Fizik Tedavi
Fizik Tedavi Haberleri
İnme (felç) nedir? İnme sonrası fizik tedavinin önemi
İnme geçirenlerde erken müdahale ve fizik tedavinin önemini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, inme hastalığına bağlı felç tedavisinde uygulanan nörorehabilitasyon konusunda güncel bilgileri paylaştı.
Işıl Reçber sevenlerini korkuttu
Eski Milli futbolcu Rüştü Reçber'in eşi Işıl Reçber sevenlerini korkuttu. Spor yaparken sol dizi dönen Işıl Reçber ameliyat oldu. Reçber operasyon sonrası hastaneden paylaşım yaptı.
Buse Naz Çakıroğlu: Olimpik Anneler projesi hem bugüne hem de geleceğe önemli katkılar sağlıyor
Avrupa şampiyonu ve dünya ikincisi Fenerbahçeli milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, kariyeriyle ilgili açıklamalar yaparken Olimpik Anneler projesiyle ilgili de konuştu.
Doç. Dr. Göçmez'den 'omurilik kanal darlığı' uyarısı
BEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, genellikle yaşlılarda görülen omurilik kanal darlığının 30’lu yaşlarda da ortaya çıkabileceğini belirterek vatandaşları uyardı.
‘Sahte diploma’ davasında tanıklar dinlendi... Metin Hara hasta tedavi ediyor mu?
Düşünce gücü, enerji gibi konuları içeren kitaplarıyla bilinen ve bir dönem dünyaca ünlü model Adriana Lima ile yaşadığı aşk ile konuşulan yazar Metin Hara’nın "Diploması olmadığı halde hasta tedavi etmek veya tabip unvanını takınmak" suçlamasıyla yargılandığı davada tanıklar dinlendi.
Otomobilin çarptığı 'Kırçıllı' hayata özel yürüteçle tutundu
MANİSA'da otomobil çarpması sonucu arka bacakları felç olan 'Kırçıllı' isimli 4 yaşındaki sokak köpeği, Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi'nde özel olarak tasarlanan ortopedik yürüteçle hayata tutundu.
Yeşilyurt Apartmanı’nın enkazından 19 saat sonra çıkartılmıştı! Ayağa kalktı
Kartal’da 6 Şubat 2019’da çöken Yeşilyurt Apartmanı’ndan 19 saat sonra çıkartılan 7 yaşındaki Azra Havva Tekgöz, iki yılda geçirdiği 55 ameliyatın ardından destek almadan yürümeye başladı. Küçük adımlarla ilerleyen Azra, bale eğitimi almak istiyor.
Parkinson Hastalığı Nedir ve Neden Olur?
Parkinson, beyinde dopamin denen ve hareketlerimizin çıkışını düzenleyen bir maddenin azalması ile ortaya çıkan ve genellikle Tek tarafta titreme hareketlerde yavaşlama ve yüzde donuklaşma ile seyreden bir hastalıktır. Peki bu hastalık neden ve nasıl olur? Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik anlatıyor.
Hastanede tanışıp arkadaş oldu, 1 milyon 400 bin lira kaptırdı
Manisa'da yaşanan akılalmaz olayda hastanede tanışıp arkadaş olduğu kadına 1 milyon 400 bin lira kaptırdı. Fizik tedavi gördüğü hastanede Ş.B. adlı kadın tarafından 1 milyon 400 bin TL dolandırıldığını ileri süren Sabriye Patlar, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Hastanede tanışıp arkadaş olmuştu! Hayatının şokunu yaşadı...
Manisa'da yaşanan akılalmaz olayda hastanede tanışıp arkadaş olduğu kadına 1 milyon 400 bin lira kaptırdı. Fizik tedavi gördüğü hastanede Ş.B. adlı kadın tarafından 1 milyon 400 bin TL dolandırıldığını ileri süren Sabriye Patlar, savcılığa suç duyurusunda bulundu
Özel veriler için geri sayım başladı
Kişilerin özel nitelikli verilerini elinde tutan eczane, klinik, dişçi ve rehabilitasyon merkezi gibi kurumların 31 Mart’a kadar, kısa adı VERBİS olan Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne kaydını yapması gerekiyor. Ancak kurumların yüzde 10’u bile işlemleri henüz tamamlamadı. Yapmayanları 2 milyon liraya kadar ceza bekliyor.
Orhan Gencebay: Nazara geldik!
Geçtiğimiz günlerde sahilde yürürken düşüp parmağını kıran Orhan Gencebay, önceki gün Sevim Emre’yle çıktığı alışveriş turunda görüntülendi.
Hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalma; pandemide kireçlenme şikayetleri arttı
Kireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
Ömür Gedik’ten tedavisi olmayan hastalık açıklaması - Otoimmün hastalıklar neler?
