Gaziantep Mutfağı
Gaziantep Mutfağı Haberleri
Menengiç kahvesi de tescillendi, Gaziantep tescil listesinde ilk sıraya yükseldi
Gaziantep'in lezzetlerinden menengiç kahvesine, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Böylece Gaziantep, 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip il haline geldi.
Yiyen bütün bir gün acıkmıyor... 13 saat boyunca kaynayan et suyuyla yapılıyor
Koronavirüs vakaları artınca Gaziantep'te ’beyran’a gösterilen ilgide de büyük bir artış oldu.
Antep'in kadın eli değmiş lezzetleri tüm doğallığıyla dünyaya ulaşıyor
UNESCO'nun, mutfağıyla "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'in yöresel tatları, kadın eliyle hazırlanarak Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Boğazaltı kebabı nedir? Boğazaltı kebabı nasıl yapılır?
Boğazaltı kebabı, Türkiye'nin lezzet başkentlerinden Gaziantep'te karşımıza çıkan bir kebap türü. Peki boğazaltı kebabı hayvanın neresinden yapılıyor? Boğazaltı kebabı nasıl bir kebap diye merak edenler için işte cevabı...
Uluslararası GastroAntep Festivali bu yıl dijital ortamda gerçekleştirilecek
Gaziantep'te Uluslararası GastroAntep Festivali'nin üçüncüsü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında dijital ortamda düzenlenecek.
Koronavirüse karşı bağışıklık güçlendiren 'Gaziantep menüsü'
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Dr. Ender Saraç, gastronomi kenti Gaziantep’in bağışıklık sistemini güçlendirici yazlık korona virüs diyetini “Sağlıklı Gastronomi” programında açıkladı.
Gaziantep lezzetleri 'fıstık gibi' sertifikasıyla güven verecek
Dünyanın lezzet başkentleri arasında yer alan Gaziantep, Kovid-19 tedbirleri kapsamında "Fıstık gibi" sloganıyla hayata geçirilecek yeni dönemde hijyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren lezzetlerle ön plana çıkacak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Kentimize gelecek konuklar 'Fıstık gibi' sertifikasını görenler gönlü ferah şekilde yemeğini yiyecek. Bu sertifika, 'Bu lokantadaki yiyeceklerin bağışıklık sistemini güçlendiren alt yapısı var ve hijyen konusu üst düzeyde' anlamına gelecek. Proje kapsamında restoranda kullanılacak çatal, kaşık, tabak ve bıçak gibi tüm ürünler ultraviyole ışınlarla dezenfekte edilecek" dedi.
Damak çatlatan lezzetlerinle elbet kavuşacağız Gaziantep
Dünya bir ev olsaydı mutfağı gerçekten de Gaziantep olurdu diyebiliriz. Ünü ülke sınırlarını aşan Gaziantep mutfağı, UNESCO’nun gastronomi alanında çoktan “Yaratıcı Şehirler Ağı”na girdi bile. İpek Yolu üzerinde yer almış ve sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış Gaziantep’in zengin kültürü, mutfağı ve yemeklerini de etkilemiş. İçinde bulunduğumuz karamsar bulutlar elbet dağılacak, güzel ve keyifli günlere yakında hep birlikte kavuşacağız. Bir gün belki de ilk fırsatta Gaziantep’e yola çıkıp, bir lezzet yolculuğunda bulacağız kendimizi… İşte sabahın erken saatlerinden başlayıp günün son saatlerine kadar deneyimleyebileceğiniz ve yerken bir sonraki öğününüzü düşüneceğiniz Gaziantep’in ağzı sulandıran lezzetlerini derledik. Salgın sonrası dönemde mutlaka rotanıza buraya çevirin...
12 saatte hazırlanıyor, bu yemeği yiyen hasta olmuyor
Gastronomi kenti Gaziantep’in meşhur lezzetleri arasında yer alan ‘beyran’, hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü bugünlerde soğuk algınlığı ile gribe iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle vatandaşların tercihi oluyor.
