Psikolog haberleri sayfasında Psikolog hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13336 Psikolog haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kanada'da, üniversite öğrencileri üzerinde yapılan deney ile manipülasyon yapan kişilerin saniyeler içinde tespit edilebileceği ortaya çıktı. Psikologlar, insanları kukla gibi parmağında oynatabilen bu kişileri tespit etmek için bilinmesi gerekeni açıkladı.
#KanadaDepremlerde ağır yıkıma uğrayan Hatay’da kış şartlarında çadırlarda kalmak bir hayli zordu. Ancak yazın da termometrelerin 36 dereceyi gösterdiği şehirde çadırlar, özellikle öğle saatlerinde boğucu hale geliyor. Hürriyet olarak “Haydi Türkiye klima desteğine” diyoruz...
#HatayDünya tarihinin en yalnız çocuklarını yetiştirdiğimize dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan Sarımehmet Kılınç, “Yapılan araştırmalarda ekran süresi ile otizm ve dikkat eksikliği, hiperaktivite arasında bağlantı kanıtlandı. Ne olur çocuklarınızı ekrandan uzak tutun ve onlara zaman ayırın” diye uyardı. Kılınç, çağımızda ebeveynlerin de yalnızlıktan kaynaklı bir krizde olduğunu ve ciddi anlamda ebeveyn rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
#Sibel BAĞCI UZUNMilyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği ara tatil başladı. Yüksek başarılar beklenen çocukların zayıf derslerinin olması velileri düşündürürken, Uzman Klinik Psikolog Begüm Demir; “Çocuğun getirmiş olduğu karne, her ne kadar onun başarısına yönelik bir sonuç gibi gözükse de aileler o sonuçlarda kendi paylarının yer aldığını fark etmelidir” dedi.
#Begüm DemirOkullar, uzun bir yaz tatilinin ardından 12 Eylül’de açılacak. Ancak ilk kez okulla tanışacak olan minikler için uyum haftası bu pazartesi başlıyor. Eğitim psikoloğu Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, anne kucağından eğitim yuvasına geçiş yapacak minikler için 10 önemli uyum tavsiyesi verdi...
#EğitimADANA'da skuterle markete giderken düşüp başından yaralanan, bir gün sonra fenalaşınca kaldırıldığı hastanede beyin kanaması geçirdiği belirlenen psikolog Ümit Ertem (44), 4 gündür tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
#AdanaMeşhur fıkradır; Temel ile Dursun Galata Köprüsü’nün üzerinde kalabalıkta yürürken, Temel birisinin ayağına basar. Hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam ederler. Ayağına basılan kişi, arkalarından koşar ve “Hemşerim! Önüne baksana! Özür bile dilemeden nereye gidiyorsun?” diye çıkışır.
#ABDÜniversite sınavından yüksek puan almayı hedefleyen öğrenciler, psikoloji taban puanlarını araştırma gereksinimi duyuyor. Geçtiğimiz yıl yapılmış olan üniversiteye giriş sınavına 2 milyondan fazla öğrenci girdi. Bu öğrenciler, pek çok bölümün taban ve tavan puanlarını inceleyerek kendine en uygun olan bölümü seçmeye çalışıyor. Psikolog olmak için hangi bölüm okunmalı, ne kadar puan alınmalı sizler için derledik.
#Psikolog3 yıl önce de benzer sözler sarf etmiş, büyük tepki çekmişti. Yine geri adım atmadı. Hatta tavrını bir üste taşıdı. Psikolog, Prof. Dr. Üstün Dökmen, Armağan Çağlayan’ın programına konuk oldu ve “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olamaz. Olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar” ifadeleri nedeniyle bir kez daha gündemde. Peki, psikolog ve psikiyatristler ne diyor? Başörtülü olmak bu mesleği yapmaya engel mi? Sordum.
#BaşörtülüSizi okutup büyüten, anı üstüne anı biriktirdiğiniz anne-babanızın bir gün öz aileniz olmadığını öğrenseniz... Psikolog, yazar Büşra Dönmez’in nüfus kayıt örneği ibraz etmek için girdiği e-Devlet’te karşısına çıkan bilgi, bir anda hayatını değiştirdi.
#Büşra DönmezEvlerinde çöp ayrıştırma kültürü gelişen aileler, doğal olarak çocuklarına da bu davranış modelini öğretiyorlar. Uzmanlar, geri dönüşüme katkı sunan çocukların bu alışkanlıklarını geleceğe taşıdıklarını, doğa konusunda da daha bilinçli olduklarını belirtiyor.
#Geri DönüşümTürkiye’de ruh sağlığına dair hiçbir eğitimi olmayan yüzlerce kişi yaşam koçu, NLP, kuantum adı altında insanlara sözde tedavi uyguluyor. Psikolog Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu “Bu insanların üfürükçülerden farkları yok. Herkes kafasına göre tedavi geliştiremez” diyor.
#PsikologBedenimizdeki ağrıları yönetmenin yeni bir yolu mu bulunuyor? ABD ordusunun gizli programlarında kullanılan '55515' sayısının, ağrı sinyallerini azaltmada etkili olduğu iddia ediliyor. Uzmanlar, zihnimizin gücünü kullanarak fiziksel rahatsızlıklarla başa çıkmanın yollarını araştırıyor. Peki, bu basit sayı gerçekten de acıyı dindirebilir mi? Ya da zihnimizle bedensel deneyimlerimiz arasındaki bu bağlantı, hayatımızı nasıl değiştirebilir?
#SağlıkBazı sözler için “Kavgada bile söylenmez” denir. Ama asıl kimi sözler var ki uzmanlara göre özellikle de çiftler arası kavgada söylenmemesi gerekiyor. “Abartıyorsun” örneğin… “Bu mesele mi şimdi” ya da... Uzmanlar bu sözlerin neden kavgayı sakinleştirmek yerine aksine alevlendirdiğini tek tek nedenleriyle açıkladı.
