Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik piyasalarının düzenlenmesi amacıyla 4628 sayılı Yasa ile 2001 yılında kurulmuştur. Daha sonra çeşitli kanunlarla doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarının da düzenlenmesi görevi verilmiştir.1 Ocak 2005'ten itibaren belli bir aralıkla serbest bırakılan akaryakıt fiyatları dışında, bu alandaki her türlü düzenleme ve faaliyetleri kontrol etme yetkisi bulunmaktadır.
DEVAMI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Haberleri
EPDK 45 yeni lisans verdi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektrik, petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasalarında 45 yeni lisans verildi.
Irak'a elektrik ihracatı yarın başlıyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ'nin Irak'a 150 megavata kadar elektrik ihracatı yapması için tedarik lisansının tadil edilmesine karar verdi. Buna göre, Irak'a elektrik ihracatı 28 Aralık itibarıyla başlayacak ve 1 Kasım 2021'e kadar sürecek.
Son dakika... Elektrik aboneleri dikkat! Serbestçe belirleyebileceksiniz
Elektrikte 2021'de geçerli olacak serbest tüketici limiti 1200 kilovatsaate düşürüldü. Yeni belirlenen limitle, Türkiye'de 2,7 milyon abone daha serbest tüketici olabilecek ve toplam serbest tüketici sayısı 23,5 milyona çıkacak.
65 yaş üstü, engelli, şehit ailesi ve gazilere fatura müjdesi! 3 ay elektrikleri kesilmeyecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 65 yaş üstü ve engelli tüketiciler, şehit aileleri ve gazilerin elektriğinin borcundan ötürü 3 ay boyunca kesilemeyeceğini söyledi. Yılmaz, milli ve dini bayramlar ile arefe ve cuma günlerinde de elektriklerin kesilmeyeceğini bildirdi.
Son dakika... EPDK Başkanı açıkladı... Elektrik borcundan dolayı kesilmeyecek
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz "65 yaş üstü tüketiciler, engelli tüketiciler ve şehit aileleri ve muharip/malul gazilerin elektriği, borcundan ötürü 3 ay boyunca kesilemeyecek. Mağduriyet oluşmaması için cuma günleri, resmi ve dini bayramlarda ve bu bayramların bir önceki gününde –yani arifesinde- elektrik kesme işlemi yapılamayacak. Bir inşaat bittiğinde, elektrik altyapısını hazır hale getirmeyen dağıtım şirketine ceza verilecek. Kesinti sayı ve sürelerinde iyileştirme yapamayan elektrik dağıtım şirketlerine ceza verilecek." dedi.
Temsil giderleri faturada olmayacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin bağış, sponsorluk, reklam ve tanıtım giderleri, ceza, temsil ve ağırlama, ilan ve dernek aidat giderlerini tarifeden alamayacağını açıkladı.
Son dakika... Elektrik faturalarıyla ilgili flaş açıklama
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin bağış, sponsorluk, reklam ve tanıtım giderleri, ceza, temsil ve ağırlama, ilan ve dernek aidat giderlerini artık tarifeden alamayacağını açıkladı.
Son dakika haberi... EPDK'dan elektrik faturalarıyla ilgili açıklama...
Son dakika haberi... ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin bazı harcamalarının faturalara ekleneceği iddiasıyla ilgili, "Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değildir" açıklaması yapıldı.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Ülkemizde enerji sistemleri mühendisliği yaygın bir şekilde talep görmektedir. Bu nedenle Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
İndirimli elektrik için son fırsat
Serbest tüketicileri ilgilendiren son kaynak tedarik tarifesi hakkındaki tebliğlere göre tarımsal sulama, sanayi, ticarethane abone gruplarında 1 Ocak 2021’den itibaren indirimli elektrik alabilmek için son tarih 5 Aralık. Kurumlar ikili anlaşmalarla binlerce liralık faturalarını yüzde 30’a kadar düşürebilecekler.
