COVID-19 salgınının beslenme alışkanlıklarımızı nasıl etkilediği araştırıldı

Güncelleme Tarihi:

COVID-19 salgınının beslenme alışkanlıklarımızı nasıl etkilediği araştırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2021 17:41

Türkiye’de ilk COVID-19 görülmesi haberinin üzerinden geçen bir yılda vatandaşın beslenme alışkanlıklarında köklü bir değişim olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

*Tatlı ve alkol tüketimi azaldı
*Dışarıdan yemek sipariş etmeye yönelik eğilim düştü
*Et ve yumurta tüketimi arttı

Dört üniversiteden beş akademisyenin Türkiye, Portekiz ve Çin’de yürüttüğü uluslararası bir araştırmanın ilk sonuçları, salgınının ev ortamında gıda tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğine dair çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, Türkiye’de et ve yumurta, Çin’de et ve pirinç, Portekiz’de deniz ürünleri, ekmek ve margarin tüketimi arttı. Tatlı ve alkol tüketimi azaldı. Dışarıdan yemek sipariş etmeye yönelik eğilim azaldı.

ULUSLARARASI ÇALIŞMAYA KONU OLDU

COVID-19 salgını nedeniyle 11 Mart 2020 tarihinden kısa bir süre sonra kısıtlamalar başladı. Birçok iş kolu evden çalışma düzenine geçti. Restoranlar ve yiyecek hazırlayan işletmelere önemli sınırlamalar getirildi. Resmi açıklamaların ve kısıtlama haberlerinin ardından market rafları boşaltıldı, kuru gıda stoku yapan vatandaşlar oldu. Rafları en hızlı şekilde boşalan ürünlerden biri de makarnaydı. Salgının ilk aylarında sosyal medyada en ön plana çıkan paylaşımlar, evlerde hazırlanan unlu gıdalar ve yemekler oldu. İnternet üzerinden gıda, mutfak gereçleri, saklama kapları ve dondurucu satışlarında gözlenebilir bir artış meydana geldi. Gıda ve beslenme alışkanlıklarındaki değişim, uluslararası bir araştırma çalışmasına da ilham verdi.

ÇARPICI SONUÇLAR ORTAYA ÇIKTA

Prof. Dr. Asker Kartarı (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Metin Kozak (Dokuz Eylül Üniversitesi), Doç. Dr. Aslı Özen (Dokuz Eylül Üniversitesi), Dr. Jun Wen (Edith Cowan University, Avustralya), Prof. Dr. Antonia Correia’nın (Universidade do Algarve, Portekiz) 3 0cak-1 Şubat 2021 tarihleri arasında, Türkiye, Portekiz ve Çin’de yürüttüğü “COVID-19 Salgınının Ev Ortamı Gıda Tüketim Alışkanlıkları Üzerindeki Etkileri” araştırmasının ilk sonuçları çıktı. Türkiye’de 449, Portekiz’de 351 ve Çin’de 319 kişiyle yürütülen anket çalışmasının çarpıcı sonuçlarından bazıları şöyle:

DONDURULMUŞ GIDA TÜKETİMİ ARTTI

“Yeni normal döneminde ev, bir sosyalleşme mekanı olarak yeniden önem kazandı. Türkiye’de et ve yumurta, Çin’de et ve pirinç, Portekiz’de deniz ürünleri, ekmek ve margarin tüketimi arttı. Kurutulmuş, dondurulmuş ve konserve gıdaların tüketimi ile toplu gıda alışverişi azaldı.
Salgın yüzünden ailesiyle yemek yemeye başlayanların oranı yüzde 25 arttı. Salgın döneminde taze meyve ve sebze tüketimi çoğaldı. Ekmek, margarin, un ve pirinç gibi gıdaların tüketiminde değişiklik gözlemlenmedi. Tatlı ve alkol tüketimi azaldı. Dışarıdan yemek sipariş etmeye yönelik eğilim azaldı. Evde geçirilen vaktin artması mutfakta geçirilen vakti de etkiledi. Mutfakta daha fazla zaman geçirildikçe kullanılan pişirme teknikleri değişti. İnsanlar yeni pişirme tekniklerine yöneldi. Mutfak alanları genişledi, bununla birlikte mutfakta kullanılan araç gereçlerin sayısında da artış gözlemlendi. 25 yaş ve altı gençlerde gözlemlenen değişikliklerden birisi günlük öğün sayısındaki artış oldu. 25 yaş ve altı gençler salgın döneminde yemek hazırlamaya harcadıkları zamanın da arttığını belirtti. Yeni normalde Türkiye ve Portekiz’de yaşam kalitesi düşerken Çin’de değişmediği belirlendi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!