#KavgaBazen bir şarkıcıyı, bazen oyuncuyu, bazen bir diziyi ya da filmi beğenebilir, sevebiliriz. Bazen ise bu sevgi olması gerekenden fazla olur, şarkıcının bütün şarkılarını ezberleriz, hayatının detaylarını biliriz, oyuncunun bütün işlerini takip ederiz, dizinin ‘bağımlısı’ oluruz. Bazen ise tuttuğumuz spor takımını aşırı sahipleniriz ve uğruna kavgalar dahi edebiliriz. Halk dilinde ‘hayranlık’ ya da ‘taraftarlık’ olarak bildiğimiz bu durum psikolojide ise bambaşka şekilde yorumlanıyor. Aşırı hayranlık hissini yaşayan insanlar hikayelerini anlattı, uzman isim ise psikolojik açıdan değerlendirdi
#Bir Sorudan Fazlası“Abileri, ablaları yapıyordu... Hem de çok izleniyor, sayısız ‘beğeni’ alıyorlardı. O da denemeliydi. Büyüdüğünü, onlar gibi bir ‘fenomen’ olabileceğini kanıtlamalıydı, en azından kendine...” Bilemiyorum böyle mi düşündü 11 yaşındaki Mert Yetiştiren. Ama aşağı yukarı aklından geçenler bunlar olmalıydı ki sosyal medyada gördüğü kolonya akımını denemek istedi. Ve üstüne döktüğü kolonyayı ateşe verdi. Evde kimse yoktu, alevleri tek başına söndüremedi. Dün sabah 16 gündür hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Aile Bakanlığı, küçük Mert’in ölümünün ardından baş sağlığı diledi ve şu açıklamayı yaptı: “Bu acı olay bir kez daha sosyal medya düzenlemesinin ne denli büyük ihtiyaç olduğunu hepimize gösterdi.” Gelin bunun üzerine konuşalım.
#Sosyal Medya“Konsültasyon ve Liyezon Psikiyatrisi (KLP) Sempozyumu” Ankara’da 11-12 Ocak 2025 tarihlerinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) , Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve TOBB ETÜ Psikiyatri Topluluğu iş birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin desteğiyle gerçekleştirilecek.
#Konsültasyon Ve Liyezon Psikiyatrisi (KLP) Sempozyumuİnsanın en mutlu gününde, en sevdiklerinin yokluğunu hissetmesi kolay katlanılır bir durum değil... Karşısında kim olursa olsun, kendini ne kadar kontrol etmeye çalışırsa çalışsın başarılı olamaz. Bazen gözyaşları seller gibi süzülüverir yanaklarından.
#Nicole KidmanDavranış bilimcilerin ‘fresh start effect’ yani ‘yeni başlangıç etkisi’ (YBE) olarak tanımladığı kavrama göre, yılın ilk ayı veya ilk gününde davranış değişikliğine gitme ve yeni kararlar alma olasılığımız artıyor. Koyduğumuz hedefleri gerçekleştirmek için çok daha motive olduğumuz bu günlerde, uzmanlar özellikle sınava hazırlanan öğrencilere, ‘yelkenlerinizi yeni başlangıç etkisiyle doldurun’ diyor.
#Fresh Start Effectİnsan hayatında kararların alındığı dönüm noktaları vardır. Bunlar bazen tüm yaşamımızı etkileyen evlilik, iş değiştirme veya emeklilik gibi durumlarken, kimi zaman da her yıl tekrarlanan, yeni kararların alındığı ve uygulamaya konduğu gibi doğum günü, yılbaşı gibi yılda bir kez olan ve her yıl tekrarlayan tarihler olabiliyor. Yeni kararların alınmasında bu tarihlerin seçilmesi, motive edici ve hatırlatıcı olması açısından önemli. Bu nedenle her yıl değişim, dönüşüm ve yenilik için alınacak kararlarda yeni yıla giriş tarihi başlangıç olarak seçilebilir.
#Konuk YazarOrtadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıSağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını ve 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin hastanelerle dijital olarak entegre olacağı ve böylece aile hekimlerinin doğrudan tetkik talep edebileceği ifade edildi.
#Aile HekimiNarin Güran davasının ikinci duruşmasının ilk oturumu, en az bir önceki kadar hareketli geçti. Sorular, itirazlar, sert tartışmalar havada uçuştu. Köyün çobanı Ahmet Akgün’ün ifade süreci duruşmanın en gergin bölümlerinden biriydi. Güran Ailesi’nin Çoban Ahmet’i neden sorguladığı, neden darp ettiği ve o toplantıda neler konuşulduğu anlaşılamadı. Öte yandan tutuklu sanıklar annesi Yüksel, ağabeyi Enes ve amcası Salim Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar, yargılandıkları davanın ikinci duruşmasının 2’nci gününde, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde adliyeye getirildi.
#Narin Güran CinayetiKanada'da, üniversite öğrencileri üzerinde yapılan deney ile manipülasyon yapan kişilerin saniyeler içinde tespit edilebileceği ortaya çıktı. Psikologlar, insanları kukla gibi parmağında oynatabilen bu kişileri tespit etmek için bilinmesi gerekeni açıkladı.
#KanadaGizem’in 5,5 yaşındaki kızı Lorin yazı yazmak yerine yapay zekâya sesli komut vermeyi tercih ediyor. Gülay’ın ortaokuldaki kızı Bilge’yse el yazısıyla yazmayı hâlâ sevmiyor. Oysa uzmanlar el yazısının beyin ve motor gelişimi için bütünsel bir egzersiz olduğunu savunuyor.
#Gülay Barbaros Altan