GeriMutfak Tüyoları Terbiye nedir, nasıl yapılır? Terbiye ve meyane arasındaki fark nedir? Çorba terbiyesi yapımı ve püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Terbiye nedir, nasıl yapılır? Terbiye ve meyane arasındaki fark nedir? Çorba terbiyesi yapımı ve püf noktaları

Terbiye nedir, nasıl yapılır? Terbiye ve meyane arasındaki fark nedir? Çorba terbiyesi yapımı ve püf noktaları

Terbiyeler, çorbalara lezzet katmak için sık sık kullanılıyor. Farklı şekillerde hazırlanan terbiye, çorbaya kıvam da katıyor. Çorbadan çorbaya da değişik terbiye tarifleri uygulanıyor. Peki terbiye nedir, nasıl yapılır? Terbiye ve meyane arasındaki fark nedir? Çorba terbiyesi yapımı ve püf noktaları...

Çorbaların mutfağımızda yeri başka. Bazı çorbalar terbiye ile hazıralanıyor. Limonlu, yoğurtlu, sütlü, unlu ve sirkeli sarımsaklı terbiyeler çorbaya göre tercih ediliyor. İşte farlı terbiye tarifleri...

TERBİYE NEDİR?

Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.

TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor. Fransız mutfağındaki adı roux olan meyanebeşamel, velute, espanyol gibi temel sosların da ana malzemesidir.

Terbiyesi nasıl yapılır?

Çorbalar için 5 farklı terbiye tarifi tercih ediliyor. Limonlu, yoğurtlu, sütlü, unlu ve sirkeli sarımsaklı terbiyler çorbalarda kullanılıyor.

LİMONLU TERBİYE NASIL YAPILIR?

1 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun suyu

Yumurta sarısını ve limonun suyunu bir kasede güzelce çırpın. Karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin.

SİRKELİ SARIMSAKLI TERBİYE NASIL YAPILIR?

2 diş sarımsak
1 fincan sirke
2 adet yumurta sarısı

Sirke, sarımsak ve yumurta sarısını bir kasede iyice karıştırın. Kaynayan çorbanızı kısık ateşe alıp yavaş yavaş terbiyeyi ekleyerek karıştırın. Çorbanızı bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Sirkeli sarımsaklı terbiye genellikle paça ve işkembe çorbalarında tercih edilir.

YOĞURTLU TERBİYE NASIL YAPILIR?

1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Kıvamı koyulaşına kadar çırpın. Çorbanızı kısık ateşe alın. Yoğurdun kesilmesini engellemek için çorbadan bir kepçe alıp terbiye ile karıştırın. Ardından çorbaya ilave edip karıştırın. Bu terbiye de şehriye ve yayla çorbasında kullanılıyor.

UNLU TERBİYE NASIL YAPILIR?

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un

Unu tereyağında hafif kahverengi olana kadar kavurun. Ardından çorbadan bir kepçe alıp terbiye ile karıştırın. Çorbanın altını kısıp terbiyeyi karıştırarak ekleyin.

SÜTLÜ TERBİYE NASIL YAPILIR?

Yarım su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı

Süt ve yumuta sarısını çırpın. Çorbadan bir kepçe alıp üzerine ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra kısık ateşteki çorbaya yavaş yavaş ilave edin.

False