Tüketim haberleri sayfasında Tüketim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 23853 Tüketim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Enflasyonu kontrol altına alma hedefiyle gidilen sıkılaşma, perakende satışlara yansımaya devam ediyor. TÜİK verileri, temmuzda vatandaşın tüketim harcamalarında fren yaptığını; elektronik ev aletleri ve mobilya satışlarının ise COVID-19 pandemisinin etkili olduğu 2020 Nisan’dan bu yana en sert düşüşü kaydettiğini ortaya koydu. Veriler aynı zamanda, otomotivde rekor satışlar devam ederken akaryakıt satışlarının gerilediğine de işaret etti. Gıda grubu satışlarındaki yavaşlama ise belirginleşti.
#EnflasyonTÜİK’e göre, perakende satışlardaki büyüme hızı yavaşladı. Parasal sıkılaşma tedbirlerinin tüketime yansıdığı görüldü. Satışlar en çok elektrikli ev aletleri ve mobilya sektöründe hız kesti, akaryakıt ve eczacılık ürünlerinde ise düşüş var. Uzmanlar “Tüketici fiyatlara alışamadı” derken genellikle piyasaya ayak uydurmayan kozmetik bile yüzde 4 geriledi.
#TüikTürkiye’de, enerji tüketiminde yeni bir dönem başlıyor. 1 Ocak’tan itibaren 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az “B” olacak şekilde inşa edilmesi ve tükettikleri enerjinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaları zorunlu olacak.
#EnerjiTüketim, bir tür eylem adıdır. Bir kullanım faaliyeti olan tüketim, her şekilde ve her çeşitte olabilir. Günümüzde tüketim çılgınlığı tabiri ile de sık sık duymakta olduğumuz bir sözcüktür. Bu tarz sözcüklerin anlamları TDK sözlüğünde de detaylı olarak yer alır. Aynı zamanda üretimin devamlılığı için gerekli bir durum olan tüketim hakkında detayları ayrıntıları ile derledik.
#TdkGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimSararmış brokolinin yenip yenmeyeceği merak edilen konulardan biridir. Özellikle kış aylarında birçok kişi tarafından tüketilmesi bakımından önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Sararmış brokolinin yenip yenmeyeceğini öğrenebilir ve bu sayede rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sizin için sararmış brokoli yenir mi ve tüketilir mi? Zararları var mıdır detaylarıyla derledik.
#SararmaSağlıklı bir bedene sahip olabilmek için yediğimiz ve tükettiğimiz besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda diyet yapan ve kilo vermeye çalışan kişilerin aklında muz yenir mi sorusu bulunmaktadır. Peki Diyette muz yenir mi? diyetteyken gece ve sabah kahvaltıda muz tüketilebilir mi? Sizlere diyet yapan kişilerin muz tüketmesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#DiyetDondurma, genç, çocuk ve yaşlı demeden herkesin çok severek tükettiği, serinletici özelliklerinin yanı sıra oldukça besleyici bir besin maddesidir. Aynı zamanda da yaz mevsimlerinin de vazgeçilmezidir. Özellikle de diyetteyken gelen tatlı krizlerini en kolay önleyebilen yiyecekler arasında yer alır. Diyette dondurma yenir mi tüm detayları ile sizler için derledik.
#DiyetSon dönemde artan fiyatlar nedeniyle çiftçiler ve üreticiler izahı olmayan durumlarla karşılaşıldığını açıklıyor. İstanbul Ziraat Odaları Kurul Başkanı Ömer Demir "Fiyat sistemimizi çökerttiler, şaşkın durumdayız. Evin balkonunda yetişen yeşillik için 17-18 lira fiyat belirlenmiş" dedi.
#TüketimHer insanın mutlak bir ilacı vardır. Bu ilacın kimi zaman farkında olur işte o zaman bilinçli olarak tüketir kimi zaman ise farkında değildir ve bilinçsizce tüketir. Asıl olan, tükettiğinin yerine koyması olmalıdır. İlacı bir insan ise gönül almalı insan; tükettiği doğa ise ağaç dikmeli. Öyle ya; geri döndüremiyoruz madem... Geri dönüştürelim bari!
#ANTALYATarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Su bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması amacıyla ana sınıfları da dahil su okur yazarlığı derslerinin ilköğretim müfredatına girmesi için ilgili kurumlarla görüşmelere başladık" dedi.
#SuFındık Tanıtım Grubu Kurucusu ve İlk Başkanı Ömer Faruk Doğan "Ülke içinde tüketim seviyemiz yüzde 30-40'lara yükseltilmediği sürece Türkiye'de kendi ürünümüzün piyasasına hakim olma gücümüz azalacaktır" dedi.
#FındıkSalgın sürecinde birçok kişi kalabalıktan uzak kalmak için yazlık evlere yöneldi. Uzaktan çalışmanın da yaygınlaşmasıyla yazlıklarda geçirilen süre uzadı. CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in hazırladığı ‘Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’ sayfiye bölgelere olan talebi ortaya koydu.
#GazetehaberleriSon zamanlarda probiyotik gıda takviyesi kullanımının artmasıyla uzmanlar bilinçsiz tüketim hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, “Probiyotik dediğiniz şey canlı bakteridir. Şu anda piyasada çeşit olarak 200’ün üstünde probiyotik üreten firma var ve bir kısmı da merdiven altı. Kafanıza göre kullanmayın” diye uyardı.
#Prof. Dr. Ayhan Hilmi ÇekinYerli Malı Haftası bu hafta mı sorusu aralık ayının ortasına doğru gelinmesiyle merak edildi. Öğrenciler ve veliler, bu önemli haftanın tarihini araştırıyor. Yerli Malı Haftası, her yıl Aralık ayında kutlanan ve yerli üretimi desteklemeyi amaçlayan önemli bir etkinliktir.Yerli Malı Haftası, I. Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik zorluklar sırasında ortaya çıkmıştır. Hedef, yabancı ülkelere yapılan para akışını azaltarak, milli ekonomiyi güçlendirmek ve toplumsal bilinç oluşturmaktı. Yerli Malı Haftası, sadece bir hafta süren bir etkinlik değil, aynı zamanda tüketim alışkanlıklarımızı sorgulamamızı ve yerli üreticileri desteklemenin önemini hatırlatıyor. İşte Yerli Malı Haftası örnek yiyecek listesi 2024!
#Yerli Malı Haftası Ne ZamanOxford İngilizce Sözlüğü’nün ‘brain rot’u (beyin çürümesi) 2024’ün kelimesi seçmesi günlerdir tartışılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka’ya göre sosyal medyada uzun süre düşük kalite içeriğe maruz kalmak derin düşünme ve analiz yeteneğimizi zayıflatabilir. Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Kayıhan Uluç da “Sosyal medyayı tamamen hayatımızdan çıkarmak gerçekçi değil ama bilinçli kullanım şart” diyor.
#Oxford İngilizce Sözlüğüİkisi de başarılı ve yetenekli... Biri 13 yaşında hayatımıza girip sayısız iyi işe imza attı. Kenan İmirzalıoğlu’yla evliliği ve çocukları da hep merakımızı cezbetti. Diğeri basamakları adım adım çıktı, ekranın en parlak başrol erkek oyuncularından biri oldu. Sinem Kobal ve Alp Navruz 13 Aralık’ta vizyona girecek ‘Her Şeyin Başı Merkür’ filminde ilk kez partner oldular. İkiliyle bir araya geldik; oyunculuk, hayat ve astroloji üzerine sohbet ettik: “Ay’ın, Güneş’in, gezegenlerin hareketinin bir enerjisel karşılığı mutlaka vardır.”
#Sinem KobalÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Halkbank Gençİz Zirvesi'nde 'Sürdürülebilirlik' sunumu gerçekleştirdi. Bakan Kurum, “İklim kanunu, tüm bu hedeflerimize, stratejimize destek olacak ve hukuki bir zemin sağlayıp güçlendirmiş olacak kanunumuzu inşallah Gazi Meclisimizde 2025'in ilk çeyreğinde çıkarmayı hedefliyoruz. 2053 yılına kadar enerji sektöründe bu kanun kapsamında ortaya koymuş olduğumuz hedefler kapsamında, yenilenebilir enerji payını birincil enerjide yüzde 50'ye, nükleer enerji payını da yüzde 29'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#Murat KurumBaraj, gölet gibi 564 tesisin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki temiz su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Temiz su kaynaklarına erişim, bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak bir gecikme, telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 564 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temiz su kaynaklarına erişim bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak gelişme telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanMeşe palamudu, yapısı itibariyle yenilip yenilmediği merak edilen ağaç meyveleri arasında yer alıyor. Meşe palamudu yenilebilir, ancak doğrudan tüketilmeden önce belirli işlemlerden geçmesi gerekir. Meşe palamudu, genellikle besin değeri yüksek olsa da, insanlar için doğrudan tüketimi güvenli olmayabilir çünkü palamut, tanen adı verilen bileşenler içerir.
