GeriPasta Tarifleri Mozaik pasta tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mozaik pasta tarifi

Mozaik pasta tarifi

Mozaik pasta tarifi sayesinde çoğumuz için her zaman en sevdiğimiz tatlılardan bir tanesi olan mozaik pasta nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Kimimize bir dilim asla yetmez. En güzeli de mis kokulu bir bardak sıcacık çayla yenmesi. Ayrıca istediğiniz an hızlıca yapılabilmesi de mozaik pastayı baş tacı haline getiriyor. Sizinde canınız istediyse, işte mozaik pastanın malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun...

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 2 paket bisküvi
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 4 yemek kaşığı toz şeker

Mozaik pasta tarifi Nasıl yapılır?

  • Mozik pasta yapımı için ilk olarak bir kaseye bisküvileri iri olacak şekilde kırın.
  • Bir tavada tereyağını eritip kakaoyu ekleyin. Kakao ve tereyağ güzelce karıştıktan sonra şeker ve sütü ilave edin.
  • Sosunuzun kıvamı hafif yoğunlaşana kadar karıştırın. Hazır olunca ocaktan alın ve dinlendirin.
  • Daha sonra hazırladığınız sosu bisküvilerin üzerinde gezdirip iyice karıştırın.
  • Karışımı da streç filme sarıp rulo haline getirin.
  • Tatlınızı buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Mozaik Pasta nedir?

Mozaik pasta, küçükken bayılarak yediğimiz ilerleyen yaşlarda da doyumsuz tadından kesinlikle vazgeçemediğimiz baş tacı bisküvili tatlı çeşitlerimizden biri. Annelerimizin misafir ağırladığı günlerde çok sevilmesi nedeniyle özellikle yapmayı tercih ettiği bu özel tatlı, hem pratik yapımı hem de damaklara hitap eden çikolatalı tadıyla diğer pastalardan ayrılıyor. Evlerde hazırlanan pudinglerle daha da leziz bir hale gelen mozaik pasta, birçok pasta türü ile kıyaslandığında daha az malzeme ile yapılabildiği için pratik olmasının yanında çabuk hazırlanabilen bütçe dostu bir tat.

Mozaik Pasta Çeşitleri

Mozaik pasta, ismini mozaik taşlarına benzeyen görünümünden alıyor. Yapılışı itibari ile oldukça pratik bir tatlı olan mozaik pasta öğlen ve ikindi çaylarının, dinlenme esnasında içilen kahvelerin yanında yenilen harika bir lezzet. Gün içinde tüketiminin yanı sıra akşam yemeklerinden sonra da hafif bir tatlı olduğu için yenilmesi mümkün olan özel bir pasta. Mozaik pasta denildiği zaman akla ilk gelen çikolatalı puding ve bisküvi oluyor. Temel malzemeleri petibör bisküvi, süt, şeker, tereyağı ve kakao olan mozaik pasta günümüzde birbirinden nefis ve güzel çeşitleriyle sofraları süslüyor.

Mozaik pasta en fazla bilinen klasik hali dışında pek çok leziz türü ile hem midemize hem de gözümüze hoş geliyor. En fazla beğenilen, bazıları ise daha az bilinen mozaik pasta çeşitleri ise şöyle:

- Muhallebili Mozaik Pasta

- Çikolata Soslu Pudingli Mozaik Pasta

- Bitter Çikolatalı Mozaik Pasta

- Havuçlu Mozaik Pasta

- Beyaz Çikolatalı Mozaik Pasta

- Minyatür Mozaik Pasta

- Elmalı Mozaik Pasta

Mozaik Pasta Püf Noktaları

Mozaik pasta yapmak isteyenler mozaik pasta tariflerini incelerken bu beğenilen pastayı lezzetli bir şekilde yapabilmek için püf noktaları hakkında da bilgi edinmek istiyor. Bu konuda mozaik pasta yapımının en önemli püf noktasının sos oranının doğru olarak ayarlanması olduğu ustalar tarafından belirtiliyor. Çikolata sosunun çok fazla yapılması halinde bisküviler daha fazla eriyecek ve sosun içinde kaybolacaktır. Bu nedenle pastanın yapış yapış bir görünüm almasına ve çikolata sosunun çok yoğun olmasına izin verilmemelidir.

Çikolata sosunun miktarının çok az olması halinde ise bisküvilerin emebileceği yeterli oranda ıslaklık olmayacağında bu da mozaik pastanın kıvamını ve lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca az miktarda çikolata sosu kullanımı ortaya kupkuru, şekil vermesi oldukça zor olan ve bisküvi tadı ağır basan bir mozaik pasta çıkaracaktır. Tüm bu açıklanan nedenlerle leziz, bir dilim yiyen kişinin diğer dilimi düşlediği harika bir mozaik pasta yapmayı düşleyenler mutlaka sos oranını doğru bir şekilde ayarlamalıdır.

Mozaik Pasta Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Mozaik pasta yapımında nefis bir lezzet elde etmek için öncelikle tariflerde belirtilen miktar ve malzemeler eksiksiz bir şekilde hazır edilmelidir. Mozaik pastada miktarlar oldukça önemlidir. Mozaik pastayı daha nefis yapacak lezzet önerileri şöyle sıralanabilir:

- Tereyağını yakmadan eritmek ve eriyen yağın içerisine uygun ölçülerde süt, şeker ve kakao ekleyerek yoğurmak

- Tereyağı ile malzemeleri iyice karıştırmak

- Bisküvileri çok fazla ufaltmamak

Mozaik Pasta Sunumları

Mozaik pasta, derin dondurucuda en az 6 saat bekletilerek üzerine hazırlanan çikolata sosu, puding dökülerek ve sonra dilimlenerek servis edilen özel bir lezzet. Afiyetle yenilen ve çay saatlerinin vazgeçilmez tadı mozaik pastanın içerisine meyve veya meyve kurusu da katılabilmektedir. Bununla birlikte muhallebi sosu, Antep fıstığı, ceviz, fındık gibi kuruyemiş süslemeleriyle servisi tercih edilebilen bir pastadır.

Mozaik Pasta Kaç Kalori?

Mozaik pasta içerisinde bulunan bisküvi ve çikolatadan ötürü yüksek bir kalori değerine haiz bir pastadır. Bir dilim mozaik pastada ortalama olarak 331 Kcal (kalori) bulunuyor. Kalori oranını düşürmek isteyenlerin bisküvi yerine yulaf kullanabileceği belirtiliyor.

Mozaik Pasta Kilo Aldırır mı?

Mozaik pastayı yemekten hoşlananlar, bu nefis pastanın kilo aldırıp aldırmayacağını merak ediyor. Mozaik pasta bir dilimi ortalama 331 kalori olan bir pasta çeşidi olarak yüksek kalorisi olmaması nedeni ile kilo alımına yol açabilen bir tatlı değildir. Bununla birlikte daha fazla kalorili tatlılarında mevcut olduğu düşünüldüğünde bir dilim tüketimi ve düzgün bir şekilde spor yapılması halinde kilo alımının tamamen önüne geçilebilir. Fazla tüketiminden ise kesinlikle kaçınılmalıdır.