Psikoloji haberleri sayfasında Psikoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9563 Psikoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Psikoloji, insan davranışları ve zihinsel süreçleri ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen ve araştıran bilim dalıdır. Psikoloji diğer bilimlere kıyasla çok daha kısa bir geçmişe sahiptir. Bu kısa süre içinde psikoloji değişik biçimlerde tanımlanmıştır. İlk tanım insan zihninin yapısının incelenmesi biçimindeydi. İnsan zihnini gözleyebilmenin olanaksızlığı karşısında psikologlar, psikolojiyi "gözlenebilen davranışların bilimsel incelemesi" biçiminde tanımlamışlardır. İnsan zihninin davranış üzerindeki etkisini kabul etmeyen bu yaklaşıma, psikoloji içinde tepki oluşmaya başlamış, bellek süreçleri ve düşünme gibi zihinsel işlevleri inceleyen bilişsel psikoloji ortaya çıkmıştır.
Hâlâ peluş oyuncakları ile uyuyan yetişkinleri görünce biraz tuhafımıza gidebilir, ya da çocuksu bulabiliriz ama peluş oyuncaklarla uyumanın bilmediğimiz faydaları varmış. Bunu biz değil uzmanlar söylüyor.
#PsikolojiBolu Kartalkaya’daki otelde çıkan yangın sonrası, biz baskıya girerken, 23 Ocak Perşembe günkü resmi verilere göre, hayatını kaybeden 78 kişinin arasında çok sayıda çocuk da vardı. Gülay ve Gizem bu hafta hepimizi derinden sarsan bu vahim olayı çocuklarımıza nasıl anlatacağımızı bir uzmanla konuştu.
#ÇocukKahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yolda yürürken tanımadığı bir kişi tarafından saldırıya uğrayan genç kız korku dolu dakikaları, “Sağ gözüme perde indi, sol gözümden kanlar aktı” sözleri ile anlattı. Olay sonrası polis ekiplerince yakalanan ve mahkemeye çıkarılan saldırgan Y.E.Y'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
#KahramanmaraşGünümüzde popüler psikoloji ve kişisel gelişim uzmanları danışanlarına “Kendini sev, sen özelsin, en iyisine layıksın, ne istersen yapabilirsin” gibi sözler söylüyor. Klinik psikolog ve yazar Şule Öncü ise “Sevgi etkileşimsel bir olgudur, sevmek için öncelikle bir öteki lazımdır. Patolojik narsisizmin seküler zikir cümleleri bunlar” diyor. ‘Kendini sevme’ye bir de bu pencereden bakalım.
#PsikolojiBazı sözler için “Kavgada bile söylenmez” denir. Ama asıl kimi sözler var ki uzmanlara göre özellikle de çiftler arası kavgada söylenmemesi gerekiyor. “Abartıyorsun” örneğin… “Bu mesele mi şimdi” ya da... Uzmanlar bu sözlerin neden kavgayı sakinleştirmek yerine aksine alevlendirdiğini tek tek nedenleriyle açıkladı.
#KavgaAkıllı telefonların renkli ve dikkat çekici simgeleri, kullanıcıların ekran başında geçirdiği zamanı artırıyor. Psikologlar ise popüler uygulamaların tasarımında kullanılan gizli ayrıntıları ortaya çıkardı. İşte detaylar…
#SağlıkIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar BaltaşÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonÇalışandan sorumluluk alması, inovasyona katkı sağlaması ve zor bir durumda hızlıca çözüm üretmesi bekleniyor. Peki hata yapabilir mi? Tehlike yaratacak bir prosedür eksikliğini önceden fark edip yönetime iletebilir mi? Prof. Dr. Acar Baltaş psikolojik açıdan güvenli bir iş yerinin kötü haber verme kültürü gelişmiş bir yapıda inşa edilebileceğini vurguluyor.
#İş YeriMental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk YazarYaşımız kaç olursa olsun, her gün çocukluğumuzu içimizde taşıyoruz. Bir olaya verdiğimiz ani sinirli, neşeli ya da savunmasızca tepkiler içimizdeki çocuğun bir göstergesi. Peki acaba içinizdeki çocuk ne kadar yaralı, ne kadar öfkeli ya da neşeli? Hiç içinizdeki küçük sese dikkat ettiniz mi? Bu haftaki yazımızı içsel zayıflıkları veya sıkıntıları iyileştirmeye yardımcı olmak için derledik. Hazırsanız içinizdeki çocuğa seslenmeye başlayalım...