Enerji Yönetimi Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Her ülkenin olmazsa olmazı, kendi enerji kaynaklarını üretebilmesi ve bu kaynakları paylaşabilmesidir. Dolayısıyla bu alanda çalışacak personellerin de yetiştirilmesi gereklidir. İşte Enerji Yönetimi bölümü de bu amaçla kurulmuş bölümlerden biridir. Peki, Enerji Yönetimi bölümü nedir ve bu bölümden mezun olan öğrenciler ne iş yaparlar? İşte Enerji Yönetimi bölümü ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
Rus doğal gaz devi Gazprom'dan bir ilk! Türkiye'ye spot gaz ithalatı yapacak
Türkiye'ye bugüne kadar uzun dönemli ve petrole endeksli kontratlar üzerinden doğal gaz satan Rus enerji şirketi Gazprom Export, Türkiye'ye ilk kez spot boru gazı ithalatı gerçekleştirmek üzere elektronik platformda ihale düzenledi.
Bakan Dönmez: Altın üretimini 45 tona çıkaracağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez "Cari açığın temel sebebi belki enerji ithalatı değil ama bize düşen sorumluluk açısından baktığımızda buradaki iyileştirmenin cari açığa doğrudan katkısı olacağını söyleyebiliriz. (Altın) Geçen yıl üretim tarihinin rekoru 38 ton ile kırıldı. Bu sene 44-45 tonlara çıkacağız inşallah" dedi.
Elektrikte rüzgâr rekoru
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi artarken bu alanda yeni bir rekor kırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Elektrik üretim çarklarımız sonbahar rüzgârlarıyla çok daha hızlı dönüyor. 6 Kasım Cuma günü 151 bin 325 megavatsaatle rüzgârdan günlük elektrik üretim rekoru kırdık” ifadelerini kullandı.
Fatih Dönmez: Enerjinin iyileştirilmesi doğrudan cari açığa katkısı olacak bir adım
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, son 10 yıl ortalamasına bakıldığında yıllık 40-45 milyar dolar arasında enerji ürünleri ithalatı olduğunu belirterek, "Cari açığın temel sebebi belki enerji ithalatı değil ama bize düşen sorumluluk açısından baktığımızda buradaki iyileştirmenin cari açığa doğrudan katkısı olacağını söyleyebiliriz. Onun için AK Parti hükümetleri 2003'ten bu yana, enerjinin kesintisiz ve kaliteli olması, azami ölçüde yerli kaynaklardan sağlanmasına son derece önem verdi." dedi.
EPDK 46 yeni lisans verdi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektrik, petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasalarında 46 yeni lisans verildi.
Türkiye ve Azerbaycan'dan enerjide iş birliği protokolü
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Azerbaycan Enerji Düzenleme Ajansı (AERA) arasında elektrik ve doğal gaz piyasalarında uyumlu bir düzenleyici çerçevenin oluşturulması için iş birliği protokolü imzalandı.
Geleceğin enerji fikirlerine 300 bin lira ödül
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve ODTÜ TEKNOKENT iş birliğinde başlatılan "Enerjim Sensin Hızlandırma Programı" kapsamında elektrik dağıtım sektörüne yönelik yenilikçi iş fikirlerine 300 bin lira ödül verilecek.
Son dakika... Enerji alanındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifi kabul edildi
Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi. Maden arama ve işletme, ruhsatlarının verilmesi, birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, devir ve intikalleri ile çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin müracaatlar dışında, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması zorunluluğu kaldırılacak. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası tanımı eklenecek.
EPDK 26 yeni lisans verdi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektrik, petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasalarında 26 yeni lisans verildi.
EPDK kurul kararı
Elektrikte gün öncesi ve dengeleme güç piyasalarında asgari ve azami fiyat limitleri belirlendi.
Yerli üretim doğal gaz ticaretine destek
Yerli üreticilerden aldıkları doğal gazın satışını gerçekleştiren toptancı şirketler, doğal gaz depolama yükümlülüğünden muaf tutulacak.
İlçelere doğal gaz ulaştırılması amacıyla BOTAŞ'ın görevlendirilmesine ilişkin karar
Merkez nüfusu 20 bin ve üzerindeki ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını teminen gerekli şehir besleme hattı yatırımları Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) veya doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından, şehir giriş istasyonu ve dağıtım şebekesi yatırımları ise doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından yapılacak.
