GeriEvcil Hayvanlar Fil Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Fil Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fil Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Fil Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

Fil Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Fil Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

"Yapılan istatistik araştırmalara göre dünyada denizlerde yaşayan toplam 15 bin adetten fazla balık türü yaşamaktadır. Türkiye ülkesinde ise balık türlerinin net rakamı 384 adettir. Balıklar da kendi arasında beş farklı türe ayrılmaktadır. Fil balığı da bu balık türlerinden sadece bir tanesidir. Yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olarak fil balığı nedir, özellikleri nelerdir, başka hangi balıklarla yaşar, bakımı nasıldır, üremesi nasıldır detayları ile derledik."

 Deniz ürünleriyle ilgili eğitim alan bireyler mutlaka fil balığıyla ilgili de detaylı bilgilere sahiptir. Bu canlının nasıl yaşadığını, neyle beslendiğini, üremesinin nasıl olduğunu ve daha çok fazla bilgiye hakimdir. Bizler ise fil balığı ismini günlük yaşamımızda duymamış olabiliriz. Hayvan belgesellerinde karşımıza çıkan fil balığı özellikleriyle tanınmaya çalışmaktadır. 

 Fil Balığı Nedir? 

 Peters'in fil burunlu balığı olarak anılan Gnathonemus cinsinden olan Afrika tatlı su balığına fil balığı denmektedir. 

 Fil balığı İngilizceden çevrilerek dilimize girmiştir. Bu balık farklı isimlerde de anılmaktadır. Örneğin Ubangi Nehri'nden sonra fil balığının ismini fil burunlu balık oluşturmaktadır. Bunun yanında uzun burunlu fil balığı ve Ubangi mormyrid olarak da anılmaktadır. 

 Fil Balığı Özellikleri Nelerdir? 

 Fil balığı insanlar tarafından merak dilen balık türüdür. Bunun nedeninin balığın isminden kaynaklandığı bilinmektedir. Fiziksel özellikleri yani görüntüsünden dolayı eşsiz bir balık olarak tanınmaktadır. 

 Fil balığı akvaryum ortamında beslenmeye oldukça uygundur. Bu balıklar Afrika ülkesinin batı ve orta kesimlerinde yaşamaktadır. İşte fil balığının özellikleri şöyle sıralanmaktadır; 

Fil balığının burnu fil hayvanının gövdesine benzemektedir. 

Bu yüzden fil balığı olarak isimlendirilmiştir. 

Fil balığının burun bölümü de dahil olmak üzere bütün vücut kısımları elektro-reseptörlerle kaplıdır. 

Fil balığı bu özelliğini ise avını bulmak ve sularda gezmek amacıyla kullanmaktadır. 

Fil balıkları genelde koyu renklidir. Hatta siyah renk olanları daha fazla vardır. 

Fil balıkları vahşi doğada düşünüldüğünde 35 cm uzunluğuna kadar büyüyebilmektedir. 

Fil balıkları akvaryum suyuna alışkındır. Akvaryum ortamında yaşayan bir fil balığı ise 25 cm uzunluğuna kadar büyüyebilir. 

Bu balıklarda karın yüzgeci bulunmaz. 

Bu balıkların kuyruk yüzgeçleri ise çatallı şekildedir. 

Fil balıklarının kuyruk yüzgeçlerinin yan kısmında simetrik olarak bulunan yer anal ve sırt yüzgeçlerini oluşturmaktadır. 

Fil Balığı Beslenmesi Ve Bakımı 

 Fil balıkları çamurlu suların alt bölümlerinde yaşamayı sever. Buna bağlı olarak dipte yer alan böcek, larva gibi hayvanları yiyerek beslenir. Akvaryumda beslenen fil balıkları için de özel besinler verilmektedir. 

 Fil balığını akvaryumda besleyen kişiler bu balığın zaten çamurlu suları sevdiğini bilir. Fil balığının bakımı bu ve beslenmesi bu yüzden zor değildir. Suyunu çok sık değiştirmenize gerek yoktur. Yem ya da besin kaynağını belirli zaman aralıklarla vermeniz balığın bakımını yaptığınız anlamına gelmektedir. 