Lezzeti ve aroması bildiğiniz kahveden çok farklı! Öyle de çok faydası var ki...
Gastronomi alanında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Gaziantep, yemekleri kadar ünlü "menengiç kahvesi"yle de damakları tatlandırıyor.
“2 milyon gurme var, hepsi de annesinin dolmasının lezzetini arıyor”
Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği'nin düzenlediği Gastro Talks "Kanaat önderleri konuşuyor" programının ikinci konuğu Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin oldu. Programa AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, Etkinlik Komite Başkanı Erdem İpekçi ve Türkiye’de gastronomi ve turizm alanından önemli temsilciler katıldı. Programda 2023 Gastronomi Stratejileri ve Türkiye'nin gastronomi alanında kalkınma planları konuşuldu.
Eklem ağrılarına ve gribe karşı birebir: Beyran ve paça
Gaziantep’in meşhur lezzetleri arasında yer alan beyran ve paça eklem ağrıları çekenlerin ve soğuk algınlığı yaşayanların imdadına yetişiyor.
Gaziantep mutfağı Ankara’da
Yunan gazetecilerden Antep baklavasına övgü
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) gastronomi dalında "Yaratıcı şehirler ağı"na dahil ettiği Gaziantep mutfağının eşsiz lezzeti "Antep baklavası", Yunan gastronomi yazarlarının da büyük beğenisini kazandı.
Dünya bir ev olsa mutfağı Gaziantep olurdu... İşte Gaziantep'ten nefis yemek tarifleri
Türkiye'de yemek denince akla ilk gelen şehirdir Gaziantep. Haksız da değildir bu tanınmışlık çünkü Gaziantep'te yiyeceğiniz her şey birer lezzet deposudur. Sizin için Gaziantep mutfağından enfes tarifler derledik. Afiyet olsun...
Gaziantep mutfağının dünyaca ünlü lezzetleri İstanbullularla buluştu
Gaziantep mutfağının dünyaca ünlü lezzetleri, İstanbullularla buluştu.
Dünyanın en ünlü Michelin yıldızlı şeflerinden Gaziantep mutfağına 5 yıldız
Türkiye’de ilk gastronomi kenti unvanını alan Gaziantep’te dört gün boyunca dillere destan bir yemek şöleni yaşandı. Bu yıl ikinci kez düzenlenen Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali’nde (GastroAntep) başta gastronomi dünyasından saygın isimler olmak üzere Asya'dan Balkanlara, Ortadoğu'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Amerika'ya ve Avustralya'ya kadar dünyanın birçok ülkesinden onlarca Michelin yıldızlı şefi ağırlandı. Ben de ünlü şeflerden tavsiye ve yorumlar aldım.
Gaziantep'in tadına doyulmaz lezzetleri görücüye çıktı
Gaziantep’in en lezzetli yemekleri ve tatlıları 8’inci kez Beylikdüzü’nde vatandaşlarla buluştu.
Çok az kaldı, ustaların heyecanı dorukta
Gastronomi turizminden her geçen gün daha fazla pay alan Gaziantepli ustalar, "GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali" ile yemeklerini uluslararası alanda tanıtıp adlarından söz ettirmek istiyor.
Bayramda sofralarda mutlaka bulunuyor, asırlardır bu şekilde yapılıyor
Mutfağıyla UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep'te her bayram olduğu gibi bu Kurban Bayramı öncesi de içli köfte ve yuvalama yapılmaya başlandı.
Gaziantep'in bir lezzeti daha tescillendi! Ramazanın vazgeçilmez içeceği meyan şerbeti
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gaziantep ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceği ‘meyan şerbetinin’ coğrafi işaret tescil belgesini aldı.
Gaziantep yemekleri kitabı dünya ikincisi oldu
Kurulduğu 2016 yılından beri Gaziantep’in kültür, sanat, tarih ve turizm alanında yayın ve araştırmalar yapan ve bu zamana kadar 31 kitap, 6 belgesel ile 10 çocuk dergisi çıkaran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Gazikültür A.Ş. önemli bir başarıya daha imza attı.