Rüzgar enerjisinde önlisans başvuruları ertelendi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2 bin megavatlık Türkiye elektrik sistemine bağlanması öngörülen rüzgar santrali kapasitesi kapsamında gelecek ay alınması planlanan rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvurularının, ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini bildirdi.
Doğal gaz tüketimi 6 ayda yüzde 4 azaldı, konutlarda tüketim arttı
Türkiye'nin doğal gaz tüketimi yılın ilk yarısında yüzde 4 azalarak, 24,3 milyar metreküpe geriledi. Söz konusu tüketiminin yüzde 43,9'unu oluşturan konutlarda ise doğal gaz tüketimi yüzde 2 arttı. Doğal gaz ithalatı ilk 6 ayda yüzde 3 düşüşle 22,5 milyar metreküp oldu.
EPDK 10 şirkete lisans verdi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 10 şirkete lisans verdi, 1 şirketin lisansını iptal etti.
Karadeniz gazının henüz üretime başlanmadan fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye'de doğal gazın vadeli kontratlarla alınıp satılabileceği Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) oluşturulması için çalışmalarında sona geldi. Gelecek yıl açılacak VGP'nin doğal gaz borsasında işlem yapan oyuncuların 2023'te sisteme verilmesi planlanan Karadeniz gazının alım ve satımını önceden yapabilmesine imkan verirken bunun fiyatlara da olumlu yansıması bekleniyor.
EPDK, biyokütle santrallerini yerinde inceleyecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), biyokütle santrallerinin verimini arttırmak ve mevzuata aykırı eylemlerin önüne geçmek için santralleri yerinde inceleyecek.
Türkiye’nin Rusya ve İran’dan gaz ithalatında sert düşüş
Ocak-haziran döneminde Türkiye’nin Rusya ve İran’dan ithal ettiği gazın miktarı neredeyse yarı yarıya düşüş gösterdi. Bu dönemde en fazla gaz ithalatı yapılan ülke ise Azerbaycan oldu.
Doğal gazın cari dengedeki faturası yaklaşık 70 milyar dolar azalacak
Türkiye, keşfettiği 320 milyar metreküplük, tarihinin en yüksek doğal gaz rezervi ile yaklaşık 7 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılarken, enerji faturasını da 70 milyar dolara yakın azaltmış olacak.
Fatih Dönmez kimdir? İşte Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in biyografisi
Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi'nin ilk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine getirildi. 2018'den bu yana görevine devam eden Fatih Dönmez, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun bir isim. 2008'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul üyeliğine atanan Dönmez, 2015'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmıştı. İşte, İşte Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in biyografisi...
YEKDEM için son başvuru 2 Kasım'da
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021 yılında Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'ndan (YEKDEM) yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin en geç 2 Kasım'da başvuru yapmaları gerektiğini duyurdu.
Akaryakıt satışlarında bayram rekoru
Kurban Bayramı tatilinin başladığı 30 Temmuz'un hemen öncesindeki çarşamba günü 88,6 milyon litre akaryakıt satışıyla günlük bazda rekor kırıldı.
Yerli elektrikli otomobilin şarj altyapısı için çalışmalar başladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli elektrikli otomobilin şarj altyapısının araç piyasada çıkmadan önce hazırlanması için çalışmalara başladıklarını belirterek, "2030 yılına geldiğimizde 1 ila 2,5 milyon elektrikli aracın yollarda olacağını öngörüyoruz. Bu araçlar için her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde şarj noktası planlaması yapıyoruz. Böylece yaklaşık 250 bin adet kamuya açık şarj noktası oluşturacağız." bilgisini paylaştı.
'Türkiye’de 250 bin şarj noktası oluşturacağız'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "2030 yılına geldiğimizde 1 ila 2,5 milyon elektrikli aracın yollarda olacağını öngörüyoruz. Bu araçlar için her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde şarj noktası planlaması yapıyoruz. Böylece yaklaşık 250 bin adet kamuya açık şarj noktası oluşturacağız" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kolları sıvadı! Her 10 araç için 1 tane yapılacak
Türkiye 2022’de banttan inecek seri üretim ilk yerli otomobillerin heyecanını yaşarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da şarj istasyonlarının kurulması için çalışmalara başladı.
