GeriBitki Bakımı Tere Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Tere Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tere Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Tere Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Tere Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Tere Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Tere bitkisinin üretiminde ve çoğaltılmasında tohumun büyük önemi vardır. Bu sayede tere bitkisi kolaylıkla ekilerek üretilebilir nitelik kazanmaktadır. Sizin için çok sıklıkla sorulan ve aynı zamanda da araştırılan tere tohumu nasıl ve zaman ekilir? Tere tohumu nasıl olur ve nereden alınır şeklindeki soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik."

Tere tohumu kalitesi ne kadar yüksek olursa üretimi gerçekleştirilen tere bitkisinin verimliliği de o ölçüde yüksek olacaktır. Bu bakımdan tere tohumu seçimi de ayrı bir önem barındırmaktadır. 

Tere Tohumu Nedir? 

Tere tohumu, tere bitkisinin üremesine katkı sağlayan ve koruyucu bir çeper ile çevrelenmiş olan canlı bir embriyo biçimindeki bitkidir. 

Tere Tohumu Nasıl Olur? 

 Belli bir olgunluğa erişen tere bitkisi çiçek açar ve çiçeklerinin kurumasıyla birlikte içinde tohum bulunan kapsüller ortaya çıkar. Kapsül içerisinde oluşan tohumlar ilk etapta yeşil renkte olup belirli bir olgunluğa geldikten sonra koyu saman rengini alır. Tere tohumları susam çekirdeği kadar bir büyüklüğe sahip olduğundan son derece küçük boyutlardadır. 

 Tere Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Haziran ayı içerisinde tere bitkisi tohumlarıyla birlikte hasat edilir ve gölgelik bir alanda kurutulur. Tere tohumunun kuruyan kapsülleri içinde bulunan tohumları ayrılarak tohum elde edilir. Eğer tohum almak için tohumluk olarak ayrılmış tere bitkisi bulunmuyorsa aktarlardan veya internetten tere tohumu alım işlemi yapılabilir. 

 Tere Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Olması gereken tere tohumu ekim derinliği 0,5 ile 1 cm arasında olmalıdır. Ekim yapılan sıralar üzeri 1 cm yahut serpme, sıra üzeri ise 25 ile 35 cm arasında olması gerekmektedir. 

 Tere tohumlarının toprakla buluşturulmadan önce yani ocaklara atılmasından önce 1 gün suda yahut nemli bir bez içinde bekletilmesi tere tohumunun çimlenme yüzdesini artırıcı etki sağlayacaktır. Tohumların ekiminin yapılacak olduğu toprağın ısısının 10 ile 20 derece arasında olması ideal olandır. Tere Tohumlarını kab içerisinde yahut viyollar içinde çimlendirecek iseniz kabın yahut viyolin üst seviyesine 1 cm kala ince elenmiş olan toprak ve torf karışımından meydana gelen toprakla doldurmanız gerekir. 

 Ardından bir fısfıs yardımıyla toprak nemlendirilmelidir. Sonrasında tere tohumları nemlendirilmiş toprağa yerleştirilir. Sonrasında tohumun ekiminin yapılmasının ardından kalan kısmı aynı toprakla doldurulur. Bu şekilde tohumlarının üzerinin toprakla örtülmesinden sonra toprağın yüzeyi fısfıs yardımıyla nemlendirilip şeffaf bir naylon (streç film)ile üzeri kapatılır. 

 Tere Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Tere tohumu ekiminin genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarını kapsayan bir dönem içinde yapılması önerilmektedir. Eğer ekim için tere fidesi kullanılacak ise bu durumda tere fidesi dikimi için önerilen aralıklar tere tohumunun ekim aralıkları ile aynı olabilir. Tere tohumları fide şekline geldiğinde yaklaşık olarak 4-5 cm boya ulaştığında bahçe yahut büyük bir saksıya aktarılabilir. 

 Tere Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Tere tohumunun çimlenmesi 6-10 gün arasında gerçekleşmektedir. Tere tohumları çimlenmeye başladıktan sonra üzerine kapatılmış olan şeffaf naylon kaldırılmalı ve direk güneş ışığına maruz kalmayacak bir noktada tutulmalıdır. 

 Tere Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Toprağa ekili durumdaki tohumların sulama işlemi arada bir toprağın durumu kontrol edilmek suretiyle bir fısfıs kullanılarak yapılır. Yapılan sulama işleminde amaç toprağı nemli tutmaktır. Toprağı çamura dönüştürecek şekilde bir sulama yapılmaması önemlidir. 

 Tere Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Elde edilen tere tohumları öncelikle yabancı maddelerden ve pisliklerinden arındırılır ve sonrasında serin ve kuru bir ortamda yeniden toprağa ekiminin yapılacağı zamana kadar muhafaza edilir. Tohumun saklandığı ortamın nemli olması durumunda çimlenme veya çürüme söz konusu olabilir.

False