GeriSağlıklı Yaşam Sarma kilo aldırır mı? Yaprak, lahana, pazı ve saray sarması kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sarma kilo aldırır mı? Yaprak, lahana, pazı ve saray sarması kilo yapar mı

Sarma kilo aldırır mı? Yaprak, lahana, pazı ve saray sarması kilo yapar mı

"Yaprak sarması hem çok lezzetli hem de zahmetli olan bir yemektir. Türkiye’nin en geleneksel yemeklerinden birisi olarak da bilinir. Bu yemeği neredeyse sevmeyen kimse yoktur. 7’den 70’e herkesin severek yediği bir yemektir. İçine ise, birden fazla pek çok malzeme girer. Sarma kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik."

Her yöreye göre yapılış şekli ve lezzet farkı da değişir. Yöresel lezzetlerde doğu usulü ile yapılan kıymalı yaprak sarması en çok beğenilen dolma türleri arasında yer alır.

 Sarma Kilo Aldırır mı?

 Sarma, yapılışı çok zahmetli ama bir o kadar da lezzetli olan yemeklerimiz arasında yer alır. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan sarmanın yöreden yöreye lezzeti ve yapılışı değişiklik gösteriyor. Yaprak sarma, içinde bulunan pirinç ve et sayesinde yüksek bir kaloriye sahiptir. Yaprak sarma bu nedenlerden dolayı fazla tüketildiği zaman kilo aldırabilir.

 Yaprak Sarma Kilo Aldırır mı?

 Yaprak sarma, içinde bulunan yüksek kalorili iç nedeni ile yüksek bir kaloriye sahip olduğu için kilo aldırmaya yol açabilir. Davet ve gün sofralarının aranan yemeği olarak da bilinen zeytinyağlı yaprak sarma, pirinç ile yapıldığı zaman daha yüksek bir kaloriye sahip olur.

Bir porsiyonun içinde 4 adet sarma olduğunu düşünülürse bu porsiyonun bir kaşık yağa ve 1 dilim ekmek eşit olduğunu bilmeniz gerekir.

Eğer tabağınızda dolu dolu bir sarma olacaksa, alacağınız kalori miktarı ise şu şekilde hesaplayabilir:

1 yaprak sarma: 32 kalori

10 adet sarma: 317 kalori

Bir porsiyon sarma: 125 kalori

5 adet zeytinyağlı sarma ise: 158 kalori

Lahana Sarması Kilo Yapar mı?

 Lahana sarması, ülkemizde yöreden yöreye yapılışı ve lezzeti değişen zahmetli ama bir o kadar lezzetli bir yemektir. 1 tabak dolusu zeytinyağlı lahana sarmasının sahip olduğu kalori miktarı ise, ortalama olarak 300 kaloridir. Üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ve yanında yenilecek olan 2 dilim ekmek ile birlikte 1 porsiyon lahana sarmasının kalori değeri ise, 550 kalorilere kadar çıkar. Bulgurlu, kıymalı ya da çok popüler bir diğer lahana çeşidi olan kara lahana sarması ise ortalama olarak bu kalori değerlerine sahiptir. Kısacası hem beyaz lahana hem de kara lahana sarması aşırıya kaçılmadan yendiği zaman kilo aldırmaz. Özellikle de diyetteyken kara lahana sarması ya da yemeği yerken yanında ekmek tüketmemeye dikkat etmeniz gerekir.

 Pazı ve Saray Sarması Kilo Yapar mı?

 Pazı ve saray sarması, ülkemizde en çok yapılan ve tüketilen sarma çeşitleri arasında yer alır. Pazı, geniş yapraklı ve koyu yeşil olan, sağlık için çok faydalı olan bir sebzedir. Pazı yapraklarından da lezzetli bir sarma yapılabilir. Bir porsiyon pazı sarmasının içinde; 1 köfte ve bir dilim ekmekle birlikte beraber tüketilen sebzeye denktir. Fazla tüketilmediği sürece kilo aldırmaz.

False