GeriBitki Bakımı Çam Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Çam Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çam Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Çam Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Çam Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Çam Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Çam ağacı görüntü olarak güzel, her zaman yeşil yaprakları ile çevreyi güzelleştiren ağaçtır. Çam ağacının pek çok türü bulunmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de en çok yetiştirilen ağaç türlerinden bir tanesidir. Yılbaşının bile simge ağacı olarak bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar."

Çam ağacı yetiştirmek için çam ağacının tohumunu kullanmak gerekmektedir. Bunun için belirli işlemlerin yapılması gerekir. 

Çam Tohumu Nasıl ve Zaman Ekilir? 

Türkiye’de hemen her yerde çam ağacı yetişmektedir. Dört mevsim yeşil kalan bu ağacın bakımı da oldukça kolaydır. Çam ağaçları oldukça uzun ömürlüdür ve yaklaşık 1000 yıl yaşayan türleri vardır. Farklı iklim koşullarına karşı dayanıklılık gösterirler. Çam ağaçlarının kozalaklarının iç kısmında çam tohumları vardır. Çevre kirliliğine karşı oldukça faydalı bir ağaçtır. 

 Çam ağacının bakımı ve yetiştirmesi kolaydır. Yetiştirme aşamasında aşılama ya da tohum yönteminin kullanılması gerekir. Tohum aşamasında ekim yapılacaksa, çam ağacının soğuklama denen evreyi geçmesi gerekir. Bu dönem geçmezse filizlenme süreci uzar. Çam ağaçlarının kozalakları vardır. Bu kozalakların içinde bulunan tohumlar toprağa ekilir ve çam ağacı yetişir. 

 Bazen çam ağaçlarının kozalaklarından toprağa düşen tohumlar kendiliğinden yetişir. Yetiştirmek isteyenler, kahverengi kozalak toplayarak bunların tohumunu çıkarabilir. Çam ağaçlarının tohumu, fıstığı andırır. Bu tohumlar ekilerek çam ağacı yetiştirilir. Çam ağacı tohumunu üzerindeki reçineye dikkat edin. Bulaştığı zaman kolay temizlenmez. Kabuğu çıkartılır. Nemli bezin içinde 3-4 gün sulama yaparak bekletilir. Çam tohumu şiştikten sonra dikilir. 

 Dikime hazır hale gelen tohum, toprağa aralıklı bir şekilde dikilir. Sonra can suyu verilir. Tohum toprak ile bütünleşir. Toprağın nemli olması önemlidir. Fide halinde olan çam ağacının saksı ya da bahçede yetişmesi söz konusudur. Bulunduğu ortamı güzelleştiren bir ağaçtır. Çam ağacının dikimi için en uygun zaman ilkbahar olacaktır. Çam ağacı sonbaharda dikilmez. Toprağın sıcaklığı nedeniyle en uygun zaman ilkbahardır.                                                

 Çam Tohumu Nasıl Olur ve Nereden Alınır? 

 Çam ağacının tohumu şekli olarak fıstık şeklini andırır. Çam tohumunu aktarlardan bulmak mümkündür. Ya da açık havada dolaşırken ağaçların dibinden çam tohumlarını toplayabilirsiniz. Kahverengi kozalakların içindeki fıstıklardan çam ağacı yetişmektedir. Bu nedenle sağlıklı kozalakları toplayarak dikkatli bir şekilde tohumu çıkartılabilir. 

Bunun dışında bazı büyük marketlerde çam ağacı tohumu satılır. İnternet üzerinden bitki ve ağaç tohumu satan siteler bulunmaktadır. Bu siteler aracılığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Organik ürün satışı yapan sitelerde de çam ağacı tohumu veya farklı tohumlar temin etmeniz mümkündür. Çam ağacı yetiştirilmesi ve bakılması kolay olan bir ağaçtır.

 

False