Ömür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
Kovid-19 sonrası solunum sorununu pulmoner rehabilitasyonla yenebilirsiniz
Akciğerlerde tutuluma yol açarak solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye sebep olan koronavirüsün zararlı etkilerini pulmoner rehabilitasyon ile gidermenin mümkün olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Baran, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastaların kalp, solunum ve fiziksel fonksiyonlarını tam anlamıyla geri kazanmaları için pulmoner rehabilitasyon (PR) uygulanmalıdır” dedi.
Op. Dr. Kahraman: Boy uzatma ameliyatında ideal dönem 20 yaş sonrası
BOY kısalığının hormonal, gelişimsel ve genetik gibi tıbbi nedenlere bağlı olarak gelişebileceğini belirten Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, boy uzatma ameliyat için ideal zamanın 20 yaş sonrası olduğunu belirtti.
Bel ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede yapılan iğne hayatını kararttı
ZONGULDAK'ta belindeki rahatsızlık nedeniyle gittiği hastanede ağrı kesici iğne olduktan sonra sol bacağında yaşadığı his kaybı sonrası 'siyatik sinir yaralanması' teşhisi konulan İsmail İnam (41), yüzde 44 engelli kaldı. Savcılığa suç duyurusunda bulunan İsmail İnam, sorumlu hemşire ve doktordan şikayetçi oldu.
Bel ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti, yapılan iğneyle hayatı karardı! 'Başkalarının canı yanmasın'
Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde yaşayan İsmail İnam (41), belindeki rahatsızlık nedeniyle hastaneye gitti. Acil serviste görevli doktor, İsmail İnam'a ağrı kesici iğne yapılmasına karar verdi. İğne olduktan sonra sol bacağında yaşadığı his kaybı sonrası 'siyatik sinir yaralanması' teşhisi konulan İsmail İnam (41), yüzde 44 engelli kaldı. Savcılığa suç duyurusunda bulunan İsmail İnam, sorumlu hemşire ve doktordan şikayetçi oldu.
Güneydoğu Anadolu'nun en büyük hastanesi... Bossan Hospital hizmete girdi
Özel Bossan Hospital, Gaziantep’in halıcılık sektöründe uzun yıllardır sanayici olarak faaliyet gösteren Bossan Halı’nın Gaziantep’e kazandırdığı ve bölgenin en büyük özel hastanelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Halit, Mehmet, Mustafa ve Şevki Bostan’ın ortaklığında kurulan hastane 1 Şubat 2021’de hasta kabulüne başladı.
Misyonu önce insan
Polis ekiplerinden evde eğitim gören engelli çocuklara ziyaret
TOPLUM Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, toplum ve halk sağlığı için alınan kısıtlama kararları dolayısıyla eğitimlerine evde devam eden engelli çocukları ziyaret ederek hediyeler verdi.
Geçmeyen Halsizliğinizin Sebebi Fibromiyalji Sendromu Olabilir
Geceleri uyuyamıyor ve sürekli devam eden ağrılardan mı şikayet ediyorsunuz? Uykunuzu alamadığınız için yorgun hissediyor ve gün içerisinde de sürekli yorgun olmakla mı meşgul oluyorsunuz? Birçok doktora gitmenize rağmen çözüm bulamıyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, fibromiyaljiyi anlatıyor.
Ozon terapi ile bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Eren Yıldırım, Kovid-19’a karşı ozon tedavisinin önemini vurgulayarak, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirmeden uygulanan ozon terapi, hastalığın daha hafif seyirde geçirilmesini sağlayabilmektedir. Yine hastalık sırasında ve Kovid-19 enfeksiyonu sonrasında uygulanan ozon terapiyle de hastalığın tedavisine ciddi katkı sağlanmaktadır” dedi.
Hamilelik döneminde bel ağrıları neden olur?
Bel ağrısı hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir yakınmadır. Her 4 kadından 3'ü gebelik dönemi boyunca bel ağrısına maruz kalmaktadır. Bebek doğduktan sonra ise tüm ağrılar büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Hamileliğin her aşamasında ağrılara sebep olan farklı faktörler vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanir konu hakkında önemli bilgiler verdi.
En büyük sebebi doğumda oksijen eksikliği... Serebral palsi nedir, belirtileri neler?
Hayatın ilk üç yılındaki gelişim çok hızlı olduğu için bu dönemde yapılacak rehabitasyondan da etkili sonuçlar alınabiliyor. Özellikle spastisitesi hafif olan çocuklarda her gün yapılacak düzenli fizik tedaviyle sorun büyük oranda çözülebiliyor. Böylelikle günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket etmelerine imkan sağlanabiliyor. Tedavi ile bu çocukların başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmesi ve topluma yararlı birer birey olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Orhan Gencebay sevenlerini korkutmuştu... Ellerini kullanabilecek mi?
Geçtiğimiz günlerde sahilde yürüyüş yaparken ayağının takılması nedeniyle düşen Orhan Gencebay'ın doktoru Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, duayen sanatçının tedavi süreci hakkında açıklamalarda bulundu.
