Fizyoterapi
Toplam 1.074 haberi bulunmuştur.
Fizyoterapi Haberleri
Kalkınmanın gücü gençler olmalıdır
Pandemi kas ve iskelet sistemini olumsuz etkiledi: En etkili ilaç egzersiz
Pandeminin birinci yılını geride bırakırken, iş ve yaşam dengesi iç içe geçen insanların fiziksel sağlığı bu süreçte etkilendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Öğr. Gör. İmge Nas kısıtlamalarla yaşanan fiziksel aktivite eksikliğinin insanların kas ve iskelet sağlığındaki olumsuz etkisine dikkati çekerek "En etkili ilaç egzersizdir" dedi.
İnme (felç) nedir? İnme sonrası fizik tedavinin önemi
İnme geçirenlerde erken müdahale ve fizik tedavinin önemini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, inme hastalığına bağlı felç tedavisinde uygulanan nörorehabilitasyon konusunda güncel bilgileri paylaştı.
Işıl Reçber: Hâlâ yerimde olmak isteyen var mı acaba?
Rüştü Reçber’in eşi Işıl Reçber daha önce boynundan ve kolundan sakatlanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye sporda bizimle çağ atladı'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Sporcu Bursu Tanıtım Toplantısı'nda önemli açıklamalar yaptı.
Milli Sporcu Bursu ile sporculara HKÜ’den de yüzde yüz destek
Uluslararası seviyede başarı kazanan sporcuların vakıf üniversitelerinde tam burslu öğrenimi için T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Milli Sporcu Bursu Tanıtım Toplantısı”, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi.
Çocuklarda idrar kaçırmaya çözüm: Pelvik taban kas rehabilitasyonu
Çocuklarda idrar kaçırmaları, 4-5 yaş sonrasında gece ve gündüz idrar kaçırmaları olarak iki gruba ayrılır. Gündüz idrar kaçırmaları damla damla da olabilir, giysilerini ıslatacak kadar da olabilir. Gece alt ıslatmaları, 5 yaşından sonra ayda en az bir defa olmak üzere iki ay üst üste bu şikayet varsa bu durum hastalık olarak kabul edilir. Peki çocuklar neden idrar kaçırır? Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Tuğtepe tüm merak edilenleri açıkladı.
Ailesinden şoke eden iddia! 'Betül böyle bir şey yapmaz'
Hatay’da 5 Şubat’ta arkadaşı A.Ş.'ye ait evde asılı halde bulunan üniversite öğrencisi 27 yaşındaki Betül Özdemir’in ailesi, kızlarının hayat dolu olduğunu ve intihar edecek biri olmadığını söyleyerek, yeniden otopsi raporu talep etti. Betül Özdemir’in boynunda çift ip izi olduğunu ve bunun da intiharı şüpheli kıldığını söyleyen acılı aile, avukat aracılığıyla konunun yeniden araştırılması için Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu.
Göğüs Duvarı Fizyoterapi Cihazı oksijen ihtiyacını azaltıyor
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Gürsaç Çelik, bir firmanın ürettiği "göğüs duvarı fizyoterapi cihazı"nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarında solunum fonksiyon testlerini düzeltip oksijen ihtiyacını azaltarak yoğun bakıma gitme oranlarını düşürdüğünü söyledi.
Koronavirüsü atlattı, Guillain Barre Sendromu'na yakalandı
İzmir'de koronavirüs(corona virüs) tedavisinin ardından kısmi felç geçiren Çetin Çelik'e 'Guillain Barre Sendromu (GBS)' teşhisi konuldu. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldız Arslan, ''Nadir görülen bir durum. Dünyada Covid-19 tedavisinin sonucunda testleri negatif çıkan hastalarda daha sonraki aşamada GBS vakaları görülebiliyor. Koronavirüs hastalığını atlatanların sinirlerinde bir tutulma olup olmadığını kontrol ettirmesini öneriyorum” dedi.
Koronavirüsü atlattı ama kâbusu bitmedi! Çok nadir görülüyor...
İzmir'de koronavirüs(corona virüs) tedavisinin ardından kısmi felç geçiren Çetin Çelik'e 'Guillain Barre Sendromu (GBS)' teşhisi konuldu. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldız Arslan, ''Nadir görülen bir durum. Dünyada Covid-19 tedavisinin sonucunda testleri negatif çıkan hastalarda daha sonraki aşamada GBS vakaları görülebiliyor. Koronavirüs hastalığını atlatanların sinirlerinde bir tutulma olup olmadığını kontrol ettirmesini öneriyorum” dedi.
Bel ve sırt ağrılarını fiziksel aktivite ve egzersizle önlemek mümkün
Pandemi sürecinde insanların evde hareketsiz kaldığını belirten Uzman Fizyoterapist Onur Salman Körtelli, bu durumun beraberinde getirdiği bel ve sırt ağrılarına yönelik önemli tavsiyeler verdi.
Her 4 Kadından 1’inde Görülüyor: Pelvik Taban Rahatsızlığı Nedir?
Günümüzde her 4 kadından 1’i pelvik taban problemi yaşıyor. Sorun yaşayanların birçoğu ise bu durumun farkında olmadan yaşamına devam ediyor.
Serebral Palsi nedir, belirtileri nelerdir?
Serebral Palsi, beyin dokusunda oluşan, kalıcı olan bir hasardır. Bu hasar, hamilelik esnasında, doğum sırasında ya da doğumu izleyen (yenidoğan dönemi) ilk ayda olur. Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
Uzmanından evde bağışıklık sisteminizi güçlendirecek egzersiz önerileri
Koronavirüs salgını nedeniyle insanların evde çok fazla vakit geçirdiğini söyleyen Arş. Gör. Emine Nur Demircan, “ Kişilerin evde kalması ile fiziksel aktivitelerinde ciddi bir azalma meydana geldi. Bu fiziksel inaktivite de çeşitli sorunları ve hastalıkları beraberinde getirdi” dedi.
Antalya Açık'ta şampiyon Alex De Minaur!
Antalya Açık Tenis Turnuvası'nda tekler şampiyonu olan Avustralyalı sporcu Alex De Minaur, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen organizasyonun gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu, turnuvanın kendisi için iyi geçtiğini belirtti.
O hastalık poşet bile taşıtmıyor! ‘Karpal tünel sendromu’ neden olur, kimlerde görülür?
Bileğiniz ve elinizdeki ağrıların şiddeti artık günlük hayatınızı etkiliyor ve çantanızı, hatta market poşetlerini bile taşımaya engel oluyorsa sebebi karpal tünel sendromu olabilir. Özellikle de ofis çalışanlarını ve ev hanımlarını etkileyen bu durum, dayanılmaz rahatsız edici ağrılarla sonuçlanabiliyor. Peki, karpal tünel sendromu neden olur, kimlerde görülür? Karpal tünel sendromunun tanısı nasıl konur, tedavisi nasıl yapılır? Detayları uzmanlardan öğrenelim…
“Beyin felci” olarak da tanımlanan Serebral Palsi’nin tedavisi ekip çalışması gerektiriyor
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Tuhanioğlu, “beyin felci” olarak da tanımlanan Serebral Palsi (SP) hastalığının tedavisinde başta çocuk nörolojisi, fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist, ortopedi uzmanı, göz hastalıkları uzmanı ve psikolog olmak üzere çok sayıda bölümün tedaviye katkı sunduğunu belirtti.
Romatizmal Rahatsızlıkların Tedavisini Ertelemeyin! Kalıcı Sorunlara Neden Olabilir
Yeni tip koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, uzmanlar yaşadığımız diğer sağlık sorunlarını da ihmal etmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü birçok rahatsızlığın tedavi sürecinin ertelenmesi kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Bu problemlerden biri de vücuttaki birçok eklemi etkileyebilse de, genellikle ellerde ve parmaklarda başlayan, ilerleyen süreçte ise nesneleri tutmayı veya kapları açmayı bile zorlaştıran romatoid artrit (RA) yani bilinen adıyla iltihaplı romatizma karşımıza çıkıyor.
Uzun bir tedavi sürecinin ardından Mehmet Ali Erbil yeniden yürümeye başladı.
Geçirdiği kaza sonrası uzun bir tedavi süreci geçiren Mehmet Ali Erbil yürümeye başladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erbil, fizyoterapistine teşekkür etti.
Yılmaz Vural, koronavirüse yakalandığı dönemde yaşadıklarını anlattı! 'Bu iş çok cidid'
Teknik direktör Yılmaz Vural yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanmasını ve bu süreçte yaşadıklarını anlattı.
Podolog nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Podolog Olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Podolog, kişisel bakım denildiğinde sık kullanılan bir kelimedir. Özellikle kullanım anlamı bakımından önem taşıyan bir kelimedir. Bu yazıyı okuduğunuzda podolog kelimesinin anlamını öğrenerek sizde artık istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Sizler için podolog nedir? Ne iş yapar detaylı bir şekilde derledik.
