Aıds
AIDS, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık. AIDS sözcüğü, İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. HIV (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü), bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve bu süreçte ölümcül enfeksiyonlara ve kansere sıklıkla rastlanır. Kanında HIV taşıyan kişiye HIV pozitif denir. Kavram bütünlüğü sağlamak açısından yaygın olarak HIV/AIDS birleşik terimi kullanılır.
Aıds Haberleri
İflasın eşiğinden zirveye! Bir Covid-19 aşısı hikayesi...
Onlar bugün dünyanın Covid-19 için umut bağladığı bir ilaç şirketi. Bundan 1 yıl önce ise iflasın eşiğinde varlıklarını satıyorlardı...
Serpil Barlas'a acı veda... Son yolculuğuna uğurlandı!
Türk pop müziğinin efsane isimlerinden Serpil Barlas 64 yaşında hayata veda etti. Barlas, bugün son yolculuğuna uğurlandı.
Bir 70’ler yıldızı daha gökte kayıp giderken... Serpil Barlas son yolculuğuna bugün uğurlanacak
TRT televizyonu sayesinde tanıdığımız, sevdiğimiz, zihnimizin ya da gönlümüzün bir yerine not ettiğimiz kişiler var. O dönemin yerli pop müzik ortamında yeşeren isimlerden Serpil Barlas da bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Peki, kimdi 64 yaşında hayat sahnesinden çekilen Serpil Barlas?
Covid-19 sonsuza dek hayatımızda mı olacak?
Mutasyon kâbusu, virüsün daha bulaşıcı hale geldiği iddiaları, uzmanlar tarafından yapılan üçüncü dalga uyarıları… Tüm bunlar Covid-19 ile ilgili endişe yaratırken “Salgın hiç bitmeyecek mi?” sorusu akılları kurcalıyor. Öte yandan uzmanlar vurguluyor: Virüs varlığını sürdürebilir
HIV virüsü nedir ve nasıl bulaşır? HIV hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenler
HIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
Akraba virüsler korkutuyor, “RacCS203” yeni bir salgına neden olur mu?
İçinde bulunduğumuz pandemi kabusu henüz bitmemişken Tayland’da koronavirüse çok benzeyen yeni bir virüs keşfedildi. Araştırmacılar, “RacCS203” olarak adlandırdıkları virüsün SARS-CoV-2’ye genetik olarak çok benzediğine dikkat çekti, bu benzerlik ise insanları korkutan o soruyu akıllara getirdi: Yeni bir salgın gelir mi? Biyoteknoloji ve Viroloji Uzmanı Dr. Semih Tareen, Hurriyet.com.tr için değerlendirdi
Monoklonal antikorlarla ilgili 10 SORU 10 YANIT | Covid-19'a karşı yeni umut mu?
Covid-19 döneminde her gün yeni bir kavram öğreniyoruz. Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği monoklonal antikorlara dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini açıkladı. Gündemin en merak edilen konularından biri haline gelen monoklonal antikorlarla ilgili tüm detaylar haberimizde...
Koronavirüs varyantı nedir, ne demek? Koronavirüste viral varyant hakkında merak edilenler
Viral varyant özellikleri, mutasyon virüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz." dedi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüsle ortaya çıkan 'varyant'ta virüsün insan hücrelerine daha kolay tutunabildiği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, koronavirüs varyantı nedir? İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
Kanada'ya büyük tepki: Yoksul ülkelerin aşılarına göz dikti!
Kanada'nın 'fakir ülkeler için oluşturulan Kovid-19 aşı programından' faydalanması eleştiriliyor. Dünyanın en zengin ülkelerinden Kanada’nın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı, yoksul ülkelerin aşı ihtiyacını gidermek üzere oluşturulan programdan faydalanan tek G7 ülkesi olduğu belirtildi.
İmmün plazma tedavisi nedir? İşte İmmün plazma tedavisinin ayrıntıları
Bilim insanları, tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) çare olarak İmmün plazma tedavisini gösteriyor. İlk defa 1890'lı yıllarda uygulan immün plazma tedavisi, daha sonra dünyada 1918 gribi, kızamık, çocuk felci, suçiçeği, SARS ve Ebola gibi salgınlarda da kullanıldı. Peki, immün plazma tedavisi nedir?