Kemik erimesi tehlikesine dikkat! Riski azaltmak için…
Uzmanlar, ‘osteoporoz’ yani halk arasında bilinen adıyla kemik erimesinin temelinde genetik ve çevresel kaynaklı pek çok hastalığın olabileceği konusunda uyardı.
Son Yılların En Yaygın Hastalığı: Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Geceleri yatağa girmek sizin için bir sıkıntı oluyorsa, yorgun ve uykusuz olmanıza rağmen uyuyamıyorsanız, şikâyetlerinizi tanımlamakta zorlanıyorsanız sorununuz huzursuz bacak sendromu olabilir. Şikâyetleriniz arasında; bacaklarınızı hareket ettirme hissi, karıncalanma, güçlü bir hareket ettirme isteği, ağrı ve uyuşma varsa RLS hastalığınız olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
Boyun fıtığı çekenler dikkat
Hastalar tek tek incelendi… Koronavirüsü atlatanlarda en çok bu şikayetler kalıyor
Eskişehir Şehir Hastanesi 'Koronavirüs Sonrası İzlem Merkezi'nde 1 ayda 500'e yakın koronavirüs atlatmış hasta kontrolden geçirildi. Merkezde yapılan incelemelerde koronavirüsü yenmiş kişilerde halen eklem ağrısı ve halsizlik gibi şikayetin devam ettiğini anlatan Dr. Bildirici, "Genelde çok yaygın olan gezici eklem ağrıları, genel bir halsizlik ve yorgunluk semptomunu hastalarımızın çok önemli bir kısmı tarif ediyor. Diğer taraftan, yoğun bakıma girmeyip serviste yatan hastalarımızın da yüzde 20’sinde, yoğun bakımda yatan hastalarımızın da yüzde 10’unda bir solunum güçlüğü şikayetine rastlıyoruz. İlginç bir şey daha var, özellikle ileri yaş grubunda her 4- 5 hastada bir genelde uyku bozuklukları, dalgınlık ve unutkanlık gibi nörolojik semptomlara da denk gelebiliyoruz.'' dedi.
Salgın bitse de etkileri sürecek
Hem koronavirüsün akciğerlerimiz başta olmak üzere vücudumuzda yarattığı tahribat hem de salgından korunmak için benimsediğimiz hareketsiz yaşam tarzı geleceğimizi tehdit ediyor. Uzmanlara göre yakın gelecekte salgının gerçek etkilerini gözlemlemek zorunda kalacağız.
Kovid-19 Sonrası Belirtiler Devam Ediyor! Hastalar Ne Yapmalı?
Koronavirüsü yenen hastalarda uzun süre baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik, kaşıntı, tat ve koku kaybı gibi belirtiler devam ediyor. Tıp literatürüne "Post-Covid-Sendrom" olarak yerleşen bu durum için, alanında uzman isimler ne yapılması gerektiğini açıkladı.
Kadınları Daha Çok Etkiliyor: Eklem Kireçlenmesi (Osteoartrit) Nedir?
Halk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit, erişkin popülasyonda yaşamı sınırlayıcı çok ciddi bir sorun. Eklem kireçlenmesinin, günlük yaşam sınırlamasının yüzde 24’ünün nedeni olarak kabul edildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülüyor ve yaşla birlikte de artıyor" dedi, eklem kireçlenmesi hakkında merak edilenleri anlattı.
Baldır ağrısı neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Baldır, bacağın arkasında, dizin hemen altında bulunur ve üç kastan (gastrocnemius, soleus, plantaris) oluşur. Peki baldır ağrısının sebepleri nelerdir? Baldır ağrısı neden olur? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Bacaklarınızdaki geçmeyen karıncalanmalar neyi işaret ediyor?
Belinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Bel fıtığı olanlar egzersiz yaparken nelere dikkat etmeli?
En sık görülen fıtık sorunları nelerdir? Kimler daha çok bu probleme maruz kalırlar? Fıtık konusunda dikkat edilecek noktalar nelerdir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir bel fıtığı hakkında önemli bilgiler verdi.
Fibula kemiği nedir, tedavisi ne kadar sürer? Fibula kemiği kırığı tedavisiyle ilgili bilgiler
Fibula kemiği kırığı yüksek baskı nedeniyle yaygın olarak meydana gelen problemler arasında yer alabiliyor. Kaval kemiğinin (tibia) lateral tarafında bulunan ve tibiaya hem aşağıdan hem de yukarıdan bağlanan kemik olan fibula veya baldır kemiği kaval kemiğinin (tibia) kırılması durumunda, iyileşme süreci fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Tedavi geciktirilirse fibula kemiği tedavi süresi uzayabiliyor. Peki, fibula kemiği nedir? İşte, fibula kemiği kırığı ile ilgili ayrıntılar.