#Meşe PalamuduTürkiye’nin hibrit araçlarla doğaya saygılı, havayı kirletmeyen yeni ve teknolojik araçlara daha hızlı adapte olması gerektiğini kaydeden Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kış, “Karbon ayak izini takip etmek zorundayız” dedi.
#OtomobilGünümüzde sosyal medya platformları işe alım noktasında büyük rol oynuyor. LinkedIn, Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlardan adayların dijital ayak izini inceleyen İK uzmanları, şirket politikasına uygun personeli seçerken, gördüğü en ufak olumsuzlukta ise eleme yoluna gidiyor.
#Arzu KurumHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel Çaylar‘Black Friday’ (Kara Cuma) olarak bilinen büyük indirim günü yaklaşırken, çevreciler tüketicilere sürdürülebilir alışveriş çağrısı yaptı. Çevreciler, bu alışveriş çılgınlığının yalnızca çevreye değil, üreticilere ve müşterilere de olumsuz etkileri olduğunu belirterek dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
#Black FridayÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası örgütlerde İsrail'i çatışmaları durdurmaya zorlayacak tedbirler alınması için uğraştıklarına işaret eden Erdoğan, İslam dünyasının İsrail hükümetine karşı tek yürek, tek bilek olması için yoğun gayret gösterdiklerini söyledi.
#Asgari ÜcretEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, dünya genelinde her 6 saniyede 1 kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre dünyada her 10 erişkinden 1'i, Avrupa'da ise her 11 erişkinden 1'i diyabetle mücadele ediyor. Türkiye’de ise, bu oran daha çarpıcı. 1997-1998 yıllarında yüzde 7,2 olan diyabet sıklığı, 2010 yılında yüzde 13,7’ye yükseldi ve artış trendi devam ediyor” dedi. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci ise, ‘şok’ diyetlere karşı uyarılarda bulunarak, kişiye özel olmayan, kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden diyetler diyabetliler için büyük risk taşıdığını söyledi.
#‘Hareket Et Diyabeti Yok Et’Kahve tüketimi ve kanser arasındaki ilişki konusunda bugüne kadar pek çok araştırma yapıldı. Faydaları olduğu kadar zararlarını da olan kahvenin türü, tüketim şekli ve dozu vücuda etkisi üzerinde oldukça önemli kriterler.
#KahveHacettepe Üniversitesi, plastik kullanımının olumsuz etkilerine dikkat çekmek için yerleşke içerisinde “Termos Kampanyası” başlattı. 15 kilogram plastik atığı toplayan ilk 400 öğrenciye termos bardak hediye edileceğini dile getiren Dr. Dilara Tüfekçioğlu, “Tabir i caizse yerleşkede plastik atık avcıları geziyor adeta” dedi.
#Hacettepe Üniversitesi Sürdürülebilir Yerleşkeler KoordinatörlüğüAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütChef Rüzgar SÜNBÜL Basit malzemeli tatlılar söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden biridir Aniden bastıran tatlı krizlerinde oldukça basit malzemelere sahip oluşu ve son derece pratik yapımıyla her daim ilk tercih edilenlerden biri olur. İşte, Trabzon hurması ile hazırlayabileceğiniz birkaç LEZİZZ tarif önerisi...
#Trabzon HurmasıAntalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
#VietnamAntalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
#AntalyaEvde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ilikli kemik suyu, tam bir süperstar besindir. Cilt ve eklem sağlığından kemiklerin güçlenmesine, ameliyat sonrası hızlı iyileşmeye kadar birçok alanda faydalıdır. Fakat özellikle kalp-damar problemi yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli kullanmalı.
#Dr. Ayça Kaya