GeriKadın Sağlığı Kadınlarda basur olur mu ve neden olur? Kadınlarda hemoroid belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda basur olur mu ve neden olur? Kadınlarda hemoroid belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavi edilir?

Kadınlarda basur olur mu ve neden olur? Kadınlarda hemoroid belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavi edilir?

"20 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda basur görünebilir. Üstelik kadınlarda basur görülme oranı erkeklere göre biraz daha fazladır. Peki, kadınlarda basur olur mu ve neden olur? Kadınlarda hemoroid belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavi edilir? Kadınlarda meydana gelebilecek basur üzerine ayrıntıları derledik."

Kadınlarda basur erkeklere göre daha fazla yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Daha çok 20 ve 50 yaş arasında bulunan kadınlarda yaygın olarak ortaya çıkar. Tabii aynı yaş kriteri erkekler için de geçerliliğini korur. Gebelik döneminde meydana gelen fiziksel değişim ya da doğum anında olası zorlanmalar neticesinde bu durumun yaşanabileceğini söylemek mümkün. Ancak bunlar kesin bilgi olmamakla beraber, belirtilere karşı bir uzman doktora görünmek en önemli husustur.

Kadınlarda Basur Neden Olur?

Basur hem erkeklerde hem de kadınlardan meydana gelen önemli sağlık sorunlarından biridir. Hatta erkeklere göre kadınlarda basur daha fazla öne çıkar. Genelde ise 20 ve 50 yaş arası olan kadınlar için bu durum yaygın olarak yaşanır. Meydana gelebilecek bazı fizyolojik durumlar neticesinde kadınlarda basur meydana gelir.

- Fazla kilodan dolayı toplardamarlarda meydana gelen basınç oluşumu
- Gebelik ve doğum anında ıkınmayla ile beraber ortaya çıkan problem
- Hamilelik ile birlikte en sık yaşanan sorunlar içerisindeki hemoroid
- Doğuştan meydana gelen fizyolojik birtakım problemler

Soruna bağlı olarak değişik yaş kriterleri üzerinden kadınlarda basur oluşumu meydana gelir. Özellikle gebelik ile birlikte kadınlarda rahim ve makat bölümündeki basınç sebebiyle, beslenme ve dışkılama düzeni bozulur. Bu düzenin bozulması ile beraber hemoroid oluşumuna meydan verir. Sonuç olarak kadınlarda basur gebelik ve hamilelik ile birlikte ortaya çıkar.

Kadınlarda Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda hemoroid ile beraber basur meydana gelir. Fiziksel açıdan ise yaşanabilecek olası basur problemine karşı belirtiler söz konusudur.

- Dışkıda kan ortaya çıkması
- Anüs yakınlarında kaşıntıya sebep olan ağrılı ve şiş yumrular
- Anüs çevresinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi
- Oturmakla meydana gelen ağrılar

Özellikle hamilelik ve gebelik dönemi ile beraber ortaya çıkan basınç nedeniyle, oluşan hemoroid basur sorunu yaratır. Bu da doğal olarak yukarıda verilen belirtilerin basurun meydana geldiğini gösteren durumları anlatır.

Kadınlarda Hemoroid Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir?

Kadınlarda yaşanabilecek olası hemoroid üzerinden basur için, mutlaka Öncelikle ilgili doktora başvurulması gerekir. İlk evrede hemoroid sorunlara karşı doktor kontrolünde diyet uygulanır. Yapılan bu diyet sayesinde rahim ve makat bölümündeki basınç önemli oranda azaltılır. Ayrıca ılık su oturma banyosu düzenli şekilde ele alınır. Profesyonel yöntemler ışığı altında doktor kontrolü ile ilaç tedavisi bu konuda en önemli hususlar arasındadır. Bu şekilde endişe duyulmadan kadınlar hemoroid problemine karşı rahatlama hissini elde eder. Yapılan bu tedaviler belli bir süre içerisinde hemoroid problemini önemli oranda ortadan kaldırır. Mutlaka hemoroid ve basur üzerinden ortaya çıkan belirtileri takip etmek ve buna göre doktora başvurmak önemlidir.

Kadınlarda Basuru Geçirmek İçin Ne Yapılabilir?

Posa yönünden zengin meyveler tüketimi ile birlikte kadınlarda basur probleminin önüne geçme şansı elde edilebilir. Elma ve armut ile avokado gibi meyveler bu konuda öne çıkar. Aynı şekilde yine posa yönünden zengin sebzeler içerisinde Enginar, bezelye, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler ile fasulye gibi kaynaklar değerlendirilir. Bu kaynaklar üzerinden sebze ve meyveler dengeli şekilde tüketilmelidir. Tabii uzman bir doktor kontrolünde yapılacak tedavi yöntemi ile bu kaynakları tüketmek daha da önemlidir. Sonuç olarak kısa bir zaman içerisinde hemoroid ve basur probleminden kurtulma şansı elde edilir.

 

False