#İçinizdeki ÇocukAşırı konuşan biri genelde girişken ya da öz güveni yüksek olarak nitelendirilir ancak uzmanlar bunun kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm gibi bazı zihinsel hastalıkların bir işareti olabileceğini söylüyor. Sohbet sırasında karşısındakine söz hakkı vermeyen ve aşırı konuştuklarının farkında bile olmayan bu insanların hangi nedenlerle bu davranışı sergilediklerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik ve Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli ile konuştuk.
#SağlıkSadece kötü olaylar bizi üzüp endişeli, kaygılı, hüzünlü hissetmemize sebep olmuyor. Bazen emek verip dört gözle beklediğimiz halde, gerçekleştiğinde bizi çok zorlayan durumlarla da karşılaşıyoruz hayat içinde. Ama esas olan psikolojik olarak sağlam kalabilmek. Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk “Düşebilirsiniz ama düştüğünüzde tekrar ayağa kalkabilmektir psikolojik sağlamlık” diyor.
#Melis YılmazRuh sağlığı ve hayata dair zihin açan görüşleriyle tanıdığımız Prof. Dr. Yankı Yazgan gelecekle ilgili olarak kendini ‘umutlu karamsar’ diye tanımlıyor ve “Negatif olasılıkları iyi tartmanız gerekiyor ki asıl gerekeni yapın” diyor. Prof. Dr. Yazgan’a göre kişinin kendi değerini kimin biçeceğine karar vermesiyse bir tercih: “Değerimizi değerbilmezlere ölçtürmek zorunda değiliz.”
#Ruh SağlığıDiyarbakır'da psikolojik sorunları olduğu belirtilen H.M. (35), içki içtikten sonra annesine şiddet uygulayıp rehin aldı. Evdeki eşyaları balkondan fırlatan H.M., polis tarafından ikna edilerek gözaltına alındı daha sonra serbest bırakıldı.
#DİYARBAKIRSık karşılaştığımız haberler ve yapılan araştırmalar genç kadınların yoğun olarak sevgililerinden şiddet gördüğünü gösteriyor. Flört şiddeti dediğimiz bu durum farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Öyle ki bu şiddet türü artık üniversitelerde ders olarak okutuluyor, mağdurlara destek olmak için özel birimler oluşturuluyor.
#Necla BayraktarSon yıllarda ömrü uzatmak küresel bir sağlık trendine dönüştü ama pandemi sonrası birçok kişi artık sadece uzun yaşamak değil, bu süreçte hem bedensel hem de zihinsel olarak sağlıklı ve zinde kalmak da istiyor. Peki, nereden başlamalı? Uzmanlarla konuştuk.
#Meltem FıratlıHareket hastalığı ya da halk arasındaki adıyla taşıt tutması, bazılarımızın hayatını kâbusa çevirirken bazılarımızı hiçbir şekilde etkilemiyor. Peki hareket hastalığı tam olarak neden kaynaklanıyor ve neden herkesi aynı şekilde etkilemiyor?
#SağlıkLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın bu yıl öncekilerden önemli bir farkı var. Sınava bu yıl ilk temsilcileri 2011 yılında doğan Alfa Kuşağı girecek ve bu onların ilk büyük sınavı olacak. Eğitim süreçlerinde teknolojiyle iç içe olan ‘Alfa’lar sınavlara önceki kuşaklardan farklı olarak ‘hayatım buna bağlı’ düşüncesiyle değil ‘geçilmesi gereken bir aşama’ olarak yaklaşıyor.
#LGSÇocuklara yönelik şiddet her geçen gün biçim değiştiriyor, dijital dünya yeni bir istismar alanı. Aile içi iletişim eksikliği, erken yaşta evlilik ve akran zorbalığı gibi konular, uzmanlara göre çocukların en büyük risk alanlarını oluşturuyor. Geçen hafta katıldığımız iki ayrı konferansın uzmanları, koruyucu önlemlerin ilk adımının pozitif ve sürekli bir ebeveyn iletişimi olduğunun altını çiziyor.
