GeriEvcil Hayvanlar Kemane Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Kemane Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kemane Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Kemane Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Kemane Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Kemane Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

"Kemane balığı, vatoz benzeri bir balık türüdür. Atlantik kıyılarından Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülmektedir. Keman bir dip balığıdır. Kumluklarda kendilerini kuma gömdükleri bilinmektedir. Genellikle dipte bulunan omurgasızlarla beslenmektedir. Yengeç, karides gibi küçük canlıları da yiyebilmektedir. Kemane balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kemane balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik."

Kemane, vatoz türü bir balıktır, Atlantik okyanusu kıyılarında yaşadığı bilinmektedir. Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülebildiği de bilinmektedir. Kemane balığı, kıkırdaklı bir dip balığı türüdür. Dipte bulunana omurgasız canlılar, yengeç, karides ve diğer küçük balıklarla beslenmektedir. Köpek balığına benzer yüzgeçleriyle bir dip balığıdır. Balıkçıların sürprizi olarak Antalya kıyılarında görüldüğü de bilinmektedir. Diğer balıklar gibi kızarma, ızgara ve çeşitli şekillerde pişirilerek tüketilebilmektedir.

Kedi Balığı Nedir?

Kedi balığı, (Siluriformas), üst sınıf kemikli balık türüdür. Dünyada 2400 balık türünü ve tam 34 balık familyasını kapsayan tatlı su balıklarıdır. Yaşadığı alanda su sıcaklığının 20derece civarında olması gerekmektedir. Kedi balıkları etçil ve otçul olarak beslenebilmektedirler. 1000 yumurta yapabilen kedi balığı yumurtalarını yaptığı yuvaya bırakmaktadır. Koruma görevini ise erkek türler üstlenmektedir.

Kedi Balığı Özellikleri Nelerdir?

Kedi balığı yassı yapılı, pulsuz ve birkaç türü denizde yaşamasına rağmen tatlı su balıklarıdır. Pulsuz ve kemikli ve bıyıklı balıklardır. Özellikleri arasında;

Aşağı doğru bakan ağız yapıları vardır.

Az türü hariç tatlı sularda yaşamaktadır.

Göğüslerinde ve sırt yüzgeçlerinde dikenleri bulunmaktadır.

Ağızlarının önünden sarkan bıyıklarıyla tat-koku almaktadırlar,

Avrupa’da en çok görülen yayın balığı türü olarak bilinir.

Dipten beslenir ve yem olmamak için dikenlerini kullanırlar.

Kedi Balığı Eti Yenir mi?

Kedi balıklarının eti yenmektedir. Denizde yaşayanlar ve tatlı suda yaşayanlar arasında lezzet farkı bulunsa da Avrupa’da yaşayan en yaygın yayın balığı türü olarak bilinmektedir. Boyları 3 metreye kadar varabilen kedi balık türleri Türkiye'nin her bölgesinde de bulunmaktadır.

Kedi Balığı Türleri Nelerdir?

Tek seferde 1000 yumurta bırakabilen kedi balığı, yumurtlama döneminde kuma yuva yaparak yumurtalarını bırakmaktadır. Yumurta koruma görevini erkek balık üstlenmektedir. Bu sürenin uzun olduğu ve yapısı gereği çıkan yumurtanın hemen yuvaya yerleştiği görülmektedir. Yaşadığı su sıcaklığının 20 derece civarında olması gerekmektedir. Işınsal yüzgeçli türleri de buluna kedi balığı türleri bütün dünyada 2400 tür bilinmektedir. Bu balıklar 34 familyaya ait olarak yaşamaktadır. Türkiye’de Mezopotamya yayın balığı, Avrupa’da ise en çok bilinen yayın balığı türüdür.

Kedi Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Çok geniş bir balık ailesi olarak kedi balıkları dünyanın her yerinde yaşamaktadır. Akvaryum balıkları olarak da bilenen kedi balığı türleri oldukça fazladır. En çok tanınan akvaryum türleri, Mochokidae, Aspredinidae, Ariidea, Loricariidae familyalarıdır. Siluriformes takımı ise akvaryum balıkçılarının en çok sevdiği balıkları kapsamaktadır.

Kedi Balığı Nasıl Beslenir

Genellikle dipte beslenirler, çok çeşitli beslenebilme özelliğine sahip balık türleridir. Etçil ve otçul kedi balığı türleri bulunmaktadır. Akvaryum balıkları olarak bilinen türler endüstriyel yemlerle de beslenebilmektedir.

Ne Kadar Süre Yaşar Ömürleri Ne Kadardır?

Yayın balığı türü olarak bilinen Avrupa’nın en yaygın balık türüdür. Kedi balığının geniş kafası, ağız kenarlarında anten gibi bıyıkları bulunmaktadır. Kedi balıklarının küçük türleri, buz balığı, arı, bonjo ve çöpçüler 5 ile 8 yıl arasında yaşayabilmektedir. Büyük türler, Vatoz, Bonjo Cat, Zırhlı kedi balığı ve konuşan vatoz’ un 7 yıl ile 15 yıl arasında yaşadığı bilinmektedir. Akvaryum ortamında 60 yıl yaşayabildiği bilinmektedir.

False