Amerikan Novavax firması, koronavirüs aşısının etkinlik oranımı açıklandı
Amerikan ilaç şirketi Novavax, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı İngiltere'de sürdürdüğü 3. faz aşı çalışmalarında yüzde 90'a yakın başarı sağladığını açıkladı.
Koronavirüs varyantı nedir? İlk kez görülen koronavirüs varyantı ABD'de paniğe neden oldu
Koronavirüste gelişen yeni mutasyonlar bilim insanlarının yaptığı çalışmalar ile ortaya çıkmaya devam ediyor. İngiltere ve Brezilya'da farklı mutant varyant tespit edilmesi dünyada endişeye neden oldu. Diğer yandan Güney Afrika’da ilk kez görülen Koronavirüs (Covid-19) varyantı ABD'ye sıçradı. Ülkenin Güney Karolina eyaletindeki iki kişide yeni varyant tespit edildi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüs, orijinal virüsün "varyantı" olarak adlandırılıyor. İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
Kovid-19 aşısı hakkında çok merak edilen sorular ve yanıtları
Çiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
Pandemide Bitkilere Rağbet Arttı! Bağışıklığınızı Güçlendirmek İsterken Zarar Görmeyin
Pandemi sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme nedeniyle tercih edilen bitkisel ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Bu dönemde en çok sumak, kekik, kara mürver, zerdeçal, zencefil gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbet gösterildiğini belirten uzmanlar, bunların toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir? Zeytin Yaprağı Nasıl Kullanılır?
Tüm dünyada korona virüs ile mücadele devam ederken, zeytin yaprağında bulunan oleuropein isimli etken maddenin korona virüs ile savaşta önemli bir rol aldığının duyulması üzerine zeytin yaprağı çayına da büyük ilgi başladı.
Angelina Jolie, kızları Zahara ve Shiloh ile alışverişte: Daha dün annesinin kucağındaydı, 14 yaşında 1.65 boyunda
Hollywood'un en ünlü annelerinden biri olan Angelina Jolie, önceki gün hava karardıktan sonra kızları Zahara ve Shiloh ile birlikte alışverişte görüntülendi. Los Angeles'ta Etiyopya tarzı desenlerin yer aldığı giysi ve aksesuarlar satılan bir mağazaya giren anne ve kızları ürünleri uzun uzun inceledi.
Her 22 Saniyede 1 Kişi Veremden Hayatını Kaybediyor! İşte Bilinmesi Gerekenler...
Veremli her 10 kişiden 3’ünün tanı konulmadığı için tedavi alamadığını belirten Doç. Dr. Hatice Eryiğit Ünaldı, “Dünyada her yıl 10 milyon yeni veremli hasta ortaya çıkmaktadır. Yetersiz beslenme, sigara kullanımı, diyabet, HIV enfeksiyonu, verem için risk faktörleridir. 2019 yılında her 22 saniyede bir kişi verem nedeniyle hayatını kaybetmiştir” dedi, bu hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
Belçika’da hastane skandalı: 110 hasta hepatit ya da HIV kapmış olabilir
Belçika’nın Anvers kentinde bir hastanede endoskopi cihazlarını dezenfekte eden makinenin arızalı olduğu ortaya çıktı. Cihazların kullanıldığı 110 hastanın hepatit B, bağırsak enfeksiyonu veya AIDS’e neden olan HIV kapmış olma riskinin bulunduğu belirtildi.
Belçika'da skandal: İyi temizlenmeyen tıbbi cihazlar yüzünden 110 kişi hepatit veya HIV virüsü kapmış olabilir!
Belçika'nın Anvers (Antwerpen) kentindeki bir hastanede akılalmaz bir olay yaşandı. İyi temizlenmeyen tıbbi cihazlar yüzünden 110 hastaya hepatit veya HIV virüsü bulaşmış olabileceği açıklandı.
Covid-19 salgını verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkiledi
Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmaları başta olmak üzere farklı araştırmalar Covid-19 salgınının verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Son bir yılda verem nedeniyle tanı koyulan hasta sayısı azaldı. Bunun nedenlerinin başında ise hastaların sağlık kurumlarına Covid-19 nedeniyle başvurmaması ya da sağlık kurumlarının Covid-19 dışındaki hastalara yeterli zaman ayıramaması geliyor.
İnsanlık virüsten daha güçlü ama sadece işbirliği yaptığında!
Yuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
COVID-19 karamsarlığı da tetikledi
İnsanlık tarihinde dünyanın çeşitli kesimlerinde zaman zaman bulaşıcı hastalık salgınları yaşandı. Milattan önce 429-426 yıllarındaki ‘Atina salgını’ yüzünden 75-100 bin kişi yaşamını yitirdi. Daha sonraki yüzyıllarda ‘Kara ölüm’ olarak bilinen veba salgınları da milyonlarca can aldı. Kolera salgınları da öyle.
Güvenilir yerlerde manikür, dövme ve piercing yaptırın! HIV bulaşma riski var
Bağışıklık sisteminde yaptığı ağır tahribat nedeniyle istenmeyen sonuçlara yol açan HIV virüsünün, cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle bulaştığını belirten uzmanlar, virüsten korunmada el hijyeni, temizlik kurallarına uyma ve cinsel ilişkide korunmanın önemine işaret ediyor. Özellikle deri bütünlüğünün bozulmasının bulaşıcılık açısından önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, güvenli yerlerde manikür, dövme ve piersing yaptırılması uyarısında bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Son dakika haberler: Bu sonucu kimse beklemiyordu! Sivrisinekler koronavirüsü geçti
ABD’de Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin (CDC) açıklamasına göre Küresel Sağlık Merkezi misyonu sağlık dalında 2020'nin en çok ilgi gören 5 hikayesini açıkladı. Çıkan sonuçlara göre ABD'de en çok ilgi gören konu küresel koronavirüs salgınını geri bırakarak "sivrisinekler" oldu.
Koronavirüste aşıları etkisiz kılacak mutasyona rastlanmadı
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün İngiltere'de bulaşıcılığı yüzde 70 artırabilen mutasyona uğradığı ancak hastalık yapma özelliğinde bir değişiklik yapmadığı ve şu ana kadar Covid aşılarını etkisiz kılacak bir mutasyona rastlanmadığı belirtildi.
'11 aylık aşı, 30 yıllık tecrübenin ürünü'
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Bilim Bakanı Anja Karliczek, koronavirüse karşı aşıyı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci’yi aradı. Telekonferanslı görüşmede Merkel ve hükümet üyeleri iki hocaya “Dünyaya umut oldunuz, sizinle çok büyük gurur duyuyoruz” dedi.
Prof. Dr. Canatan'dan koronavirüse 'ahtapot' benzetmesi
Çocuk Kan ve Genetik Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, tüm dünyanın aşısını bulmak için üzerinde çalıştığı koronavirüsü ahtapota benzetti. Prof. Dr. Canatan “Koronavirüsle ilgili herkes ahtapotun farklı bir eli için aşı üretmeye çalışıyor. Bu aşılar bir araya gelince gerçek aşı bulunmuş olacak" dedi.
Avustralya koronavirüs aşısı çalışmaları deneklerde hatalı sonuç verince durduruldu
Avustralya’nın geliştirdiği koronavirüs aşısı deneylerinin birinci aşaması, deneklere yapılan testlerde HIV antikorunun görülmesi üzerine durduruldu. Daha sonra HIV testi uygulanan bu kişilerin HIV pozitif olmadığı tespit edildi.
T Hücresi nedir ve ne işe yarar?
T hücreleri, lenfositlerin bir alt kümesini oluşturur ve bağışıklık yanıtında önemli bir yere sahiptir. 'T' kısaltması timüsden gelmektedir ki timüs bu hücrelerin son olgunlaşma evrelerinin geçtiği organdır. Peki, T Hücresi nedir ve görevleri nelerdir? İşte, T Hücresi için merak edilen bazı bilgiler
Covid-19 aşısı için bir yıldan kısa sürede ilk sonuçlar alındı
Dünyada yeni tip koronavirüse karşı bağışıklık sağlamayı amaçlayan aşı çalışmaları, bir yıldan kısa sürede ilk sonuçlarını verdi.
Türkiye, GSK’nın ilaç alanında öncelikli Ar-Ge ülkeleri arasına dahil edildi
Uzun yıllardır GSK’nın aşı klinik araştırmalarında öncelikli ülkelerden biri olan Türkiye, bu yeni kararın ardından ilaç araştırmaları için de önemli bir merkez haline gelecek.
AIDS Belirtileri Nelerdir? AIDS Nasıl Bulaşır?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, 1 Aralık Dünya AIDS Günü için Aids belirtilerini ve hangi yollarla bulaştığını anlattı.
