Çocukluk çağında diz kapağı çıkıklarında yaklaşım nasıldır?

Çocukluk çağında diz kapağı çıkığı görülme sıklığı sporla ilgilenen çocukların sayısında belirgin artışla paralel şekilde artmaktadır.

Haberin Devamı

Özellikle ağırlığın aktarıldığı bacağa iç yandan gelen bir darbe ile çıkık oluşabileceği gibi özellikle yaygın bağ esnekliği olan bireylerde rotasyonlu ters hareketler sonrasında kendiliğinden de gelişebilmektedir.

İlk defa gerçekleşen diz kapağı çıkıklarında neler yapılmalıdır?

İlk defa gerçekleşen bir diz kapağı çıkığında bazen kendiliğinden yerine oturma görülse de sıklıkla ciddi bir ağrı ve hareket kısıtlılığı ile acile başvurulur ve diz kapağı burada gerekirse sedasyon dediğimiz hafif anestezi ile yerine oturtulur. Daha sonra bandaj ve dizlik uygulamaları ile takibe alınan hastalar birkaç gün sonra bazı röntgenler ve MR ile incelenir. Altta yatan kemiksel bir deformite yoksa ya da çıkıkla beraber bir kemik/kıkırdak kopması yoksa genellikle ilk tedavi yöntemi dizliklerin kullanılması ve fizik tedaviye başlanmasıdır.

Haberin Devamı

Tekrar eden diz kapağı çıkıklarında neler yapılmalıdır?

Tekrar eden diz kapağı çıkıklarında ise ileri tetkiklerle tekrarın nedeni anlaşılmaya çalışılır. Sıklıkla yaygın bağ esnekliği tespit edilse de başka bazı kemik anomalileri çıkık ihtimalini artırmaktadır. Tekrar eden bu olgularda dizdeki hızlanan kireçlenme süreci, her çıkıkta oluşan spordan ve gündelik hayattan kopuşun önüne geçmek için cerrahi tedavi ilk tercih haline gelir.

Sadece bağ esnekliği olanlarda genellikle artroskopik değerlendirme ile diz kapağı dış kısmındaki yapıların gevşetilmesi ve iç tarafta sıklıkla kopuk olduğu tespit edilen diz kapağını içe doğu çeken bağın (MPFL olarak kısaltılır) rekonstrüksiyonuna başvurulur. Bunun için çeşitli yöntemler tarif edilmiş olsa da temelde hepsi diz arkasındaki tendonların alınarak bağın yerine bu bölgeye yerleştirilmesidir. Sonrasındaki güzel bir fizik tedavi periyodu ile hastalarımız gündelik ve spor hayatlarına dönebilmektedir. Altta yatan kemik problem olan olgularda ise o problemin düzeltilmesi ve belki yukarıda anlatılan işlemlerin de eklenmesi gerekecektir.

Her zaman söylediğim gibi cerrahi sonrasında yoğun bir fizyoterapi ile çocuklarımızı spora hızlıca geri döndürme şansımız olmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları