecesinin artması ile birlikte güneş yakıcı bir hal almaktadır. Bu nedenle korumasız olan ciltler üzerinde çeşitli lekelerin oluşmasına neden olur. Güneş lekeleri zaman içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat bazı durumlarda lekeler kalıcıdır. Kalıcı leke oluşumlarını önlemek için mutlaka güneşe çıkmadan önce cilt yüzeyine güneş koruyucu krem ya da losyon kullanılması gerekmektedir.

 Güneş lekelerinin oluşumu aynı zamanda genetik olabilmektedir. Genetik yatkınlık sebebi ile pek çok kişide güneş lekesi gözlemlenmektedir. Bunun yanında zaten var olan güneş lekelerinin tekrar güneşe maruz kalması sonucunda da lekeler daha kalıcı bir hal almaktadır. Bu nedenle mutlaka güneş öncesinde gerekli önlemler alınması önerilmektedir. Güneş lekeleri tedavileri de kişilerin en merak ettikleri konulardan biridir. Pek çok kişi güneş lekesi oluşumu ve nedenlerinin yanı sıra tedavi yöntemlerini de araştırarak bilgi sahibi olmaktadır.

 Güneş Lekesi Nasıl Geçer ve Tedavisi Nasıldır?

 Güneş lekeleri oluşumları ve tedavi yöntemleri son zamanların popüler konuları arasına girmektedir. Oldukça fazla kişi bu konular hakkında detaylı araştırma yaparak bilgi edinmektedir. Güneş korunması gerekilen en önemli alanlardan biridir. Özellikle yaz aylarında tatile çıkan kişilerin mutlaka dikkatli olması gerekmektedir. Güneş lekeleri ve tedavi yöntemleri oldukça fazla kişinin araştırdığı konular arasına girmektedir. Güneş lekelerinin oluşumu da tedavi yöntemlerini büyük ölçüde etkilemektedir. Kişiler güneş lekelerine direk olarak maruz kaldıklarında farklı tedavi yöntemleri hazırlanmaktadır.

 Güneş lekesi tedavilerinde ilk olarak deriyi soyacak olan peeling uygulamaları yapılmaktadır. Bu peeling uygulamaları kimi zaman kimyasal peeling olarak da geçmektedir. Cildin lekeli olan bölümüne sürülen bu peeling sonunda soyularak lekeler zaman içerisinde azalma göstermektedir. Kimyasal peeling uygulamalarında seans aralıkları kişiden kişiye ve lekenin şekline göre değişiklik göstermektedir. Son zamanlarda oldukça fazla kişi peeling yöntemleri ve beraberinde kullandıkları özel kremler ile güneş lekelerinden uzun süreli kurtulmaya başlamaktadır.

False