GeriEvcil Hayvanlar Yürüyen Kedi Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yürüyen Kedi Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Yürüyen Kedi Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

"Modern sınıflandırmanın dördüncü alemi hayvanlar alemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayvanlar alemi bitkilerden farklı olarak yer değiştirebilen uyarılara cevap veren canlılardan meydana gelir. Bu canlılar besinleri vücutlarının içinde sindirirler. Aynı zamanda hayvanlar alemi çok çeşitli canlı türlerinden oluşur. Örneğin suda yaşayan canlılar ve karada yaşayan canlılar buna örnek olarak verilebilir. Yürüyen kedi balığı da bu canlı türlerinden sadece bir tanesidir. Yürüyen kedi balığı nedir, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, türleri nelerdir, nerede yaşar ve nasıl beslenir detayları ile derledik."

Hayvanlar alemine göre balık suda yaşayan, solungaçları olan, yumurtlayarak üreyen canlıların ortak ismi olarak bilinir. Dünyada suda yaşayan çok fazla balık türü vardır. Hayvan bilimleri üzerine eğitim almış bireyler bu türleri detaylı olarak bilebilir. Yürüyen kedi balığı cinsini de belki isminin farklılığından dolayı duymuş olabiliriz.

Yürüyen Kedi Balığı Nedir?

Yürüyen kedi balığına çeşitli isimler söylenmektedir. Bu balık türüne sadece kedi balığı diyenler de vardır. Yürüyen kedi balığının bir diğer ismi de yürüyen yayın balığıdır.

Güney Doğu Asya bölgesine özgü olan tatlı sularda yaşayan nefes alıcı yayın balığı türüne yürüyen kedi balığı denir.

Yürüyen kedi balığı bu ismi kendine has olan özelliğinden almaktadır. Bu balık türü kendisine uygun ortamlar bulmak ya da gıda bulmak amacıyla kuru arazilerde olacak şekilde kıpırdama ve hatta yürüme gibi eylemlere sahiptir. Bu yeteneğinden dolayı bu balık türüne yürüyen kedi balığı denmektedir.

Yürüyen Kedi Balığının Özellikleri Nelerdir?

Yürüyen kedi balığının özellikleri şöyle sıralanmaktadır:

Bu balık çeşidi kemikli balıklar üst sınıfına aittir.

Bu balık takımı dünyada 2400 balık türünü ve 34 adet familyayı kapsamaktadır.

Tatlı su balıkları olarak geçen bu balıklar yassı yapıdadır.

Geneli tatlı sularda yaşamlarını devam ettirirken bazı türleri de denizde yaşar.

Yürüyen kedi balıklarında tıpkı kedi hayvanında olduğu gibi ağız kısımlarından bıyıklar sarkar.

Bu balıkların pulları yoktur.

Tat alma ve dokunma duyularını bu bıyıklarla sağlarlar.

Yemeklerini ise suyun dibinden alırlar. Çünkü ağızları aşağıya yöneliktir.

Sırt ve göğüs yüzgeçlerinin ön kısmında dikenler vardır. Balığın bu dikenleri içeri girip dışarıya çıkabilme özelliğine sahiptir.

Dikenleri aynı zamanda kendilerini balık yiyen diğer deniz canlılarına karşı korumaktadır.

Tehlikede olduğunu hissederse dikenlerini ortaya çıkarır.

Bu balık türünün en yaygın çeşidi Avrupa'da bulunan yayın balığıdır. Türkiye ülkesinde de bu balık türüne sıklıkla rastlanır.

Boyları 3 metreye kadar ulaşabilir.

Beslenme şekilleri çok çeşitli gıdalardır.

Suyun dibine bağlı yaşarlar.

Genellikle yumurtalarının bakımını da erkek olan balık üstlenir.

Yürüyen Kedi Balığı Eti Yenir mi?

Yürüyen kedi balığının en yaygın türünün yayın balığı olduğunu söyledik. Yürüyen kedi balığı etini yemeyi insanlar genelde tercih etmez. Fakat yayın balığı çeşidi ise yapay göllerde yetiştiyse yenebilir. Aynı zamanda bu balık belirli bir yaşa kadar yenebilir. Çünkü yaşlı olanlarının eti tatlı değildir. Etinin tadı ise dana etini andırabilmektedir.

Yürüyen Kedi Balığı Türleri Nelerdir?

Yürüyen kedi balığının köpek balığı türüne ait olduğu bilinmektedir. Bu balıkların bazı türleri ise oldukça tehlikelidir. Örneğin Clarias batrachus denilen türü dünyadaki en tehlikeli 100 canlıdan biri olarak tanımlanmaktadır. Güney Asya kökenli olan bu balığın üç adet çeşidi vardır. Bunlar benekli kedi balığı, küçük kedi balığı ve büyük kedi balığıdır.

Yürüyen Kedi Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Yürüyen kedi balığı Güney Asya kökenlidir. Avrupa ve Türkiye ülkesinde bulunmaktadır. Tatlı sularda yaşamlarını sürdürmektedir. Tatlı sularda yaşayan cinsleri genellikle daha fazladır. Akvaryumcular bu balıkları beslemek için tercih etmektedir. Aynı zamanda bazı cinsleri de tatlı suların dışında deniz suyunda da yaşamaktadır. Fakat suların en dip bölgelerinde bulunurlar. Bunun nedeni ise beslenmelerini karşılamaktır.

Yürüyen Kedi Balığı Nasıl Beslenir?

Yaşam alanı nehirler olan yürüyen kedi balıklarının beslenme şekli etçil ve otçul olarak bilinmektedir. Dondurulmuş yemleri, kurutulmuş yemleri ve bitkisel yemleri yerler. Bu balıklar iri boyuttaki balıklarla aynı yerde yaşayabilir. Çünkü yürüyen kedi balıkları ağızlarına sığan her balık canlısını yemektedir.

Yürüyen Kedi Balıkları Ne Kadar Süre Yaşar ve Ömürleri Ne Kadardır?

Yürüyen kedi balıkları iyi bakıldığında uzun süre yaşayabilmektedir. Çünkü beslenmeleri oldukça kolaydır. Doymak bilmeyen balıklar olduğu için yemleri de kontrollü verilmelidir. Büyük akvaryum balıklarıdır. Küçük akvaryumlarda küçük balık türleriyle yaşayamazlar. Yürüyen kedi balığının bir türü olan yayın balığının ortalama yaşam süresi de 60 sene olarak bilinmektedir.

False