Dünyanın en iyi şefleri ve gastronomi yazarları Gaziantep'te buluştu
Dünyanın en iyi şefleri ve gastronomi yazarları, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenen "Gastroway" etkinliği kapsamında Gaziantep mutfağını yakından tanıma fırsatı yakaladı.
Gaziantep'in doyum olmayan lezzeti dünyaya açılıyor
UNESCO ’Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Gaziantep’e özgü acılı ve sade nohut dürümü özellikle son yıllarda büyük ilgi görüyor.
Görenler çok şaşırıyor, "Meyveden yemek mi olur?" diyorlar
UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te, "erik tavası" ve "yenidünya kebabı" mayıs ayından haziranın ortalarına kadar damakları tatlandırıyor.
Yeme içme sektörünün önde gelen kadınları Gaziantep'te buluştu
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Yaratıcı Şehirler Ağında 116 şehir arasında yer almayı başararak adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, Türkiye’nin başarılı kadın şeflerini ağırladı.
Yalnızca ramazan ayında yapılıyor, iftarda da sahurda da yeniyor
Gastronomi kenti Gaziantep'e özgü lezzetlerden ramazan kahkesi, 30 gün boyunca damakları şenlendiriyor.
Gaziantep'in benzersiz ilkbahar lezzeti çağla aşı
Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip kazan yemeklerinden "çağla aşı", ilkbahar aylarında damakları lezzetlendiriyor.
Belgradlılar baklava ile katmere hayran kaldı
Belgrad'da düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali'ne Gaziantep mutfağı damgasını vurdu.
Gaziantep'in lezzetlerine şiirli destek
UNESCO'nun gastronomi ve kültürel değerlerini tescillediği şehirlerden Gaziantep'te 40 yıldır aşçılık yapan Mehmet Ali Durak, kente özgü lezzetleri hem pişiriyor hem de onlarla ilgili şiirler yazıyor. Durak, yetkililerden alacağı destekle yemeklerin hikayelerini şiirlerle birleştirdiği kitap hazırlamak istiyor.
Türkiye'nin ilk gastronomi müzesi
Gastronomi kenti Gaziantep'te geçmişten günümüze kadar uzanan yemek kültürü Türkiye’deki ilk gastronomi müzesi olma özelliği taşıyan Emine Göğüş Mutfak Müzesinde yaşatılıyor.
Anadolu'nun üç şehri üç lezzet önerisi
Öğlen yemeği öncesi, yüzlerce lezzet çeşidini bünyesinde barındıran Anadolu'dan üç şehir ve üç lezzet önerisi... Soğuk kış günlerinde kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan Şanlıurfa'nın yöresel lezzetlerinden tirit, gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Gaziantep mutfağının yeni tadı kiremitte lavaş kebabı ve Bursa'nın Kazancı Mahallesi'nde yıllar sonra kokusu yeniden yükselen Boşnak böreği...
Gastronomi kentinin yeni lezzeti: Kiremitte lavaş kebabı
Gastronomi dalında UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının yeni tadı kiremitte lavaş kebabı, damaklarda bıraktığı lezzetle büyük ilgi görüyor. Aşçı Fuat Elmaoğlu,"Eğer bir ürün çıkaracaksanız, mutlaka önce Gaziantep'e gelip çıkartmanız lazım. Gaziantep halkı bu yemeğe onay verdiği zaman, bu yemek başarılı olmuştur" diyor.
İsrafa yer yok! Bayat ekmekten çiğ köfte, çorba, kurabiye yaptılar
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na lezzetleriyle dahil edilen Gaziantep'te bayat ekmeklerden 46 çeşit yemek, tatlı ve pasta hazırlanabiliyor.
Yarıyıl tatilinin kültürel rotası: Gaziantep ve Şanlıurfa
Lezzetli ve gösterişli sofralarıyla adeta birbiriyle yarışan Gaziantep ve Şanlıurfa, sahip oldukları tarihi ve kültürel değerlerle de yarıyıl tatilini değerlendirmek isteyenleri bekliyor.