#Gizem CoşkunardaBolluk, bereket ve fırsatlar gezegeni olarak bilinen Jüpiter 10 Haziran’da Yengeç burcuna geçecek, 30 Haziran 2026’ya kadar da burada seyahat edecek. Bir sene boyunca her burca farklı konularda şans getirecek. Özellikle Yengeç burçlarının ev almaları, evlenmeleri çok daha kolay olacak. Erkenden hazırlığınızı yapın diye bu hafta burçlarda bu geçişten bahsettim. Ama önce günlük astrolojik detaylara bakalım.
#Dinçer GünerTürkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) halkalarından biri olan Akademi'nin II. Öğrenci Sempozyumu, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde gerçekleşti. Programda konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hatice Akıncı Yılmaz, “Öğrencilerimiz TÜRGEV Akademi’yi ikinci bir üniversite olarak adlandırıyor. Bu adlandırma bizim açımızdan çok değerli. Biz bilimsel ve akademik bilginin üretiminin yanında ahlaki ve etik değerlerin de ön planda olduğu bir sistem kurmaya çalışıyoruz” dedi.
#TÜRGEVMüge Anlı ile Tatlı Sert programına bağlanan sosyal medya fenomeni Mekselina çeşitli iddialarda bulundu. Mekselina, psikoloji okurken tıp bölümüne geçtiğini iddia etti. Stüdyodakileri ikna edemeyen fenomen Müge Anlı'dan da olukça sert tepki gördü. Peki, Fenerbahçe Üniversitesi Tıp fakültesi var mı? Tıp fakültesine yatay ya da dikey geçiş yapılabilir mi? İşte detaylar…
#Fenerbahçe Üniversitesi Tıp FakültesiNeslican Tay hayatı ve biyografisi, bir kez daha gündeme geldi. Kanserle verdiği mücadeleyle milyonların kalbine dokunan Neslican Tay, 21 yaşında hayata veda ederken geride ilham verici bir yaşam öyküsü bıraktı. Tay, sosyal medyada “Demir Kadın” olarak tanındı ve yaşama azmiyle kanser hastalarına umut oldu. Bursa’da doğan, Rize’de büyüyen ve Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde eğitim gören Neslican, sol bacağının amputasyonuna rağmen hayata tutunmaya devam etti. TED konuşmaları, YouTube videoları ve sosyal medya paylaşımlarıyla geniş kitlelere ulaşan Tay’ın hayat hikayesi, “Demir Kadın: Neslican” filmiyle de ekranlara taşındı. Peki, Neslican Tay kimdir, ne kanseriydi, neden ve ne zaman öldü? İşte Neslican Tay’ın biyografisi, kanserle mücadelesi ve vefatına dair tüm detaylar!
#Neslican Tay KimdirLondra Yunus Emre Enstitüsü’nde açılışı gerçekleştirilen “Ruh’a Şifa” hüsn-i hat sergisi, sanatın insan ruhunu iyileştirici gücünü merkeze alan derinlikli ve zamanlaması bakımından son derece anlamlı bir temayla izleyiciyle buluştu. Sergisinin açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı, açılış kurdelesi birlikte kesildi.
#Londra Yunus Emre EnstitüsüSosyal medyada yayılan tehlikeli akım, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) gişelerinde ölüm yarışına dönüşerek can kayıplarına yol açıyor. Trafikte güvenli sürüş kurallarını hiçe sayan bu trend, diğer sürücülerin de hayatını tehlikeye atıyor. Peki, kesilen trafik cezaları bu tür tehlikeli akımları durdurmak için yeterince caydırıcı mı? Sosyal medyada hız yapmayı teşvik eden paylaşımlar arttıkça, bu tür davranışların önüne geçebilmek için hangi adımlar atılmalı? Uzmanlarla konuştuk
#HGSOpenAI ile MIT Media Lab araştırmacılarının ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre ChatGPT’yi çok fazla kullanan kişiler (power users) sonunda ‘sorunlu kullanım’ denen aşamaya gelebiliyor. Bağımlılık belirtileri şöyle: “Takıntı, yoksunluk, kontrol kaybı ve ruh halinin değişmesi...”
#Umut Fırat Eroğlu