Fizyoterapist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Fizyoterapist olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Sağlık alanında son yıllarda en dikkat çeken ve beğenilen mesleklerin başında fizyoterapist gelmektedir. İleride fizyoterapist olmak ancak nasıl olunması gerektiğini bilmeyen kişiler detaylı bilgi almak istemektedir. Fizyoterapist nedir, fizyoterapist ne iş yapar, görevleri ve maaşları hakkında bilgileri sizler için derledik.
Akciğer hastalarında az hareket etmek nefes darlığını daha da fazla arttırıyor
Solunum problemi yaşayan birçok hasta grubu nefes darlığı nedeniyle az hareket ediyor. Az hareket etmenin nefes darlığını daha da artırdığına dikkat çeken uzmanlar, solunum rehabilitasyonu programı ile hastalarda solunum problemlerinden kaynaklanan yakınmaların önlenerek sağlığa bağlı yaşam kalitesinin en uygun düzeye getirilmeye çalışıldığını belirtiyor. Uzmanlar, Covid-19 sonrası nefes darlığı ve yorgunluk şikayetleri olan hastaların da solunum rehabilitasyonu programlarına dahil edildiğini, pandemi sürecinde solunum rehabilitasyonuna talebin arttığını söylüyor.
Salgın sürecinde 65 yaş ve üstü hangi aktiviteleri yapmalı?
Pandemi kısıtlamalarıyla 65 yaş üstü bireylerin fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktördür. Bu yüzden 65 yaş üstü insanların her şart altında fiziksel aktivitelerini artırması gerekiyor. Ev içinde yürüyüş yapmak, çeşitli ağırlıklar kaldırmak ve taşımak, merdiven çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, lunge (adımlama), squat (çömelme), mekik, şınav, yoga, pilates gibi dar alana ve az ekipmana ihtiyaç duyulan, her yerde ve zamanda uygulanabilen egzersizler ev içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizlere örnek olarak sayılabilir’’ dedi.
Pandemi döneminde 65 yaş ve üstü nasıl aktiviteler yapmalı?
Koronavirüs salgınında son dönemdeki sayı artışlarından dolayı 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerinin kısıtlanmasıyla fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Öğr. Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktörlerden biri” dedi.
Engelli Bakımı Ve Rehabilitasyon Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Engelliler günümüzde hayatlarını zor şartlarda devam ettiren kişilerdir. Bu zor şartlarda devam ettiren kişilerin zaman zaman yardıma ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu sebeple üniversiteler de bu alanda eğitimler vermektedir. Üniversitelerde engelli bakımı ve rehabilitasyon bölümü adı altında olan bu bölüm engellilere yardım amacıyla kişilere eğitim vermektedir. Engelli bakımı ve rehabilitasyon bölümü ile ilgili detayları derledik.
Metin Hara ifade verdi: Tedavi etmiyorum, iyilik halini arttırıyorum
Brezilyalı manken Adriana Lima ile yaşadığı beraberlikle uzun süre adından söz ettiren yazar Metin Hara, “Diploması olmadığı halde hasta tedavi etmek veya tabip unvanını takınmak” suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada suçlamaları kabul etmedi.
Almanya’da günlük hayatın hızı kesildi
ALMANYA’da bu ay yürürlüğe giren bir dizi yenilikler nedeniyle, günlük hayatımızı ciddi anlamda etkileyeceğe benziyor. Federal hükümet tarafından koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında karara bağlanan ve 2 Kasım’da uygulamaya konulan yeni kısıtlamalar, bir yandan sosyal mesafeyi korumayı amaçlıyor, öte yandan ise kamusal alandaki günlük hayatın hızını kesiyor. Bir ay boyunca yürürlükte kalacak olan yeni tedbirler ve bunun yanı sıra kasım ayı itibariyle uygulamaya giren yeni yasal düzenlemeleri sizler için derledik:
Hamilelikte bel ağrısına karşı bunlara dikkat edilmeli
Gebelikte yaşanan bel ağrısı hakkında önemli bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özlem Mehmetoğlu, hamilelerin uzun süre oturmaktan ve ayakta sabit pozisyonda kalmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtti.
Pilates Kilo Verdirir mi?
Pilatesin kilo verdirip verdirmediği konusu oldukça merak ediliyor. Kişisel Spor Eğitmeni Engin Midilli bu soruyu cevaplıyor.
