Vaka sayıları artıyor peki bağışıklık sisteminiz ne durumda!

COVID-19 pandemisinde yaklaşık iki buçuk yıl geride kalırken, Omicron varyantının alt tiplerinin neden olduğu yeni bir dalga Türkiye’de de başlamış durumda.

Haberin Devamı

Vaka sayıları artıyor peki bağışıklık sisteminiz ne durumda

Maalesef ki yaz aylarıyla birlikte önlemlerin bir kenara bırakılması, virüsün toplumda hızla yayılmasına da neden oluyor. Çünkü COVID-19’un yeni varyantları BA.4 ve BA.5, çok daha bulaşıcı. Üstelik aşılara veya hastalığı geçirmiş olmanın kazandırdığı bağışıklığa da daha dirençli. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı dirençli olabilmek için yaz aylarında da dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.

Vaka sayıları artıyor peki bağışıklık sisteminiz ne durumda

COVID-19’un daha bulaşıcı olan yeni mutasyonları nedeniyle ülkemizde de vaka sayıları her geçen gün artış gösteriyor. Yaz aylarıyla birlikte maske, mesafe ve hijyen kurallarının göz ardı edilmesi de vaka sayılarının artmasında büyük etken. Ancak bu yeni varyantlar, çok daha bulaşıcı ve bağışıklığa da dirençli. Bu nedenle aşı olsanız bile pandemi tedbirlerini bırakmamanız gerekiyor. Önlemlerin dışında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın bu hastalıkla mücadelede en önemli silahlardan biri olduğunu pandeminin ilk gününden beri sürekli vurguluyorum. Bugün de sizlere sıcak hava nedeniyle yeme düzeninizdeki değişikliklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini hatırlatmak istedim. Çünkü yaz aylarında bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilmeniz için gerekli olan vitamin ve mineralleri bazı zamanlarda yeterli düzeyde almanız pek mümkün olmuyor. Bu nedenle gelin bugün sıcak havalarda güçlü bir bağışıklık sistemi için hangi besinlere sofralarımızda yer vermemiz gerektiğine bir göz atalım.

Haberin Devamı

SEBZE VE MEYVE AĞIRLIKLI BESLENİN

Mevsiminde sebze ve meyve tüketerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek hem kolay hem de lezzetli bir alışkanlık olacaktır. Tam bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra içeriğinde A, C, E, K vitamini bulunduran kabak, omega-3, demir ile magnezyum yönünden de güçlü bir besindir. Protein yönünden zengin bir besin olan mantar ile önemli bir C vitamini kaynağı olan brokoli de bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Her ne kadar şu anda balık mevsiminde olmasak da güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada 2 gün balık tüketmek önemlidir. Balıklarda omega-3’ün yanı sıra A, E ve K vitaminleri fazlaca bulunur ve bu vitaminler, bağışıklığımızı güçlendirmemizde oldukça fayda sağlar. Bu nedenle eylül ayıyla birlikte mutlaka beslenme listenize balığı kalmanızı da öneririm.

Haberin Devamı

C VİTAMİNİNİ İHMAL ETMEYİN

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde C vitamini önemli bir rol oynar. Bu nedenle yüksek doz C vitamini desteği almayı ve normal C vitamini kullanmayı ihmal etmemek gerekiyor. Özellikle koronavirüs geçiren ve bir de yazlığa gidecek olanların damar yoluyla C vitamini desteği almaları oldukça faydalı olacaktır. C vitaminini tabi ki beslenme yoluyla da alabiliyoruz. Bunun için özellikle mevsimi de olan elma, limon, yeşil ve kırmızıbiber, domates, roka, maydanoz ve marul gibi gıdaları bolca tüketebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmedeki en önemli kaynaklardan olan probiyotikleri de bu mevsimde ihmal etmemek gerekiyor. Tam bir probiyotik kaynağı olan ev yoğurdunu düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra fındık, ceviz ve sarımsak da size oldukça fayda sağlayacaktır.

Vaka sayıları artıyor peki bağışıklık sisteminiz ne durumda

ŞİFALI BAHARATLAR ZERDEÇAL VE ZENCEFİL

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmede bizlere yardımcı olan zencefil ve zerdeçalı mutfaklarımızdan hiç eksik etmemiz gerekiyor. Yemeklerimize lezzet katan bu iki baharat, aynı zamanda çok iyi birer antioksidan kaynağı. İltihap önleyici özelliğe sahip olan zerdeçal, bakterilere karşı savaşır ve hücrelerimizi korur. Zerdeçalın aktif maddesi olan kurkumin, kanseri önlemede ve kanserle savaşta da etkili bir maddedir. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan tüm bireyler, günlük olarak 1-2 kaşık zerdeçal tüketerek, bağışıklık sistemlerini güçlendirebilir. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda en sık başvurulan baharatlardan biri olan zencefil de bağışıklık sistemini güçlendirerek, enfeksiyonlara karşı savaşmanıza yardımcı olur.

Vaka sayıları artıyor peki bağışıklık sisteminiz ne durumda

BİTKİ ÇAYLARIYLA GELEN SAĞLIK

Haberin Devamı

Vücudumuzun direncini artırmada bizlere yardımcı bitki çaylarını da günlük beslenme listenize almanızı öneririm. Özellikle ekinezya ve kuşburnunu karıştırarak elde edeceğimiz çay ile bağışıklığımıza destek olabilirsiniz. Antioksidan etkisi olan yeşil çay da bağışıklık sistemini destekleyerek, kanser oluşumunu engelleyen bitkiler arasındadır. Bu nedenle günde 2 fincan yeşil çay içmeyi de ihmal etmeyin.

YAZ AYLARINDA SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Bağışıklık sistemini güçlendirmemizde büyük rolü olan suyu da unutmamak gerekiyor. Özellikle yaz aylarında su içmeyi lütfen ihmal etmeyin. Günde en az 2 veya 2 buçuk litre su tüketmeye özen gösterin. Yaz aylarında kolaylıkla hazırlayabileceğiniz detoks suları da bağışıklığınızı güçlendirmede size destek olacaktır. Bunun için 1 litre suyun içine 2 ince dilim taze zencefil, 6 adet karanfil, 1 kabuk tarçın, dilimlenmiş yarım limon ve 1 dal biberiye koyun ve 2 saat bekleyin. Bu detoks suyunu sabah kalkar kalkmaz ve gece yatmadan önce birer bardak olacak şekilde içebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları