GeriTatlı Tarifleri Basma helva tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Basma helva tarifi

Basma helva tarifi

Helvayı sevmeyeniniz yoktur. İrmik olsun un olsun her hali çok güzeldir. Bu kez size tanıtmak istediğimiz helvamız ise Çanakkale'ye özgü basma helva tarifi. Yapımı oldukça basit olan basma helvayı mutlaka denemelisiniz.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 750 gram un
  • 500 gram şeker
  • 100 gram ceviz içi
  • 150 mililitre zeytinyağı
  • 1 su bardağı + 1 fincan su

Basma helva tarifi Nasıl yapılır?

Zeytinyağını geniş bir tavaya koyarak kızdırın.

Yağ kızdığında, 1 fincan soğuk su ekleyerek kapağını kapatın ve 5-10 dakika kaynamaya bırakın.

Sürenin bitiminde un ilave edip kısık ateşte unun rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak, yaklaşık 30 dakika kavurun.

Kavurma işleminin son 10 dakikasında ceviz içini de ilave edin.

Ayrı bir kapta şeker ve 1 su bardağı suyu kaynatıp koyulaşmasını sağlayın.

Koyulaşan şerbeti soğumaya bırakın.

Kavrulmakta olan diğer malzemelerin üzerine bu soğutulmuş şerbeti dökün.

Tahta kaşıkla çok seri şekilde buharının kaçmasına izin vermeden 2 dakika süreyle karıştırın. (Buharın çıkışını engellemek için, karıştırma esnasında, tencereyi kaşık açıkta kalacak biçimde bir örtüyle kapatın.)

Sürenin sonunda karışım bir tepsiye dökülerek, sıcak haldeyken tahta kaşık yardımıyla bastırın ve soğumaya bırakın.

Soğuyan helvayı, baklava dilimi biçiminde keserek servis edin.