GeriSağlıklı Yaşam Çorba kilo aldırır mı? hazır bardak, çabuk, sütlü, yoğurtlu ve ayranlı çorba içmek kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çorba kilo aldırır mı? hazır bardak, çabuk, sütlü, yoğurtlu ve ayranlı çorba içmek kilo yapar mı

Çorba kilo aldırır mı? hazır bardak, çabuk, sütlü, yoğurtlu ve ayranlı çorba içmek kilo yapar mı

"Bazı gıdalar hem hafif olmaları hem de tokluk hissini arttırdıkları için özellikle diyet listelerinde yer almaktadır. Çorba da bu yiyeceklerden biri olarak ifade edilmektedir. Pek çok malzemeden yapılan çorbalar besleyici oldukları kadar hafif ve kalori değerleri de az olan gıdaların başında gelmektedir. Peki, çorba kilo aldırır mı? Hazır bardak, çabuk, sütlü, yoğurtlu ve ayranlı çorba içmek kilo yapar mı tüm detayları ile sizler için derledik."

Çorbalar vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek olan besin maddelerinden biri olmaktadır. Diyete olan katkısından dolayı çorbalar diyet listelerinde yer almaktadır.

 Çorba Kilo Aldırır Mı?

 Çorba, tokluk hissini arttırdığı için diyet listelerinin kurtarıcısı olan bir besin olarak ifade edilmektedir. Sulu formda hazırlanan çorbalar midede yer kaplayarak kişilerde çabuk doymaya yol açmakta ve bu sayede fazla yemek yeme hissi ortadan kalkmaktadır. Çorbanın mide sağlığına da katkıları bulunmaktadır. Mide asidinin dengede kalmasını sağlayan çorbalar sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına da yardımcı olmaktadırlar. Çorbalar lif oranı yüksek olan bakliyat ve sebzelerle hazırlanan besin maddeleri olarak ifade edilmektedir. Sıcak ya da ılık tüketilmesi tavsiye edilen çorbalar metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır.

 Çorbalar vitamin ve mineral bakımından zengin besin değeri yüksek olan yiyecekler olmaktadır. Ancak diyet listelerine eklenecek ya da sağlık sorunu olanlar için hazırlanacak çorbalarda yağ ve tuz dengesini iyi ayarlamak gerekmektedir. Aksi taktirde tuzu fazla olan çorba vücutta ödeme yol açabildiği gibi yağlı çorbalarda diyet yapanlar için uygun olmamaktadır. Çorba tüketirken limon sıkmak ya da herhangi bir baharatı eklemenin diyet için bir sakıncası bulunmamaktadır. Hatta çorba içine katılan bazı baharatlar metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır.

 Protein ağırlıklı çorbalar tokluk hissinin artmasına yardımcı olmaktadır. Örneğin, tavuk, hindi ya da et suyu ile yapılan çorbaların besleyici özellikleri daha fazla olmaktadır. İçinde tereyağı, nişasta, pirinç, sakatat, krema ve buna benzer kalorisi yüksek olan besin maddelerinin diyet yapan kişilerin çorbalarında bulunmaması gerekmektedir.

 Hazır Bardak, Çabuk, Sütlü, Yoğurtlu ve Ayranlı Çorba İçmek Kilo Yapar mı?

 Çorbalar düşük kalorili bol vitamin ve mineralli yiyecekler olmaktadır. Çorbalar antioksidan, folik asit, beta karoten ve C vitamini başta olmak üzere pek çok faydalı besinlerden oluşmaktadır. Diyetini çorba ağırlıklı olarak tercih eden kişilerin dikkat etmeleri gereken birtakım hususlar bulunmaktadır.

 Diyet listelerine eklenecek olan çorbanın kalori değeri düşük besin değeri yüksek olanlardan olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle kremalı, bol yağlı ve hazır çorbalardan uzak durmak gerekmektedir. Hazır çorbalar içlerinde bulunan nişastadan dolayı diyet listeleri için uygun olmamaktadır. Kremalı çorbalar da yüksek kaloriye sahip olmalarından dolayı diyet listeleri için uygun değillerdir. Bunun dışında süt ve yoğurtla yapılan çorbalar hem besleyici hem de diyet yapanlara daha uygun alternatifler arasında değerlendirilmektedir.

False