AIDS belirtileri nelerdir? AIDS nasıl bulaşır?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, 1 Aralık Dünya AIDS Günü için Aids belirtilerini ve hangi yollarla bulaştığını anlattı.
AIDS Tedavisi Nasıl Olur?
Sağlık Bakanlığı 2019 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 17 bin HIV ile enfekte kişi bulunuyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde HIV ile enfekte birey sayısının hızlı bir şekilde artması beklendiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Şafak Göktaş, HIV konusunda çok önemli bilgiler veriyor.
26 bin kişi HIV pozitif
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 1 Aralık 2020 tarihine kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 25 bin 809 HIV pozitif kişi ve 1958 AIDS vakası bulunduğunu açıkladı.
Bu virüs tokalaşma, sinek sokmasıyla bulaşmıyor!
Bir zamanlar “çağımızın vebası” olarak tanımlanan AIDS, gelişen tedavi yöntemleri sayesinde hastaların yaşam kalitesini koruduğu ve uzun yaşadığı bir hastalık haline geldi. İlk kez tanımlandığı 1980’lerin başından bu yana hızla yayılan ve etkili bir aşısı olmayan AIDS’e karşı en etkili mücadele yolunun hastalığa yol açan HIV virüsünden korunma olduğuna dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız, “HIV virüsü bulaşan kişiler güncel tedaviler sayesinde uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşıyor ve yaşlanıyor. Ancak özellikle ruhsal desteğe daha çok ihtiyaç duyan HIV ile yaşayan bireylerde psikososyal destek büyük önem taşıyor” diyor.
1 Aralık dünya ne günü?
1 Aralık Dünya AİDS günü olarak her yıl farkındalık yaratmak amacıyla gündeme getirilmektedir. AİDS ya da HİV arasındaki farkın da anlatıldığı bu gün çerçevesinde yıllık raporlar yayımlanmakta ve hastalığın kronolojisi, korunma yöntemleri gibi durumlar ele alınmaktadır. İşte, 1 Aralık Dünya AIDS Günü hakkında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan detaylı bilgiler
AIDS Bilinçli Olmazsak Yayılmaya Devam Edecek! Bu Hastalık Hakkında Hayati Bilgiler...
HIV enfeksiyonu ilk kez 1980 yılında tanımlandı. Sağlık kuruluşları 1988 yılında HIV ve AIDS'e karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 1 Aralık'ı 'Dünya AIDS Günü' olarak ilan etti. HIV ve AIDS hakkında günümüzde hala pek çok insan çok az şey biliyor. Oysa bu hastalık sanıldığından çok daha tehlikeli! AIDS hakkında merak edilen her şeyi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr Cem Fıçıcıoğlu'na sorduk, çok önemli bilgiler aldık.
AIDS hayatımızın içinde... Korunmak için neler yapılabilir?
En anlaşılır haliyle insan bağışıklık yetmezliği olarak bilinen HIV, vücut direncini neredeyse çökertiyor. Direncin düşmesi ile de AIDS ortaya çıkıyor. İlk defa 1980’lerde ortaya çıkan bu virüs her geçen gün artarak devam ediyor. Pek çok şekilde bulaşabilen virüs hakkında tüm merak edilenleri 1 Aralık Dünya AIDS günü vesilesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev açıkladı…
HIV’de tedavi mümkün, zor olan hastaya ulaşmak
1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü kapsamında uzmanlar bir araya gelerek erken tanının önemine dikkat çekti. Test yapılmadan HIV ile yaşayan bireylere ulaşmanın olanaksızlığı vurgulanan online toplantıda, sosyal baskı, önyargılar ve ayrımcılığın bu süreci olumsuz etkilediğinin de altı çizildi.
Tırnak mantarı, en dirençli cilt hastalıklarından biri
TIPTA onikomikoz olarak adlandırılan ve en dirençli cilt hastalıklarından biri olan tırnak mantarı, sadece sıkı ayakkabı giyen, ayakları çok terleyen, diabet ve dolaşım sorunu olan kişilerde değil, ayaklarına fazla yüklenen atletler, dansçılar ve iş yerinde çizme giymek zorunda kalan işçilerin de sıkça karşılaştığı bir cilt hastalığı olarak dikkat çekiyor.