GeriSağlıklı Yaşam Guatr kilo aldırır mı yoksa verdirir mi? guatr kilo almayı ve vermeyi engeller mi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Guatr kilo aldırır mı yoksa verdirir mi? guatr kilo almayı ve vermeyi engeller mi

Guatr kilo aldırır mı yoksa verdirir mi? guatr kilo almayı ve vermeyi engeller mi

"Kilo almanın veya vermenin altında birçok sağlık sorunu da bulunuyor olabilir. Yaşadığınız bir sağlık sorununun kilonuz üzerinde bir etkiye sahip olup olmadığını anlamak isteyebilirsiniz. Guatr da bu rahatsızlıklardan birisi olarak ifade edilebilir. Guatr kilo aldırır mı yoksa verdirir mi? Guatr kilo almayı ve vermeyi engeller mi tüm detayları ile derledik."

Guatr, tiroit bezinin büyümesine bağlı olarak gözle görülür bir hale gelmesine halk arasında verilen bir isim olarak bilinmektedir. Tiroit bezi, boynun ön alt kısmında ve nefes borusunun çevresinde yer almaktadır. Tiroit bezinin gözle görülür bir şekilde büyümesi ve şişmesi ise guatr olarak adlandırılmaktadır. Guatr, kilo vermeyi ve kilo almayı zorlaştırıcı bir etkiye sahip olabilir. Tiroid bezinin çalışma hızına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

 Guatr Kilo Aldırır mı Yoksa Verdirir mi?

 Yaşanılan bir takım sağlık problemlerinin kilo almak ve kilo vermek üzerinde de etki oluşturduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Tiroid bezinin çalışma hızına göre ise bu durum değişiklik göstermektedir. Eğer tiroid bezi yavaş çalışmıyorsa tek başına guatr bulunması, kilo alımına neden olmamaktadır. Tiroid, enerji metabolizmasını düzenleyen organlardan birisi olarak da ifada edilebilir. Yemek yenildiğinde yiyeceklerin enerjiye dönüşmesi, tiroid hormonu sayesinde mümkün olmaktadır.

 Tiroid fazla miktarda bulunması ve hormon üretmesi, hipertiroid olarak bilinmektedir. Bu durumda kişilerin çok fazla yemek yemelerine rağmen hızlı bir şekilde kilo verdikleri görülmektedir. Tiroid hormonunun az salgılanması durumunda ise kişilerin az yemek yediği halde kilo aldığı görülmektedir.

 Kişinin kontrolsüz bir şekilde kilo almasının altında farklı sağlık sorunları bulunabilmektedir. Tiroid yetmezliği de kilo aldırmakta olan rahatsızlıklardan birisi olarak ifade edilebilir. Guatr rahatsızlığında metabolizma hızı oldukça önemlidir. Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlara bağlı olarak kişinin kilo almasında veya vermesinde bir takım zorlukların meydana gelebileceğini söylemek mümkündür.

 Guatr Kilo Almayı ve Vermeyi Engeller mi?

 Guatr, tek başına kilo alınması veya kilo verilmesi üzerinde etkili değildir. Kilo almak genel olarak tiroid yetmezliği durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Tiroid yetmezliği, metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bu durum ise kişinin kilo almasına yol açmaktadır. Bir kişi de tiroid bezi yetmezliği olması durumunda kilo vermek için öncelikli olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

 Guatr olan kişilerde hipertiroidi olması durumunda ise vücudun metabolizması oldukça hızlı çalışmaktadır. Bu durumda ise yenilen yiyeceklerin hızlı bir şekilde yakılması ve hızlı bir şekilde kilo verildiğinin görülmesi mümkün olmaktadır.

 Bu durumda guatr tek başına kilo almak veya kilo vermek için bir engel değildir. Asıl önemli olan tiroid bezinin çalışma hızı olarak ifade edilebilir. Kilo alamamak veya kilo verememek oldukça ciddi bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Bu durumun düzeltilmesi ve kontrol altına alınması için ise mutlaka doktor muayenesi yapılması gerekmektedir.

 

False