Karabük’te neler oluyor: Üniversitede ‘itiraf’ depremi

Güncelleme Tarihi:

Karabük’te neler oluyor: Üniversitede ‘itiraf’ depremi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2024 07:00

Sosyal medyada Karabük Üniversitesi adıyla açılan ‘itiraf’ sayfasında bazı Türk öğrenciler, siyahi öğrencilerle cinsel birliktelik yaşadıktan sonra HPV ya da HIV şüphesiyle hastaneye gittiğini öne sürdü. İl Sağlık Müdürlüğü, kentte HIV ve HPV pozitif vakalarında artış olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Karabük Üniversitesi’nden öğrencilere ait olduğu iddia edilen Instagram’daki ‘itiraf’ sayfasından yapılan ve Türk öğrencilerin, üniversitenin Afrikalı öğrencileriyle cinsel birliktelik yaşayıp daha sonra zührevi hastalıklara yakalandıklarını öne süren çok sayıda paylaşım sosyal medyada gündem oldu. ‘Karabük Üniversitesi İtiraf Sayfası’ (kbuitiraf.et) isimli hesapta, öğrencilerin kimi HPV kimi de HIV şüphesiyle hastaneye gittiğini anlattı. Sosyal medyada kısa sürede yayılan ‘itiraf’ mesajlarında Karabük Üniversitesi’nde öğrenim gören Afrikalı öğrencilerin bu hastalıklarla ilgili belirti göstermediği ama taşıyıcı olabildikleri öne sürüldü.

‘VAKALARDA ARTIŞ YOK’
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan ve Karabük Üniversitesi resmi sosyal medya hesaplarından ‘kamuoyuna duyurudur’ notuyla paylaşılan açıklamada ise, kentte HIV ile HPV pozitif vakalarında artış ve hastanelerde yoğunluk olduğu iddiaları yalanlandı. İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, “İlimizde HIV pozitif ve HPV pozitif vakalarında herhangi anlamlı bir değişiklik bulunmamaktadır. Sağlık tesislerimize son günlerde konu ile ilgili bir başvuru olmamıştır. Ayrıca sağlık sistemimiz kayıtsız girişle işlem yapılmasına izin vermemektedir” denildi.

Haberin Devamı

İTİRAF SAYFASI ADMİNİ KONUŞTU
Karabük Üniversitesi öğrencilerinin mesajlarını ‘itiraf’ başlığıyla paylaşan çok sayıda sayfa var. Son iddiaların ilk olarak 300 takipçisi olan ve kısa sürede 14 bin takipçiye ulaşan ‘kbuitiraf.et’ isimli sayfadan yayıldığı öne sürüldü. 22 bin 500 kişinin takip ettiği ‘kbuitiraf’ uzantılı ‘Karabük Üniveristesi İtiraf Sayfası’nın 28 yaşındaki admini ise paylaşımların kendisine ait hesaptan değil, daha az takipçili başka bir itiraf sayfasından yayıldığını belirterek şunları söyledi:

“2017 yılından beri üniversitenin itiraf sayfasının adminliğini yapıyorum. Karabük Üniversitesi öğrencisiydim ancak eğitimime ara verdim. Fakat yine de üniversiteden çok fazla tanıdığım kişi var. Hastalıkla ilgili bu iddialar bizden önce başka bir sayfada yayıldı. Benim yönettiğim sayfaya da bu konuyla ilgili yazanlar oldu ancak ben onlara itiraf dışında başka bir şey yayınlamadığımı söyledim. Yine de ısrar ettiler. Sonra ben de isimsiz bir şekilde itirafları sayfamda yayınladım. Ancak bu iddiaları yayınlamamı isteyen sosyal medya profillerinin gerçek olduğunu düşünmüyorum. Üniversiteden çok fazla arkadaşım var ve hiçbirinden böyle bir iddia duymadım. Hatta yabancı uyruklu öğrencilerle samimi olan arkadaşlarım var. Böyle bir durum gerçek olsa onların başına gelirdi. O nedenle bu söylentilerin doğru olduğuna inanmıyorum. Bana bu iddialarla ilgili yazanlardan birine ‘bu itirafın artık tutmaz, sen başka bir şey yaz’ dedim. Hemen ardından başka bir şey uydurup yazdı. Ayrıca hastanede çalışan tanıdıklarım var. Onlara da bu vakayla ilgili bir artış gözlemleyip gözlemlemediklerini sordum. Onlar da öğrencilerin HIV ya da HPV nedeniyle gelmediğini dile getirdi.”

Haberin Devamı

Karabük’te neler oluyor: Üniversitede ‘itiraf’ depremi

12 BİN YABANCI ÖĞRENCİ VAR
2023 Faaliyet Raporu’na göre Karabük Üniversitesi’ndeki toplam öğrenci sayısı 45 bin 890. 2022-2023 akademik takvimine ait ‘YÖK İstatistik’ verilerine göre üniversitede toplam 11 bin 908 yabancı uyruklu öğrenci yüksek öğrenim görüyor. Bunların 8 bin 673’ü erkek, 3 bin 235’i ise kadın. En yüksek nüfusa sahip olanlar 1498 öğrenciyle Suriyeliler. Daha sonra sırasıyla1386 ile Çad Cumhuriyeti vatandaşları ve  844 ile Iraklı öğrenciler geliyor. Eski rektör Prof. Dr. Refik Polat daha önce “Üniversitemizde bin 300’den fazla Çadlı, 5 bin Afrikalı öğrencimiz var. Karabük’ü Afrika’ya, Afrika’yı Karabük’e taşıyacaklar” demişti. Polat geçen yıl görevi Prof. Dr. Fatih Kırışık’a devretmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!