GeriSalata Tarifleri Marullu patates salatası tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Marullu patates salatası tarifi

Marullu patates salatası tarifi

Patates salatasının ne kadar lezzetli olduğunu bilmeyen yok. Bu lezzeti salatanızın içindeki yeşillik miktarını artırarak katlamaya ne dersiniz? Marul ilavesiyle hem daha yeşil hem de daha hafif olan patates salatasını mutlaka denemelisiniz. Patates salatası tarifi içerisinde marullu patates salatası nasıl yapılır? sorunun kolay ve pratik yöntemi ile malzemeleri sizlerle..

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 kilogram patates
  • 2 dal taze soğan
  • 4-5 yaprak marul
  • 1-2 adet haşlanmış yumurta
  • Arzu ederseniz kornişon turşu, mısır ve maydanoz

Sosu için:

  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Reyhan
  • Nane
  • Sumak

Marullu patates salatası tarifi Nasıl yapılır?

  • Patates salatası yapımı için öncelikle patatesleri ve yumurtaları ayrı ayrı haşlayın.
  • Hepsini soyup ufak ufak doğrayın.
  • Soğanları ve marulları ince ince kıyın.
  • Dilerseniz kornişon, mısır ve maydanoz ekleyin.
  • Sos malzemelerini ayrı bir kasede karıştırıp salatanın üzerine gezdirin ve harmanlayın. Afiyet olsun.

Patates Salatası Çeşitleri

Patates, tüm dünyada en fazla tüketilen sebzelerdendir. 2. Dünya Savaşından sonra hızla yaygınlaşan fast food kültürü ile patates kızartması dünyanın neredeyse en ücra köşesine ulaşmıştır.

Fakat patates geleneksel mutfaklarda daha çok salata olarak tüketilir. Alman mutfağında patates püresi şeklinde karşımıza çıkar. İngiliz mutfağının kızarmış balık ve patates ikilisi meşhurdur. Kumpir de İngiliz mutfağının lezzetlerinden birisidir. Rusya' da patates ile yapılan vinegret isimli salata geleneksel lezzetlerdendir.

Türk mutfağının da esaslı ve temel lezzetlerinden birisi şüphesiz patatestir. Patatesin çorbasından, böreğine, oturtmasından kızartmasına kadar çeşitli yemeği yapılır. Patatesten envai çeşit lezzetli salata yapmak mümkündür.

Patates salatasını, malzemeleri değiştirerek farklılaştırmak mümkündür. Klasik patates salatasının ana malzemesi haşlanmış patates, taze ya da kuru soğan, maydanoz, limon suyu, zeytinyağı, toz ya da pul kırmızı biber, karabiber gibi baharatlardır.

Patates salatasının içeriği değiştirilerek farklı lezzetler elde etmek mümkündür. Kalori hesabı yapmak zorunda olmayanlar için bol soslu patates salataları bir seçenek olabilir. Kırmızı köz biberle yapılmış, mayonezle zenginleştirilmiş bir patates salatası tam bir lezzet şöleni olabilir. Dikkat fazla kaçırıldığında kilo almamak elde değildir.

Meze olarak hazırlamak istenirse haşlanmış patates ve haşlanmış havucu harmanlayıp süzme yoğurt ve baharatlarla buluşturmak yeterli olacaktır. Bu salata ile konuklardan pek çok övgü alınacağı garantidir.

Sadelik ve lezzet isteniyorsa o halde mevsimin yeni mahsul bebek patatesleri tam kıvamında haşlanacak ve istenilen baharatlarla harmanlanarak servis edilecek. Burada da toz kırmızı biber patatese çok yakışacaktır.

Bir tık daha fazla çeşni katmak istenirse sade patates salatasına karamelize edilmiş mümkünse arpacık soğanlar ilave edilecek. Tarifsiz bir lezzet yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu patates salatası etin yanına garnitür olarak çok yakışacaktır.

Doğum günü partisinde çocukları mutlu etmek isterseniz bol çeşit içeren leziz bir tavuklu patates salatası olmazsa olmazdır. Haşlanmış patates, haşlanmış mısır, minik havuçlar ve bezelye ile didiklenmiş tavuk göğsünü buluşturabilir istediğiniz baharat ve soslarla zenginleştirebilirsiniz.

Kereviz ve patatesleri buluşturup yoğurtla da lezzetlendirip bir de bol dereotu ile süslerseniz eğer besleyici ve tam bir vitamin deposu leziz patates salatası çıkarmış olursunuz. Bu salata balıkların yanına çok yakışacaktır.

Patates Salatası Püf Noktaları

Patates salatası yaparken dikkat edilecek püf noktaların başında doğru patates seçimi gelir. Haşlanmaya uygun ve taze patates seçin. Patates haşlandıktan sonra asla bekletilmemelidir. Hemen tüketilmelidir. Patates soğuk suda değil sıcak suyun içine konularak haşlama aşamasına geçilmelidir.

Patates Salatasını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Patates salatasına koyacağınız baharatları haşlama suyuna eklemek salatayı da lezzetlendirecektir. Patatesi aşırı haşlamayın, tam kıvamında haşlanmış olmalıdır. Patatesleri az tereyağında hafif şekilde çevirmek lezzet katacaktır. Patates salatasına muskat çok yakışır. Patates salatasına Alman usulü kornişon turşusu da pek yakışır. En önemli sır ise salatayı servisten hemen önce hazırlayıp masaya getirmektir. Patates salatası asla bekletilmemelidir. Patates salatasına himalaya tuzu ayrı bir tat verecektir. Patates salatasında, patates henüz soğumadan ılıkken soyup sosu ve baharatları ile buluşturmak da lezzeti arttıran diğer bir püf noktadır.

Patates Salatası Sunumları

Patates salatasının çok değişik şekillerde servisi mümkündür. Tek porsiyonluk şekilli kaselerde sunmak hem özgün hem de pratik bir sunum tarzı olacaktır. Patates salatasını cam ya da porselen tart veya pasta sunum kaplarında servis etmek de şık bir seçenek olacaktır.

Patates Salatasının Faydaları Var mıdır?

Patates salatasının çok faydası vardır. Eğer ton balığı ya da haşlanmış tavuk gibi malzemelerle yapılıyorsa dengeli bir öğün olarak tüketilebilir. Pirzolanın yanında sade, az tereyağı ile sotelenmiş ve mevsimin taze otları ile zenginleştirilmiş salata olarak servis edildiğinde ekmeğin yerini tutacaktır. Patates salatasının faydasını etkileyen sizin salatayı hazırlama şekliniz ve elbette tükettiğiniz miktardır.

Patates Salatası Kaç Kalori?

Normal bir patates salatasının porsiyon yaklaşık 150-250 kalori civarındadır. Patates salatasının kalorisini etkileyen, kullanılan malzemeler ve özellikle de sostur. Kilo almak istemiyor ve sağlıklı bir patates salatası yapmak istiyorsanız hardal, mayonez, aşırı yağ gibi malzemelerden vazgeçeceksiniz ya da çok az kullanacaksınız.

Patates Kilo Aldırır mı?

Patates, besin değeri yüksek, tok tutan bir sebzedir. Küçük ve haşlanmış bir adet patatesin kalorisi yaklaşık 75- 90 arasındadır. Patates kilo aldırır demek doğru olmaz. Patatesin nasıl tüketildiği ve tüketilen miktar önemlidir. Haşlanmış patates mi kızartılmış patates mi, tercih sizin. Bu tercihiniz alacağınız kalori miktarını da belirleyecektir.