Güçlü bir bağışıklık sistemi; salgın hastalıklar, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı çok daha dayanıklı hale getirir. Sık sık hasta oluyor, kendinizi hastalıklara karşı savunmasız hissediyorsanız, bağışıklık sistemini güçlendirme ile ilk adımı atabilirsiniz. Bunun için bağışıklığı güçlendirecek pek çok besin var. İşte en çok fayda sağlayan 10 besin…
#SağlıkMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#GripsavarSonbahar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı arttı. COVID-19 ise hâlâ bitmedi ve hayatımızda olmaya devam ediyor. Özellikle yeni varyantları olan Eris ve Pirola, bulaşma konusunda öncekilerden çok daha becerikli. Bu nedenle hasta olmamak ve belirtileri daha hafif atlatabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart.
#COVID-19Bağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk Yazar‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkKalp ve damar hastalıkları, obezite, tip 2 diyabet ve astım... Bunlar ve benzeri kronik hastalıklarla mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli. Uzmanlar ayrıca kronik inflamasyonu azaltacak bir yaşam sürmeyi öneriyor.
#Dr. Levent SepitAntioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp SağlığıRamazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahur sofraları da kurulmaya başladı. Maalesef ki, bir ramazan ayını daha koronavirüs gölgesinde geçiriyoruz. Pandeminin hala devam ediyor olması ve COVID-19’un yeni varyantlarının çıkması, bu sofralarda ne tüketildiğinin de önemini arttırıyor. Gelin bugün, ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftar ve sahurda neler tüketilmesi gerektiği ile uzun süreli açlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak tariflerin neler olduğuna bir bakalım.
#ANKARABağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiParainfluenza, adenovirüs, metapneumovirüs... Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artan bu virüslere bağlı vakalar özellikle son 15 günde pek çok kişiyi perişan etti. Oysa kış daha yeni başlıyor. En etkili çareyse güçlü bir bağışıklık sistemi! Uzmanlar 4 altın kuralı hatırlatıyor: Doğru beslenme, kaliteli bir uyku, egzersiz ve bol moral!
#KışProbiyotikler kısaca vücudumuzda bulunan yararlı bakteriler ve mayalardır. Bu yararlı bakteriler zararlı bakterilerle savaşırken sağlımıza da katkıda bulunurlar. Bu yanıyla probiyotikler hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça faydalıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için kullanımı oldukça önemli olan probiyotikler gıdalar yoluyla ya da takviye ürünler aracılığıyla alınabilir.
#BebekCovid-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle birlikte güçlü bir bağışıklık sistemi oldukça önemli. Güçlü bağışıklığın 3 temel kuralı ise sağlıklı beslenmek, yeterli uyumak ve düzenli egzersiz yapmak. Tüm besin gruplarını içeren öğünler tüketmemiz, uyku süresi ile kalitesine dikkat etmemiz ve pandemi koşullarına uygun olacak şekilde fiziksel aktiviteyi hayatımıza almamız çok önemli. Peki oruç tutarken beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte oruç tutarken kaçılması gereken hatalar...
#OruçKenevir yağı, kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilir ve sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Halk arasında kenevir bir uyuşturucu çeşidi olarak bilindiğinden dolayı bazı ülkelerde yetiştirilmesi yasaktır. Ancak son yıllarda kenevir yağının insan sağlığına olan faydaları fark edildiğinde yetiştirilmesi serbest hale gelmiştir. Kenevir yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir, kenevir yağı faydaları ve kullanımı nasıldır tüm detaylarıyla derledik.
#Kenevir YağıRamazan Ayı'nda oruç tutarken sağlığı koruyabilmek bu yıl daha da önem kazandı. Özellikle de bağışıklık sistemini koruyarak Ramazan’ı sağlıklı geçirmenin mümkün olduğunu belirten Uzman Diyetisyen, Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, Ramazanda hem kilo kontrolünü sağlayacak hem de bağışıklık sistemini güçlü tutacak önerilerde bulundu.
#Merve Özİğde meyvesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve öksürüğü kestiğini söyleyen Diyetisyen Öznur Akgöz, “Özellikle meyvesiyle birlikte yaprağı da kaynatılarak, çayı içildiğinde öksürük üzerinde daha etkili olur. Hem öksürüğe iyi geldiği hem de bağışık sistemini güçlendirici özelliğe sahip olması nedeniyle, fazla tüketilmemesi şartıyla, koronavirüse karşı korunmak için de tüketilmesini öneriyoruz” dedi.
#Diyetisyen Öznur AkgözAlmanya’da 73 yaşındaki bir kişi, ikinci kez yakalandığı koronavirüse yenik düştü. Hastanın ölümü, Almanya’da bir ilk olarak değerlendiriliyor. Dünyada da ikinci kez salgına yakalanıp da ölme vakalarına çok ender rastlanılıyor. Şimdiye kadar iki vaka biliniyor. Hollanda’da 89 yaşındaki bir kişi ile İsrail’de 74 yaşındaki bir kişi ikinci kez yakalandıkları virüse yenik düşmüşlerdi.
#Süddeutscher ZeitungGüçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Diyet Önerileri