Tayland, resmi adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesidir. Sınırları batıda Burma, doğuda Kamboçya, kuzeyde Laos ve güneyde Malezya ülkeleri bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.
Tayland 513.120 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük 51. ülkesidir. Nüfusu ise yaklaşık 67 milyondur ve bu Tayland'ı dünyanın en kalabalık 20. ülkesi yapmaktadır. Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri Bangkok'tur. Etnik Tayların yanı sıra Çin, Khmer, Laos ve Malay kökenli halklar da Tayland'da yaşamaktadır.
Ülkenin resmi dili Taycadır. Nüfusun yüzde 95 lik bir bölümü Budizm dininin Theravada koluna mensuptur. Ayrıca animizm inanışı ve İslâm dîni de yaygındır.
Tayland Krallığı Parlamenter Monarşi ile yönetilmektedir. 1946 yılından beri tahtta bulunan Çakri Hanedanı mensubu kral IX. Rama devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkanı unvanlarına sahiptir.
Tayland’da su altı boru hattında meydana gelen petrol sızıntısının ardından Mae Ramhueng Plajı, afet bölgesi ilan edildi. Yüzlerce petrol şirketi çalışanı ve donanma personeli, Mae Ramhueng kıyı şeridinin temizliğinde görevlendirildi
#TaylandÇok Çok Thai’ın iki ay önce Pera’da açılan yeni restoranı Çok Çok Pera’nın mutfağında uzun yıllar Tayland Kraliyet Ailesi’nin yanında çalışmış olan şef Khun Nuch var. Karidesli ve tavuklu pomelo salatasını ve minik kızarmış ekmekler üzerinde erik sosuyla sunulan tavuğu bıkmadan yiyebilirim. En çok dikkatimi çekense soslar oldu, bir sos için 15 malzeme kullanılmış.
#ThaiNişantaşı’ndaki Noy, adı gibi ufak tefek, sevimli bir Tay restoranı. Mutfağın başında, Taylandlı annesinden öğrendiği lezzetleri geleneksel usulde pişiren Zeynep Hatipoğlu var. Karidesli otantik pad thai ve ev yapımı yeşil köriyle pişen dana kaburga menünün öne çıkan lezzetlerinden.
#Tayland MutfağıTayland 1238 yılında Sukhothai Krallığı adıyla kuruldu. Ülkenin başkenti Bangkok, milli marşı ise Phleng Chat Thai'dir. Resmi olmayan verilere göre, Tayland'ın nüfusu 540 milyon 239 bindir. Tayland hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TaylandTayland'ın haritadaki konumu zaman zaman gündemdeki haberler nedeniyle merak konusu oluyor. Dünya'nın en turistik ülkelerinden birisi olan Tayland, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Tayland'ın zengin tarihi geçmişi Ayutthaya ve Sukhothai antik şehirlerinde gözlemlenebilir. Her iki şehirde de antik Siyam krallıklarının görkemli günlerinden kalma önemli tapınaklar ve heykeller bulunmaktadır. Hint, Çin ve Güneydoğu Asya mutfaklarının bir karışımı olan Tayland mutfağı dünya çapında meşhurdur. Peki, Tayland nerede? Tayland'ın haritadaki konumu...
#Tayland NeredeKoronavirüs salgını hızla devam eden aşılama kampanyasıyla tüm dünyada kontrol altına alınmaya başlamışken ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve Delta adı verilen varyantın her köşeye yayılmasıyla vaka sayılarında patlama yaşanıyor. Delta etkisinde kalan ülkelerden biri olan Tayland'da çareyi havalimanı deposunu hastaneye dönüştürmekte buldu.
#TaylandTayland'da çekilen ve sosyal medyada paylaşılarak yayılan görüntüler izleyenleri şoke etti. Maymunlar sokakları istila etti, bu yetmezmiş gibi birçok maymundan oluşan çeteler birbiriyle savaşa girişti. Normalde sık rastlanmayan bu görüntülere Kovid-19 salgının sebep olduğu belirtiliyor.
#TaylandABD, Avustralya ve İngiltere tarafından Pasifik bölgesinin güvenliğini amaçlayan Aukus Anlaşması sonrasında, bölgede Çin’e karşı adımlar atılmaya devam ediyor. Avustralya Dışişleri Bakanı Pasifik ülkesi Fiji’ye gitti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Pasifik’in 8 ülkesini kapsayan 10 günlük ziyaret maratonuna çıktı.
#AvusturyaOk, yay ile birlikte kullanılan en eski savaş aletlerinden biridir. Sehim ve navek kelimeleri ok sözcüğüyle eş anlamlıdır. Ok ile başlayan en popüler isimlerden bazıları şunlardır. 1- Okan 2- Okşan 3- Oktay 4 Oksal 5- Okay 6- Oker 7- Okbay. Sonu ok ile biten kelimelerden oluşan listeyi sizler için derledik.
#EğitimTürkiye, sağlık turizmi kapsamında diş tedavisi, estetik tedavi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisi için de Avrupalıların bir numaralı uğrak noktası oldu. Sağlık turizmi için Türkiye’ye gelen kişi sayısı 642 bin 444 kişi olurken, bunların 400 binini Avrupalılar oluşturdu. Sağlık turizmi geliri 1 milyar doları aştı.
#Sağlık