Aids haberleri sayfasında Aids hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5002 Aids haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
AIDS, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık. AIDS sözcüğü, İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. HIV (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü), bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve bu süreçte ölümcül enfeksiyonlara ve kansere sıklıkla rastlanır. Kanında HIV taşıyan kişiye HIV pozitif denir. Kavram bütünlüğü sağlamak açısından yaygın olarak HIV/AIDS birleşik terimi kullanılır.
HIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.
#HIVSağlık Bakanlığı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde, dünyada ve Türkiye’de sayıları giderek artan AIDS vakaları sebebiyle vatandaşları uyardı. Tek eşliliğe önem verilmesi gerektiğini belirten Bakanlık, kapı tokmağı tutmakla, sivrisinek sokması ya da telefon kulaklığı ile hastalığın bulaşmayacağını vurguladı.
#Sağlık BakanlığıTürkiye’de her yıl 3-5 bin kişi AIDS hastalığına yol açan HIV tanısı alıyor. Dünyada ilk kez 1981 yılında tanımlanan HIV, en çok korkulan virüslerin başında geliyor. Ancak tedavide çok yol kat edildi. Eskiden günde bir torba ilaç içen hastalar şu anda tek hapla etkili tedavi alabiliyor. HIV yönetiminde en önemli hedef ise hastaların tanı alması. Bunun için de gerekli olan şart, test yapılması.
#Farkındalık GünüTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bir zamanlar HIV pozitiflik oranının neredeyse yüzde 50’lere ulaştığı Sahra Altı Afrika’da bile Birleşmiş Milletlerin yoğun kampanyaları ile vaka sayılarının düşme eğilimine girdiğini, HIV yayılım hızının da düştüğünü, ancak Doğu Avrupa, Rusya ve bazı Asya ülkeleri ile Türkiye’de yükseliş trendinin halen devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz, ülkemizde damgalanma korkusunun önüne geçilemediğini kaydederek HIV / AIDS’in sadece belli bir gruba ait bulaşıcı bir hastalık olarak algılanmasının buna yol açtığını vurguladı ve ülkemizde aralarında bin 500’e yakın çocuğun da olduğu 40 bin kişinin HIV ile yaşadığını kaydetti.
#Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz1 Aralık, Dünya AIDS Günü. Hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları, ülkemizde ve dünyadaki son durumu enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke ve Pozitif-iz Derneği kurucu üyesi Çiğdem Şimşek’le konuştuk.
#HIVBirleşmiş Milletler’e bağlı UNAIDS kuruluşu, AIDS ve hastalığa neden olan HIV virüsü hakkında küresel raporu dün Kanada’da açıklayarak Kovid-19 salgını ve diğer küresel problemler sebebiyle AIDS ile savaşın tehlike altında olduğunu vurguladı.
#AIDSAdana Şehir Hastanesi'nde AIDS ve lösemi hastalarının kullandığı antikor ilaçlarını yasa dışı satarak kamuyu 2 milyon 53 bin TL zarara uğradığı tespit edilen şebekeye operasyon düzenlendi. Hemşirelerin de aralarında olduğu 10 şüpheliden 7'si gözaltına alındı. Fiyatları yüksek ilaçların Hematoloji Bölümü'nde yatan hastalara verilmediği de ortaya çıktı.
#AdanaTürkiye, AIDS’in diğer ülkelere kıyasla görülme sıklığının az olduğu ama hasta sayısının da sürekli arttığı bir ülke. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde yapılan açıklamaya göre ülkemizde 1985’ten 15 Kasım 2021 tarihine kadar geçen sürede vaka sayısı 29 bin 284 oldu.
#HIVTüm dünyada etkisini gösteren Kovid-19 salgını var olan hastalıklarla mücadeleyi de olumsuz yönde etkiliyor. Dr. Anthony Fauci, 1 Aralık Dünya AIDS Günü için katıldığı törende salgının AIDS'le olan mücadeleyi nasıl zayıflattığını ve bu durumun vahametini dünyayla paylaştı...
#KoronavirüsBilim insanları koronavirüsün (Kovid-19) HIV hastası bir kadında tam 32 kez mutasyona uğradığını belirledi. Araştırmacılar diğer HIV hastalarında da benzer durumların gözlenmesi durumunda bu hastaların 'bir varyant fabrikası haline gelebileceğini' duyurdu.
#DünyaGösteri dünyasının en parlak yıldızlarından biri Angelina Jolie... Ünlü bir babanın ve onun kadar tanınmış olmasa da mesleğini çocukları için feda eden bir anneni kızı... Çok genç yaşta kaybettiği annesinden aldığı kendine özgü güzelliğiyle sinema dünyasında çok kısa sürede iyi bir çıkış yakaladı.
#Angelina JolieABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil Virüsü‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisKanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#KanadaSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık“Birbirimizi gerçekten tanımıyoruz bile, mesele de bu. Birlikte büyümedik ama büyüdük. Onlar kendi yolculuklarındaydı, ben dünyaya geldiğimde bence çoktan zarar görmüşlerdi. Ama yine de ben orada değildim. Bu dünyaya bırakıldım ve kendi ailemin arasında kendimi tam anlamıyla bir yabancı gibi hissettim”
#Mariah CareyÜnlü şarkıcı Mariah Carey yaptığı açıklamayla hayranlarını şoke etti. Yıldız isim hafta sonu yaşadığı büyük acıyı People dergisine anlattı. Carey “Kalbim çok kırık” diyerek yaptığı açıklamada annesi ve ablasının aynı gün hayatını kaybettiğini söyledi.
#Mariah CareyDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#Mpox HastalığıAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüBugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüBerlin’deki Charité hastanesinde bir HIV hastası daha tedavi edildi. Charité hastanesi tedavinin kesilmesine rağmen, HIV hastası bir kişide 5 yıldan uzun bir süredir HIV tespit edilmediğini açıkladı. Bu Almanya’da üçüncü, dünya çapında ise altıncı iyileşmiş hasta olarak kabul ediliyor. Daha önce ‘Berlinli Hasta’ olarak bilinen Timothy Brown, 15 yılı aşkın bir süre önce HIV virüsünden kurtulan ilk kişi olmuştu.
#ALMANYA14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle kriterlerini, öncesi ve sonrasında neler gerektiğini ve kan bağışlamanın faydalarını uzmanlara sorduk: “Yaşlanmayı geciktirir, bağışıklığı destekler ve yeni kan üretimini uyararak vücut verimini arttırır.”
#Kan BağışıSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPPop müziğin kraliçesi Madonna’nın turnesi Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki Copacabana Plajı’nda düzenlenen konserle sona erdi. Ücretsiz şova 1,6 milyondan fazla kişi katıldı. Beyoncé ve Taylor Swift gibi starlar da milyon dolarlık turneler düzenliyor ama kariyerinde 40’ıncı yılını kutlayan Madonna’ya (65) duyulan aşk belli ki bir başka.
#Hazan Aköz IşıkDünyanın en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom hastalığının sıklığı son zamanlarda artmaya başladı. Türkiye'de de güneşe maruz kalma ve açık ten faktörleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yaygın görülen bazal hücreli karsinom, basit bir sivilce olarak ortaya çıkıyor. Peki hastalık neden gücünü artırdı? Belirtileri neler? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#Sağlık