Diyarbakır'da, 7 ayda 13 bin hastaya evde sağlık hizmeti
Diyarbakır'da, koronavirüs nedeniyle evinden çıkamayanlar veya yatağa bağlı olanlar için İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan Evde Sağlık Hizmetleri'ndeki görevliler, 7 ayda 13 bin hastaya hizmet verdi. Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Dr. Fırat Uykur, hastaların bu süreçte hastane ortamlarına gelmemeleri için yoğun gayret içinde olduklarını belirterek, "Muayene, tetkik, tedavi, rehabilitasyon, psikoterapi, fizyoterapi gibi tüm işlemlerde, ev ortamında bu hasta gruplarımıza yönelik hizmet vermekteyiz" dedi.
Mehmetçik’ten Kosova'da eğitime destek
Kosova'daki NATO Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, ülkenin güneybatısındaki Yakova şehrinde bulunan Hysni Zajmi Sağlık Lisesi'nin fizyoterapi dershanesini yeniledi.
SMA ile büyüyen ve noröbilim yüksek lisansı yapan Ayça Şahin: Eksiden başladığımız bu hayatı zirveye taşıyabiliriz
7 yaşında SMA tanısı kondu, 21 yaşına dek tedavisi olmaksızın hastalıkla savaştı. Pes etmedi, hem okudu hem de ailesiyle birlikte SMA’yı Türkiye’ye duyurdu. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun olan ve şu an nörobilim dalında yüksek lisans yapan 23 yaşındaki Ayça Şahin: “Hem hasta hem de biliminsanı kimliği taşımak ileride çok değerli olacak. Dilerim ben de bilime, hastaların hayatlarına katkı sağlarım. Belki benim de bu dünyadaki görevim budur.”
Terapötik egzersiz nedir? Faydaları nelerdir?
Düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içeren fiziksel aktivitelerin genel adı olan egzersizler, sağlığımız için büyük önem taşıyor. Kişilerin yaşadığı soruna göre yapması gerekli olan egzersizlerde farklılık göstermektedir. Bu kapsamda fizyoterapistler tarafından uygulanan ve son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz terapötik egzersizlerin rahatsızlığın tedavi edilmesi kadar sakatlıkların önlenmesinde de etkili olduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Levent Tekin, “Terapötik egzersizler, fiziksel engellilik durumunun tedavi edilmesi veya engellilik oluşturabilecek nedenlerin önlenmesi amacıyla kişinin hareketini sağlamaya ve fonksiyonunu arttırmaya yönelik yapılan çok çeşitli aktivitelerden oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
Teknofest’in ‘yıldız’ları icatlarını anlattı
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest2020’te yarışan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri kampüs bahçesinde bir araya geldi. Üniversite rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz’ın da katıldığı etkinlikte öğrenciler hem geliştirdikleri teknolojileri sergiledi hem de okullarına olan özlemlerini giderdi.
Koronavirüs tedbirli oryantasyon
Üniversiteler yeni akademik yıllarının açılışını gerçekleştirmeye başladı. Güz yarı yılında birçok üniversite koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitim verecek. İstanbul’da bulunan bir vakıf üniversitesi de bu yıl üniversiteye başlayan öğrencileri için koronavirüs tedbirleri kapsamında yüz yüze oryantasyon programı gerçekleştirdi.
Sol Ayağım kitabını kim yazmıştır? Sol Ayağım kitabı özeti, konusu ve karakterleri
Kitaplar, bizlere bilmediğimiz gizemli dünyaların kapılarını aralarken öğrenmek istediğimiz pek çok şeyin cevabını bulmamızı sağlıyorlar. Özellikle biyografik yazınlar oldukça yararlı. Beğenilen biyografik eserlerden birisi olan Sol Ayağım kitabına dair Sol Ayağım kitabını kim yazmıştır? Sol Ayağım kitabı özeti, konusu ve ana fikri sizlerle.
Ev temizliği yaparken sakatlanmalara dikkat: Bez sıkmayın
Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalma süremiz uzadıkça detaylı ev temizliğine ayırdığımız süre de arttı. Dr. Öğr. Üyesi Fizyoterapist Gözde Başbuğ, temizlik yaparken omurga anatomisinin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Dönme ve ani eğilmeler travmalara, bel fıtığına, yaralanmalara neden olabilir. Temizlik bezini de rotasyonel hareketlerle sıkmamalıyız, avuç içinde bastırarak kullanmalıyız dedi.
Bakan Koca 'Dünya Fizyoterapistler Günü'nü kutladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Düzenli egzersiz ve fiziksel hareket sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Fizyoterapistlerimiz aktif, bağımsız hareket edebilmenin ve daha kaliteli bir yaşamın güvencesidir." ifadelerini kullandı.