Her 10 araca 1 şarj noktası
Başta yerli otomobil olmak üzere elektrikli otomobillerin şarj altyapısına yönelik çalışmalar başladı. 2030 yılında 1 milyon ila 2.5 milyon elektrikli aracın yollarda olacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Her 10 araca 1 şarj noktası olacak şekilde planlama yapıyoruz. Böylece yaklaşık 250 bin adet kamuya açık şarj noktası oluşturacağız” dedi.
Akaryakıt haricindeki petrol ürünleri tebliğinde değişiklik
Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünü temin etmek isteyen kişiler, gerekli bilgi ve belgeleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen elektronik alt yapı aracılığıyla sisteme yükleyecek ve elektronik imzayla başvuruyu tamamlayabilecek.
Türkiye'nin LNG ithalatında ABD'nin payı artıyor
Türkiye'nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatında ABD'nin payı giderek artıyor. Boru hatlarıyla taşınan doğal gaz, yüksek proje maliyetleri ve ülkeler arasında uzun dönemli sözleşmeler nedeniyle fiyatlarda değişikliğe izin vermezken, gemilerle taşınan LNG ise spot piyasada daha hızlı, ucuz maliyetli ve fiyat dalgalanmalarına karşı esnekliğe sahip özellikleriyle öne çıkıyor.
Akaryakıt satışları normale döndü
Türkiye'de akaryakıt satışları, normalleşme süreci ve iç turizmdeki hareketlenmenin etkisiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesindeki seviyeyi yakaladı.
Avrupa ve Ortadoğu'da ilk ve tek! 1.4 milyar dolar yatırımla, 1400 kişiye istihdam sağlayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kalyon Holding yatırımıyla fabrika montajı bitme aşamasına gelen, Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Türkiye’nin ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim fabrikasında incelemelerde bulundu
BOTAŞ sanayicinin doğalgaz fiyatında indirime gitti; elektriğe zam yok, doğalgaza indirim
Doğalgazdan elektrik üreten santrallara satılan gaz fiyatında yüzde 12.5 indirim yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak indirimin sanayi ve ekonominin hızlı toparlanmasına katkı sağlayacağını söyledi. Elektriğe de 3 ay süreyle zam yapılmayacağının açıklanması bekleniyor.
Petrol ithalatı nisanda yüzde 18,1 azaldı
Türkiye'nin toplam petrol ithalatı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 azalarak 2 milyon 937 bin 325 tona geriledi.
Benzin türlerine etanol harmanlama zorunluluğuna kademeli geçiş
Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında artan kolonya ve dezenfektan ihtiyacının karşılanması için 3 ay süreyle askıya alınan benzin türlerine yüzde 3 etanol harmanlama zorunluluğu, 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 2 olarak uygulanacak.
Doğal gaz ithalatında Rusya'nın ağırlığı azalıyor
Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'nın payı 3 yılda yüzde 52'den yüzde 33'e gerilerken, bu ülkeden alınan gaz miktarı da yüzde 47 azaldı.
Benzin ve mazot fiyatlarında ne zaman ne kadar indirim olacak? Akaryakıtta indirim açıklaması
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyatları için indirim açıklamasında bulundu. Yılmaz'ın akaryakıt dağıtım şirketleriyle görüştüklerini ve şirketlerin gereken adımı atacağını belirtmesi ardından benzin ve mazot fiyatları merak konusu oldu. Peki, benzin ve mazot fiyatlarında ne zaman, ne kadar indirim olacak?
Son dakika... EPDK Başkanı açıkladı... Akaryakıta bu geceden itibaren indirim geliyor
EPDK Başkanı Yılmaz, akaryakıt fiyatlarında bu geceden itibaren dağıtıcı ve bayilerin kar marjlarından 17 ila 25 kuruş indirim yapacağını açıkladı.
EPDK 11 yeni lisans verdi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektrik ve petrol piyasalarında 11 yeni lisans verildi.