 Fil Balığı Yemi Nasıl Seçilir ve Ne Yemektedir? 

 Fil balığı akvaryumda yaşasa da bile çeşitli canlılarla beslenebilir. Örneğin kara sinek, tuzlu su karidesi, dondurulmuş pul, kan kurdu, sucul omurgasız ve yapay gıdaları fil balığı yer. 

 Bu besin listesinde yer alan yapay gıda fil balığının yemini oluşturur. Hazır bir şekilde poşette satılan özel yemler de kullanabilirsiniz. Fil balığına özel olarak yapılan bu balık yemi zaten yukarıda saydığımız canlıların kurutulmasıyla elde edilmektedir. 

 Fil Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır? 

 Fil balıklarının üremesi ve şekli oldukça merak edilmektedir. Bilindiği gibi balıklar kuyruklarıyla birbirlerine uyarı vererek üremeye geçerler. 

 Fil balıklarının üremesinin sorunsuz olması için balığın yeterli olgunluğa erişmiş olması şarttır. Beslenme şekli de üremenin sağlıklı olması için etkilidir. Fil balığının üreme şekli yumurtlama şeklindedir. Yani fil balığı yumurtalarını döker. Akvaryum balıklarının üreme şekli aynıdır. Fil balığı da bir akvaryum balığı olduğu için diğer akvaryum balıklarıyla aynı şekilde çoğalma yaşar. 

 Fil Balığının Doğum Belirtileri Nelerdir? 

 Fil balığı doğuracağı zaman siyaha yakın çok daha koyu bir renk aldığı görülmektedir. Hatta genelde karın bölgesinin arka bölümünde bulunan gravid noktasında yer alan bir koyu renktir. 

 Fil balığının doğumundan birkaç gün öncesinde bu gravid noktasına baktığımızda yavrularının gözlerini bile görebiliriz. Fil balığının en büyük ve en önemli doğum belirtisi renginin değişimidir. 

 Fil Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır? 

 Fil balığının akvaryumu doğal ortamına oldukça yakın düzeyde olmalıdır. Böyle olduğu taktirde fil balıkları oldukça uzun süre yaşayabilir. Bunun yanında üremede, beslenmede ve bakımda hiç bir sorun yaşamazsınız. 

 Fil balığının akvaryumunun su ısısı ve aydınlatma sistemi oldukça önemlidir. Fil balığı su sıcaklığı ve aydınlatma konularında ısıya oldukça dayanıklı bir balıktır. 

 Fil Balığı Hangi Balıklarla Birlikte Yaşar? 

 Balık türleri seçimi ve birbirlerine karşı olan uyum yaşam kaliteleri için oldukça önemlidir. Hatta bazı balıklar bir başka balık türleriyle beraber yaşayamamaktadır. Bunun nedeni ise kavgacı bir balık olmasından dolayıdır. Kavgacı balıklar aynı türden gelse bile birbirlerine zarar verebilmektedir. Fil balığı ise kavgacı balıklar arasında değildir. Kendi boyutunda ve özelliklerinde yer alan diğer akvaryum balık türleriyle yaşayabilir. Fil balığını başka bir fil balığıyla da birlikte besleyebilirsiniz. Kendi türüyle yaşayabilen bir balıktır. 

 Fil Balığı Ne Kadar Süre Yaşar ve Ne Kadar Büyüyebilir? 

 Fil balıkları ortalama olarak 25 cm ve 35 cm uzunluğuna kadar büyür. Bu aralık bir fil balığının ortalama büyüme uzunluğunu bize göstermektedir. Fil balığının yaşam süresi ise bakımına, beslenmesine ve üremesine bağlıdır. Bir fil balığı akvaryumda ne kadar kendi şartlarına uygun ortamda yaşıyorsa o kadar da fazla yaşayabilir. Bilinen bir gerçekte fil balığı türlerinin 25 yıla kadar yaşayabilmeleridir.

False