Gaziantep usulü nohut dürümü nasıl yapılır?
Gaziantep mutfağı denince aklımıza genellikle çeşit çeşit tatlılar ve kebaplar geliyor. Ancak Antep mutfağı bununla sınırlı değil. Nitekim, gastronomi dalında UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmiş olması da Gaziantep yemeklerinin aslında ne kadar çeşitli olduğunun bir göstergesi adeta… Bugün sizin için Antep’in en meşhur lezzetlerinden biri olan nohut dürümünü mercek altına aldık. “Nohut dürümü nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?” sorularına cevap aradık. Evinizde kolayca yapabileceğiniz bu tarifi bir yere mutlaka kaydedin…
Konya'nın patentli lezzeti: "Antep bombası"
Etli ekmek diyarı Konya'da, Gaziantepli şef Mustafa Kemal Erhoylu'nun, memleketinin ünlü tatlısı katmeri zenginleştirerek patentini aldığı "Antep bombası", görselliği ve lezzeti ile hem göze hem de mideye hitap ediyor. Antep fıstığı, kaymağı, balı ve dondurmasıyla damaklarda unutulmayacak bir lezzet bırakan "Antep bombası" tatlıseverlerden yoğun ilgi görüyor.
Gaziantep’in meşhur kahvaltısı beyran soğuk algınlığı yaşayanların imdadına yetişiyor
Gaziantep’in tescilli lezzetleri arasında yer alan ‘beyran’, kışın soğuk algınlığı yaşayanlar için de yardımcı niteliğinde. Hazırlanışı saatler süren beyran özellikle sabah erken saatlerinde tüketiliyor.
Gaziantep'in her mevsim vazgeçilmez lezzeti patlıcan kebabı
Gastronominin başkenti Gaziantep’te patlıcan kebabı, eşsiz lezzetiyle sofraları kış gelmesine rağmen süslemeye devam ediyor.
Türk mutfağının en tanınmış lezzeti kebap üniversitede ders oldu
Türk gastronomisinin en önemli yemekleri arasında sayılan kebap artık üniversitede ders olarak okutulacak. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünde ilk kez ders olarak okutulmaya başlanan kebap Gaziantep ve bölgenin de en önemi yemekleri arasında yer alıyor.
Gribe bile iyi geliyor: Gaziantep mutfağının güzeli soğan kebabı
Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yeri olan soğan kebabı, gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu ve etkisi nedeniyle çokça tüketiliyor.
Soğuk algınlığı ve gribin doğal ilacı beyran çorbası
UNESCO'nun gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağında olan Gaziantep'in tescilli lezzetlerinden "beyran" özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyor.
Yıldızlı şeflerin kalbini fetheden Antep lezzetleri
Antep’te dünyanın en ünlü yıldızlı şefleriyle birkaç gün geçirdim. Gaziantep gastronomi festivalinde Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden gelen yüzlerce şef Antep yemeklerini tattı, pişirdi, Antep’in geleneksel ürünlerinden birbirinden ilginç yemekler yarattı ve en sevdiği yemekleri menülerine koymaya karar vererek ayrıldı.
Türkiye'nin en lezzetli şehri: Gaziantep
Hafta sonu gezilerine bayılıyorum. Giderken hep bir heyecan, dönerken hep bir motivasyon. Bu hafta sonu ise rotamızı Güneydoğu'ya, Gaziantep'e çevirdik. Bu sefer her şey yemek üzerine kurulu. Müze gezer gibi yemek yerlerini geziyoruz. Her şeyin tabii ki bir bedeli var, dönerken artı 2 kiloyla dönüyorum.
Gaziantep mutfağının benzersiz lezzeti katmeri tadabileceğiniz mekânlar
Çıtır çıtır hamuru, bol Antep fıstığı ile Gaziantep’in en lezzetli tatlılarından biri olan katmeri deneyebileceğiniz bu adresleri mutlaka not alın.